Hănescu/Copil – Haase/ Rojer 4-6, 5-7, 4-6!** Ratăm barajul pentru Grupa Mondială
România este condusă de Olanda, cu scorul de 3-0, după meciurile disputate vineri și sâmbătă în cadrul întâlnirii de la Brașov, din turul doi al Grupei I, Zona euro-africană a Cupei Davis, în urma acestor românii ratând accederea în barajul pentru Grupa Mondială.
Perechea Victor Hănescu/Marius Copil a fost învinsă, sâmbătă, cu scorul de 6-4, 7-5, 6-4, de cuplul Robin Haase/Jean-Julien Rojer, după două ore și 6 minute de joc.
Inițial, ar fi trebuit să joace la dublu pentru România Horia Tecău și Marius Copil, însă Tecău nu a mai putut să evolueze, astfel că a fost înlocuit cu Hănescu.
Vineri, Victor Hănescu (locul 58 ATP) a fost învins de Igor Sijsling (locul 70 ATP), cu scorul de 6-4, 7-6 (5), 2-6, 6-7 (5), 6-2, iar Adrian Ungur (locul 124 ATP) a fost întrecut de Robin Haase (locul 52 ATP), scor 6-4, 6-4, 3-6, 6-3.
Sursa: Mediafax
România – Olanda 0-3
Victor Hănescu/Marius Copil – Robin Haase/Jean-Julien Rojer 4-6, 5-6, 4-6
Ecuația calificării în barajul Grupei Mondiale devine foarte complicată pentru tricolori
România încearcă, astăzi și mâine, ceea ce a izbutit Olanda acum 16 ani în Polivalenta de la București: să răstoarne rezultatul de la 0-2.
Într-o sală mult cosmetizată față de 2005, la meciul cu Belarus, ce ne ducea între primele opt puteri ale lumii, eroul de atunci, Victor Hănescu, își dă o nouă întâlnire cu istoria. Contra lui Igor Sijsling (25 de ani, 70 ATP), cel cu victorii în acest sezon la Tsonga sau Bagdatis, românul apare surprins, în criză de timp. Să fie doar o pasă trecătoare? În tie-break-ul setului secund, scapă avantajul unui mini-break și e pedepsit cu un passing de rever, pe o avansare moale la fileu. De aici, de la 4-6, 6-7/5, Hăne întoarce foaia! Setul al treilea îi revine. În al patrulea, la 4-4, pe serviciul advers, pasează ideal cu reverul în cros. La aproape 32 de ani, e mai iute, mai exuberant ca oricând, e ca o panteră. Dar break-ul nu vine. „Victor! Victor!”, sala îl poartă pe brațe în tie-break. Cu nervii tari, peste tot pe teren scoate din mânecă un cros scurt la minge de 2-2 la seturi. Să fi fost out? Fără hawk‑eye, greu de spus. Olandezii protestează în van. Setul ne revine!
Intensitatea meciului lasă însă urme în picioarele lui Victor, care nu izbutește să mențină ritmul în setul decisiv. Cu un deficit de un break (2-3), își adună ultimele forțe încercând ceea ce n-a izbutit niciodată în Cupa Davis, să se impună de la 0-2 la seturi. Sijsling, evident mai proaspăt, nu iartă însă nimic și Hănescu îi strânge mâna trist, dar împăcat: 4-6, 6-7/5, 6-2, 7-6/5, 2-6.
Adi van Batem!?
Ceva mai devreme, Ungur își propusese să ofilească privirile celor 50 de „lalele” din tribune. Pe o suprafață iute, oarecum nefamiliară, un jucător de zgură prin definiție ca Adrian alege o partitură atipică, agresivă, cu mingi luate în urcare și dese avansări spre fileu. În ideea de a nu-i da ritm lui Haase (52 ATP), piteșteanul riscă mult cu reverul. Iar dacă în primele două seturi nu prea îi iese, și din cauza inconstanței la serviciu, în al treilea arată mult mai îngrijit, are mult mai multă răbdare. Un stop de magician, degetul arătător către înaltul sălii și pumnul strâns. Și e break! Un avantaj pe care Ungur știe să-l conserve. Set România! Ceva ce n-au pupat anul trecut, nici Luncanu, nici Dăescu contra lui Haase, în acel 0-5 de la Amsterdam.
Însă pe mai departe, olandezul îl ține pe Adi la distanță. Nu-și mai scurtcircuitează serviciul. Salvează două mingi de break și închide conturile: 6-4, 6-4, 3-6, 6-3. „A fost echilibrat. A jucat mai bine punctele importante. Stabilisem cu Andrei (n.r. – Pavel) să conduc schimburile, să nu mă las dominat, dar nu mi-a ieșit tot timpul. Nu pot să zic că îl băteam pe zgură, dar poate m-aș fi simțit mai confortabil”, a returnat Adrian după meci.
REZULTATE / PROGRAM
Ieri:
Adrian Ungur – Robin Haase 4-6, 4-6, 6-3, 3-6;
Victor Hănescu – Igor Sijsling 4-6, 6-7/5, 6-2, 7-6/5, 2-6;
Azi, ora 15.00:
Horia Tecău/Marius Copil – Robin Haase/Jean-Julien Rojer;
Mâine, ora 13.00:
Victor Hănescu – Robin Haase;
urmat de: Adrian Ungur – Igor Sijsling.
Marius Copil la dublu?
Pentru întâlnirea de dublu de astăzi (ora 15:00, TVR 2), Andrei Pavel înclină să-l trimită pe teren, alături de Horia Tecău, pe Marius Copil, mizând astfel pe serviciul foarte puternic al arădeanului de 22 de ani. Formula Tecău-Copil s-a dovedit câștigătoare în urmă cu patru ani, la Sibiu (victorie în cinci seturi contra rușilor Safin și Tursunov). Cei doi au însă și o înfrângere în Cupa Davis, în 2011, la București, cu cehii Berdych și Stepanek. Olandezii vor răspunde, cel mai probabil, cu Haase și Jean-Julien Roger, cei care i-au învins în septembrie anul trecut pe Federer și Wawrinka, în barajul Grupei Mondiale! Totuși, căpitanul Jan Siemerink are și varianta Haase/Sijsling, pereche aflată pe locul 5 mondial la dublu.
Năstase, Țiriac, Segărceanu și Pavel, premiați de Federația Internațională
Gloriile tenisului românesc care au strâns mai bine de 20 de meciuri câștigate în reprezentativa de Cupa Davis vor fi celebrate astăzi, la Sala Sporturilor din Brașov, de către reprezentanți ai Federației Internaționale de Tenis (ITF), înaintea întâlnirii de dublu cu Olanda. Ilie Năstase (146 de meciuri, între care 109 victorii), Ion Țiriac (109 meciuri, 70 de victorii), Florin Segărceanu (63 de meciuri, 38 de victorii) și Andrei Pavel (62 de meciuri, 40 de victorii) vor fi premiați cu prilejul sărbătoririi a 100 de ani de la înființarea Cupei Davis. Singurul jucător român în activitate care se apropie de granița a 20 de întâniri câștigate, Victor Hănescu adunase, până la meciurile cu Olanda, 16 victorii în 33 de meciuri sub tricolor.
Articol scris de Valentin Lupu (Brașov)