Horia Tecău: „Vreau să ajung numărul 1 la dublu!”
Horia Tecău rămâne și în 2012 cel mai constant jucător român de tenis. Abonat la TOP 10 mondial la dublu, unde a ajuns în acest an, în premieră, pe locul 5, constănțeanul a jucat alături de partenerul său Robert Lindstedt a treia finală consecutivă la Wimbledon. A câștigat primul turneu de Master Series din carieră și primul turneu de Mare Șlem la dublu mixt, Australian Open, s-a calificat pentru a doua oară consecutiv la Turneul Campionilor. El și-a mai adăugat în palmares încă patru competiții. Horia a vorbit despre relația cu actualul partener de dublu, Robert Lindstedt, cu care a câștigat zece turnee ATP, despre echipa de Cupa Davis, despre planurile și obiectivele pe care și le-a trasat.
O NOUĂ‚ ÎNTÂLNIRE CU FINÂLANDA ÎN CUPA DAVIS: „PracÂtic trebuie să o câștigăm. A fost o tragere la sorți favorabilă pentru noi, erau câteva echipe care ar fi fost greu de bătut, iar obiectivul nostru pentru 2013 este să ajungem la play-off. Finlandezii au venit cu cea mai bună echipă la Cluj, pe când noi nu am avut cea mai bună echipă. La ei nu cred că vor mai fi schimbări majore pentru meciul din primăvară, la noi da! Pentru că mai avem jucători buni de simplu care se pot alătura echipei, precum Hănescu, Ungur”.
O POSIBILĂ‚ REVENIRE A LUI HĂ‚NESCU ȘI UNGUR ÎN ECHIPA DE CUPA DAVIS: „SenÂzația pe care o am în urma discuțiilor cu ei este că ar fi venit și acum dacă se juca pe zgură, pentru că și ei s-ar fi întors din același motiv ca și noi, pentru România și pentru fani. Nu a fost vorba de rea voință din partea lor, pur și simplu ei se află într-o parte a clasamentului în care își doresc să strângă puncte pentru a intra la Australian Open. În momentul în care s-a pus problema meciului de Cupa Davis mai erau patru turnee challenger pe zgură până la sfârșitul anului la care ei doreau să participe și le-ar fi fost destul de greu să schimbe de pe zgură pe hard și iar pe zgură”.
DIVERGENȚELE CU FEDEÂRAȚIA: „Noi am protestat pentru că nu am fost consultați în luarea deciziei privind înlăturarea lui Andrei Pavel din postura de căpitan nejucător și pentru că dorim ca atunci când se iau astfel de decizii să se țină cont și de părerea noastră. Mi se pare normal să fim și noi implicați, consider că lucrurile acestea le putem rezolva în echipă, la fel cum tot în echipă trebuie să stabilim suprafața pe care vrem să jucăm”.
RELAȚIA CU ANDREI PAVEL: „Cu Andrei suntem în relații foarte bune, ne-am întâlnit și când au fost turneele în SUA, iar acum, el fiind antrenorul Tamirei Paszek, ne mai vedem și la competițiile unde e dublu mixt. Vorbim constant cu Andrei, știa de hotărârea noastră de a veni și de a juca, el niciodată nu ne-a spus să nu venim sau ceva de felul acesta”.
SPRIJIN PENTRU PAVEL: „Noi am dorit să tragem un semnal de alarmă. Andrei este prietenul nostru, un simbol al echipei de Cupa Davis, ne-a ajutat în carieră pe toți, a jucat cu mine la dublu, cu Hănescu, l-a ajutat pe Copil, s-a implicat în carierele noastre. De aceea ne-a fost greu să acceptăm decizia înlăturării lui”.
UN EVENTUAL PARTENERIAT CU MÎRNÎI DIN 2013: „S-au auzit multe zvonuri despre acest lucru, însă eu și Robert Lindstedt, actualul meu partener, preferăm să ne vedem de programul pe care îl avem anul acesta”.
COMUNICAREA CU Robert LINDÂSTEDT: „Chiar dacă în ultimele săptămâni am avut planuri diferite, fiecare jucând în Cupa Davis, noi am vorbit constant. A făcut un RMN la cot și doctorul i-a recomandat o perioadă de pauză, iar după turneul de la Bangkok ne vom întâlni la Beijing, unde ne vom și relua antrenamentele”.
JOCUL LA DUBLU CU LINDSTEDT: „Eu zic că anul acesta am progresat destul de mult. Deși ne-am antrenat numai trei săptămâni cu Ashley Fischer, influența lui s-a făcut simțită în jocul nostru. Am pus la punct niște lucruri pe care noi din interior nu le vedeam, iar sfaturile lui au venit la fix”.
PREGĂ‚TIRE FĂ‚RĂ‚ ANTREÂNOR: „Ne pregătim după capul nostru, după experiența pe care o avem, lucrăm la chestii pe care simțim că trebuie să le îmbunătățim. Un antrenor te poate ajuta cu discuțiile după meci sau cu urmărirea celorlalte echipe pe care le întâlnești, deocamdată ne este bine și așa”.
DIVERGENȚE DE PLANURI CU LINDSTEDT: „Când e vorba de antrenamente, se întâmplă des să avem păreri diferite despre ce trebuie să lucrăm. Rezolvăm asta vorbind destul de mult, fiecare vine cu argumentele lui în ce dorim să facem pe teren și este important ca la final amândoi să fim mulțumiți”.
PLANURI ÎN TENIS: „IntenÂționez să mai joc opt-nouă ani în circuit. Important e să fiu sănătos, pentru că mai sunt multe lucruri pe care vreau să le realizez în tenis. Vreau să câștig un turneu de Mare Șlem la dublu și, treptat, așa cum mi-am atins toate obiectivele până acum, cu intrarea în top 5, să ajung numărul 1 mondial la dublu”.
TURNEELE PÂNĂ‚ LA FINAL DE AN: „După Bangkok, urmează Beijing și Shanghai, apoi două săptămâni de pauză în care mă voi antrena cu Robert, iar apoi Paris Bercy și Turneul Campionilor de la Londra”.
ȘTIRILE PRIVIND O EVENÂTUALĂ‚ RETRAGERE A LUI NADAL: „Ar fi o veste proastă pentru tenis, pentru că prin tot ce a realizat Nadal e un simbol, iar retragerea lui ar fi o mare pierdere, calitatea tenisului ar avea de suferit”.
27 de ani are Horia Tecău. El este cel mai tânăr jucător din TOP 10 la dublu, fiind urmat de spaniolul Marc Lopez (30 ani)
6 este locul pe care îl ocupă Tecău în clasamentul de dublu
13 turnee a câștigat Horia Tecău în ultimii doi ani, la zece dintre ele avându-l partener pe suedezul Robert Lindstedt