„Houdini Act”: Bianca Andreescu s-a calificat după o luptă eroică în finala US Open 2019! Se va bate pentru trofeu cu Serena Williams. Cronica semifinalei cu Bencic

Bianca Andreescu s-a calificat în premieră într-o finală de Grand Slam, la 19 ani, urmând să o înfrunte, sâmbătă, pe Serena Williams pentru trofeul US Open 2019. Jucătoarea care a început tenisul la Pitești, la 7 ani, dar care reprezintă Canada, a obținut a 12-a victorie consecutivă în circuit, învingând-o în semifinalele de la Flushing Meadows, scor 7-6(3), 7-5, pe Belinda Bencic, după ce și-a adjudecat la fotofiniș două seturi pe care elvețianca fusese îndreptățită să le revendice.

Bianca Andreescu a gestionat mai bine punctele importante: Bencic a pus constant presiune la retur în primul set, însă a ratat toate cele șase mingi de break de care a beneficiat, capotând apoi în tiebreak, sub presiunea unui joc mai agresiv al Biancăi. Bencic a condus apoi 5-2 în setul secund, dar Andreescu și-a ajustat tactica și a apelat la variație, deranjând ritmul adversarei când cu mingi înalte, când cu mingi tăiate, demonstrând o rezistență mentală de invidiat. În plus, când a fost mai mare nevoia, Andreescu s-a apărat excelent în câteva puncte cheie și, cu atacuri de primă clasă, a prăbușit cotele încrederii adversarei sale în vârstă de 22 de ani, încheind partida cu serie de cinci game-uri consecutive. Un retur-trasor i-a adus Biancăi Andreescu victoria, lacrimile în ochi și o bucurie exteriorizată cu gesturi largi, după două ore și 12 minute dramatice.

Pe site-ul WTA, dar și pe conturile de pe rețelele de socializare ale Asociației Jucătoarelor Profesioniste de Tenis, victoria Biancăi Andreescu a fost descrisă simplu: „Houdini Act”, cu referire la numerele de magie ale celebrului ilizionist american al anilor 1900.

40 de lovituri câștigătoare a reușit Bianca Andreescu, față de doar 16 ale Belindei Bencic

10 din 13 mingi de break a salvat Bianca Andreescu, ea convertind 3 din 6

Bencic a presat, dar Andreescu s-a întărit și a contrat decisiv în primul set

Belinda Bencic a deschis semifinala cu un game adjudecat la zero pe lansare. Primul schimb de mingi a fost un raliu pe cinste, însă per total, Bianca a greșit de trei ori neprovocat, amânând astfel declanșarea mult-anticipatei lupte la baionetă între două dintre tinerele jucătoare cu cel mai complet și mai variat joc. Andreescu a răspuns jucând agresiv pe serviciul său, lăsându-i loc de manevră elvețiencei doar pe serviciul doi, acolo unde Bencic a găsit din prima returul câștigător, la unica servă secundă expediată de sportiva de origine română în game-ul său inaugural pe lansare.

Jucând mai cumpătat, dar tactic excelent, Bencic a fost jucătoarea care a ridicat mai multe semne de întrebare la retur în fazele inițiale ale semifinalei.

O primă bătălie importantă s-a dat în game-ul patru, pe serviciul Biancăi Andreescu. Reprezentanta Canadei a avut nevoie de șapte minute pentru a scăpa din clinci, jucând excelent la cele două mingi de break avute de Bencic: a închis cu un un-doi curajos prima dată, apoi a găsit un serviciu doi inspirat spre corpul adversarei, Bencic ratând direct în fileu. Un superb dropshot i-a pus game-ul în cont elevei lui Sylvain Bruneau, pentru 2-2.

Din nou, la 2-3, Andreescu a ieșit după opt minute dintr-o situație complicată tot de propriile greșeli (inclusiv nelipsitele duble greșeli!). Bianca a salvat în primă fază alte două mingi de break, mai întâi cu atac hotărât la fileu, apoi cu o servă la exterior care a surprins-o pe Bencic, înainte de a ajunge la minge de game. Elvețianca și-a procurat o a treia minge de break, lovind la limita exterioară a tușei laterale un excelent rever din alergare. Primul serviciu al Biancăi și-a făcut însă treaba magistral, refuzându-i din nou break-ul Belindei.

Andreescu a schimbat puțin registrul în game-ul opt, impunându-se în premieră la zero, în ciuda unui gest destul de îngrijorător, care a indicat o posibilă problemă de ordin fizic la genunchiul stâng. De remarcat – o scurtă excelentă a rachetei numărul unu a Canadei.

Cu un singur game pe lansare ajuns la egalitate în primul set, Bencic a început să dea semne din ce în ce mai evidente de frustrare, după a șasea minge de break avută și neconvertită pe serviciul Biancăi, însă a mers mai departe, încheidu-și evoluția la serviciu în manșă fără să fi avut de înfruntat vreo minge de break, cu tiebreak asigurat. Cu un as, Andreescu a forțat tiebreak-ul, la împlinirea unei ore de joc.

Andreescu a început tiebreak-ul cu mini-break, după o primă dublă greșeală comisă în partidă de Bencic. Cu un serviciu impozant, urmat de un schimb controlat cap-coadă și finalizat cu un rever în lung de linie decisiv din interiorul terenului, Andreescu s-a distanțat la 3-0. Nervoasă, Bencic a greșit din nou pe serviciu, rezistând cu greu tentației de a da cu racheta de pământ, la 0-5. Vulnerabilă pe serviciul doi (6 din 20 puncte câștigate în primele 12 game-uri), Andreescu a forțat serva secundă și i-a oferit, cu dublă greșeală, primul punct în tiebreak Belindei Bencic. Lovind din nou decisiv cu reverul în lung de linie, într-o zonă lăsată descoperită de Bianca, Bencic a redus diferența, 3-5, însă Andreescu a fost răsplătită pentru agresivitatea sa în raliu, obținând victoria în primul set după 67 de minute în care a fost într-o permanentă cursă de recuperare.

„O reprezentație stil Houdini„, au tras concluzia încă de la finalul primului set reprezentanții WTA, după ce, cu 6 mingi de break din 6 salvate, doar 6 din 23 puncte câștigate cu serviciul doi dar și un excelent raport lovituri câștigătoare / greșeli neforțate (25 / 20, față de 8 / 12 pentru Bencic), Bianca Andreescu și-a adjudecat primul set.


Captură din LIVE BLOG-ul WTA

Set doi nebun: revenire ireală a Biancăi Andreescu, de la 2-5!

Belinda Bencic a obținut în premieră break-ul chiar în game-ul inaugural al setului doi, profitând de un forehand prea lung al Biancăi Andreescu. Pe serviciu a venit apoi imediat confirmarea, cu un hold la zero, Bianca neputând să își reprime impulsul de a se răzbuna pe rachetă.

Elvețianca a sesizat o slăbiciune pe reverul lui Andreescu, a atacat consecvent acolo, oferindu-și minge de dublu break, însă insistența s-a întors împotriva ei, Bianca reușind să reziste și să anuleze oportunitatea adversarei, agățându-se cu dinții de game și închizând în cele din urmă în avantaj. Bencic a obținut totuși al doilea break la tura următoare pe lansarea favoritei 15, fiind răsplătită pentru felul în care și-a păstrat calmul după alte două mingi de break anulate de Bianca: elvețianca a dirijat perfect un punct de 18 lovituri la egalitate și a smuls în cele din urmă erori consecutive, de pe ambele părți, ale Biancăi, ajunsă cu raportul winners / UEs la 31 / 30.

Un rever ratat și duble greșeli consecutive în contul lui Bencic i-au adus primele mingi de break în partidă și Biancăi, în game-ul șase al setului secund. Andreescu s-a mobilizat exemplar și, cu forehand câștigător, a convertit. Seria break-urilor a continuat, Bencic refăcând diferența de două break-uri, doar pentru ca imediat Andreescu să strângă din nou scorul, până la 3-5.

Andreescu a fost cea care a întrerupt seria break-urilor, reușind apoi să îi smulgă un nou break elvețiencei, de la 0-30, pentru a egala pe tabelă, 5-5 în setul doi. Soarta game-ului a fost întoarsă de o succesiune de două drepte-cross aprige ale BIancăi, care au rupt ceva din încrederea Belindei. Bencic a căzut în capcana slice-ului canadiencei în punctul următor, a ratat apoi cu reverul și, în final, s-a înclinat după o dublă greșeală, fiind vizibil iritată de forfota neîncetată din tribună.

Andreescu s-a apărat excepțional în game-ul de 5-5, punând și mai multă presiune pe Bencic, ajunsă într-o zonă de instabilitate emoțională. De la 2-5, Bianca Andreescu a preluat conducerea, 6-5.

Scăderea frecvenței primului serviciu a stat la baza problemelor Belindei Bencic în setul doi, iar Andreescu a presat și mai mult, având intenția clară de a închide manșa evitând tiebreak-ul. Variind efectele, de la mingi înalte, la execuții cu slice, Andreescu și-a creat avantaj, spre 15-30, însă a forțat și a ratat un punct important pe mingea a doua a Belindei. Bencic a salvat prompt o minge de meci a Biancăi, avansând în teren și finalizând în forță. Destabilizând-o din nou pe Bencic cu o dreaptă încărcată de spin, Andreescu și-a oferit a doua minge de meci finalizând cu o accelerare cu reverul în lung de linie. Un passing înșelător i-a adus minge de game Belindei Bencic, însă nici ea nu a putut fructifica, o nouă dreaptă în fileu aducându-i a treia minge de meci Biancăi Andreescu. Un retur-trasor i-a adus Biancăi Andreescu victoria, lacrimile în ochi și o bucurie exteriorizată cu gesturi largi, după două ore și 12 minute dramatice.

Din nou, WTA-ul a spus apăsat: Houdini Act! Bianca Houdini Andreescu va juca marea finală cu Serena Williams.

Publicat: 06 09. 2019, 06:19
Actualizat: 06 09. 2019, 07:05