Americanul Howard Jacobs, unul dintre avocații care au salvat-o pe Simona Halep la TAS, dezvăluie într-un interviu incendiar acordat pentru Sports Illustrated cum a încercat ITIA să îi distrugă cariera româncei.
Potrivit estimărilor făcute de Jacobs, ITIA a cheltuit peste 2.000.000 de dolari pentru o victorie în acest proces și a făcut totul pentru „a picta o poveste care să pară un caz evident de dopaj în tenis”.
În primele zile ale lunii martie, Simona Halep a câștigat bătălia în procesul de dopaj care a izbucnit în toamna anului 2022, după ce avocații ei au reușit să îi obțină reducerea pedepsei la TAS, de la 4 ani la doar 9 luni. Simona Halep este gata să revină în circuit, iar primul turneu important la care va participa este Miami Open, programat în intervalul 19 martie – 31 martie 2024.
Între timp, unul dintre avocații româncei care s-au dovedit a fi decisivi la TAS, Howard Jacobs, a rupt tăcerea într-un interviu pentru celebra revistă Sports Illustrated și a oferit câteva detalii esențiale din tot acest proces de dopaj.
Se pare că Agenţia Internaţională pentru Integritate în Tenis (ITIA) a făcut tot posibilul pentru a-i distruge cariera româncei și a investit peste 2.000.000 de dolari din dorința de a găsi orice probă incriminatorie în acest dosar. Astfel, au ajuns să apeleze inclusiv la probe care nu erau relevante, lasă de înțeles Howard Jacobs:
„E dificil de spus. Am considerat de la început că partea cu pașaportul biologic nu a fost deloc fundamentată. Nu am înțeles deloc acel caz.
Apoi, cu Roxadustatul, în mod normal le dai autorităților dovezi că există contaminare și ori accepți sancțiunea, ori o contești. Dar nu poți să ajungi la un asemenea caz.
Nu cred că am avut ceva atât de ciudat ca acesta… în care ei să se lupte până la limită și apoi să vină cu acuzația de dopaj sanguin. Cazul a devenit super, super complicat. Nu-mi pot imagina câți bani au cheltuit pentru a-l instrumenta”, a declarat americanul Howard Jacobs, estimând ulterior că ITIA a investit peste 2.000.000 de dolari în acest proces, pentru a angaja numeroși experți și avocați.
În continuare, avocatul a transamis că ITIA a lansat pe parcursul procesului câteva acuzații absurde la adresa Simonei Halep:
„A existat un efort concertat pentru a crea cazul de dopaj sanguin, apoi pentru a crea o poveste care să aibă sens… (…).
Multe probe despre care au spus că sunt dovadă de dopaj de sânge erau, de fapt, din perioada în care a avut intervenția chirurgicală la nas și chiar de după. În esență, se dopa sanguin în timp ce se opera și anunțase că nu mai joacă până la finalul anului? Este absurd!
Au pictat această poveste ca să pară un caz evident de dopaj în tenis. Și nu a fost. Nici pe departe”, a adăugat avocatul, potrivit Sports Illustrated.
O altă precizare importantă făcută de Howard Jacobs o privește pe Simona Halep. S-a vehiculat că românca nu a precizat încă de la început faptul că a luat suplimentul alimentar care ulterior s-a dovedit a fi contaminat. Însă, Jacobs contrazice această ipoteză și susține că Halep a scris din prima în formularul de doping că a consumat o „băutură Schinoussa”. Halep a făcut astfel trimitere la produsele Schinoussa Superfoods, compania canadiană care operează și sub numele de Quantum Nutrition și care i-a furnizat suplimentul contaminat prin intermediul lui Patrick Mouratoglou:
„Ei bine, nu e adevărat! Pe formular scrie băutură Schinoussa, dar nu există o asemenea băutură pentru recuperare. Produsele Schinoussa erau amestecate într-un blender. Halep a scris «băutură de recuperare Schinoussa».”. a completat Howard Jacobs.
Băutura descrisă de Simona Halep drept „Schinoussa” conținea două suplimente ale producătorului canadian, între care și Keto MCT, cel care s-a dovedit a fi contaminat cu Roxadustat.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER