„Era pe masă! Bufet suedez!” I s-a dat Simonei Halep mâncare contaminată în restaurantul de la US Open!? Am aflat răspunsul în controversa anului din tenis | EXCLUSIV
Una dintre controversele generate de cazul de dopaj al Simonei Halep, aceea că românca s-ar fi contaminat cu roxadustat în restaurantul jucătoarelor de la US Open, a fost elucidată de ProSport, cu ajutorul antrenorului Mihai Rusu.
Dana Safta, doctorul și prietena apropiată a Simonei Halep, a vehiculat posibilitatea ca Simona Halep să se fi contaminat cu roxadustat, substanță interzisă din categoria EPO, niciunde altundeva decât în restaurantul de la US Open, potrivit jurnalistei Oana Zamfir.
Scenariul pare halucinant, în condițiile în care vorbim despre un turneu de Grand Slam, unde organizarea a fost impecabilă în fiecare an. Astfel, teoria respectivă este spulberată de Mihai Rusu, fosta voce de la Europa Liberă pentru care tenisul nu mai are niciun secret.
I s-a dat Simonei Halep mâncare contaminată în restaurantul de la US Open!? Am aflat răspunsul în controversa anului din tenis: „Era pe masă! Bufet suedez!”
Teoria potrivit căreia Simona Halep a mâncat alimente contaminate la US Open a fost demontată pas cu pas de Mihai Rusu. Fostul tenismen și jurnalist sportiv a explicat cum au stat lucrurile în culisele US Open 2022: „În primul rând, toți jucătorii și toate jucătoarele de tenis au restaurant la US Open și la fiecare turneu! Toată masa, toate aceste alimente și băuturi sunt testate într-un regim cu totul aparte când ajung în restaurantul jucătorilor și jucătoarelor. Pentru că dacă ar fi fost contaminată, luând ipoteza de contaminare: de ce a fost numai ea contaminată, dar nu au fost și celelalte sportive participante la US Open?”, a afirmat Mihai Rusu.
Întrebat de reporterul ProSport dacă ar fi fost posibil ca Halep să comande un alt fel de mâncare decât cel servit de adversarele ei, Rusu a exclus și această variantă. Mai mult, turneul de la US Open are un contract în baza căruia mâncarea livrată este controlată și supravegheată: „Nu există! Mâncarea e pe masă! Acolo e bufet suedez! Te duci și îți iei mâncarea! Totul e pe masă. Nu comanzi din afară. Ea nu s-ar putea salva din moment ce nu au fost contaminate celelalte jucătoare. Deci mâncarea stă pe masă acolo. Toată lumea vine și consumă aceeași mâncare, rece-caldă. Bineînțeles că mâncarea e testată. Sunt contracte de livrare și atunci toate mâncărurile astea sunt controlate, adică au un regim special. Pentru că în caz contrar fiecare jucător și jucătoare ar putea spune: ‘Domne, m-am contaminat cu mâncare din restaurantul Grand Slam-ului'”, a precizat Mihai Rusu.
O jucătoare suspendată pentru dopaj a dat vina pe carnea mâncată în România: „Clujul nu e New York!”
O altă jucătoare importantă suspendată pentru dopaj, Cagla Buyukakcay, fostă ocupantă a locului 60 WTA, s-a apărat într-un mod inedit. Turcoaica a dat vina pe carnea mâncată la Cluj-Napoca, în luna august 2021, în timpul turneului Winners Open: „Singura mea explicație este că am consumat carne contaminată cu această substanță. Am oferit chitanțe celor de la ITF în care le-am arătat că am mâncat de două ori friptură în zilele dinaintea meciului”, a explicat Cagla Buyukakcay într-un mesaj postat pe rețelele de socializare.
Buyukakcay a fost găsită dopată cu o substanță numită ractopamină, aflată pe lista interzisă a agenților anabolizanți. Dar Mihai Rusu este de părere că un asemenea caz precum cel petrecut în România nu s-ar putea întâmpla în SUA: „Ați auzit la vreun Grand Slam, până acum, că s-a contaminat cineva? La Cluj, dar Clujul nu e New York! Încă o dată, trebuie să disecăm fiecare cuvânt în patru. S-a întâmplat în România, la Cluj: poate ăia de acolo nu știau sau marfa livrată nu a fost de calitatea la care a fost comandată”.