La Iași vor avea loc, în vara acestui an, două turnee majore de tenis, ambele găzduite de Arenele Ciric. În primă fază, în perioada 11-17 iulie este programată ediția a 3-a a turneului masculin Challenger ATP 100 Concord Iași Open, pentru ca la începutul lunii august (intervalul 1-7) să intre în scenă fetele, la prima ediție a WTA-ului 125 BCR Ladies Open.
Proprietarul ambelor turnee este omul de afaceri Andrei Oriță, managerul grupului de firme Concord. Acesta și-a propus în urmă cu câțiva ani să pună Iașiul pe harta tenisului internațional și ceea ce părea la început doar un vis, a devenit realitate.
Ajuns la a treia ediție, challenger-ul masculin a crescut vizibil de la an la an, atât din punct de vedere sportiv, cât și organizatoric. Și asta tot datorită inspirației organizatorilor locali Andrei Oriță și Gabriel Iftimoaie, care au cooptat în echipă nume sonore din tenisul românesc și internațional, cum sunt Daniel Dobre sau Andrei Pavel.
Dobre, antrenorul Simonei Halep, a fost directorul turneului în primul an, iar în 2020 i-a cedat sarcinile lui Andrei Pavel, fost număr 13 mondial ATP. Obișnuiți cu turneele majore, ambii au venit cu multe idei noi și au dezvoltat vizibil acest proiect. În plus, Andrei Pavel, directorul turneului și la ediția din acest an, a promis că evenimentul de la Arenele Ciric va deveni unul de top.
„Anul trecut a fost un eveniment superb, desfășurat în niște condiții foarte grele, cu măsuri anti-Covid. Am avut un concurs foarte bun, iar în acest an avem o echipă de promovare a turneului și vrem să facem o treabă și mai bună. Sperăm ca jucătorii români să obțină rezultate și mai bune, să acumuleze cât mai multe puncte.
Ne dorim ca turneul să nu fie doar pentru iubitorii de tenis, ci să fie un eveniment pentru toată lumea, să-l promovăm și în rândul copiilor. Vrem să facem un Kids Day, un Pro M, când un jucător din concurs poate să joace pentru o oră cu anumiți iubitori ai tenisului. Sunt multe idei pe care le-am văzut la alte concursuri și care au avut succes mare, asta vrem să facem și noi la Iași. Vrem ca acest concurs să fie un spectacol, tenisul să fie pe primul plan, iar cei care vin la turneu să se simtă bine, să petreacă un timp superb”, a declarat Andrei Pavel pentru ProSport.
La primele două ediții, supervizorii de la ATP au apreciat ca foarte bună organizarea de la Iași. În plus, jucătorii români și străini, staff-urile lor, arbitrii, cu toții au admis că turneul de la Arenele Ciric a fost organizat la superlativ.
„Feedback-ul de la ATP a venit mai mult decât pozitiv anul trecut. Și jucătorii s-au simțit foarte bine. Au fost unele lucruri mici de îmbunătățit, dar totul a mers foarte bine, ca pe roate, într-un moment foarte greu cu ce înseamnă Covidul. Sigur, ne dorim ca anul acesta să scăpăm de restricții și să avem public numeros în tribune. Vrem să aducem mai mulți spectatori, mai mulți sponsori”, a completat Andrei Pavel, care a ținut să le mulțumească organizatorilor locali pentru faptul că au pus pe picioare cele două proiecte.
„Le mulțumesc oamenilor din Iași care organizează aceste turnee. Andrei Oriță și Gabriel Iftimoaie au încă doi copii în familiile lor, adică cele două turnee de tenis.
Le mulțumim pentru faptul că ne-au adus și pe noi în familia lor și o să dăm tot ce putem mai mult pentru ca aceste două evenimente să aducă numele Iașiului și al tenisului românesc în ierarhia mondială”, a mai punctat Pavel.
Turneul masculin Concord Iași Open va avea premii mărite față de edițiile anterioare, de 90.280 de euro, în timp ce ”BCR Ladies Open” va avea premii totale de 125.000 de dolari.
Andrei Pavel îi antrenează în momentul de față pe doi dintre cei mai talentați tineri jucători români, Nicholas David Ionel și Sebastian Gima. Fostul mare tenisman român crede mult în potențialul lor, dar și al celorlalți tineri. În opinia lui Andrei Pavel, România poate avea din nou cel puțin un jucător în prima sută mondială, în următorii doi ani.
„Sunt mulți jucători tineri cu calități, care promit. Avem un grup de băieți care în următorii doi ani ar putea să dea unul sau chiar doi jucători în prima sută. Acesta este și obiectivul meu, să reușesc să duc un sportiv de-a, meu sau chiar doi în prima sută, în următorii ani”, a punctat Andrei Pavel, fost număr 13 mondial.
Director al turneului masculin de la Iași în primul an, Daniel Dobre, cel care a preluat ”WTA-ul” în acest an, a explicat importanța unor astfel de concursuri pentru tinerii jucători.
„Turneele challenger sunt foarte bune ca puncte, o alternativă. Decât să joc calificări la un turneu mare de 500 de puncte, mai bine vii și joci aici pe tabloul principal. În afară de asta, este o săptămână bună, se termină Wimbledon, în Europa mai sunt turnee pe zgură, foarte puternice, toată crema este concentrată în Europa și este clar că aceste turnee atrag. Jucătorii tineri joacă câteva challenger-uri, 1-2 ani, și dacă sunt buni fac pasul mai departe. Anul trecut am avut 3 turnee challenger în România.
Jucătorii au posibilitatea să facă mai multe puncte la ei în țară, cu cheltuieli mai puține. Tot timpul poți primi o invitație și dacă ai valoare poți crește”, a explicat Daniel Dobre, care a precizat că baza sportivă de la Ciric, care aparține municipalității, ar putea fi prevăzută și cu nocturnă, astfel încât să fie organizate și sesiuni de seară la cele două turnee:
„Vom vedea multe lucruri noi la bază, tablouri publicitare, ecrane mari pentru scor, o parte de entertainment, vor veni firmele de echipament sportiv, va fi o zonă VIP, vei putea socializa. Probabil vom avea și sesiune de seară, ar fi un avantaj pentru noi, pentru că audiența este mai mare seara, ziua oamenii merg la muncă”.
„Din ce știu, turneul challenger de la Iași a fost considerat unul dintre cele mai bune în 2020 și 2021 și sunt convins că și cel WTA va ieși la fel de bine. Este o plăcere de fiecare dată când vin la Iași. Orașul se dezvoltă, oamenii sunt foarte plăcuți, iar a fi alături de această echipă din Iași care dintr-o idee a dezvoltat un astfel de proiect este o onoare.
Ne bucurăm că am cunoscut oamenii de aici, de la cei din echipa de organizare, până la cei care ne-au ajutat cu mâncarea, la hotel, cu absolut totul. Sunt profesioniști și își fac treaba bine. Este o speranță pentru noi că dacă toate lucrurile ar fi așa bine organizate așa, cu atât de mult suflet, cum se face la Iași, sigur am fi ca țară mult mai departe”, a conchis directorul turneului ”BCR Ladies Open”.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER