Iga Swiatek, rivala Simonei Halep, a avut o reacție surprinzătoare despre faptul că Turneul Campioanelor a fost mutat de WTA în Arabia Saudită, țară recunoscută pentru legile care încalcă multe drepturi ale femeilor!
După ce s-a dezvăluit locația finalei Turneului Campioanelor, tot mai mulți fani ai tenisului și jucătoare de tenis au comentat asupra deciziei WTA de a muta turneul în Arabia Saudită, una din țările foarte stricte cu privire la drepturile femeilor. Printre aceștia se numără si Iga Swiatek, numărul 1 mondial WTA, care a avut o reacție surprinzătoare legat de țara unde va avea loc finala Turneului Campioanelor.
Arabia Saudită a investit foarte mult în ultimii ani în comunitatea tenisului încercând să popularizeze acest sport în țară. Ba chiar mai mult, l-a numit pe Rafael Nadal ca ambasador. Alegerea de a susține finala WTA de către Arabia Saudită a fost analizată atent de foarte multe persoane, din cauza statutului îndoielnic al acestei țări cu privire la drepturile omului, dar în special al femeilor.
Iga Swiatek a acordat un interviu, zilele trecute, în care jucătoarea de tenis din Polonia a afirmat că ar prefera ca finala WTA să aibă loc în Europa. De asemenea, a precizat că jucătoarele de tenis nu au un cuvânt de spus în ceea ce privește alegerea locațiilor unor astfel de evenimente.
„Am fost întotdeauna în grupul de jucători care au spus că ar fi bine să avem Finala WTA în Europa, dar încă așteptăm decizia, Noi, în calitate de jucători, nu avem un impact foarte mare asupra locului în care se vor desfășura finalele. Este mai bine ca voi să adresați aceste întrebări celor de la WTA, dacă puteți. Ei sunt cei care au toate informațiile”, a declarat Iga Swiatek, potrivit TennisUpToDate.
În urmă cu aproximativ 2 ani, WTA a decis să suspende turneele din China. Decizia a fost lăudată de apărătorii drepturilor omului. Mutarea finalei în Arabia Saudită ar putea face uitată această măsură împotriva Chinei, iar activiștii pentru drepturile omului „ar pune din nou tunurile” pe conducătorii WTA.
Criticii acuză Arabia Saudită că se folosește de fondul său de investiții publice pentru a-și «spăla» dosarul privind drepturile omului.
„Riscurile privind drepturile omului în Arabia Saudită pentru jucători, fani și jurnaliști sunt foarte grave”, a declarat Minky Worden de la Human Rights Watch pentru Reuters.
În regat, femeilor li s-a permit să practice tenisul, dar și alte sporturi, abia din 2018. Până atunci, fetele și femeile nu aveau voie pe stadioane, dar nici să urmărească sporturi.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER