Indian Well done, Simona! Halep, revenire de senzație pentru cel mai important titlu al carierei. „A fost o finală fantastică!”. Așa am trăit LIVE BLOG victoria cu Jankovic: 2-6, 7-5, 6-4 | VIDEO

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 1 poze

Simona Halep a câștigat primul turneu de categorie Premier Mandatory în fața Jelenei Jankovic, 2-6, 7-5, 6-4, la Indian Wells 2015. Tricolora este acum prima în clasamentul punctelor câștigate în 2015, Race to Singapore, peste Serena Williams și Maria Șarapova. A noua campioană diferită la turneul lui Larry Ellison, începând cu 2007, Simona ajunge la trei titluri în sezonul 2015, după Shenzhen și Dubai.

 

 

23:06 Cel mai greu trofeu, la propriu: la festivitatea de premiere a primului titlu de categorie Premier Mandatory, Simona a avut două probeleme: „În primul rând, sunt prea mică, microfonul e prea sus” și apoi trofeul a fost prea greu. Astfel, Halep nu și-a ridicat trofeul deasupra capului, ci doar l-a îmbrățișat și s-a plimbat în jurul acestuia, pentru fotografiile oficiale.


23:05 Jankovic a fost la un game distanță de trofeu: Nu credeam că voi ajunge până aici. Am fost accidentată, apoi m-am antrenat doar pentru trei zile și acum… uite că țin acest discurs! Adversara mea, Simona, a fost pur și simplu incredibilă (n.r. râzând spre ea). A fost în stânga, în dreapta, a alergat timp de trei ore și… bine, ea e cea mai tânără și a meritat. Felicitări! Vreau să le mulțumesc fizioterapeuților. Voi nu știți, dar ei au fost cei care m-au ajutat să fiu în formă meci după meci„, a analizat „la cald” sârboaica.


23:00 Discurs de campioană:Este cel mai important titlu al carierei mele și nu-l voi uita niciodată! A fost o finală fantastică, Sunt fericită. Îi mulțmesc lui  Victor, lui Darren, chiar dacă nu mai este aici, dar știu că mă aude și domnului Ion Țiriac care m-a susținut pe tot parcursul turneului„, a declarat Simona.


22:52 SIMONA HALEP, CAMPIOANĂ‚ LA INDIAN WELLS ÎN 2015!!!! N-a fost să fie cu serviciul, dar Simona a închis meciul cu returul, punând capăt partidei, 2-6, 7-5, 6-4, după două ore și 37 de minute de joc. Simona s-a îndreptat direct către loja sa. Darren Cahill a fost primul om îmbrățișat de campioana României. Simona este a noua jucătoare care se încoronează la Indian Wells, în cele mai recente nouă ediții.


22:47 Ceva emoții, puțin ghinion… Halep nu reușește să închidă meciul: 3 erori o țin în viață pe Jelena. Re-break Jankovic, care va servi pentru egalitate, 5-5


22:42 Jankovic nu respectă indicația tactică de la pauză, rămâne pe linia de fund, Simona rezistă în defensivă și break-ul ajunge în contul constănțencei după două mingi trimise în fileu de JJ. 5-3 și Halep servește pentru titlu


22:38De ce mai joc? Am lăsat-o să revină! Unde-i serviciul meu, trebuie să îmi găsesc primul serviciu!” se lamentează Jankovic, la schimbul de terenuri și vizita antrenorului american, la 3-4. Tactica primită: atac la fileu.


22:31 Finala erorilor și a căderilor: 91 de greșeli neforțate, față de 44 de lovituri câștigătoare scriu povestea de până acum a finalei de la Indian Wells. Meciul îi va reveni celei care va greși mai puțin de acum încolo sau vom vedea o altă turație, de la 3-3 în decisiv?


22:27 După al doilea break cedat de Simona în setul decisiv, Victor Ioniță revine pe teren, pentru încă o sesiune de coaching. Antrenorul încearcă să o liniștească pe Simona.


22:21 Jankovic este un pachet de nervi pe Central, după ce arbitra de scaun încurcă serviciile și oprește un punct. „JJ” parlamenteaz[, se ceart[, dar nu prime;te primul serviciu, la minge de break pentru Simona și constănțeanca respiră ușurat, la 2-2.


22:15 Simona dă impresia că poate duce în setul decisiv forma de moment sar și întreaga energie a publicului, dezlănțuită de revenirea ei. Prim game de servciu ferm, agresiv, însă Jankovic are „replica la ea” și atacă la rândul său.Egalează la 1-1 și mai mult, pune presiune pe Halep, care din nou tremură la serviciu.


22:10 Se-ntoarce roata: Simona are cu trei erori mai puțin decât în primul set, însă Jankovic a greșit mult mai mult decât Simona.


22:05 Jankovic, cu siguranță, își amintește cele două partide în care a irosit mingi de meci în fața Simonei Halep. Iată „atitudinea sârboaicei” dinaintea setului decisiv.


21:54 O altă Simona: revenire de orgoliu pentru Simona la ceea ce ar fi trebuit să fie ultimul schimb de terenuri al meciului. Jankovic nu se poate agăța de sfaturile antrenorului, greșește iar Simona fructifică. Re-break și în sfârșit serviciul funcționează. 6-5, dela 4-5 pentru Halep, care după 90 de minute, începe să arate ce poate. Și seria din finalul manșei a doua nu se oprește la doi, ci la trei, pentru că Simona, o dată descătușată, face și al doilea break și împinge meciul în set decisiv, după actul secund adjudecat 7-5!


21:44 „JJ Drama”. Jankovic mai ratează un game pe serviciu, „asezonat” cu trei duble greșeli. Simona pune ultimul punct spectaculos și sărbătorește re-break-ul care o ține în finală ca pe un titlu. 4-4. Însă din nou, este doar o mică tresărire de orgoliu, pentru că pe serviciul ei, greșește și jankovic vine ca un tăvălug la fileu atacând și pe stânga și pe dreapta, pentru a-și mai lua un break. 5-4 și înainte de a servi pentru meci, jankovic cere vizita în teren a antrenorului, pentru a-și gestiona emoțiile copleșitoare.


21:38 Meciul este presărat cu erori, dar iată ce bijuterii de puncte reușesc ambele tenismene. Deocamdată, parcă avantajul e la Simona…


21:29 De necrezut pentru a treia jucătoare a lumii! Simona nu poate profita de căderea totală a Jelenei Jankovic din game-ul de serviciu și îi întoarce în game-ul imediat următor cadourile. 4-3 pentru Jankovic, care are din nou break în față.


21:25 Re-break Simona! Game slab pentru Jankovic care care îi face cadoul game-ul de servciui la zero Simonei, emblematic fiind voleul de final ratat incredibil de reprezentanta Serbiei. 3-3.


21:21 Simona suferă mult pe teren și pare că depune mult mai mult efort pentru fiecare punct. Jankovic, de partea cealaltă, are, în prima oră de joc, o selecție a loviturilor mai inspirată, dând senzația că gestionează perfect momentele de așteptare a erorii Simonei și pe cele de asalt. 3-2 pentru jankovic în setul doi, în continuare cu break în față.


21:10 A doua răbufnire majoră a Simonei vine la 1-1 în setul doi, după punctul de 30-30 și prevestește break-ul sârboaicei, după ce la 2-4 în setul doi, Halep dădea cu racheta de pământ. Ion Țiriac, aflat în tribună la finala turneului de la Indian Wells, dezaprobă clar gestul Simonei, însă nici jocul favoritei sale – cum puncta Dumitru Hărădău, nu îi dă motive de bucurie.Eleva lui Victor ioniță greșește în continuare, iar Jankovic pare stăpână pe situație, cu o agresivitate mult mai bine controlată.


21:00 Ca și în meciul cu Lepchenko, Simona cere refacerea taping-ului la gleznă. Time-out medical la pauza dintre seturi.


20:57 SET JELENA JANKOVIC! Sârboaica nu are emoții cu serviciul, punând mingea bine în terenul Simonei. 6-2, în 45 de minute. Explicația scorului de pe tabelă: chiar dacă Simona are un procentaj mai bun de primă minge (68% la 66%), constănțeanca are în cont și 18 greșeli neforțate, majoritatea pe forehand.


20:53 Simona nu își poate struni forehand-ul. Lovitura de dreapta a favoritei trei îi câștigă cele mai spectaculoase puncte, pe tușă, însă halep pare că vrea prea mult de la această lovitură, nelăsându-și nici o marjă de eroare. După un scenariu familiar, Simona se pune din nou în dificultate pe propriul serviciu, după două oportunități de game, și îi oferă cadou game-ul Jelenei Jankovic, care se distanțează la 5-2,


20:47 Jucătoarele și-au luat două game-uri de respiro pentru a reîncepe duelul de gherilă. Forehandul Simonei  dă rateu după rateu la 40-0 și o aduce înapoi în game pe Jankovic, care răspunde cu winner, un șpagat la minge de break irosită și după o nouă eroare din partea lui Halep, în fileu, sârboaica încheie game-ul, îndreptându-se spre scaun și consultarea cu fratele și antrenorul său , la 3-2. Efortul este vizibil, dar se și simte la decibeli: Simona icnește în punct, iar sârboaica comentează la final de punct.


20:31 Re-break și game de serviciu autoritar pentru Simona Halep. A treia favorită a turneului de la Indian Wells nu lasă lucrurile să îi scape din mână: forțează re-break-ul, pentru ca tabela să indice 1-1 după primele 15 minute. Cu un servciu mai apăsat, Simona ajunge la conducere, în premieră în această finală.


20:22 BREAK Jankovic, 1-0. Dramatism din primul game al meciului: ambele jucătoare caută atacul și preluarea controlului, iar game-ul din debut al meciului se decide după 14 puncte și cinci mingi de break pentru Jankovic. Simona a arătat că poate produce greșeala adversarei atunci când alternează colțurile terenurului și o pune pe fugă pe Jelena, dar sârboaica a ajuns mai convingător la fileu.


20:10 Simona începe finala cu serviciul, după ce Jankovic a câștigat tragerea la sorți și a ales primirea. Sârboaica se asortează la echipament cu „invitata specială” a momentului oficial al partidei.


UPDATE 19:55 Show aviatic, ceremonie oficială și imn. Centralul le aparține finalistelor. Hai Simona!


UPDATE 19:40 Amatori de statistică? Campioana din 2015 de la Indian Wells va fi prima din istoria turneului (care a debutat în 1989) care a început aventura spre titlu cu set pierdut.


UPDATE 19:35 De pe terenul de basaeball, pe terenul de tenis. Pat Toscano a deschis timp de trei ani meciurile formației de baseball din Minor League, Brooklyn Cyclones, cu imnul național sau God Bless America. Astăzi, ea va cânta pe Stadium 1 în deschiderea finalei.


UPDATE 19:25 Pauză ca între două turnee pentru Simona înainte de finală. „Pot câștiga titlul”, declara Simona Halep, după forfait-ul Serenei Williams. Constănțeanca este mai proaspătă decât rivala directă, având o pauză detrei zile de la ultimul meci, sfertul de finală cu iberica Carla Suarez Navarro, disputat miercuri (sferturile jumătății superioare au fost programate cu o zi mai devreme decât cele de pe jumătatea inferioară). Pentru Jankovic, finala este al treilea meci în patru zile.


UPDATE 19:15 Jankovic, declarație puternică înainte de finală: „Aici îmi este locul”.  „Am avut o accidentare serioasă la spate, două luni nu m-am putut mișca, nu puteam face nimic, iar când am început sezonul eram mizerabilă și nu eram foarte bine pregătită. Nu mă simțeam confortabil pe teren. Când am ajuns aici, i-am spus fratelui meu și antrenorului meu >. Nu-mi plac antrenamentele, îmi place să fiu pe terenul central, să lupt și să joc în fața unei tribune arhipline. Asta iubesc cel mai mult”. Jelena își trăiește visul.


UPDATE 19:00 Bun găsit. Pentru doar a doua oară în ultimele nouă ediții, trofeul unui turneu Premier Mandatory nu va ajunge nici în vitrina Serenei Williams, nici a Mariei Șarapova. Flavia Pennetta a reușit să fie prima care sparge dominația începută în 2013, la Indian Wells de rusoaica devenită star în lumea tenisului peste Ocean, în pur spirit „al visului american”. Anul acesta, va fi Simona Halep sau Jelena Jankjovic. Sunt Cezara Paraschiv și împreună vom aștepta decizia acestui duel care începe peste fix o oră. Două jucătoare cu lovitură de rever impresionantă, peste media circuitului, ambele antrenate de „conaționali”, dar din generații distincte  și aflate în puncte diferite în circuitul WTA – Simona, la cea mai bună perioadă a sa, în plină ascensiune, Jelena, de partea cealaltă în căutarea reintrării în elita tenisului feminin, din cauza problemelor fizice – se luptă pentru spectaculosul trofeu Baccarat. Știați că aceeași firmă produce o întreagă gamă de produse din cristal, de la veselă la accesorii de damă și de bărbați? Cam 500 de dolari costă „cadoul” pentru Ea.

 


Halep, numărul 3 mondial, pornește drept mare favorită în fața experimentatei sârboaice, care deține însă deja un titlu de campioană la Indian Wells, cucerit în 2010. În vârstă de 30 de ani, Jankovic a fost lider mondial în 2008, iar acum ocupă poziția 21 în clasamentul WTA.

Halep – Jankovic, drumul spre finala Indian Wells

Finala Indian Wells: Simona Halep – Jelena Jankovic. Simona Halep, cap de serie numărul 3, și Jelena Jankovic, cap de serie numărul 18, au început competiția americană în turul al doilea, datorită statutului lor de favorite.

Până la finală, Jelena Jankovic a eliminat următoarele jucătoare:

  • Turul II – Lauren Davis (SUA), locul 55 WTA, scor 6-7 (5), 6-0, 6-4;
  • Turul III – Madison Keys (SUA), locul 18 WTA și cap de serie numărul 16, scor 5-7, 6-4, 6-3;
  • Optimile de finală – Belinda Bencic (Elveția), locul 37 WTA și cap de serie numărul 31, scor 6-3, 3-6, 6-3;
  • Sferturile de finală – Lesia Țurenko (Ucraina), locul 85 WTA, jucătoare venită din calificări, abandon la scorul de 6-1, 4-1;
  • Semifinale – Sabine Lisicki (Germania), locul 30 WTA și cap de serie numărul 24, scor 3-6, 6-3, 6-1.

La rândul ei, Simona Halep a trecut la turneul californian de următoarele jucătoare:

  • Turul II – Daria Gavrilova (Rusia), locul 106 WTA, jucătoare venită din calificări, scor 2-6, 6-1, 6-2;
  • Turul III – Varvara Lepchenko (SUA), locul 31 WTA și cap de serie numărul 26, scor 6-1, 3-6, 6-1;
  • Optimile de finală – Karolina Pliskova (Cehia), locul 15 WTA și cap de serie numărul 14, scor 6-4, 6-4;
  • Sferturile de finală – Carla Suarez Navarro (Spania), locul 13 WTA și cap de serie numărul 12, scor 5-7, 6-1, 6-1;
  • Semifinale – Serena Williams (SUA), locul 1 WTA, s-a retras.

Halep – Jankovic, asemănările dintre finalistele de la Indian Wells

Simona Halep (23 de ani) și Jelena Jankovic (30 de ani), jucătoarele care se vor lupta duminică seară pentru trofeul de la Indian Wells, au mai multe lucruri în comun. Deși fac parte din generații diferite, Simona și Jelena se aseamănă atât ca stil de joc, cât și în ceea ce privește preferințele din afara terenului.

  • Dintr-o analiză realizată înaintea finalei turneului dotat cu premii în valoare de 5.381.235 de dolari ar rezulta două concluzii clare:

1. Simona Halep pornește ca mare favorită în finala cu Jankovic, prin prisma formei de moment.

Simona ocupă locul 3 în clasament și are deja 2 titluri WTA în 2015 (Shenzhen și Dubai), plus un sfert de finală la Australian Open. De partea cealaltă, Jankovic (21 WTA), în ciuda experienței și palmaresului bogat (12 finale de turnee Premier Mandatory, dintre care 6 câștigate), poate fi catalogată ca una dintre cele mai mari surprize ale sezonului. Jelena a fost chinuită de accidentări în ultimul timp, fapt pentru care nu mai reușise o finală din luna aprilie 2014, la Bogota (3-6, 4-6 cu Caroline Garcia).

2. Halep – Jankovic va fi o finală spectaculoasă.

Halep și Jankovic sunt două sportive cu o deplasare fantastică în teren și care dețin o lovitură de temut: reverul cu două mâini. Mats Wilander, expertul Eurosport, vorbește cu fiecare ocazie la superlativ de backhandul româncei, pe care îl compară cu cel al liderului mondial din circuitul masculin: „Halep este varianta feminină a lui Djokovic”, a fost remarca suedezului câștigător a 7 titluri de Grand Slam. Jankovic se bazează în aceeași măsură pe rever, considerat cel mai bun din lume în anii de grație ai sârboaicei. Nu a fost mai prejos nici în această săptămână, Jelena realizând în drumul spre ultimul act numeroase lovituri câștigătoare cu arma ei preferată.


Jelena Jankovic a câștigat turneul de la Indian Wells, în 2010

Halep – Jankovic, întâlnirile directe înainte de finala Indian Wells

Halep și Jankovic s-au mai întâlnit de patru ori până în prezent, iar românca a câștigat ultimele trei partide, toate meciurile lor disputându-se în trei seturi. Ultima lor întâlnire a avut loc în optimile de finală ale ediției 2014 a Australian Open, când Halep a câștigat cu scorul de 6-4, 2-6, 6-0. Tot sportiva din Constanța a câștigat și meciul din sferturile de finală ale turneului de la Roma, din 2013, cu scorul de 4-6, 6-0, 7-5, precum și pe cel din turul întâi al turneului de la Bruxelles, din 2012, cu scorul de 6-2, 3-6, 7-6 (3).

Singurul succes al jucătoarei sârbe a fost înregistrat în 2010, în turul întâi al US Open, scor 6-4, 4-6, 7-5.

Andrei Mlendea, legătura dintre Halep și Jankovic. Sârboaica a fost antrenată de doi români

În timpul întâlnirii directe din optimile Australian Open 2014, pierdut de sârboaică – 6-4, 2-6, 6-0 -, Jankovic l-a avut în lojă pe Andrei Mlendea, tehnicianul care se despărțise recent de Halep. Andrei a fost omul din spatele ascensiunii constănțencei, pe care a antrenat-o în prima jumătate a anului 2013. Colaborarea dintre cei doi nu a fost una de lungă durată, Mlendea acuzând-o pe Halep că l-a demis prin intermediul unui sms. Fostul jucător de tenis a semnat apoi un contract cu Jankovic, care s-a încheiat în 2014. Jucătoarea din Belgrad este antrenată în prezent de fratele ei, Marko, în timp ce Halep îl are ca tehnician pe Victor Ioniță. Liderul mondial din 2008 a lucrat cu un alt român în sezoanele 2011 și 2012, Andrei Pavel, în prezent căpitanul echipei României de Cupa Davis.

Meciurile directe dintre Halep și Jankovic: 4-6, 6-4, 5-7 la US Open 2010 (hard), 6-2, 3-6, 7-6(3) la Brussels 2012 (zgură), 4-6, 6-0, 7-5 la Roma 2013 (zgură) și 6-4, 2-6, 6-0 la Australian Open 2014 (hard)


Halep și Jankovic susțin „Steaua”

Halep și Jankovic au ales același antrenor, iar celor două le-a plăcut un singur nume în fotbal: Steaua. Dacă Simona Halep și-a declarat simpatia pentru echipa Steaua București (România), Jelena Jankovic este îndrăgostită de Steaua Roșie din Serbia. Jelena a luat primele lecții de tenis la Clubul de Tenis Steaua Roșie din Belgrad, înainte de a merge la celebra academie a lui Nick Bollettieri.

Premii uriașe la Indian Wells. Câștigătoarea finalei Halep – Jankovic va încasa 900.000 de dolari

Calificarea în ultimul act este recomensată la Indian Wells cu un premiu de 439.420 de dolari și 650 de puncte WTA. Învingătoarea va primi 900.400 de dolari și 1.000 de puncte WTA.

Competiția de la Indian Wells (California, SUA), una dintre cele mai importante după Grand Slam-uri și după Turneul Campioanelor, este de categorie Premier Mandatory și are premii totale de aproape 5,4 milioane de dolari. Tabloul principal de simplu cuprinde 96 de jucătoare, cu 32 de capi de serie, care evoluează direct în turul secund.

Simona a mai disputat o singură finală de turneu Premier Mandatory în carieră, anul trecut, pe care a pierdut-o la Madrid, 1-6, 6-2, 6-3 pentru Maria Șarapova.

Simona Halep, a 17-a finală – Jelena Jankovic 17 milioane de dolari din tenis

Pentru Simona Halep, aceasta este a 17-a finală. Ea a mai câștigat zece turnee, la Shenzhen (WTA), Dubai (Premier 5), ambele în 2015, Doha (Premier 5), București (WTA), ambele în 2014, Nurnberg (WTA), ‘s-Hertogenbosch (WTA), Budapesta (WTA), New Haven (Premier), Moscova (Premier) și Sofia (turneul „mic” al campioanelor), toate cele șase în 2013.

Halep, 23 de ani, a mai disputat șase finale, WTA Finals – Singapore (Turneul Campioanelor), Roland Garros (Grand Slam), Madrid (Premier Mandatory), toate trei în 2014, Bruxelles (Premier), în 2012 și Fes (WTA), în 2011 și 2010.

Sportiva română a jucat în acest an 21 de partide (inclusiv cele două din FedCup), câștigând 19.

Jankovic, antrenată în 2011 de Andrei Pavel, iar acum de fratele ei Marko, a ocupat locul 1 WTA în august 2008 și a câștigat peste 17 milioane de dolari din tenis. Ea s-a impus în 2010 la turneul de la Indian Wells și mai are în palmares alte 12 trofee la simplu. De asemenea, sportiva sârbă, în vârstă de 30 de ani, a mai disputat 19 finale, una fiind la US Open, în 2008, iar ultima la Bogota, în aprilie 2014.

Jelena Jankovic a disputat 11 meciuri în 2015, obținând șapte victorii. Înainte de acest turneu, ea nu trecuse de turul al doilea la niciuna dintre cele patru competiții la care a participat în acest an.

13 trofee a cucerit Jankovic în circuitul WTA, disputând alte 19 finale

10 trofee WTA a câștigat Simona Halep până acum, disputând alte 6 finale

Finala Indian Wells 2015: Halep vs Jankovic, pe Tennis Garden

Meciurile se dispută pe suprafață rapidă la Indian Wells Tennis Garden, o bază sportivă de 360.000 de metri pătrați, cu o arenă centrală de 16.100 de locuri, a doua din lume din punct de vedere al capacității, după Arthur Ashe Stadium de la Flushing Meadows, New York (peste 22.500 de locuri), dintre cele destinate numai tenisului.

Halep – Jankovic, „finala” declarațiilor

Simona Halep: „Mă aștept la un meci greu cu Jankovic”

„Este o juătoare dificilă, un adversar greu. Am jucat multe meciuri împotriva ei și fiecare a fost foarte dificil. Știu că trebui să alerg mult, să lovesc mingile cu putere și să fiu agresivă. Trebuie să fiu concentrată la fiecare minge, deoarece ea luptă până la sfârșit. Dar sunt pregătită să joc împotriva ei. Pot câștiga acest titlu, dar mă aștept la un meci foarte greu”, a declarat Halep, înainte de confruntarea cu sportiva din Serbia.

Jelena Jankovic: „Am pierdut ultimele trei meciuri cu Halep, dar pot să o înving!”

„Simona este o adversară puternică, are un joc solid. Pe partea mea de tablou am avut jucătoare cu serviciu bun, care loveau tare minge precum Keys și Lisicki și a trebuit să mă adaptez fiecărui stil de joc. Sunt pregătită să joc cu Simona, abia aștept. Am pierdut ultimele meciuri cu ea în trei seturi, a fost de necrezut. Poate în cele din urmă voi reuși să o înving pe Simona, eu cred că pot face asta”, a spus Jankovic în prefața meciului cu Halep.

Meciul Simona Halep – Jelena Jankovic e LIVE pe Dolce Sport și LIVE BLOG pe ProSport.ro

 

Publicat: 22 03. 2015, 23:20
Actualizat: 23 03. 2015, 15:48