Înfrângere pe teren, turnirul continuă la conferința de presă: Serena Williams a picat testul la US Open, Simona Halep gestionează din ce în ce mai bine și aceste situații

USA Today a publicat un articol în care o taxează pe Serena Williams pentru felul în care americanca a expediat rapid conferința de presă, după eliminarea din semifinalele US Openului. Jurnalistul Chris Chase o numește pe americancă „cel mai irascibil învins”, lansând un subiect de discuție interesant.

Iată ce a dus la această adevărată declarație de război a jurnalistului american. Serena Williams a apărut în fața presei la finalul duelului cedat cu scorul 6-2, 4-6, 4-6, la italianca Roberta Vinci – conform cerințelor impuse de regulile unei competiții de acest nivel. Liderul mondial și-a început conferința de presă cu un „nu vreau să discut despre cât de mare este dezamăgirea pentru mine. Dacă aveți alte întrebări, vă stau la dispoziție” – după ce prima întrebare a jurnaliștilor a fost „cât de mare este dezamăgirea?„. După a opta întrebare și răspunsuri scurte, printre care s-a remarcat un „desigur” și o întrebare retezată din scurt, când jucătoarea a intuit că jurnalistul este interesat de latura emoțională, de trăirile și gândurile din timpul partidei, Serena Williams a anunțat scurt – „ultima întrebare”. Și întrebarea a venit: „Cum treci peste așa ceva, care este cheia să uiți rapid?” – iar Serena și-a acordat singură dreptul de veto și a cerut înlocuirea subiectului.

US Open 2015, un turneu cu „lovituri bune de PR”

US Open 2015 a fost turneul care a venit cu o inovație surprinzătoare pentru mulți – interviul dintre seturi, în mijlocul partidei, prima jucătoare care a acceptat, după set câștigat, să vorbească la microfonul ESPN fiind Coco Vandeweghe (SUA). Tot US Open 2015 a fost și turneul în care interviul post-semifinală al Robertei Vinci a făcut înconjurul lumii, aceasta reușind să descrețească frunțile suporterilor americani dezamăgiți de eliminarea Serenei Williams, cu mărturisiri emoționante.

La același US Open 2015, Roberta Vinci a oferit, alături de Flavia Pennetta momentul zilei, la capătul finalei feminine – una deloc strălucită din punct de vedere al jocului. Cele două conaționale au făcut show la final, fără a avea nevoie de recuzită, spectatori din public sau reporteri: s-au așezat una lângă alta pentru a aștepta instalarea podiumului, iar reacția învinsei în momentul în care Flavia, înainte de a-și anunța retragerea, a felicitat-o pentru o săptămână și un joc foarte bun – a avut o replică spontană genială: „da? am jucat bine? pot să iau trofeul?”. Anunțul Flaviei Pennetta, întreaga desfășurare a ceremoniei de premiere au făcut ca lumea să treacă ușor cu vederea calitatea tenisului din finală. Povestea a luat prim-planul, mai seducătoare decât dacă vreun specialist de PR ar fi regizat totul.

Astfel, miza unei bune gestiuni a nervilor, la capătul unui meci pierdut crește, mai ales în cazul jucătorilor și jucătoarelor de top.


Iată graficul publicat de USA Today care demonstrează diferența cantitativă între răspunsurile jucătorilor și jucătoarelor de tenis, la capătul unor meciuri pierdute – toate selectate din fazele superioare ale competiției

Serena – exemplu negativ, Roger Federer și Venus Williams – exemple pozitive la New York

Pentru jurnalistul american, Serena Williams a pierdut puncte tocmai pentru că este o jucătoare care iubește un schimb complice de replici haioase cu jurnaliștii, face spectacol și îi place să iasă în față, iubește să fie în centrul atenției, dovadă fiind și întâlnirea regizată cu Kim Kardashian și alte multe acțiuni prin care atrage atenția asupra sa. Cee ce sugerează Chase este că Serena s-a comportat ca un copil răsfățat, care a vrut să aibă presa pe urmele sale, în pregătirea turneului, dar a întors spatele după bunul plac, într-un moment în care interesul era mare.

Ca importanță a situației, poate doar Roger Federer se apropie de presiunea pusă pe umerii Serenei, miza sa fiind comparabilă,, chiar dacă recordul unul al18-lea titlu de Mare Șlem va fi acolo și la Australian Open, în timp ce șansa la Grand Slam-ul calendaristic a mezinei Williams, nu. Totuși, Federer a vorbit de trei ori mai mult decât Serena Williams, în trei limbi. De partea cealaltă, Venus a arătat tact în discuția cu jurnaliștii, după înfrângerea în set decisiv din fața surorii mai mici, vorbind cel mai mult și parând cu multă dibăcie o întrebare malițioaso-încuietoare, care putea stârni un adevărat taifun dacă nu era gestionată iscusit. „Dacă ai fi ajuns la minge de meci, ai fi avut vreo ezitare să închizi meciul?” este întrebarea la care Venus a parat: „ai fost la meci? Am încercat, dar nu am putut ajunge acolo”. Americanca a evitat un răspuns echivalent cu „nu comentez” sau „altă întrebare” – al Serenei.

Simona Halep capătă experiență și învață și la acest capitol

Simona Halep intră în acest moment, așa cum o arată graficul USA Today, în categoria de mijloc. Având o provocare în plus – câștigarea unei anumite lejerități în exprimare în limba engleză, Simona Halep câștigă la capitolul spontaneitate și naturalețe în dialog, găsind puterea, chiar și după o înfrângere, să glumească – „nici zăpada nu cred că m-ar fi ajutat astăzi”. Replica dată cu umor de Simona a venit în contextul în care constănțeanca a apărut degajată în timpul conferinței de presă de la finalul meciului cu Pennetta, dându-le motiv celor care se ocupă de transcrierea tuturor întâlnirilor dintre jucători și jurnaliști să menționeze că sportiva a zâmbit la finalul propoziției. Același lucru s-a întâmplat și după duelul din sferturi cu Azarenka și în timpul primei săptămâni de întreceri.

Rețelele de socializare au fost invadate în utlimul timp de seturi de fotografii cu expresiile sau fețele Simonei Halep la conferințele de presă: după victorii sau înainte de turneu, Simona îi face acum concurență lui Nadal sau Djokovic, jucători care oferă instantanee expresive, numai bune de surprins de către fotografi. Obișnuită să analizeze destul de lucid și la obiect propriile prestații sau meciuri, Simona a vorbit mult de-a lungul acestei ediții a US Openului – excepție făcând doar primul meci, atunci când a primit puține întrebări.

Halep a vorbit cu presa și la capătul Australian Openului, după înfrângerea în fața Makarovei, și la capătul French Openului și a Wimbledonului. Cele 681 de cuvinte contorizate la finalul conferinței de presă au fost suficiente la Australian Open, însă răbdarea sa a fost vădit pusă la încercare, Simona repetând discursul și punctând acest lucru „așa cum am mai spus”. 727 cuvinte după Roland Garros – poate cea mai surprinzătoare eliminare în turneele de Mare Șlem de anul ăsta, 984 cuvinte după înfrângerea de la Wimbledon.

Simona a trecut testul conferințelor de presă de după înfrângeri – iar eleganța în răspunsuri și gestionarea acestui tip de interacțiuni cu fanii, intermediate de presă, care devine tot mai importantă în sportul construit ca business se conturează mai clar, la fel cum și pe rețelele de socializare Simona face primii pași spre un dialog relaxat.

 

 

 

Publicat: 16 09. 2015, 07:44
Actualizat: 16 09. 2015, 07:50