Simona Halep a fost din nou protagonista celei mai mari surprize de la un turneu de Grand Slam, după ce la US Open 2014 fusese învinsă total neașteptat de Mirjana Lucic-Baroni.
Aceeași jucătoare din Croația, în vârstă de 33 de ani, a reușit astăzi să treacă de campioana noastră, la capătul unui meci fără istoric, în care s-a impus, scor 7-5, 6-1.
Mirjana Lucic Baroni a devenit astfel o adevărată „bestia nera” pentru Halep, lucru foarte surprinzător având în vedere că în ultimii ani aceasta a fost o prezență meteorică în turneele importante. O jucătoare precoce și foarte talentată, Lucic Baroni are în palmares o semifinală la Wimbledon în 1999 și trei titluri WTA, dar din 2004 până în 2009 a avut doare câteva prezențe în meciuri oficiale. Lucru explicat însă de problemele de familie avute.
Tatăl i-a pus piedici în carieră
Campioană la Australian Open, în proba de dublu, în 1998, alături de Martina Hingis, învingătoarea de azi a Simonei și-a acuzat tatăl, Marinko Lucic, că i-a distrus cariera, după ce a lovit-o pe terenul de tenis, după înfrângeri. Baroni relata, după aproape 20 de ani de la incident, prima bătaie încasată de la tatăl său, după un meci pierdut la doar cinci ani, în fața unei adversare cu patru ani mai mare:
„Tatăl meu m-a lovit în față. Sângele curgea în toată casa, iar eu nu aveam idee ce se întâmplă, eram în stare de șoc. După asta, lucrurile au continuat în același sens, tot timpul„, a spus Baroni.
Disensiunile dintre cei doi au continuat, iar Lucic a reușit prea târziu să se desprindă de dominantul părinte. Totuși, acest lucru a început să se simtă în jocul său după 30 de ani. Croata a început să câștige foarte mult la capitolul încredere în forțele proprii și să poată să joace dezinhibat, etalându-și întregul arsenal de lovituri.
2008, începutul unei alte vieți
Viața în subsolul clasamentelor, acolo unde banii și faima aproape că nu există, este foarte dificilă, iar Lucic a simțit din plin aceste lucruri. 2008 și 2009 au fost ani în care nu a putut lua parte decât la turnee foarte mici, iar ascensiunea în clasament a fost destul de lentă. În cele din urmă, în 2010, după o luptă foarte lungă și foarte grea, Lucic a câștigat turneul de la Bol, lucru pe care-l realizase și cu 12 ani în urmă, a intrat în top 200 și, după opt ani, a revenit pe tabloul principal al unui turneu de Mare Șlem, la Wimbledon. Înaintea unui meci din turul secund de la US Open, în 2010, Lucic declara: „Fiecare meci pe care-l câștig acum este ca un întreg turneu câștigat. Fiecare meci îmi oferă satisfacție. Simplul fapt că pot juca tenis din nou mă face fericită„.
Lucic alături de Goran Prpic, antrenorul ei. Sursă foto: flickr.com
15 noiembrie 2011, data la care lanțul problemelor s-a întrerupt
După ani și ani în care s-a luptat cu probleme pe care foarte puține alte jucătoare le-au întâlnit, Mirjana Lucic a revenit în atenția tenisului mondial. Tânăra care la doar 17 ani o învingea pe Monica Seleș a devenit o femeie de 28 de ani care simte că mai are multe de oferit tenisului. „Întotdeauna am știut că am jocul, talentul, inima și dorința necesară pentru a reuși. A fost doar o problemă în a valorifica oportunitățile, iar acum, când am reușit, sunt foarte fericită„, declara Lucic în luna iunie a anului 2012. La finalul anului 2011, viața personală a croatei a intrat într-o altă era. S-a căsătorit, la Florida, în Sarasota, cu omul de afaceri italian Daniele Baroni, iar de atunci lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Lucic a lăsat în spate toate nereușitele carierei și la 33 de ani se află printre cele mai bune 100 de jucătoare ale lumii.
Lucic și soțul ei, Daniele Baroni, în noiembrie 2011. Sursă foto: wtatennis.com
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER