Ion Țiriac răscolește încă o dată tenisul mondial. Cunoscutul promotor român și-a propus să transforme Madrid Open, competiție ce se desfășoară în această săptămână în bijuteria numită „Cutia Magică”, în cel mai elitist turneu din lume.
La 70 de ani, Ion Țiriac încă dă tonul în lumea tenisului. Neobosit, plin de idei, proprietarul turneului de tenis Madrid Open spune că din 2010 ar putea avea premii mai mari decât cele de la Grand Slam, dacă ATP îi va acorda și numărul de puncte aferent. „Dacă eu am dreptul să fiu competitor cu orice alt turneu de tenis, nu am nicio problemă să pun anul viitor premiile egale sau mai mari cu ale Grand Slamului, dar să îmi dea și mie punctele”, spune, de la Madrid, fostul jucător de Cupa Davis. În acest moment, un turneu de Grand Slam aduce 2.000 de puncte câștigătorului, în timp ce la un turneu din Masters Series, cum este Madridul, se acordă doar jumătate.
Â
„Calitate, nu cantitate!”
Omul de afaceri spune că nu este interesat să organizeze un turneu de Grand Slam nici în anii viitori, deși asta a fost marea teamă a federației internaționale și a celorlalți organizatori de turnee la auzul veștilor despre amploarea Madrid Open 2009. „Grand Slamurile sunt senzaționale; dar, după părerea mea, au o cantitate prea mare și eu vreau calitate”, spune Ion Țiriac, care estimează că Madrid Open este mai calitativ decât Grand Slamul și acum. „Tradiția Grand Slamului e tradiție și eu țin la tradiție, dar piramidele nu sunt cele mai frumoase blocuri de la New York. Toată societatea e altfel, totul s-a schimbat”, spune omul de afaceri.
„128 de jucători? Enorm!”
Cel mai important la acest turneu este că cei mai buni jucători joacă cu cei mai buni, spune omul de afaceri. „La Grand Slam, 25-30% din jucătorii buni ies din primul tur – se accidentează sau pierd, din diverse motive, în fața unui jucător mai slab; aici însă joacă doar elite cu elite, de aceea cred că și acum acest turneu este mai calitativ decât Grand Slamul”, spune Ion Țiriac, care consideră că 128 de fete și 128 de băieți sunt prea mulți. „Nu vreau 128 cu niciun chip, dar nu mă lasă ei să fac cu mai puțin de 56; dacă aș putea face cu câte 32 ar fi senzațional”, spune omul de afaceri, care ar fi dispus ca pentru ceilalți jucători să facă turnee de calificări cu premii de 600.000 euro.
„Apelez la CurteaEuropeană”
Cum va rezolva în cele din urmă Ion Țiriac această problemă? „Probabil o să termin la Curtea Europeană de Competiție, pentru că eu vreau să mă întrec cu toată lumea, dar pe termenele mele”, spune Ion Țiriac, care speră să poată schimba câteva reguli pentru a putea organiza un turneu și mai elitist. Madrid Open este cel mai important turneu organizat de omul de afaceri român, pe lângă BCR Open și un turneu la Dubai, dat în leasing de către omul de afaceri.
Turneu de 20 de milioane de euro
„Am vrut să fac un turneu elitist și toată lumea admite că am reușit”, spune Ion Țiriac, pentru care Mutua Madrilena Madrid Open este singurul turneu în care se implică pe partea de organizare. Omul de afaceri a început să organizeze acest turneu la Madrid din 2002, când a convins municipalitatea să construiască o sală pentru competiții care să facă față unui asemenea eveniment. Oficial, complexul sportiv cu trei terenuri cu acoperiș retractabil pentru 20.000 de spectatori, cu 16 terenuri exterioare, cu alte 11 terenuri mai mici și întins pe cinci hectare a costat 200 milioane de euro. „Suma adevărată e foarte greu de aflat, dar după părerea mea a costat mult mai mult”, spune Țiriac.
O loja închiriatăcu 40.000 de euro
Costurile de organizare ale acestui turneu au fost de 20 de milioane de euro, bani care au fost atrași exclusiv de la sponsori. Dat fiind că banii atrași acoperă costurile competiției, încasările vor deveni profit. Iar 75% din acestea vin din vânzarea lojelor. „La Madrid dau șase locuri (o lojă cuprinde șase locuri – n.r.) în medie cu 40.000 euro, ceea ce e mai ieftin decât la Roland Garros sau Wimbledon”, spune Țiriac. Ținând cont că în cele trei arene există 360 de loje, acestea ar putea atrage până la 14 milioane de euro din încasări! Astfel, visul lui Èširiac, de a oferi premii mai mari ca la un Grand Slam, e perfect realizabil.
articol scris de Iuliana Roibu (Madrid)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER