INTERVIU | Antrenorul Monicăi Niculescu vorbește despre trucul cu bis marca Wozniacki. „Nu scoate alte sunete decât ce scoate de 10-15 ani încoace, de când joacă tenis. Șarapova, recunoscută pentru tot felul de declarații, a reușit să fie mai decentă”. Maximul contra ‘Mashei’: „Să îți pui amprenta…”

Numele Monicăi Niculescu a fost săptămâna aceasta pe buzele tuturor celor care urmăresc tenisul.

Pentru că a învins-o pe Maria Șarapova cu un forehand complet fără forță, tăiat non-stop și stors de energie. Pentru că este prima jucătoare clasată la limita Top 100 care a învins-o pe ‘Masha’ în ultimii trei ani (o mai făcuse la finalul lui martie 2015 tânăra Daria Gavrilova, numărul 97 WTA la ora meciului; Monica este pe 92 WTA săptămâna aceasta). Pentru că a făcut-o pe Șarapova să lovească un forehand tăiat. Pentru că a scos-o apoi din răbdări pe Caroline Wozniacki, iar daneza a oferit un moment de răfuială desprins parcă din schițele de margine de mahala ale lui I.L. Caragiale și care, în doar câteva ore, s-a transformat într-una dintre cele mai comentate momente din istoria recentă a tenisului. Super-Moni a luat prim-planul la Doha, fără a-l avea însă în tribună pe antrenorul care i-a călăuzit constant pașii în circuit, Călin Ciorbagiu.

Antrenorul Monicăi, protagonist în cea mai longevivă colaborare din tenisul feminin românesc, a vorbit pentru ProSport despre momentele-fierbinți ale unei săptămâni care va rămâne pe retina fanilor sportului alb. Despre decizia surprinzătoare de a lăsa, pentru moment, frâiele antrenamentelor. Despre răbufnirea nefirească a danezei, un moment pe care îl descrie ca nefiind ‘demn de un lider mondial, de o jucătoare care tocmai a câștigat un Grand Slam – primul al carierei!’  și despre sentimentul dulce pe care îl lasă clipa aceea – în care o sportivă de talia Maria Șarapovei este destabilizată până-ntr-acolo încât ajunge să trimită înapoi ca o oglindă dreapta tăiată a unei jucătoare unice.

Meciul Monica Niculescu – Caroline Wozniacki s-a lăsat cu scandal. Daneza s-a plâns centralului că Monica o deranjează în timp ce lovește mingea, apoi s-a prelungit toată discuția după meci. Cum percepeți ce s-a întâmplat, joi, la Doha?
Nu știu dacă a fost chiar scandal, dar nu mi se pare OK ce a făcut ea (n.r. – Wozniacki) la faza asta. Chiar e aiurea ce a făcut. Mi se pare că ea s-a folosit de un truc în momentul acela. Monica revenise oarecum în joc, poate chiar era puțin la conducerea jocului în momentele alea. Ea a simțit – are experiență!  – și sunt trucuri la care apelează mulți jucători. Nu este singura jucătoare care apelează la așa ceva. Noi am mai jucat o dată cu Wozniacki, la Madrid. Tot așa: Monica era la conducere în decisiv, ea a chemat medicul cu umărul. A fost cam același gen de abordare…

Acum, însă, au fost sunetele Monicăi…
Ce să vă spun? Nu scoate alte sunete decât ce scoate de 10-15 ani încoace, de când joacă tenis. Nu poți să spui că a făcut alte sunete decât face ea în general. Cred că a fost pur și simplu un truc pe care l-a folosit și care a funcționat. 

Ați trecut împreună prin foarte, foarte multe partide. S-a mai plâns vreo jucătoare împotriva Monicăi? De regulă, știm că se plânge lumea de zgomotul făcut de Victoria Azarenka, de Maria Șarapova…
Exact! Tocmai asta este ideea! Ați înțeles-o! Nu mi-amintesc să se fi plâns cineva în 15 ani de faptul că Monica scoate sunete. De ce tocmai acum? De ce nu s-a plâns atunci când conducea cu 4-1? Că tot cu Monica juca și tot aceleași sunete le scotea. Asta demonstrează încă o dată și întărește ideea că, totuși, ea a făcut lucrurile acestea nu pentru că o deranja ceva, ci pur și simplu ca să o scoată din ritm. Un truc pe care îl folosesc multe fete. De altfel, arbitrul i-a dat dreptate Monicăi, chiar în meci. Se auzea conversația pe care o avea cu Wozniacki – ‘îmi pare rău, dar ea nu face nimic împotriva regulamentului‘, i-a spus. Arbitrul a întărit că Monica nu făcea nimic interzis. Faptul că nimeni nu s-a plâns în 15 ani este elocvent. Credeți-mă: sunt fete care chiar fac foarte urât. Și o fac meci de meci. Țipă și tot cer… Nu se întâmplă nimic nici cu alea, darămite cu Monica. Consider că a fost nepotrivit.

Truc cu bis. Nu o dată, ci de două ori. „Cred că a folosit același tip de truc în finala de la Australian Open cu Simona și același truc pe care l-a folosit cu Monica în urmă cu un an, la Madrid. Monica nu încearcă să distragă pe nimeni. Monica așa joacă”

A reușit, deci, acea dispută să o scoată din ritm pe Monica, în vreun fel, în acel moment?
Eu zic că da. Desigur, nu ne garantează nimeni că dacă nu s-ar fi întâmplat asta Monica ar fi câștigat setul sau meciul. Până acum, sigur, Monica nu a învins-o niciodată. Cel mai aproape a fost la Madrid. Dar, cred că am fi avut altă derulare a meciului.

A fost o situație similară și în finala de la Australian Open cu Simona?
Absolut. Cred că a folosit același tip de truc în finala de la Australian Open cu Simona și același truc pe care l-a folosit cu Monica în urmă cu un an, la Madrid. Atunci, ea a întrerupt jocul în timpul game-ului, dacă bine îmi amintesc. Era 30-15, iar regulamentul interzice pur și simplu să te oprești. Poți să întrerupi dacă ai căzut, dacă ai o problemă reală. Faptul că ai o jenă la umăr nu este o problemă care să te îndreptățească să întrerupi un game. Așa ceva nu este demn de un lider mondial, de o jucătoare care tocmai a câștigat un Grand Slam – primul al carierei! Și la conferința de presă mi se pare că a făcut niște declarații nepotrivite la adresa Monicăi. Nu este frumos să spui că nu știu ce încearcă să îți facă… să o distragă. Monica nu încearcă să distragă pe nimeni. Monica așa joacă. Sigur, este o jucătoare puțin atipică. Are un stil puțin diferit, dar asta și din cauza faptului că este o jucătoare relativ scundă. Nu are 1,90 m, nu are o forță ieșită din comun. Trebuie să compenseze prin strategie, prin alte chestii. Este normal. Și este șansa ei să joace tenis. Ce să faci, dacă nu suntem toți cu mușchi și puternici? Trebuie să supraviețuim și noi cumva… Iar cui nu-i place jocul Monicăi, să schimbe canalul!

  • În 2017, în primul tur de la Madrid, Caroline Wozniacki a învins-o după un maraton de peste trei ore și 20 de minute pe Monica Niculescu – scor 7-5, 6-7(3), 6-4. Daneza cu origini poloneze a oprit decisivul, la scorul de 1-0 pentru Monica, în game-ul pe propriul serviciu, la scorul de 30-15, acuzând dureri la umăr. Ea s-a așezat brusc pe bancă, așteptând interveția medicului.

Mariei Șarapova sigur nu i-a plăcut jocul Monicăi Niculescu. Ce ar fi de spus despre acel meci, după ce s-au liniștit emoțiile?
Este o victorie de răsunet. Poate cea mai cea. A mai avut victorie la Na Li și la Zvonareva – care era cineva la vremea aia. Șarapova este o personalitate în tenisul mondial și va rămâne printre cele mai importante – alături de Serena. Orice victorie asupra unei jucătoare precum Șarapova este o chestie pentru istorie și o amintire pe viață. Este impresionant. Sunt mândru că a obținut această victorie. Îmi doresc ca pe viitor să aibă și alte victorii, mai importante. Dar… să ne gândim. Șarapova, care este recunoscută pentru tot felul de declarații, a reușit să fie totuși mai decentă decât Wozniacki. Și pe Șarapova au deranjat-o shot-ul Monicăi, și slice-ul Monicăi, jocul ei. A reușit totuși să se păstreze în niște limite. A fost mai fair decât Wozniacki.

  • Monica Niculescu a învins-o pe Na Li în 2011, în optimile turneului Premier Mandatory de la Beijing – scor 6-4, 6-0. La momentul respectiv, Na Li era numărul 6 WTA și cap de serie 4 la turneul de casă.
  • Pe Vera Zvonereva, locul 8 WTA la momentul respectiv, Monica o conducea cu 7-5, 3-2 în turneul Premier 5 de la Doha, în 2012, în momentul în care rusoaica s-a retras.

Momentul despre care a vorbit tot internetul: „Să îți pui amprenta asupra unui joc și asupra unei jucătoare cum este Maria Șarapova… Asta demonstrează multe”

Ce v-ați spus în momentul în care Maria Șarapova a ajuns să lovească și ea forehand-ul cu slice, imitând-o pe Monica sau răspunzând cu aceeași monedă?
M-am bucurat pentru ea. pentru că a reușit să își pună amprenta asupra unui joc și asupra unei jucătoare cum este Maria Șarapova… Asta demonstrează multe – când reușești să destabilizezi un jucător cum e Maria Șarapova și să o destabilizezi până într-acolo. Ea este, din punctul meu de vedere, un exemplu: de pus între cei mai mari luptători. Este o mare luptătoare. Are o stăpânire de sine incredibilă, am văzut-o rar pe Șarapova având răbufniri. Să reușești să destabilizezi un jucător de asemenea calibru este o reușită importantă. Cred că a fost un moment și plăcut, și amuzant în același timp. Am văzut că a fost un moment savurat și preluat inclusiv de presa internațională.

Ultima întrebare: nu ați fost în loja Monicăi la super-victoria cu Maria Șarapova. Cum ați trăit meciul și este o urmă de regret?
Puțin. Dar, eu am avut o serie lungă de turnee. Am participat la Australian Open, am făcut un circuit foarte lung și am ales varianta de a mai aduce un colaborator în echipă, care să mai preia din timpul alocat pentru că, urmând încă o deplasare foarte lungă, în America, pentru mine ar fi fost dificil să vin din Australia și să mă urc și în avion spre Doha. Am fost totuși la Taipei, acolo unde l-am și cooptat pe Victor Crivoi în echipă. Ne-am antrenat o săptămână împreună, ca să ajungem pe aceeași undă, după care am venit acasă. Ea a plecat. Puțin, mi-ar fi plăcut, poate mi-aș fi dorit să fiu acolo, dar nu asta e important. Faptul că am reușit o victorie este important – este și victoria mea, este și victoria echipei. Eu nu am lipsit niciodată din echipa ei. Chiar dacă nu am fost fizic, am coordonat toată activitatea prin telefon. Zilnic. prin convorbiri cu Monica și prin convorbiri cu Victor. Toate deciziile pe care le-am luat, le-am luat împreună și de comun acord. Vor mai fi victorii. Poate chiar și împotriva Șarapovei. Însă acum, obiectivul principal este clar – o victorie cu Wozniacki. O aștept!

Monica Niculescu apare înscrisă în turneul WTA de la Budapesta pentru săptămâna următoare. Este a 92-a în lume la simplu și a 17-a la dublu. Iar la 30 de ani, povestea ei mai are încă destule capitole nescrise.

Publicat: 17 02. 2018, 11:55
Actualizat: 17 02. 2018, 12:20