INTERVIU Copil îi răspunde lui Hănescu: „Când joc cu România pe spate dau totul. Nu concep că Victor s-a referit la mine”

Naționala României de Cupa Davis s-a împotmolit săptămâna trecută la Dnepropetrovsk, cu Ucraina, într-o întâlnire despre care nu se pot povesti prea multe. Ungur și Hănescu au pierdut în prima zi, iar tabela indica un scor neașteptat, 0-2. Victoria lui Tecău și Copil de la dublu a făcut doar să le ofere iluzii românilor, pentru ca Hănescu să le risipească în ziua a treia. Totuși, prima rachetă a României a suprins pe toată lumea la conferința de presă, trimițând săgeți tocmai către coechipierii lui: „Mi-aș dori ca și colegii mei să tragă mai mult, să simt că mai e cineva în echipă care mai poate aduce puncte sau măcar să simt că șii alțiii trag la maximum”. Marius Copil, un tenismen care reprezintă viitorul selecționatei de Cupa Davis, a vorbit pentru ProSport despre declarațiile lui Hănescu, dar și despre alte aspect ale carierei lui de până acum.

  • Marius Copil (136 ATP) spune că nu concepe că Hănescu a făcut referire la persoana lui.
  • Arădeanul a reușit cea mai bună performanță a carierei în acest an, sfert de finală la Brisbane.
  • Marius ne-a spus că a servit cu 245 de km/h la Toronto, recordul fiind de 263 de km/h (Samuel Groth).
  • Copil (23 de ani) are un palmares de 6 victorii și 5 înfrângeri în Cupa Davis, câștigând  336.323 de dolari din tenis. Hănescu (32 de ani) a triumfat în 16 meciuri și a pierdut 21 în Cupa Davis, acumulând 4.042.809 de dolari în toată cariera. 

„Când joc cu România pe spate, dau totul”

Ce spui de reacția lui Hănescu, care a declarat că ar trebui ca și colegii lui din Cupa Davis să tragă mai mult?
Victor a spus că s-a interpretat greșit. Eu știu că trag foarte mult și sunt mulțumit de mine, mă antrenez și muncesc în fiecare zi sută la sută. Nu vreau să-mi bat joc de cariera mea. E un sentiment de nedescris când știi că joci cu România pe spate și toată lumea ține cu tine, iar publicul te împinge să să dai totul și să aduci o victorie pentru țara ta. În niciun caz nu mi se poate reproșa ceva și nu concep că Hănescu a vrut să ne transmită nouă acele cuvinte. Noi am fost toți ok, ne-am simțit bine, dar  s-a întâmplat să pierdem, din nefericire. Încerc să vin de fiecare dată la Cupa Davis pentru a ajuta naționala României să triumfe. E o motivație mare  pentru că suntem doar patru în echipă și când știi că faci parte din cei patru e foarte frumos.

Au existat niște discuții apărute în presă, legate de primul meci cu Stakhovsky, cum că nu ai vrut să joci. Care e adevărul?
Eu m-am dus la Andrei Pavel și i-am transmis ideea că ar fi mai bine să joace Adi, ținând cont  că eu l-am înfruntat de două ori pe ucrainean, și pe hard indoor și pe zgură și am pierdut în ambele rânduri. Ungur l-a bătut pe hard indoor și am zis că pentru echipă e o șansă mai mare să-l învingă, pentru că returnează mai bine decât mine. Am crezut că ăsta e punctul cheie, eu urmând să intru cu Marchenko în ziua decisivă. În schimb, mi-ar fi făcut mare plăcere să joc, mai ales că aveam o șansă din prima zi.

„Am pierdut meciuri după care îmi venea să mă dau cu capul de pereți”

Cât de mult te afectează un meci pierdut?
Eu regret la fiecare turneu cănd sunt eliminat, dar mai ales în Cupa Davis. Sunt multe meciuri care le-am pierdut și apoi îmi venea să mă dau cu capul de pereți. Sunt și momente în care stau după aceea în vestiar și îmi spun: „Doamne, cum am pierdut acest meci”? Totuși, trebuie să uiți repede, pentru că într-un an ai parte de multe înfrângeri. E nevoie să analizezi ce-ai făcut bine și ce-ai făcut rău, apoi să exersezi aceste lucruri la antrenamente.

„Ar fi o onoare să joc cu Tecău un an întreg”

Tu de obicei nu joci dublu, dar cu Tecău te completezi bine.
Da, facem o echipă bună. Am jucat doar trei meciuri împreună la Cupa Davis cu el și am câștigat două. Pe cel cu Cehia l-am pierdut pentru că Horia a avut o problemă la picior după un set și nu a mai jucat la potențial maxim. Chiar cred că facem o echipă solidă dar nu am putea forma o pereche oricând pentru că el are un clasament mult mai bun decât al meu, care nu ne-ar permite să jucăm și la turnee împreună. Dar aș avea o mare onoare să pot evolua alături de Tecău un an întreg, ca apoi să vedem ce s-ar întâmpla, pe ce loc am putea ajunge. 

Ai avut un început excelent de sezon, sferturi într-un turneu ATP pentru prima dată în carieră. 
Într-adevăr, am început bine, pierzând în sferturi la Brisbane, cu Hewitt, după un meci bun. Australianul a câștigat turneul mai târziu, l-a bătut pe Federer în finală. Apoi am mers în calificări la Australian Open și am făcut pentru prima dată în viața mea crampe la stomac, nu mă simțeam bine deloc. Din această cauză am pierdut cu Yang. A fost foarte trist pentru că mă aflam în formă și aveam o șansă bună să mă calific pe tabloul principal la Melbourne. Mi-a părut rău, mai ales pentru că am zburat atâtea ore și pentru o astfel de chestie n-am putut da sută la sută.

Cum a fost să joci cu Hewitt, un tenisman care a câștigat la Wimbledon în trecut?
A fost o senzație de neuitat să joci pe centralul de la Brisbane, cu 7.000 de oameni, un public incredibil care a făcut galerie tot timpul. Chiar mă bucur că am ajuns în sferturi și am jucat contra lui Hewitt. Eu zic că am meritat ca după cinci meciuri câștigate să îl înfrunt chiar pe el, pe central. Lleyton a returnat foarte bine și chiar a jucat la un nivel foarte înalt. S-a văzut mai târziu, pentru că nu mulți îl bat pe Federer cu 6-1 în vreun set.

„Am servit cu 245 de km/h în Canada”

Pe Prosport.ro a apărut un material cu adversarul tău din calificări de la AO, Coppejans, care aproape se lipise de gardul din spatele terenului, pe al doilea serviciu. L-ai speriat chiar atât de tare?
Da, știu că a stat foarte în spate. Poate a crezut că are mai mult timp de reacție la retur și așa a ales să se poziționeze. Chiar uneori am avut probleme să dau mai mulți ași sau să câștig mai multe puncte ușoare, el stând așa de în spate.

Cu cât ai servit cel mai mult în carieră?
Am servit de două ori cu 240 de km/h și chiar 245 de km/h în Canada, la Toronto.

„Îmi place să arăt când sunt nervos”

Cum decurge un antrenament de-al tău?
Mă antrenez vreo cinci ore de tenis pe zi din care în una îmi exerses serviciul și returul. Sunt cele mai importante lovituri din tenis, cu ele începi punctul. Mă axez pe un joc agresiv, pe care încep să-l perfecționez din ce în ce mai mult.

O ultimă întrebare. Când joci în Cupa Davis, pari să te exteriorizezi și să te încurajezi foarte mult, în comparație cu colegii tăi.
Fiecare cu caracterul lui. Mie îmi place să arăt și când sunt nervos sau când reușesc un punct important, nu vreau să țin în mine. Asta chiar îmi place și mă ajută mai ales când joc cu mulți spectatori. O voi face de fiecare dată, în fiecare meci.

.

Publicat: 11 02. 2014, 08:35
Actualizat: 14 02. 2014, 22:31