Interviu cu eroina zilei în România | Irina Begu: „Am strâns toate emoțiile sâmbătă. Nici nu simt că am jucat 5 seturi, am făcut-o pentru țara mea”. Ce vrea de la tragerea la sorți

Irina Begu a ajuns luni, după prânz, în București, acolo unde mai are trei zile pentru a reflecta asupra victoriei cu Spania, înainte să pregătească a doua etapă a sezonului, pe zgura sud-americană. „Am fost puțin agitată, este greu să adormi după o astfel de zi. Dar am trei zile de pauză… semi-pauză, pentru că joi plec în Brazilia și încep să pregătesc jocul pe zgură, reiau antrenamentele”, anunță Irina, într-un interviu acordat ProSport. Cântărește cuvintele, se încălzește pe măsură ce curg întrebările și cea mai mare bucurie o simți în glasul ei atunci când vorbește despre atmosfera de la meciurile din patinoarul „Dunărea” din Galați.

Irina, n-au trecut încă 24 de ore de la victoriile cu Spania, cum te simți?
Foarte bine! Sunt foarte bucuroasă de tot ce am realizat, este un sentiment plăcut să știu că am putut contribui la o victorie a României!

Cum e să fii „omul zilei” pentru România?
Toate suntem eroine! Vreau să specific – toate am obținut acest succes, fiecare am contribuit: și eu, și Simona, și Monica și Alexandra, chiar dacă nu a jucat. Și să nu uităm de cei care au fost în spatele nostru: Alina (n.r. Alina Cercel Tecșor, căpitanul nejucător) în primul rând, oamenii din echipele noastre.

„O senzație pe care orice om cred că și-ar dori să o trăiască”

Ai spus că adrenalina te-a ținut în priză și că nu ai simțit oboseala după meciul de simplu. Când te-ai liniștit și te-ai relaxat ai început să simți efortul?
N-a fost ușor să joc cinci seturi; dar am făcut-o pentru România și a fost ok. Am petrecut puțin, ne-am destins împreună după meci, la masă. Fizic sunt bine (n.r. accentuează Irina, nevrând să dea prea mare importanță acestui aspect).


Irina Begu a stat patru ore pe teren duminică Foto: Sorin Pană

Ai jucat pe arene mai mari, cu mai mulți spectatori. Se compară ceva cu o partidă de Fed Cup, pe teren propriu?
Nu. Este un moment unic, ți se face pielea de găină. A fost o atmosferă de vis și mă bucur că meciul s-a organizat la Galați. A fost o atmosferă foarte caldă, oamenii au fost efectiv alături de noi tot timpul. Repet, este ceva unic. Atunci când toată lumea strigă „Hai România!”, „Hai Irina!” – contează mai puțin ce strigă exact – impactul este atât de mare pentru jucător; este o senzație pe care orice om cred că și-ar dori să o trăiască. Sigur orice jucător își dorește să evolueze în aceste condiții.

Adrian Cruciat ne-a spus că poate suprafața a avantajat-o puțin pe Muguruza. Cum ai simțit terenul?
Mi-a plăcut suprafața. M-am simțit bine. Au fost câteva probleme la început cu terenul, dar s-au remediat până la începutul meciurilor. În partide, a fost perfect. Da, Muguruza a fost avantajată de faptul că mingea nu depășea nivelul șoldului, dar pe de altă parte, am avut și un avantaj, pentru că dacă făceai suprafața mai iute, o avantaja și mai mult, pentru că așa îi place ei – iute. Oricum, nu suprafața a decis meciul nostru, a fost mai bună și la finalul zilei a trebuit să accept asta.

Cum ai simțit-o din teren pe Muguruza, față de Bouchard, cu care ai jucat în Australia? Poți să compari?
Partidele sunt complet diferite, pentru că aici ai alte emoții, alte presiuni. Ca joc, consider că Muguruza este o jucătoare de top, care va ajunge extrem de sus în următoarele sezoane.

„Când sunt un pic mai agitată și nu mai am meciul sub control, simt nevoia să mă adun, să fiu eu cu mine”

Cum te-ai montat pentru ziua de duminică?
Am scăpat de toate emoțiile! Le-am strâns pe toate sâmbătă, să zic așa! (glumește și se destinde Irina). Am vorbit cu antrenorii mei, am vorbit cu Alina, mi-am impus să uit puțin că este un meci în Fed Cup, pentru România. M-am gândit că este un simplu meci. Am jucat.

După meciul de simplu, au fost 20 de minute de pauză. Cum le-ai gestionat?
A fost foarte puțin timp. Am discutat cu Monica, am pus la punct tactica, m-am relaxat.

Alina Tecșor spunea că încearcă să se adapteze la stilul fiecărei jucătoare. Tu ce vrei să auzi la schimbul de terenuri?
Depinde de situație. Uneori am nevoie de liniște. Alteori, chiar am nevoie să îmi spună ceva despre meci, despre joc, tehnic. Alina ne cunoaște foarte bine. Când sunt în România, ne vedem zilnic la Federație, ea a stat mulți ani pe circuit. Avem o legătură foarte strânsă, consider că simte exact când trebuie să-mi vorbească și când trebuie să tacă.

Poți să îmi dai un exemplu de situație în care preferi să nu îți spună nimic?
Când sunt un pic mai agitată și nu mai am meciul sub control, simt nevoia să mă adun, să fiu eu cu mine. Trebuie să mă gândesc la strategia stabilită înainte de meci. Îmi fac exercițiile de la pregătirea mentală, ce am învățat lucrând cu antrenoarea mea, doamna Mariana (n.r. – Mariana Stănescu).

„Îmi doresc să jucăm acasă!”

Meciul de dublu a avut de toate. La 0-1, cum ați întors meciul?
Și în primul set am fost aproape, nu a fost o diferență mare. Am avut șanse. Ne-am spus că trebuie să fim mai active la fileu, pe voleuri.


Monica Niculescu și-a provocat partenera din Fed Cup să păstreze formula câștigătoare și în turneele WTA Foto: Ovidiu Iordachi


12-6 este raportul victorii – înfrângeri pentru Irina Begu în Fed Cup. În 2014, Irina Begu și Monica Niculescu au adus punctul decisiv, la 1-1, în partidele din Grupa I euro-africană cu Ungaria și Marea Britanie. 


Și în 2014 ai două victorii în meciul decisiv de dublu, alături de Monica. Ești o specialistă a partidelor sub presiune, pe final de confruntare în Fed Cup?
(Râde) Mă simt foarte bine la Fed Cup. Chiar dacă nu suntem cea mai puternică echipă, în sensul în care nu avem toate jucătoarele în Top 20 WTA, am demonstrat că suntem foarte unite și tragem una pentru alta.

Mâine se trage la sorți adversara din baraj. Italia, Polonia, Australia, Canada – care este echipa de evitat?
Îmi doresc să jucăm acasă! Toate sunt echipe puternice, fiecare țară are jucătoare de top, oricum va fi un meci dificil.

Mulțumesc! Încă o dată felicitări pentru victoriile frumoase și succes!
Mulțumesc și eu!


Palmaresul direct al României cu cele patru națiuni capi de serie la tragerea la sorți de marți.

  • România 1 – 2 Italia: la ultima întâlnire, din 1997, Italia a fost gazda partidelor din Grupa 1 euro-africană
  • România 0 – 2 Australia: ambele partide s-au disputat pe teren neutru (Olanda – gazda ultimei confruntări, din 1999 și SUA)
  • România 2 – 4 Polonia: toate partidele s-au disputat pe teren neutru (Israel – ultimele două partide – 2012 și 2013, Estonia, Ungaria, Spania – primele două meciuri, din 1998 și 2000)
  • România 1 – 0 Canada: România Virginiei Ruzici și Florenței Mihai învingea Canada, pe teren neutru, în Elveția, în 1983

 

Publicat: 09 02. 2015, 18:55
Actualizat: 09 02. 2015, 20:46