INTERVIU EVENIMENT – „Ar veni mulți fani să o susțină în România și eu aș mai merge în India!” Tecău: „Halep va sta mulți ani în Top 10!”
- Horia Tecău și Sania Mirza au pierdut în această dimineață finala turneului de dublu mixt la Australian Open, 3-6, 2-6, cu Kristina Mladenovic (Fra) și Daniel Nestor (Can)
- Horia Tecău a vorbit azi în exclusivitate pentru ProSport
- Căldura sufocantă din primele zile nu l-a deranjat pe român
- Constănțeanul susține că Simona Halep va rămâne ani buni în Top 10 WTA
- Sania și Horia, un cuplu care va continua și în 2014
- România joacă în Cupa Davis, cu Ucraina, la Dnepropetrovsk. Horia pleacă din Melboune spre Ucraina
- ProSport a prezentat non-stop, timp de 14 zile, informații de la Australian Open
Corespondență de la Mihai Vasiliu (Melbourne)
Felicitări, Horia! Ce ne poți spune despre finală?
Meciul a fost echilibrat până la 3-3 în primul set. În acel moment Sania și-a pierdut serviciul, după un game în care Mladenovic a returnat foarte bine și a reușit câteva mingi câștigătoare. A servit după aceea Nestor, fiind mult mai greu să reușim break-ul, lucru care nici nu s-a întâmplat. Am pierdut acel prim set și apoi am încercat să ne regrupăm. Am știut că ei joacă mai bine decât noi în momentul de față și am încercat să ținem scorul strâns, să ne realizăm serviciul. Din nou au returnat bine, la 2-1 în setul, au făcut break și s-au distanțat la 4-1, apoi au jucat un pic fara presiune, au dat drumul loviturilor și s-au distanțat pe fondul unui joc foarte bun. Noi am dispus de puține șanse, ne-am aflat de două ori egalitate pe serviciul lui Nestor. Canadianul a servit foarte bine și pot să spun că singura șansă mai mare pe care am ratat-o a fost o minge de break pe a al doilea serviciu, la 0-0 în actul doi, când eu am returnat cu reverul în fileu. Traiectoria mingii m-a surprins și n-am reușit să trimit bine în terenul advers. În afară de ocazia respectivă, nu am beneficiat de prea multe pentru ca noi să preluăm conducerea. Mereu am jucat din spate și ne-a fost foarte greu să revenim, în timp ce ei au demonstrat un tenis din ce în ce mai bun și au reușit să termine meciul în două seturi.
Cum te-ai descurcat săptămâna trecută cu căldurile foarte mari?
Au fost câteva zile foarte călduroase, dar am avut norocul ca meciurile noastre din primul și al doilea tur să fie programate la 11 dimineața, oră la care nu am simțit vreun disconfort din cauza temperaturii. M-a ajutat faptul că mă aflam în Australia de trei săptămâni, am jucat la Brisbane pe o căldură foarte mare. Aș mai adăuga și pregătirea din iarnă, pe care am facut-o în America, în Florida, acolo unde am avut parte de o vreme bună. Astfel, nu am simțit că m-au defavorizat în vreun fel condițiile atmosferice.
Dar variațiile de temperatură de la Melbourne, ce efect au avut asupra ta sau asupra organismului?
Asupra organismului nu prea au avut efecte, dar asupra condițiilor de joc cu siguranță. Despre asta vorbeam și cu alți tenismeni, Australian Open e turneul cu cele mai mari diferențe între condițiile de joc. Într-o zi pot fi 40 de grade Celsius și terenul arată într-un fel, în altă zi pot fi 20 de grade Celsius, să bată vântul foarte tare și să se schimbe total situația. Așadar, trebuie să modifici unele lucruri in joc, ca de exemplu tensiunea rachetei, și să iei în calcul foarte multe detalii. La alte turnee nu ai parte de astfel de schimbări de temperatură și de condiții.
„Sania m-a întrebat dacă vreau să fac cuplu cu ea, iar eu am acceptat imediat”
Spune-mi ceva despre Sania. Cum v-ați decis să jucați împreună?
Eu am evoluat în trecut alături de partenera ei de dublu, Bethanie Mattek-Sands, cu care am câștigat aici în 2012, pe acea vreme ele făcând echipă. Și de atunci am încercat să mai joc cu Bethanie de câteva ori, dar ea trecea printr-o perioadă în care se accidenta destul de repede, fapt pentru care nu a mai putut face față la două probe, nici măcar la dublu-fete. În acel moment mi-am căutat parteneră și Sania m-a întrebat imediat dacă nu mai joc cu Bethanie, dacă vreau să fac cuplu cu ea, iar eu am acceptat imediat. Am jucat pentru prima dată la Wimbledon, în 2013, atunci când am ajuns până în sferturi, înțelegându-ne foarte bine, mai ales că suntem de aceeași vârstă și ne știm de când eram juniori. Avem o comunicare bună pe teren, dar și în afara lui, simțim că ne completăm, iar mie îmi plac plusurile pe care ea le aduce echipei.
„Ar veni mulți români să o susțină pe Mirza la București”
Cât de mult vă antrenați împreună?
Aproape deloc. Ne antrenăm doar în timpul turneului, după ce ieșim din competiția de dublu-băieți, respectiv dublu-fete pentru ea, pentru că acestea sunt prioritățile. Până în acel moment, ea face antrenamentele cu partenera ei, eu fac cu partenerul meu. De exemplu, eu am ieșit mai devreme de pe tablou cu Rojer și a trebuit să mă pregătesc și cu alți jucători, până a fost eliminată și Sania. Oricum, încercăm ca în ziua meciului să ne încălzim împreună, să batem mingea jumătate de oră înainte și atunci mai discutăm câteva detalii tactice despre întâlnirea care urmează.
Te gândești să joci în continuare cu Sania?
Da, îmi place cum jucăm împreună în acest moment, mai ales că am reușit prima finală de Grand Slam cu ea. Mi-aș dori să continuăm amândoi.
CITEȘTE ȘI LIVE BLOGUL DIN ULTIMA ZI A TURNEULUI DE LA MELBOURNE
Te-ai gândit vreodata să o inviți în România?
Da. Am înțeles că vom avea un turneu de fete mai mare și România se află în drumul ei. Cred că a crescut în popularitate și ar veni destui fani să o susțină în România .
Dar tu să te duci în India?
Am jucat la Chennai, acum câțiva ani, dar prefer alte turnee în acea săptămână, cum ar fi cel de la Brisbane. Aș vrea să mai merg în India și cu altă ocazie, însă nu știu cum să ajung acolo, ținând cont că e cam departe și nu pot să o leg cu nimic.
„Simona Halep a făcut un rezultat incredibil”
Partenerul tău de la dublu-băieți se va schimba ?
Nu. Am început un parteneriat cu Rojer și când am făcut această alegere ne-am gândit la unul pe termen lung. Amândoi suntem dispuși să muncim, să avem rabdare, pentru că știm că rezultatele pot apărea de la început sau trebuie să muncim pentru ele. Chiar și în momentul de față trbuie sa mai punem citeva lucruri la punct, pe lângă faptul că vom căuta un antrenor care să ne ajute să sudăm această echipă, pentru că noi ne înțelegem bine. În afara acestor meciuri de la Melbourne, am avut parte de două partide grele, dar bune, la Brisbane și la Sydney. Jocul din turul al doilea de la Australian Open a fost, poate, cel mai slab meci oficial de când jucăm împreună. Noi avem rabdare și încredere că lucrurile se vor schimba și suntem dispuși să muncim și să lucrăm în continuare. E un parteneriat pe termen lung și nu ne gândim să schimbăm nimic.
3 finale de dublu la Wimbledon a jucat Horia. Toate pierdute. La Australian Open are un titlu la dublu-mixt alături de Betthanie Matek Sands (SUA)
Cum comentezi performanța Simonei Halep?
Simona a făcut un rezultat incredibil, acela de a ajunge pentru prima dată într-un sfert de finală la un turneu de Grand Slam. Se află pe locul 11 WTA și acum va intra în primele 10. După anul pe care l-a avut sezonul trecut, a confirmat valoarea pe care o deține și cred că dispune și de potențialul pentru a ramâne în Top 10 timp de ani buni. Acum am înțeles că are un antrenor nou, foarte bun, care a lucrat cu Kim Clijsters, iar acestea sunt numai lucruri pozitive, care o vor ajuta să crească în joc. O să beneficieze de oportunitatea sa mai joace în multe Grand Slam-uri, plus că acum a făcut primul sfert de finală și a dobândit o altă experiență. S-a regăsit acolo, în a doua săptămână a turneului, a văzut cum e și cred ca data viitoare va putea trece de acest prag.
„Avem prima șansă cu Ucraina”
Spune-ne gândurile și speranțele tale în legătură cu meciul de Cupa Davis.
Cupa Davis arată bine. Am văzut echipele, am văzut-o și pe cea a Ucrainei și Dolgopolov si Stakhovski nu se găsesc pe listă. Dacă cei doi nu vor juca, vom porni cu un mare avantaj. Dacă doar unul dintre ei se va afla în echipă, meciul devine echilibrat, poate chiar în avantajul lor, mai ales că joacă acasa. Dacă ei vor evolua așa cum au și anunțat, șansa cred că va fi de partea noastră, ținând cont că avem jucători mai bine clasați. Eu, Victor Hănescu și Marius Copil venim după ce am jucat afară o lună de zile și trebuie să ne acomodăm cu fusul orar și cu condițiile de joc de acolo, cele indoor. Sperăm să ne obișnuim cât mai repede, mai ales că eu ajung marți în Ucraina și n-am prea mult timp să mă acomodez.
Ce le transmiți cititorilor Prosport și fanilor tăi?
Le mulțumesc pentru mesajele pe care le-am primit în drumul spre această finală. Mă bucur că multă lume a urmărit meciurile pe internet și mi-a trimis mesaje de susținere. Îmi doresc să aibă răbdare și să creadă în noul parteneriat pe care îl am cu Rojer. Ne vom antrena și vom face tot ce ne stă în putință să jucăm cât mai bine împreună și credem că în scurt timp vor veni și rezultatele. Sper să le dau fanilor cât mai multe motive de bucurie.
Mulțumesc și mult succes!
Mulțumesc și eu.
DANIEL NESTOR: „Horia și Sania sunt doi jucători foarte buni și vreau să îi felicit! Îi rămân recunoscător Kristinei pentru că m-a ajutat pe tot parcursul turneului”! Canadianul este unul dintre cei mai titrați tenismeni de dublu din istoria sportului alb.