Interviu eveniment cu cel mai bun sportiv al anului în România! EXCLUSIV: Simona Halep și-a depășit propriile speranțe: „Fac ce vreau pe teren”
Simona Halep s-ar fi mulțumit și cu un loc în Top 50 WTA la sfârșitul anului, dar a ajuns până pe poziția a 14-a, după un sezon cu cinci titluri. Într-un interviu pentru ProSport, jucătoarea a dezvăluit rețeta succesului din 2013: relaxată și naturală pe teren, puternică mental și alimentată cu tupeu în partidele cu jucătoarele de top
Pentru a deveni o jucătoare completă, Simona spune că trebuie să-și mai îmbunătățească serviciul, loviturile din alergare, dar să imprime și mai multă forță execuțiilor cu forhand-ul
Relaxată, dezinvoltă, modestă, deschisă. Așa ne-a întâmpinat ieri Simona Halep după un antrenament de vreo două ore, dar și după cel mai bun sezon al carierei. La 22 de ani, eleva lui Adrian Marcu s-a „cocoțat” pe locul 14 WTA, între actuale și foste jucătoare de top. Nu ne-a privit însă deloc de „sus”, ci ne-a primit doar cu zâmbete calde, oarecum ușurată după un an extenuant. Succesul doar a maturizat-o și i-a arătat pașii pe care îi are de făcut pe viitor.
După o discuție de aproximativ 30 de minute, o concluzie se conturează: Halep este logodită cu tenisul (n.r. – a ajuns pe terenul de tenis încă de la patru ani și jumătate), iar tot universul ei pare că se învârte în jurul unui termobag. Ar vorbi despre tenis și ore în șir, dacă ar avea timp. Explicațiile unui salt neașteptat nici de sportivă în grupul celor mai bune jucătoare din lume, dar și ce planuri are pentru viitorul apropiat, le puteți afla din interviul acordat în exclusivitate pentru ProSport.
Simona, felicitări pentru tot parcursul tău din ultima vreme, ești aproape de finalul sezonului. Care este rețeta succesului? Mulți sunt interesați să afle chiar de la tine cum ai ajuns până pe locul 14 WTA.
Este o perioadă și un an extraordinar pentru mine. Am obținut foarte multe rezultate bune, foarte multe meciuri câștigate în fața unor jucătoare de top, am atins un nivel foarte solid de tenis, un joc agresiv, m-am mișcat foarte bine pe teren. Rețeta succesului a fost să mă relaxez, să iau plăcerea jocului, să mă simt bine pe teren, să mă bucur de ceea ce pot să fac, să îndrăznesc foarte mult.
Vorbeai de faptul că ai învins multe jucătoare de top mondial. Ai fost curioasă să calculezi câte fete din Top 20 WTA ai învins?
Nu am calculat, dar la fiecare turneu cred că am bătut o jucătoare din Top 20. Pentru mine, cea mai grea confruntare a fost cu Samantha Stosur, și la Moscova, dar și la Cincinnati.
Noi am calculat. Ai jucat cu 16 jucătoare din Top 20, iar pe 11 le-ai și învins. E mult, e puțin? 🙂
Este destul de mult pentru că eu eram încă la început de carieră, eram pe locul 60 când am început să joc bine. Tot timpul am jucat, părerea mea, un tenis frumos, dar nu am îndrăznit foarte mult pe teren. Acum am început să fiu mult mai curajoasă, să joc agresiv și să lovesc mingea. Toate jucătoarele au fost bune pentru mine, fiecare meci a fost greu, dar am încercat să iau plăcerea lui și să mă lupt pentru fiecare victorie.
Victoria cu Radwanska, foarte importantă
Când a venit declicul? Când ai devenit mai sigură pe tine?
Am avut o perioadă de câteva luni singură, m-am antrenat cum am știut eu și am făcut ce am vrut pe teren. M-am relaxat foarte mult, am devenit mai independentă și în gândire, și în joc. Mi-a mers foarte bine pentru că am început să mă bucur de tenis cum o făceam când eram mică.
Iar meciul care a declanșat asaltul tău către Top 20?
M-am simțit foarte bine pe teren la Madrid, contra lui Dominguez Lino. Chiar dacă m-a învins, acolo am simțit un declic, că pot să joc un tenis la nivel înalt. Dar cea mai importantă victorie pentru mine a fost contra polonezei Agnieska Radwanska, la Roma, în turul 2.
Este prima jucătoare din Top 5 pe care ai învins-o. Au mai rămas patru…
(Zâmbește…) Da, este prima jucătoare, sper să înving și altele, dar va fi destul de dificil pentru că este un nivel foarte ridicat acolo, mai am mult de muncit și trebuie să-mi mai reglez niște lovituri.
Serena Williams a devenit un obiectiv pentru tine?
Nu este un obiectiv să o înving neapărat. Este o jucătoare foarte puternică, se mișcă foarte bine pe teren. În concluzie, este o jucătoare completă.
„Am vrut să termin în Top 50!”
Bănuiesc că înaintea fiecărui sezon îți stabilești câte un obiectiv. La începutul acestui an ce ți-ai propus?
(…Fermă) Vă spun sincer că nu m-am gândit. Mi-am dorit doar să-mi revin, să am încredere în mine din nou, să pot să joc relaxată. Am vrut să termin în Top 50, dar succesul a venit foarte repede, imediat cum am început să evoluez bine. Mă bucur mult că am reușit să fac aceste rezultate și sper să nu mă opresc aici.
44 de poziții salt în ierarhia mondială în patru luni și jumătate, e ok?
Este foarte bine după părerea mea și mai ales că am fost atât de tare mental, am putut să câștig turnee pe toate suprafețele.
Și-a câștigat respectul adversarelor
Care sunt reacțiile venite din partea adversarelor după parcursul tău din ultima vreme?
Am senzația că-mi respectă jocul mai mult, că mă respectă pe mine ca om. Vorbesc cu mine mai mult, sunt mai în centrul atenției, mai ales acum că am avut un salt foarte bun. Eu întotdeauna am vorbit cu toate jucătoarele de pe „Tour”.
Care a fost cel mai greu turneu de câștigat din seria de cinci?
Primul a fost foarte greu, emoțional mai mult pentru că eram în finală și îmi doream să câștig după alte finale pierdute în anul precedent. Rămâne special turneul de la Nurnberg pentru că am reușit să iau primul titlu acolo, zgura este suprafața mea preferată, în sensul că mă simt cel mai confortabil. A fost cel mai frumos și o să-l țin minte toată viața.
Ce faci înaintea unei finale, cum te pregătești?
La fel ca și în primul tur, încerc să fiu relaxată și să nu am emoții. Eu sunt o fire emotivă.
Am sesizat și noi, și fanii tăi, că vorbești foarte mult cu tine însăți pe teren…
Da, mai spun și chestii care nu ar trebui să le spun, dar mă simt în largul meu pe teren, sunt naturală, sunt așa cum sunt eu. Îmi place, mă încurajez mult, îmi și reproșez unele chestii, dar mă ajută.
Înainte poate se juca mai lejer tenisul. Acum implică și studiul adversarului înaintea unei partide?
Eu sunt genul de sportiv care nu analizez chiar deloc jocul adversarei mele înainte de meci. Este mult mai rapid tenisul din prezent decât cel din trecut, presupune mai multă forță. Se pune preț pe pregătirea fizică, trebuie să fii tot timpul fit, să poți să te miști, dar și forța este importantă în același timp.
Urmează pentru tine Sofia, un turneu mai micuț decât celebrul Turneu al Campioanelor. Este „încălzirea” pentru 2014?
Este greu de spus că în 2014 voi juca la Turneul Campioanelor pentru că este foarte dificil să-mi apăr tot ce am câștigat anul acesta. Eu îmi doresc să rămân în Top 20 și să progresez la ce simt eu că mai am nevoie. Sofia este un turneu special, vreau doar să mă bucur de el, nu am niciun fel de presiune. E pentru prima dată când joc în grupe într-un astfel de turneu.
Top 10 e mai aproape acum?
Este mai aproape, dar totodată departe pentru că sunt meciuri mult mai grele acum, turnee mai puternice. Și presiunea este puțin mai mare pentru că îmi doresc și eu să intru în Top 10. Vreau însă să mă bucur de momentele de până acum, de realizările din acest an. Să visez la Top 10, dar totuși să-mi văd de treabă.
Practic, care ar fi următorul tău pas în tenisul mondial?
Vreau să-mi pun la punct serviciul, să încerc loviturile din alergare, să le îmbunătățesc, să încerc să lovesc dreapta mai puternic și să mă mișc mai bine. Sper să urc cât pot eu de mult.
Simona Halep a câștigat cinci turnee în 2013, la Nurnberg, s’HertogenÂbosch, Budapesta, New Haven și Moscova
Românca va participa de marți la ultimul turneu din acest an, la Turneul Campioanelor de la Sofia. Simona va fi cap de serie numărul 1 și va pleca mâine în capitala Bulgariei
Suporter de lux la România – Grecia
Halep și-a trecut încă de acum în agendă prezența la meciul naționalei în baraj
Numărul 14 mondial s-a declarat fan Steaua: „Așa o să fiu toată viața”
Ce face Simona Halep în afara terenului de tenis?
Mă simt bine cu prietenii, stau cu familia. Mă duc și la pescuit când am timp, îmi place, mă relaxează, mai merg la un cinema. Chiar azi (n.r. aseară) mă duc la lansarea unui film. Îmi place să și ascult muzică, să și citesc, dar mai mult să mă plimb la soare.
Îți place să dansezi?
Da, dar pe melodii în aromână.
Zilele trecute ai fost și la fotbal (n.r. Steaua – Basel). Cum te-ai simțit pe stadion?
Am fost invitată, a fost frumos, M-am simțit bine, am fost alături de Steaua. Am avut emoții mai mari decât la tenis. Mi‑am dorit să câștige, dar m-am bucurat doar de eveniment și îi felicit pentru golul lor.
Ești suporter Steaua sau Dinamo?
Steaua! Sunt suporter Steaua de mică și o să fiu toată viața.
Urmărești și echipa națională?
Rar! Pentru că atunci când sunt plecată nu se transmite peste tot. Vreau să merg însă la meci pe 19 noiembrie, la România – Grecia!
Ai avut de ales între feminintate și marea performanță…
Nu am renunțat la feminitate, doar că mi-am strâns puțin anturajul, nu ies des în cluburi sau în oraș, la cafenele. Îmi place ceea ce fac și nu regret că m-am apucat de tenis, o să am timp după să mă plimb.
Știu că mai este mult timp, dar te gândești și la Jocurile Olimpice din 2016?
Mai e drum lung până acolo, am mult de jucat anii aceștia. Dacă sunt sănătoasă și dornică de a juca acolo, mă duc cu plăcere.
Simona Halep, pro „biciclești”
Simona Halep a fost pusă la curent cu campania „Biciclești”, demarată de ProSport și Gândul. Chiar dacă nu mai pedalează din copilărie, eleva lui Adrian Marcu s-a declarat pentru închiderea Bulevardului Kiseleff în weekend, astfel încât zona să devină cadrul ideal pentru mișcare și diverse activități sportive. „De mult nu m-am mai dat cu bicicleta, de când eram mică. În schimb, îmi place să mă dau pe role. Oricum, foarte bună ideea. Noi, românii, avem nevoie de mai multă mișcare, de aer curat pentru că suntem mai serioși, mai închiși. Cred că ne-ar prinde bine să avem spațiu unde să ne relaxăm”.
În acest weekend, sâmbătă și duminică, pe Kiseleff se va putea face sport începând cu ora 11:00, fără ca amatorii să fie deranjați de vreun claxon.
„Iubesc copiii! Mă bucur când îi văd pe terenul de tenis”
Simona Halep s-a fotografiat ieri cu toți copiii care au alergat după ea la Centrul Național de Tenis
De fiecare dată când ajunge la Centrul Național de Tenis, Simona Halep se bucură de o atenție sporită. Ea a devenit deja un model pentru copii, iar la fiecare pas este căutată pentru autografe. Nu refuză pe nimeni, din contră, face și poze cu fiecare în parte. „Îmi plac foarte mult copiii și mă bucur și mai mult când îi văd pe terenul de tenis. Sunt adorabili”, ne povestește Simona atunci când o întrebăm ce părere are atunci când vede pe stradă mamele cu bebelușii la plimbare. Nu trece un minut de la această ultimă idee, iar Simona este deja luată cu asalt de un grup de vreo 10 copii. Micuții aleargă după sportivă mai ceva decât după o minge de tenis. Este deja modelul lor de urmat și vor să aibă un prim contact cu ea. Iar Simona le răspunde cu zâmbete calde, dar și cu autografe și poze din belșug care la vârste fragede poate că înseamnă la fel de mult ca un meci câștigat.
Simona spune că a fost adusă la tenis de fratele ei, mai mare cu șase ani