INTERVIU EVENIMENT | După 50 de ani de la debutul ca jucător, Ilie Năstase a devenit comentator la Roland Garros: „Voi fi un mix între serios și comic”

Ilie Năstase (69 de ani) și-a pus amprenta asupra turneului de la Roland Garros cu loviturile sale sublime și cu glumele marcă înregistrată făcute în timpul meciurilor, cireașa de pe tort fiind pusă prin trofeul câștigat în anul 1973. Năstase a jucat pentru prima oară la Roland Garros în 1966, iar românul revine după 50 de ani pentru a oferi o pată de culoare prestigiosului turneu din postura de comentator.

Ilie e prezent la Paris și analizează evoluțiile jucătoarelor din România pentru Eurosport, dar a prefațat turneul într-un dialog cu reporterul ProSport înainte de plecarea în Franța. Fostul lider mondial a vorbit despre inedita colaborare cu postul care transmite Roland Garros în România, dar a comentat și subiecte delicate cum ar fi egalitatea premiilor distribuite în tenis sau tensiunile apărute în ultima vreme între Simona Halep și Irina Begu.

Ce faceți?
Fac pe actorul astăzi.

Toată viața ați făcut pe actorul…
Așa e. Dar eu nu am făcut cinema, am făcut teatru. Am fost mai șmecher.

În prezent, mai este vreun jucător care se aseamănă cu dumneavoastră din punctul acesta de vedere? Care joacă teatru pentru a amuza spectatorii?
E greu, pentru că sunt niște reguli foarte stricte și jucătorii preferă să-și vadă de jocul lor. Ei așa știu să joace. Eu am mai scăpat pentru că atunci când ești numărul 1 în lume te mai iartă. Pe mine mă mai iertau, îl iertau și pe John McEnroe. Știau că așa e mai bine pentru tenis, dar acum e mai greu să le ceri jucătorilor treaba asta. Ei câștigă foarte mulți bani și știu decât jocul de tenis, nu le pot face pe amândouă odată.

Djokovic mai face diverse glume.
Încearcă, dar parcă nu e râsul lui. Nu mi se pare natural. E adevărat că distrează și el spectatorii, dar nu o face în meciurile importante.

„Am iubit cel mai mult turneul de la Roland Garros”

Vreau să vă întreb despre colaborarea cu Eurosport, pe timpul turneului de la Roland Garros. Ce v-a încântat la această idee?
M-a atras pentru că se împlinesc 50 de ani de când am jucat prima dată la Roland Garros. Pentru mine este un turneu special, pe care l-am iubit cel mai mult. Nici nu puteam să nu-l iubesc, fiind și jucător de zgură, inima mea a rămas acolo. În general, europenii se simt bine pe zgură, iar românii au jucat numai pe suprafața asta în trecut. De exemplu, eu nu știam ce e iarba până la 20 de ani, atunci când am jucat prima oară la Wimbledon. E foarte târziu… Acum, dacă nu ai câștigat Wimbledonul până la 20 de ani, degeaba mai joci tenis.


Ilie Năstase a intrat într-o galerie selectă a fostelor legende care au devenit consultanți Eurosport, alături de John McEnroe, Chris Evert, Mats Wilander, Alex Corettja, Henri Leconte sau Adriano Panatta.

Deci nu v-ar fi atras proiectul dacă era vorba de alt turneu?
Dacă era Roland Garros 2, acolo aș mai fi mers.

Cum vor fi analizele dumneavoastră? Vor avea o tentă amuzantă sau serioasă?
Vor fi așa cum eram eu pe teren. Un mix între serios și comic. Pentru că un lucru bine făcut se poate realiza și cu zâmbetul pe buze. Nu e obligatoriu să reușești în viață doar fiind serios.

Și John McEnroe a făcut cam același lucru la Eurosport anul trecut.
După părerea mea, McEnroe e unul dintre cei mai buni comentatori de tenis din ultima perioadă. McEnroe îți explică și te învață tenis într-o oră. Cum să joci, cum să lovești mingea. Eu mă uit la el atunci când comentează, îmi place.

V-ați întâlnit de multe ori cu el. A venit la București chiar și după ce s-a retras.
Da, a venit și ca jucător în Cupa Davis. Cred că aveam 38 de ani atunci, când am jucat cu ei la Sala Polivalentă.

„Mă miră faptul că fetele nu primesc mai mulți bani decât băieții în tenis”

Veți vorbi mai mult despre jucătoarele din România la Roland Garros?
Cam așa. Mi-aș dori să vorbesc și despre juniori, pentru că nu prea sunt băgați în seamă, iar noi i-am avut câștigători pe Halep și pe Pavel la Roland Garros, în probele juniorilor. Noi am stat bine la juniori, așa că acolo trebuie să ne băgăm puțin și să comentăm și meciurile lor.

La Roland Garros vor fi premii record anul acesta, de 32 de milioane de euro, care vor fi împărțite în mod egal de bărbați și femei. Ce părere aveți despre egalitatea aceasta despre care s-a tot vorbit în ultima vreme?
Eu le felicit pe fete pentru că au reușit să obțină aceleași premii ca băieții. Pe mine mă miră faptul că nu primesc mai mult decât băieții. Sunt deștepte, iar băieții sunt proști.


Năstase a strâns 2.076.761 de dolari din tenis, deși a jucat într-o perioadă în care premiile nu erau la fel de consistente precum în prezent. Fostul lider mondial a vorbit într-un stil original despre egalitatea premiilor în tenis, la puțin timp după comentariul spumos al lui Ion Țiriac: „Îmi plac femeile, mai ales atunci când au picioare lungi, dar nu văd premiile în bani fiind egale”.

Dar audiențele sunt mult mai mari la meciurile din ATP…
Nu contează, pentru că ele apar la televizor în aceeași măsură ca și băieții, pe același central joacă și ele. Mă miră că nu au luat mai mult ca băieții, pentru că au știut să negocieze.

Simona Halep are șanse la câștigarea trofeului, dar lupta e strânsă

Are Simona Halep tot ce îi tebuie pentru a câștiga Roland Garros 2016?
E clar că se numără printre favorite. Dacă e pe locul 5 sau locul 6, nu mai contează. Atunci când începe turneul au toate aceleași șanse, mai ales că Șarapova nu joacă, iar Williams a fost accidentată și nu prea a dus-o bine în ultima vreme. La fel de echilibrat va fi și la băieți, cu toate că Djokovic domină în momentul de față. Murray e și el în formă foarte bună, a făcut finale la Madrid și Roma. Nadal revine și turneul câștigat la Monte Carlo înseamnă încredere în plus pentru el, chiar dacă nu a jucat cu Djokovic acolo. A spus și Federer că e fericit pentru că Nadal a revenit și joacă bine acum.

Băieții au vorbit mereu frumos unul despre celălălt. În schimb, între fete, chiar și între fetele noastre, au apărut mai multe discuții în ultimul timp. Care să fie motivul?
Între toate sunt discuții, nu numai între ale noastre. Ce credeți că ale noastre sunt diferite de celelalte? Așa sunt fetele în viață, se mai ceartă, care e mai frumoasă, care se îmbracă mai la modă. Acum nu știu exact care au fost certurile.

Setul pierdut la 0 generează certuri în tenis

Mai exact, au fost niște tensiuni între Halep și Begu după meciul de la Madrid. A pornit de la declarația Simonei, care a spus că setul câștigat cu 6-0 de Irina a fost un cadou de Paște.
A fost o glumă din partea Simonei. Nu cred că a vrut s-o jignească pe Irina pentru că a bătut-o cu 6-0. Se întâmplă să mai pierzi și așa. Pe mine m-a bătut un copil cu 6-0, atunci când aveam 11 ani. Nu aveam arbitru, veneau părinții cu noi, și am început să plâng de nervi, am vrut să-l iau la bătaie. El nu știa ce am: «Ce ți-am făcut, ți-am furat vreo minge»? Asta e ambiție și atunci când pierzi cu 6-0 te ambiționezi și mai tare. De asta a și bătut Halep până la urmă, că s-a ambiționat în al treilea set.

Pentru că urmează să mergeți la Paris, spuneți-mi cum vă simțiți acolo.
Pai am locuit 30 de ani la Paris, am avut casă acolo, toți copiii mei s-au născut acolo. Scurtul timp liber pe care îl aveam între turnee îl petreceam la Paris. Baza mea era acolo, pentru că îmi era greu să vin după un turneu în România, pe urmă să plec la următorul în altă țară. A fost frumos, pentru că mi-au oferit și cea mai mare distincție a lor, fără să fiu francez (n.r. – Năstase a fost desemnat Cavaler al Legiunii de Onoare în Franța). Foarte frumos din partea lor! Așa cum spuneam, mie îmi place foarte mult turneul de la Roland Garros, cunosc fiecare colțișor de acolo. Cunosc de la oamenii care pregătesc terenurile, până la cei din vestiare. Au făcut investiții importante francezii, au ridicat un muzeu extraordinar care mie îmi place mult. Găsești acolo toate filmările cu momente din istoria de peste 100 de ani a turneului. Bagi casete și vizionezi ce te interesează. Sunt și echipamentele cu care se jucau înainte, cu pantaloni lungi la băieți și fuste lungi la fete. Am și eu o rachetă acolo.

Mulțumesc și succes!
Succes!

 

Publicat: 23 05. 2016, 11:29
Actualizat: 23 05. 2016, 15:36