Ana Bogdan a reușit, vineri, pe zgura de la Arenele BNR, prima victorie în fața unei jucătoare din Top 20, 6-1, 6-3, în fața letonei Anastasia Sevastova (17 WTA). În spatele Anei, ca în cazul oricărei jucătoare, se află o echipă. Iar în vârful piramidei, este Gabi Moraru. El este antrenorul care se aude probabil cel mai clar la această ediție de BRD Bucharest Open.
În 2016, la Florianopolis, Ana Bogdan a învins-o pe Jelena Jankovic, numărul 29 WTA la acel moment. Acesta era cel mai important succes al carierei Anei Bogdan, până la ediția 2017 a BRD Bucharest Open.
Un alt antrenor tânăr în peisajul tenisului românesc, după Victor Ioniță, Adrian Cruciat sau Artemon Apostu Efremov, Gabi Moraru este, la 35 de ani, la fel de energic și de entuziast ca și sportiva sa. Face spectacol în tribună, „în colțul” Anei Bogdan. La capătul meciului, în buza terenului principal, la umbra platanilor, Gabi Moraru a vorbit pentru ProSport despre un meci și o săptămână foarte bună. Recunoaște: este un antrenor super-fericit în acest moment, nu fericit.
Bucuria uriașă a victoriei pentru Ana Bogdan. Foto: Cezara Paraschiv
„Până acum, se pare că da, este o săptămână perfectă. mai puțin accidentarea de miercuri, însă, din fericire, a fost o accidentare relativ ușoară. Am muncit să treacă peste ea cu fizio, cu vacuum, cu clinică. Se pare că a reușit, iar acum bandajul este mai mult pentru confort psihic. Dar, cum s-a văzut și astăzi, reușește să joace la capacitate maximă„, spune mulțumit Gabi Moraru, la începutul dialogului.
Pe teren, Ana are foarte multe emoții – se vede asta din felul în care sărbătorește fiecare punct. Dar de ce pare că și antrenorul din tribună are la fel de multe emoții, pentru că nu stă locului o clipă? E normal. Emoțiile sunt normale. Am trăit și din teren astfel de emoții, le trăiesc acum de pe margine. E un pic mai ușor din teren, pentru că deții totuși controlul aceea ce se întâmplă, chiar dacă punctele sunt grele, iar efortul este mai mare. Dar, da, am emoții mari. Iar Ana se exteriorizează foarte mult și cred că asta o ajută.
În tribună, în colțul Anei, a ajuns și un copil de mingi. Foto: Cezara Paraschiv
„Am pregătit câteva scheme tactice: am stabilit că trebuie să folosească mai mult lungul de linie decât de obicei. Ana le-a pus bine în practică”
Ce a fost cu acea indicație, din setul doi – „respiră”? Sunt momente în care, din cauza adrenalinei, Ana tinde să se grăbească. Și intră prea repede în punctul următor. Când luăm o gură de aer, ne calmăm, nu? Și luăm decizii mai bune.
A fost un scor categoric. Primul set – 6-1, 26 de minute … nu a apucat lumea să clipescă. Unde s-a făcut diferența din punct de vedere tehnico-tactic în meciul ăsta? Am urmărit-o bine pe Sevastova încă de la meciul cu Kovinic. Am sesizat că pe durata turneului a fost un pic iritată și constant nervoasă. A fost unul din punctele pe care am mizat puțin. Apoi, Ana jucând bine, am pregătit câteva scheme tactice care au destabilizat-o pe Sevastova: am stabilit că trebuie să folosească mai mult lungul de linie decât de obicei. Ana le-a pus bine în practică. Sevastova a greșit în niște momente importante și se pare că totul a fost de partea noastră.
Contează și publicul, pentru că se strigă constant – „Ana, Ana”? E ca-n scrisoarea a treia: râul, ramul… Totul să fie cu noi. Este plăcut așa!
Bucurie și în tribună. Foto: Cezara Paraschiv
Cât de mulțumit sunteți de jocul Anei, de progres? Lucrăm de o lună și jumătate. Cu două săptămâni înainte de Wimbledon am început această colaborare și lucrul de care sunt cel mai mulțumit este acela că Ana este un pic mai agresivă, recunoaște mai bine mingile scurte și știe să își încheie punctele mai eficient.
Și, cât de sus vă propuneți să ajungeți? Cred că are potențial de Top 50 și acolo putem vedea mai departe.
Gabi Moraru este pregătit pentru următorul pas din programul zilei sale de lucru: „Pe Ana o las acum să bucure puțin pentru victoria de azi. Mai departe, mă uit eu la meci și vedem ce avem de făcut”, spune antrenorul în final.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER