Jaqueline Cristian (17 ani) făcea senzație în urmă cu câțiva ani la turneele dedicate junioarelor, urcând pe locul 1 în clasamentul european la categoria de vârstă U14. La 13 ani a câștigat cel mai puternic turneu al tenisului juvenil, Les Petits As (Franța), învingând-o în finală pe deținătoarea titlului mondial și favorita principală a competiției, americanca Alicia Black, scor 6-2, 6-3. Cristian a devenit cea mai tânără jucătoare din România care să câștige puncte WTA, la vârsta de 14 ani, apoi a suferit mai multe accidentări grave, care i-au îngreunat trecerea către turneele senioarelor.
Jaqueline a găsit forța să depășească accidentările, întărindu-și corpul și mintea într-un templu al tenisului. Puștoaica din București se antrenează la prestigioasa academie a lui Nick Bollettieri din Florida, iar cel mai cunoscut antrenor al lumii o sfătuiește și îi transmite încredere maximă. După ce a scos campioni precum Monica Seles (SUA), Jim Courier (SUA), Andre Agassi (SUA) sau Maria Șarapova (Rusia), Nick Bollettieri (84 de ani) vrea să proiecteze un nou val de super staruri. Printre favoriții săi se numără și Jaqueline, iar americanul o sfătuiește zilnic pe românca proaspăt câștigătoare a unui turneu de senioare, primul al carierei. Jaqueline Cristian (811 WTA) a povestit pentru ProSport cum a reușit să triumfe în primul turneu Futures în septembrie, situațiile dure în care a împins-o tenisul până la 17 ani sau viața la celebra academie.
Ai câștigat primul turneu Futures la senioare. Cât de mult contează pentru tine? Contează foarte mult pentru mine acest titlu. Îmi dă foarte multă încredere, dar și mai multă motivație.
Care a fost secretul? Munca din spate, ambiția, maturizarea în joc și oamenii din echipa mea la care mă uitam în timpul meciului. Îmi dădeau o încredere foarte mare.
Până acum nu ai jucat foarte multe meciuri la senioare. Cât de mare este diferența față de competițiile juniorilor? Diferența e mare, nu atât de mult ca joc. Mai mult experiența își spune cuvântul. Bineînțeles, contează și fizicul foarte mult, dar aici contează mai mult mentalul.
INFO: Jaqueline Cristian a câștigat turneul Futures de la Sharm El Sheikh (Egipt), pe 20 septembrie 2015. În finala turneului dotat cu 10.000 de dolari, Jaqueline a trecut de Madrie Le Roux (Franța, 784 WTA), scor 6-4, 6-1.
Ce strategie ai de acum incolo? De acum mă voi concentra doar pe turneele de senioare. Mai joc doar două turnee de junioare până la sfârșitul anului. În rest voi juca doar turnee cu puncte WTA, pentru a crește cât mai mult în clasament și a-mi atinge obiectivele.
Tu esti cea mai tânără jucătoare din România care a caștigat puncte WTA, la vârsta de 14 ani, apoi ai avut o accidentare gravă. Unde crezi că te-ai fi aflat acum dacă nu te-ai fi accidentat? Este adevarat. Nu am avut doar o accidentare gravă, ci trei mai exact. Nu am prea jucat și sincer nu vreau să mă gândesc unde aș fi fost dacă nu aș fi pierdut aproximativ un an și ceva din cariera mea de tenismenă. Nu are rost. Mă bucur că acum sunt sănătoasă și pot să joc. Tenisul nu are nici timp și nici limite. Totul se întâmplă cu un scop în viață, pe premiza asta merg eu. Cel mai important este că acea perioadă m-a ambiționat și mai mult și am avut multe lucruri de învățat din ea, care mă ajută și mă vor ajuta pe viitor.
„Nick îmi spune că am potențial și talent, dar fără muncă nu se poate”
Te antrenezi la academia lui Nick Bollettieri. Ai vorbit vreodată cu Nick? Ți-a dat vreun sfat? Vorbesc aproape zilnic cu Nick, atunci când suntem amândoi în academie. Fac chiar și antrenamente cu el, de la ora 6 dimineața, de 2-3 ori pe săptămână. Mă ajută foarte mult. Mereu îmi spune să muncesc cât pot de mult pentru că am potențial și talent, dar fără muncă nu se poate. Mereu mă ajută când am nevoie de ceva, este un om incredibil. Mă bucur că îl cunosc și că are încredere în mine. Până la urmă, el a lucrat cu toți marii tenismeni ai lumii și are un ochi incredibil. Nu prea s-a înșelat cu vreun jucător până acum. Acest lucru îmi dă o încredere și o motivație enormă atunci când vorbește cu mine, pe teren sau la antrenament.
INFO: La Academia lui Nick Bollettierii din Florida s-au antrenat jucători precum Andre Agassi (SUA), Jim Courier (SUA), Monica Seles (SUA), Mary Pierce (Franța), Jelena Jankovic (Serbia), Tommy Haas (Germania), Serena Williams (SUA), Venus Williams (SUA), Martina Hingis (Elveția), Anna Kournikova (Rusia), Marcelo Rios (Chile) sau Kei Nishikori (Japonia).
Îmi poți spune cum arată o zi din viața ta atunci când te afli la academie? De la 6:00 la 9:00 am antrenament de tenis, între 9:00 și 9:45 fac pregătire fizică. Urmează din nou tenis între 14:00 și 15:30, pregătire fizică de la 15:30 la 16:30, după care recuperare în piscină sau masaj.
De ce ai ales să mergi acolo și nu ai rămas să te antrenezi în România? Eu am contract cu firma IMG (n.r. – firma care deține academia) de la vârsta de 12 ani, iar aici se antrenează majoritatea celor mai bune jucătoare din lume. Academia are toate facilitățile de care ai nevoie să ajungi un jucător profesionist de tenis. Dar eu mă antrenez aici doar în perioada rece, toamna și iarna. Atunci când începe primăvara, în aprilie, mă mai întorc acasă unde mă antrenez până în septembrie. Mă antrenez în America pe perioada iernii deoarece temperatura, chiar și iarna, este de minimum 25 de grade Celsius. Vreme ideală de jucat! În România este foarte frig și prefer să joc aici dacă tot am posibilitatea, decât în balon la 0-10 grade Celsius.
Care crezi că este partea specială a jocului tău? Îmi place să fiu agresivă, tenisistic vorbind… haha! Să lovesc tare mingea, să atac și să vin la fileu.
Ce ai vrea să iei din jocul Simonei Halep? Din jocul Simonei sunt multe de luat. Cel mai mult mi-ar plăcea să mă pot mișca la fel de bine în teren, așa cum o face ea. Este mereu pregătită și foarte rar o surpinde o minge. Nu renunță nicio clipă să alerge după ea.
Care a fost cel mai ciudat teren pe care ai jucat? În Egipt, acum patru ani, la un turneu Futures pentru juniori. A fost cel mai ciudat teren. Liniile au fost trasate din pietre și suprafața de joc era foarte proastă. Nu sărea mingea niciodată la fel. Deși am câștigat turneul, tot acolo mi am rupt și piciorul.
Cine te susține din punct de vedere financiar? Am sponsori precum Nike și Wilson, dar în principal părinții mei.
Jaqueline e un nume mai rar întâlnit în România. Îmi poți spune cum s-au inspirat părinții tăi? Este o poveste amuzantă. Unchiul meu, Dumnezeu să îl ierte, era ginecoloc și mama m-a născut cu ajutorul lui. Cu o seară în urmă, el a văzut un documentar despre prima doamnă a SUA, Jacqueline Kennedy. În timpul nașterii striga în sală „Hai Jaqueline”, deși mama săraca nu știa despre cine era vorba. Când m-a născut, au decis să rămână numele de Jaqueline.
Unde vrei să ajungi în tenis? Cât de sus pot. Cel mai înalt obiectiv este Top 10 WTA, dar până acolo este multă muncă și mulți pași de urmat.
Mulțumesc și succes! Mulțumesc!
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER