Horia Tecău și Jean Julien Rojer au încheiat al treilea sezon de colaborare cu trei înfrângeri. Campionii de la US Open nu au reușit să câștige vreun meci la ediția 2017 a Turneului Campionilor de la Londra, însă, în ciuda regretului pentru jocul sub nivelul obișnuit, Horia și Juls sunt pregătiți pentru „restart”, în vederea unui 2018 mai bun. Constănțeanul în vârstă de 32 de ani a vorbit, pentru ProSport, despre ultimul meci al anului, dar și despre următorul pas.
Adio, Londra. „În momentele importante, s-a jucat foarte puțin cu primul serviciu și au fost și câteva greșeli la fileu”
Ca în toate meciurile jucate în grupă la „Turneul Campionilor”, ați condus fără a menține și consolida avantajul dat de break: ați avut 3-1 în primul set, apoi ați pierdut cinci game-uri la rând. Care ar fi explicația? La 3-1, după ce faci break, vrei să-ți ții serviciul, să consolidezi acel break, acel avantaj. De data aceasta am pierdut serviciul imediat la «punct decisiv» . Asta nu am făcut atât de bine în acest turneu: în momentele importante, s-a jucat foarte puțin cu primul serviciu și au fost și câteva greșeli la fileu.
Cât de năucitoare a fost tripla dublă greșeală, făcută de Juls, în același ghem, la 3-4, pe final de prim set? N-avem voie, în acele momente importante, să facem astfel de greșeli. Atunci când curățăm aspectul ăsta din jocul nostru, atunci câștigăm meciul.
Apoi, ați ratat minge de break la 3-5 pe serviciul lui Harrison, retur rever în fileu Rojer la «punct decisiv» și minge de set… Am avut o minge de set, din nou «punct decisiv», retur bun, o intervenție a lui Juls și un reflex incredibil al lui Harrison. Punct important, din nou, acolo am ajuns la tiebreak și, după un avantaj, 4-1, n-am mai făcut niciun mini-break. Au făcut ei, după aia, două mini-break-uri, cu două puncte jucate destul de bine. Aceste puncte au făcut diferența.
Mai departe, un moment crucial al meciului a fost mingea de break ratată la 4-3, punct capital care, câștigat, ți-ar fi dat ocazia să servești pentru adjudecarea setului secund… În acest turneu au fost câteva greșeli în momentele acestea importante. N-am simțit că adversarii au jucat ceva deosebit, dar au fost mai buni decât noi în acele momente importante și au câștigat multe dintre aceste puncte. Aici s-a făcut diferența.
În tiebreak-ul setului secund ați condus cu 4-1… Ne-am mobilizat bine să luptăm până la ultimul punct, ne-am motivat, am avut energie bună, am avut o comunicare bună și așa ne-am dat șansa să revenim în meci, tot timpul.
Ați pierdut pe mâna voastră fiecare din cele trei partide jucate. Este greu de acceptat că o minge / un singur punct, poate avea atât de mare importanță? E greu să antrenezi aceste puncte, pentru că la antrenament nu ai situațiile acestea de presiune. Dar, ca execuții și ca situații de joc, trebuie să fim noi, să avem un procentaj mai mare de reușită în execuții.
„Au fost și perioade în care nu am știut exact ce să facem, ce să mai aducem nou în echipă, ce ne lipsește. Acum avem o idee bună despre ce ne trebuie ca să jucăm bine”
Putem discuta despre o derută individuală repercutată asupra echipei? Am continuat să lucrăm la acest parteneriat. Au fost și perioade în care nu am știut exact ce să facem, ce să mai aducem nou în echipă, ce ne lipsește.
Situații similare au fost și în debutul de sezon oscilant, nu-i așa? După un timp ne-am reglat, am avut o energie bună, am comunicat bine, am lucrat bine pe aspectul ăsta de a ne ajuta unul pe celălalt mai mult pe teren și asta s-a văzut în rezultatele pe care le-am avut în timpul verii, mai ales în America, câștigând US Open-ul. Am avut un final de an mai bun decât începutul, multe meciuri câștigate. Au fost și perioade bune în care am câștigat multe meciuri, dar și perioade în care am pierdut mai multe meciuri.
A fost titlul pe zgură, la turneul lui Ion Țiriac, de la Geneva – un restart? Diferența nu a fost foarte mare între aceste luni, numai că, puțină energie mai bună, comunicare, încredere, un joc mai decisiv, mai hotărât, antrenamente mai intense și mai specifice au lipsit în anumite perioade. Sunt lucruri pe care le-am învățat și noi pe parcurs și acum avem o idee bună despre ce ne trebuie ca să jucăm bine. Vom continua să lucrăm, ca să îmbunătățim acest parteneriat.
În momentele de degringoladă, ți-ai pus problema să-ți cauți alt partener? N-au fost niciodată discuții să nu continuăm împreună, dar ne-am gândit cum putem să lucrăm la îmbunătățirea acestei echipe. Asta a fost grija noastră tot timpul. N-aveam tot timpul răspunsuri și nu știam, pe lângă ce făceam de obicei, ce să mai adăugăm. Răspunsurile au venit pe parcurs, avem suficiente lucruri la care să lucram, știm cam ce ne trebuie să mai adăugăm jocului nostru ca să jucăm bine în 2018, să venim cu ceva nou pe lângă ce avem deja.
„Ne vom gândi și la cine ne poate ajuta să obținem aceste lucruri «extra» în parteneriatul nostru”
Pregătirea pentru sezonul 2018 o vei face la Miami, locul de rezidență al lui Rojer. În plus, în Florida, la Bradenton, este și Gabriel Trifu, momentan antrenorul echipei de „Cupa Davis”. Care sunt obiectivele? Cred că în această perioadă de off-season, pe lângă faptul că vom lucra la aceste aspecte din jocul nostru, ne vom gândi și la cine ne poate ajuta să obținem aceste lucruri «extra» în parteneriatul nostru.
De ceva ani, Victor Crivoi este sparring-partener-ul vostru în circuit. Andrei Pavel și Gabriel Trifu au mai fost la turnee cu voi. V-ați gândit să completați echipa? Un antrenor, un colaborator, nu trebuie să fie cineva «full-time», dar cu siguranță o privire, doi ochi din afară – ne pot aduce un plus acestui parteneriat. Să vină cu niște idei noi, cu niște strategii noi.
N-ai mai avut un antrenor din 2013 când, la începutul parteneriatului cu Max Mîrnîi, l-ați angajat pe australianul Ashley Fisher… Noi comunicăm foarte bine, ne înțelegem bine, dar avem nevoie și de o părere din afară. Sunt multe lucruri de care noi nu ne dăm seama și aici e bine să ai un antrenor care să vină și să-ți spună exact ce se întâmplă, din afară, să-ți dea niște idei noi.
Mulțumesc și vacanță plăcută! Mulțumesc.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER