Sever Dron, un specialist în adevăratul sens al cuvântului. A început ca jucător de tenis, aflându-se ani de-a rândul în componența echipei de Cupa Davis a României. Anii petrecuți alături de Năstase și Țiriac i-au oferit un bagaj bogat de cunoștințe, cu care a pornit la un drum pe parcursul căruia a perfecționat și alți sportivi. I-a antrenat pe Henri Leconte, o legendă a tenisului francez, pe Virginia Ruzici, selecționata României de Fed Cup, iar acum nu ar spune nu unei alte aventuri, chiar alături de un jucător român. O cunoaște foarte bine pe Simona Halep, iar Sever Dron a vorbit pentru ProSport despre cariera româncei și despre calitățile ei.
Simona a reușit cea mai bună performanță a carierei, sfert de finală la Grand Slam. O putea învinge și pe Cibulkova? Halep a fost copleșită de presiune, n-a reușit să treacă peste acest impediment și a ratat meciul cu Cibulkova, într-un fel. După joc a fost foarte lucidă, recunoscând chiar că emoțiile au tras-o în jos, dar că a realizat un lucru nemaipomenit prin prezența în sferturi și va șterge cu buretele tot ce s-a întâmplat. O atitudine corectă, pozitivă, de mare jucătoare, de mare gândire. Eu o cunosc pe Simona de mult timp, iar ea știe că oriunde m-aș afla, în orice lume, sunt lângă ea și o susțin. Chiar dacă nu sunt antrenorul ei, țin la ea, cred în ea și aș dori să ajungă mare.
„Simona, ce-ți mai face reverul tău extraterestru?”
Ați antrenat-o în Fed Cup. Cum ați simțit-o atunci? Acolo i-am văzut niște calități extraordinare. La un moment dat juca împotriva Urszulei Radwanska, o tenismenă bună. În timpul unui punct, poloneza a înpins-o pe Simona cu o minge, departe de fundul terenului, nu mai avea șanse să ajungă la ea, iar atunci a dat drumul cu o mână la reverul ei, căruia eu îi spun rever extraterestru. Din când în când mai vorbesc cu ea și îi spun: „Simona, ce-ți mai face reverul tău extraterestru?” Asta mi s-a întipărit în minte, a făcut un punct extraordinar cu backhandul cu o mână, deși ea lovește în mod normal cu două mâini. Odată cu intrarea în primele zece, va avea parte de avantaje și dezavantaje, ținând cont că la turneele mari va fi cap de serie și poate să aibă parte de meciuri mai ușoare în primele tururi. Pe de altă parte, obstacolul mare este că toată lumea vrea să o bată. Orice jucătoare din lume vrea să învingă pe cineva din Top 10, iar Halep a devenit o țintă. Eu cred că ea are capacitatea morală și stabilitatea psihică să reziste la presiunea asta.
„Bravo ei că n-a avut antrenor la Australian Open”!
Credeți că blocajul psihic pe care l-a acuzat la Australian Open ar mai fi apărut dacă avea un antrenor lângă ea? Cred că da. Pentru că fără antrenor a ajuns în sferturi. Există în tenisul de nivel înalt o discuție cu sinele tot timpul, pe care jucătorii o crează. Eu am avut șansa să comentez un meci între Gilles Simon și Carlos Moya, la București, iar francezul vocifera non-stop, chiar către el însuși. Auzeam la microfon tot ce spunea: „Fii atent ce faci acum, pentru că ai un avantaj bun dar încă n-ai câștigat meciul. Concentrează-te, acum e momentul să faci un break!, etc”. Discuția asta cu sinele este foarte importantă. Eu cred că Simona se afla în perioada în care avea nevoie de discuția cu ea, nu neapărat cu cineva din afară care să-i spună ceva, pentru că Simona este diferită și trebuie să știi cum să te înțelegi cu ea. Îmi va da toată lumea în cap, mai ales antrenorii, pentru ce spun acum, dar bravo ei că n-a avut antrenor la Australian Open!
„De multe ori, un antrenor bun e mai de folos când tace din gură”
De multe ori, un antrenor foarte bun e mai de folos când nu zice nimic. Decât să faci rău prin știința ta, mai bine taci din gură. La Cupa Fed, ea era numărul doi, după Begu, care în acel timp juca. Toți din echipă o încurajau pe Irina, iar Simona îmi spune după zece minute: „Sever, nu te supăra, dar nu pot sta aici pentru că mă iau emoțiile, iar eu când voi evolua în meciul meu, voi avea și emoțiile din această partidă și pe ale mele pe care le voi trăi pe teren. Îmi permiți să plec și să stau liniștită în altă parte, să mă gândesc la meciul meu”? Sigur că i-am permis și i-am răspuns că trebuie ca ea să se afle în cele mai bune condiții la ora meciului, apoi a câștigat toate jocurile. Ea acum a ajuns la un nivel de primele zece, are nevoie ca lângă ea să vină un antrenor care a fost acolo, care știe ce se întâmplă.
Acum a început o colaborare cu Wim Fissette… Da, probabil el i-a spus după meciul de la Paris: „Stai liniștită, ai pierdut doar un meci, nu te consuma! Data viitoare, să ții mingea în joc cât mai mult”. Din păcate, în România n-avem oameni care știu ce s-a întâmplat cu ea în trecut, să-i cunoască toate plusurile și minusurile. Totuși, el e antrenorul care a avut-o pe Clijsters, câștigătoare de Grand Slam. Eu nu pot prezice ce se va întâmpla între ei, dacă dialogul va fi corect. Exemplul e clar, toți jucătorii mari și-au luat legende lângă ei. Federer pacă e și mai domn ca înainte… de când e antrenat de Edberg. Cei mai buni antrenori la tenisul feminin sunt mamele, pentru că ele nu prea știu tenis dar își motivează incredibil fiicele.
„Rămâne de văzut cum va reacționa Simona în fața banilor. Leconte și-a schimbat și mersul pe stradă”
Va reuși Halep să se mențină la acest nivel? Halep a muncit pe brânci ani de zile până a ajuns să câștige bani serioși din tenis. Talentul îl avea de mică, de muncit a muncit, a avut și șansa să fie ajutată la Constanța. Acum, dacă va începe să piardă, va fi foarte important cum se va comporta cu presa, cum va ști să vorbească. Să vedem și cum va reacționa în fața banilor, pentru că va câștiga mult mai mulți. Eu l-am antrenat pe Leconte, iar când acesta a ajuns la primul milion de dolari, și-a schimbat și mersul pe stradă. L-am întrebat: „De ce mergi așa?” El mi-a răspuns: „Păi acum sunt milionar în dolari”. Dar eu zic că Simona este foarte echilibrată în privința asta, pentru că banul nu te face mai frumos și mai deștept, doar îți ia mintea. Enorm de mulți tenismeni și-au distrus carierele din cauza banilor.
Ce spuneți despre calitățile tehnice ale Simonei? Există păreri cum că n-ar avea lovitura de slice în repertoriu… Eu cred că dispune de toate loviturile, dar nu deține una cu care să facă punct. Dacă te uiți la Sharapova, când servește nu atingi mingea. Serena Williams, când intră cu burta în ea, nu mai vezi mingea. Simona are lovituri învățate corect, dar e ca la școală. Ai învâțat o frază corectă, dar cu fraza aceasta pot să spun un lucru frumos, dar să și înjur.
Rod Laver și Ilie Năstase, cei mai mari din toate timpurile
Dacă v-ați fi aflat în loja Simonei la Melbourne, ce i-ați fi spus înainte de meciul cu Cibulkova? Aș fi fost foarte pretențios să-i dau un sfat. În primul rând, aș fi ajutat-o să depășească meciul precedent, cu Jankovic, din care trebuia să iasă cât mai repede. Apoi, i-aș fi zis să intre în meciul următor calmă, să-și tatoneze adversara, pentru că dacă intri nervoasă, te blochezi. Apoi, i-aș fi transmis: „Uită că ești în Australia, uită că joci sfert de finală, uită că toată România se gândește la tine și se trezește să te vadă!
V-ar tenta să antrenați o jucătoare din România? Cum să nu! Însă e nevoie de trei puncte:
1. să nu fac rău.
2. să existe condițiile necesare ca jucătorul să se dezvolte singur
3. Vin eu cu experiența mea. De Halep nu vorbesc, pentru că l-a ales pe belgian, dar orice jucătoare sau jucător, dacă vrea să profite de bagajul meu, e ok.
O ultimă întrebare. Care a fost cel mai mare jucător din toate timpurile? Din punct de vedere al performanțelor, Rod Laver, care a câștigat toate Grand Slam-urile de două ori. Dacă vorbim de talent, Ilie Năstase, fără nicio discuție.
Vă mulțumesc. Mulțumesc și eu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER