INTERVIU | Patricia Țig, jucătoarea din România cu cel mai mare salt în 2014. A jucat și pe teren cu pietre, i s-a propus să piardă, e antrenată de Răzvan Sabău și țintește Top 100

  • Patricia Țig (20 de ani) este jucătoarea de tenis din România cu cea mai mare ascensiune din acest an în clasamentul mondial al WTA, urcând 596 de poziții. A începutul anul pe locul 808 și de luni este pe poziția 212.

În prima parte a anului a câștigat șase turnee ITF de categorie Futures (premii de 10.000 de dolari), apoi a trecut la nivelul imediat superior, reușind să câștige un turneu de 25.000 la Merida (Mexic). Tot acolo a izbutit și o semifinală la un turneu de 50.000 dolari. În toată cariera, Patricia are 12 turnee câștigate. Săptămâna trecută a fost la ultimul său turneu din acest an (Ankara, Turcia) și are prima pauză ceva mai lungă de stat acasă, în Galați, după un an în care a fost mai mereu plecată la turnee.
 
Bine ai revenit acasă, Patricia. Mulțumită de parcursul din acest an?
Bineînțeles, anul acesta a fost cel mai bun pentru mine din punct de vedere profesional. Am mai avut o urcare destul de mare, dar nu chiar ca cea de acum, când am făcut prima oară clasament, cred că am terminat anul atunci pe locul 400. Acum sunt foarte mulțumită, cu atât mai mult cu cât am reușit să mă calific la Australian Open. Să joc pe tabloul de calificări pentru prima dată la un turneu de Grand Șlem este un motiv de mare de bucurie.

Astă vară, după câștigarea turneului Futures de la Galați, ne spuneai că pe termen lung ai că obiectiv să ajungi în top 200-250. Ești la doar câteva puncte de top 200, ce te-a împiedicat să depășești și acest prag?
 A fost un an foarte greu, am jucat în jur de 90 de meciuri. E destul de mult, de obicei un an normal are 70 de meciuri. Pe final de sezon e întotdeauna mai greu pentru că ești foarte obosit după atâtea continente schimbate, țări, diferite fusuri orare. Am fost acum în Ankara, Turcia, unde am pierdut cu un pic de ghinion în turul doi, altfel puteam să primesc mult mai multe puncte și probabil că puteam intra în top 200.

 Când te aștepți să intri în turnee WTA?
 Aș putea să joc și acum. O să-mi fac un program pentru perioada următoare, încă nu știu în ce turnee o să joc în anul 2015, dar cu siguranță vor fi de la 25.000 de dolari în sus.

„Visul meu este să ajung în Top 10 WTA”, spunea Patricia într-un interviu pentru ProSport în urmă cu un an”

„Am jucat pe teren cu pietre”

Acum că ai trecut la un nivel superior, de la Futures de 10.000 la cele de 25.000 și 50.000, te consideri pregătită mental să mergi și la cele de 75.000 sau 100.000?
Mentalul ți-l faci cu timpul. Deocamdată îmi este puțin greu la aceste turnee, este alt nivel și trebuie să fi mult mai bine pregătit fizic și cu mult mai multe arme de ordin tehnic. Trebuie să ai un joc complet, pentru că sunt foarte multe jucătoare care au fost în top 100, chiar 50, și care acum vor să revină. Trebuie să te ridici la nivelul lor și chiar să îl depășești.

Care este atuul tău și ce consideri că trebuie să îmbunătățești?
Dreapta e lovitura mea de bază, acum lucrez foarte mult pe serviciu și pe rever, pentru că se pot îmbunătăți.

Care sunt condițiile de joc în turneele ITF la care ai participat în acest an, te-ai confruntat cu problemele care s-au vehiculat în presa internațională?
Da, în Paraguay au fost terenuri extrem de proaste, cu pietre în teren. A plouat și au devenit foarte alunecoase. Se întâmplă și ca hotelul să nu asigure mininum de confort necesar. Totuși, nu-mi amintesc să fi avut parte de condiții nepotrivite așa cum am văzut că s-a spus despre cel din Tunisia

Unul dintre hobby-urile ei este cititul: „Mi-a plăcut atât de mult cartea Harry Potter, încât îmi imaginam că fac parte din ea”

„Mi s-a propus să pierd voit”

S-a pus problema apariției caselor de pariuri ca sponsori ai ITF, care este părerea ta legată de acest aspect?
Nu mi se pare deloc în regulă, mai ales că sunt foarte mulți jucători care pierd meciuri pentru o anumită sumă de bani și tocmai din cauza aceasta cei de la ITF au făcut un program prin care poți să vorbești dacă primești propuneri de acest gen.

Tu ai primit vreo astfel de propunere?
Și mie mi s-a propus, dar nu am acceptat niciodată. Merg la turneu ca să fac tot ce e mai bine. Unii poate fac acest lucru pentru că au nevoie de bani pentru turnee și atunci își mai permit să facă așa ceva. La nivel înalt nu am de unde să știu cum e.

Ce ți-ai propus pentru anul viitor?
 Îmi doresc să fiu sănătoasă, să pot participa la turneele pe care o să le stabilesc cu antrenorul meu. Ne-am propus ca obiectiv să intru între primele o sută de jucătoare din clasamentul WTA. Cred că o să pot face acest lucru. Dacă nu mi se va împlini, nu e nici o problemă, obiectivul trebuie păstrat.

„Modelul meu este Șarapova”

Cum ți se pare asceniunea Simonei Halep, prin prisma impactului asupra sportivilor tineri de la noi?
În primul rând, bravo ei că a reușit să  ajungă acolo. Mi se pare foarte motivant pentru noi, jucătorii din România, care nu avem aceleași condiții cu cei din afară. Este foarte bine pentru motivație să știi că se poate și așa. Sper să fim cât mai multe românce în top 100. Nu pot spune că ea este modelul meu de jucător pentru că nu avem același stil de joc, nici același fizic. Eu aș putea să joc poate mai agresiv decât ea, dar nu aș putea să mă mișc la fel de bine că Simona. Da, este un model pentru că se află pe locul 3 în ierarhia mondială, dar nu un model pe care eu să îl am ca stil.

Care este modelul tău de jucătoare?
Maria Șarapova, pentru că este incredibil de puternic psihic, a revenit în multe turnee de la scoruri greu de întors și pot spune că ne asemănăm puțin și ca stil de joc, deși mai am mult până să ajung la nivelul ei.
 
Ai renunțat în acest an la antrenorul cu care ai început ascensiunea, Marian Dimulescu, lucrând acum cu Răzvan Sabău. Ce le determină pe jucătoare să schimbe antrenorii?

Cred că e vorba și de cum te înțelegi cu antrenorul. Atunci când simți că nu mai are cum să te ajute, că te-a învățat tot ce a știut el mai bine, cred că e cazul să cauți pe cineva care să te facă să devii din ce în ce mai bun. Din acest motiv mi-am schimbat antrenorul, am simțit că am nevoie de altceva.

Care a fost cel mai frumos moment al acestui an?
Când am câștigat turneul de la Merida, cel mai important pentru mine din acest an.

Ai un mesaj de transmis susținătorilor tăi?
Să fie alături de mine și la bine și la rău. Vreau în mod special să le mulțumesc pentru susținerea financiară și morală celor de la firma Arcada, în special domnului Mihai Humă. Fără astfel de oameni alături nu aș fi putut ajunge atât de aproape de primele 200 de locuri WTA.

Interviu realizat de Marian Căpățînă și Sonia Baciu

Publicat: 23 12. 2014, 00:17
Actualizat: 23 12. 2014, 00:30