INTERVIU | Raluca Olaru: „Nu am vrut să iasă la iveală lucruri dificile pentru mine. Dacă încep să joc simplu și câștig turneul, îmi acopăr doar cheltuielile”
Raluca Olaru este jucătoarea care a aprins scânteia generației tricolore care a ajuns să se bată de la egal la egal cu vedete ale circuitului WTA. A fost prima româncă plecată cu un start bun spre fileul tenisului mondial, predând ștafeta mai apoi colegelor sale. În diferite perioade, în ultimii șase ani, Sorana Cîrstea, Alexandra Dulgheru și Irina Begu au condus plutonul fetelor inițiate la școala românească de tenis, iar din 2013 cariera Simonei Halep a cunoscut o dezvoltare impresionantă. Prin lume sau la primul turneu WTA găzduit de România, exponentele generației ’90 construiesc o imagine fără cusur sportului alb din România, nu numai prin rezultate, ci și prin poveștile de viață pe care le țin în termobeg. BRD Open Bucharest a conținut și un episod tulburător.
În vârstă de 24 de ani. Raluca Olaru a oferit un moment mai puțin întâlnit la o conferință de presă susținută după înfrângerea din primul tur la BRD Bucharest Open (7-13 iulie), 6-1, 6,3 pentru Karin Knapp (Italia). I-a impresionat pe ziariștii prezenți după ce a izbunit în plâns, copleșită de neputința de a participa la turneele de simplu, din cauza problemelor financiare. Olaru (860 WTA) era văzută în urmă cu câțiva ani ca o speranță a tenisului românesc, iar în 2009 s-a aflat pe locul 53 în lume. Raluca a vorbit pentru ProSport despre primul turneu WTA organizat în România, exprimându-și regretul că, cuprinsă de emoții, a făcut publice aspecte delicate din viața ei.
Cum a fost turneul de la București pentru tine?
A fost unul destul de încărcat, cu diferite emoții. Pozitive, pentru că am avut ocazia să joc și în competiția de simplu, primul meci oficial din 2014. Negative, pentru că la acea conferință de presă, fără să vreau, au ieșit la iveală niște lucruri dificile pentru mine.
Ținând cont că ai fost o jucătoare de Top 60 WTA, crezi că oamenii de tenis din România sau federația ar trebui să te ajute să revii?
Nu aș dori să nu mai abordez acest subiect.
„Dacă încep să joc simplu și câștig turneul, îmi acopăr doar cheltuielile”
Pe viitor, te gândești să joci calificări la turneele de simplu, pentru a aduna puncte din nou?
La turneele la care merg la dublu nu mai intru la simplu nici în calificări, din cauza clasamentului. Acum mă concentrez pe dublu, pentru că motivele financiare nu îmi permit să merg să joc la turneele Futures. Acolo trebuie să îți plătești tot, iar dacă câștigi competiția, îți acoperi doar cheltuielile.
Spune-mi cum te-ai simțit la primul joc de simplu din 2014?
A fost foarte greu, pentru că nu am avut meciuri în picioare, dar am încercat de-a lungul anului să îmi antrenez jocul de simplu. Îmi dezvoltă calități care mă ajută și la dublu. Knapp este o jucătoare foarte bună și mi-a fost dificil să-mi intru în ritm. Dacă aș fi întâlnit o jucătoare mai slabă, mi-ar fi fost mult mai ușor. Am rămas impresionată pentru că au venit o mulțime de români să vadă tenis la Arenele BNR. Este un lucru foarte bun și mă bucure enorm pentru asta. Româncele au făcut o impresie bună și pot să spun că turneul aduce numai plusuri pentru sportul și tenisul românesc.
„Găsirea unei partenere stabile este scopul meu principal”
Dar la meciurile de dublu?
La dublu am avut un prim meci foarte bun, alături de Valeria Solovieva, pentru că am întâlnitdouă adversare redutabile și am luptat până la capăt. Am reușit să le învingem pe Arruabarrena și Espinosa în super tie-break, cu 11-9. Apoi, a urmat partida cu Bogdan și Cadanțu, cele care aveau să devină și campioane. Le-am condus tot timpul și am avut o mulțime de șanse ratate. Ne-a costat și ele au obținut calificarea într-un final.
Ai schimbat foarte des partenerele în ultima vreme. Alături de cine vei juca la US Open, următorul turneu de Grand Slam al anului?
Încă nu am semnat nimic pentru US Open. Nu este alegerea mea să schimb partenerele, aș prefera să aleg una dintre cele cu care am jucat mai des și să formăm o echipă pe termen lung, Până acum nu s-a concretizat nimic, pentru că fiecare are motivele ei. Acesta este unul dintre scopurile mele principale, găsirea unei partenere stabile.
Ai făcut o finală în 2014, la Nurnberg, alături de Peer . Crezi că ai șanse mari la un trofeu în acest sezon?
Da, cu siguranță. Am fost foarte aproape și în finala de la Nurnberg, dar și la Katowice, acolo unde am făcut semifinală și am avut șansele noastre.
„Halep nu are o rețetă care poate fi aplicată de oricine”
Care crezi că este secretul ascensiunii Simonei Halep?
Cel mai bine știe ea. Simona a avut întotdeauna un nivel bun și înainte să facă saltul. S-a aflat în prima sută câțiva ani și era clar că are potențial. Ne știm personal, dar nu cunosc pregătirea ei și ceea ce a făcut pentru a ajunge aici. Nu cred că e o rețetă, pe care dacă o vom aplica, vom ajunge toți pe locul trei în lume.
Evoluezi de ani buni în circuitul profesionist. Care a fost cea mai frumoasă arenă pe care ai jucat?
Arthur Ashe (centralul de la US Open), atunci când am jucat cu Venus Williams, în 2007.
O ultimă întrebare. Care este jucătoarea ta preferată?
Kim Clijsters.
Fotografii: Bogdan IORDACHE