INTERVIU | Simon se destăinuie pentru ProSport: „Norocul meu a fost că m-am născut în Franța”. Cum o caracterizează „Gilou” pe Halep și care este atuul ei în lupta cu Serena și Șarapova

Gilles Simon, al 13-lea jucător al lumii, a venit la București cu gândul de a câștiga al patrulea trofeu pe zgura de la Arenele BNR. Năstase-Țiriac Trophy este în plină desfășurare și, miercuri, înaintea unei sesiuni de antrenament, ProSport a vorbit cu Simon despre amintirile pe care le are pe terenurile din București. Cel mai bine clasat jucător francez ne-a dezvăluit și secretul Federației Franceze de Tenis, pentru ca la final să-i facă o super analiză Simonei Halep, a treia jucătoare din circuitul feminin de tenis.

Salut, Gilles. Crezi că ești favorit să câștigi turneul?
Cred că sunt unul dintre favoriți. Pe hârtie sunt cel mai bine cotat și, teoretic, pot învinge orice adversar, dar văd aici o mulțime de jucători care îmi pot pune probleme. În optimi joc cu Janko Tipsarevic, un tenismen pe care nu l-am mai văzut de mult timp în circuit. Știm cu toții ce jucător era înainte de a se accidenta, așa că pentru început mă concentrez doar pe acest meci.


Gilou joacă joi, în optimile Năstase-Țiriac Trophy, în fața sârbului Janko Tipsarevic, revenit în circuit după un an și jumătate de pauză


Gilles Simon este unul dintre cei mai reprezentativi jucători pentru Năstase-Țiriac Trophy. Francezul a câștigat turneul în anii 2007, 2008 și 2012.


Care este cel mai bun meci pe care l-ai jucat la București până acum?
Aici? Oh! Am jucat o mulțime de meciuri bune, dar cred că…oare ce an era? Cred că a doua oară când am câștigat turneul, în 2008. Atunci am jucat cel mai bun turneu, simțeam atât de bine racheta. L-am bătut pe Moya în finală și am făcut meciuri bune în fiecare tur. A fost ceva senzațional, un turneu perfect!


Gilles Simon l-a învins pe Carlos Moya cu scorul de 6-3, 6-4, în finala din 2008. Cu un an înainte, Gilou ridicase trofeul deasupra capului, după un meci cu Victor Hănescu, scor 4-6, 6-3, 6-2.



Gilles și primul trofeu de la București, câștigat în anul 2007

Dar cel mai slab meci care a fost?
Cel mai slab am jucat anul trecut.  Am pierdut în sferturi cu Lukas Rosol și nu mi-a picat deloc bine.  

Franța are o mulțime de jucători de top, spre deosebire de România. Spune-mi în ce fel ajută Federația Franceză tinerii tenismeni?
Ei bine, avem o mulțime de cluburi de tenis în Franța. Avem o mulțime de competiții și oamenii din federație pot identifica juniorii care joacă bine. De la vârsta de 12 ani, aceștia pot începe să lucreze cu Federația. Tinerii merg la un centru de pregătire și, dacă dovedesc că au potențial, primesc tot ajutorul de la federație, inclusiv suportul financiar, până la vârsta de 21 de ani. Te antrenezi pe terenurile de la Roland Garros, primești antrenor, pe care totuși trebuie să îl plătești. Banii pe care îi oferi acelui antrenor sunt însă mult mai puțini decât dacă a-i face-o pe cont propriu. Pe lângă asta, primești toate facilitățile de care ai nevoie.


9 tenismeni francezi fac parte din Top 100 ATP. Niciun tenismen din Români nu se găsește printre cei mai buni 100 de jucători ai lumii.



Echipa națională a Franței a disputat finala Cupei Davis din anul 2014, pierdută pe teren propriu în fața Elveției, scor 1-3

Pe tine cine te-a susținut din punct de vedere financiar la începutul carierei?
La fel ca fiecare tenismen, am pierdut bani jucând turnee Futures. Apoi, atunci când am trecut la nivelul de Challenger, m-am echilibrat puțin din acest punct de vedere. Încă o data, am fost foarte norocos că m-am născut în Franța, cheltuind foarte puțin cu antrenorii și toate celelalte lucruri. Am pierdut bani, ca toți ceilalți, până la vârsta de 20 de ani. După ce am intrat în Top 100 ATP, am reușit să țin situația situația financiară sub control.


Simon are 30 de ani și a strâns 9.512.866 de dolari din tenis, în toară cariera.


„Mai aveți o singură întrebare, Gilles trebuie să meargă la antrenament”, spune reprezentantul ATP de la București. Dar Gilles, la fel ca pe terenul de tenis, are o inimă mare: „Două”, spune el în franceză.

Să vorbim puțin și despre campioana noastră, a românilor. Ce spui despre stilul de joc al Simonei Halep?
E o jucătoare extraordinară. Îmi place jocul ei, pentru că are niște lovituri foarte solide din spatele liniei de fund. Poate genera o putere incredibilă pe teren și pare o jucătoare de oțel atunci când o privești. Are multă energie și știe să își controleze foarte bine emoțiile. Asta o face foarte greu de bătut și de aceea este numărul 3 în lume.


Simona Halep a pierdut toate cele cinci meciuri directe cu Maria Șarapova


Simona Halep a fost la un pas să câștige Roland Garros, singurul turneu dintre cele patru de Grand Slam care se desfășoară pe zgură.  În 2014, Halep a pierdut finala cu Șarapova, scor 4-6, 7-6, 4-6.


Crezi că Halep poate câștiga Roland Garros în acest an?
Cred că este unul dintre turneele la care are o șansă bună să câștige. Simonei i-a fost greu în meciurile cu Serena Williams și Maria Șarapova, dar cred că zgura este suprafața cea mai „rea” pentru cele două. Totuși, nu va fi atât de ușor, pentru că la un Grand Slam ai nevoie de 7 victorii și jucătorii mai slab clasați se mobilizează foarte bine. Cred că dacă ar fi să aleg cel mai potrivit Grand Slam pentru Halep, acela ar fi Roland Garros.

Îți mulțumesc și îți doresc succes!
Mulțumesc!


Simona va participa la Roland Garros în perioada 19 mai – 7 iunie.

Publicat: 22 04. 2015, 17:34
Actualizat: 22 04. 2015, 17:35