Simona Halep este, la capătul tuturor celor 128 de partide din turul întâi al tablourilor de simplu – feminin și masculin, cel mai bine cotat cap de serie care a părăsit deja competiția de la Melbourne Park. A doua favorită a întrecerii feminine a arătat marți dimineață un tenis mult sub potențialul său, fiind dominată autoritar de Shuai Zhang – o chinezoaică anonimă a circuitului WTA, care a înregistrat primul succes pe tabloul principal din cadrul unui turneu de Mare Șlem, după 14 tentative eșuate.
ProSport, prin intermediul corespondentului Mihai Vasiliu, aflat la Melbourne, a căutat explicații din partea Simonei pentru un meci cu o desfășurare greu de digerat, încheiat cu scorul 6-4, 6-3 în favoarea jucătoarei aflate pe poziția 133 WTA. Dincolo de proporțiile surprizei rezultatului înregistrat de tabelă, pe retină rămâne o evoluție ștearsă a Simonei Halep, intolerabilă pentru o jucătoare aflată atât de sus în clasamentul WTA în ultimele două sezoane. Lumea tenisului a văzut un raport de forțe complet neașteptat pe Margaret Court Arena, Shuai Zhang impresionând cu o prestație curajoasă, având la final de meci 20 de lovituri câștigătoare în plus față de Simona și cu doar șapte erori neforțate mai mult. Per total, constănțeanca a cedat net inițiativa pe teren și nu a găsit nici soluții, nici resurse adiționale de-a lungul celor aproape 80 de minute de duel.
Simona, cât de mult te-a afectat accidentarea de la tendon în zilele premergătoare turneului de la Australian Open? Te-ai gândit la ea în timpul meciurilor sau al antrenamentelor? M-am antrenat foarte bine în pauza competițională, în off-season, n-am avut probleme, n-am avut dureri. După aceea m-am îmbolnăvit la stomac, am fost în spital. N-a fost ușor să trec peste momentul acela. Nu prea m-am antrenat înainte să plec în Australia, dar nu vreau să-mi găsesc scuze. Este o perioadă mai dificilă. M-a durut din nou tendonul la Brisbane, am jucat un pic cu ideea că ar putea să mă doară din nou, dar, repet, nu este nicio scuză. Este vorba despre meci, despre jocul meu. Am lăsat-o să joace și ea și-a făcut jocul, fără emoții.
Pomeneai de spital mai devreme… Da, mi-a fost rău când am fost acasă. Am avut o infecție la stomac. A trebuit să fac un tratament cu antibiotice și a fost greu să mă antrenez. Chiar nu m-am antrenat.
Te-ai gândit după meci, în primele minute, la ce ai fi putut face diferit? Da. Puteam să joc un pic mai înalt, mai lung, să o presez un pic, să deschid terenul mai mult. Am jucat foarte scurt, mingile mele nu au avut forță și au lăsat-o pe ea să prindă curaj și să lovească la fel până la sfârșit. A avut un joc solid și chiar merită felicitată pentru că a fost foarte bună azi (n.r. – marți).
La începutul setului doi ai avut 3-1, potențial 4-1… (n.r. – Simona a condus cu 40-15 pe serviciul chinezoaicei, însă a ratat ambele oportunități de dublu break). Da, mi-am revenit acolo, am încercat să schimb ceva. A mers, dar au urmat câteva mingi decisive pe care nu le-am luat, iar ea a venit din nou în forță, cu încredere, și m-a dominat.
„îmi trebuie timp, încredere și răbdare”
Atunci când știi că ai muncit bine în intersezon – este reconfortant, te ajută asta mental? Te bazezi pe asta? Știi că va veni din nou vremea ta? La antrenament joc bine. Îmi trebuie un pic de încredere, îmi trebuie un pic mai multe meciuri. Nu mă descurajez, nu am de ce, n-o să dramatizez că am fost eliminată de la un turneu. Bineînțeles, este un Grand Slam, e foarte important, dar viața merge înainte, mâine e nouă zi și trebuie să o iau de la capăt.
Urmează o perioadă a sezonului în care ai avut rezultate bune în trecut: Dubai, Doha, Indian Wells. Cum privești următoarele turnee, ce așteptări ai? În primul rând urmează Fed Cup, încerc să dau tot ce pot acolo, să-mi câștig meciurile. N-o să fie ușor, îmi trebuie un pic de timp să consolidez tot ce am acumulat în iarnă, tot ce am schimbat, întreg progresul. Sunt multe chestii pe care vreau le fac să fie mai puternice, începând cu atitudinea. Astăzi am avut o atitudine ok. Eu cred cu tărie că sunt pe drumul cel bun, dar îmi trebuie timp, încredere și răbdare. Chiar dacă n-o să câștig din nou la Dubai sau Indian Wells, merg tot înainte pentru cu sunt multe turnee și sunt mulți ani înainte.
„Darren? – Ne vom revedea înainte de Indian Wells”
Meciul cu Cehia? Greu, bineînțeles. Ele au multă experiență în Fed Cup, au câștigat de atâtea ori. Nu vreau să comentez prea mult. Vreau să merg acolo, să fiu alături de echipă, să-mi fac treaba cât pot eu de bine și să câștigăm – este tot ce ne dorim. Și eu, și fetele – 100% ne dorim să câștigăm.
V-ați întâlnit toate patru astăzi – tu, cu Irina, Alexandra și Andreea. Te bucură ideea de echipă? Da. Eram cinci în vestiar (n.r. – cu Monica Niculescu) și a fost un moment plăcut: să fim atâtea românce, să vorbim. Am vorbit și de Fed Cup. Sunt emoții, bineînțeles, fiecare are emoții, dar e normal și trebuie să ne susținem una pe alta și să mergem acolo cu capul sus. N-avem ce pierde, suntem pentru prima dată în sferturi așa că trebuie să avem încredere.
Unde vei începe antrenamentele pentru următoarele turnee? În România, la București.
Darren vine în România să te pregătească? Nu. Darren are de muncit aici. Lucrează la un post de televiziune, comentează. Eu mă voi antrena acasă. Ne vom revedea înainte de Indian Wells.
„Am știut din prima clipă că îmi doresc să fie antrenorul meu”
Cine ți l-a recomandat pe Darren Cahill? Eu. Îl știam de foarte mult timp. Am lucrat cu el câteva ore, dar am știut din prima clipă că îmi doresc să fie antrenorul meu și așa s-a întâmplat. Managerul meu este doamna Virginia Ruzici, Darren e antrenorul meu.
De când sunt în Australia, urmăresc toate ziarele – fără niciun dubiu, ești un megastar. Nu a existat nicio zi în care să nu apară ceva scris despre tine – unde ai fost, că te-ai plimbat la Sydney, ce-ai mâncat și așa mai departe. Cum te simți să fii un megastar? Nu prea mă gândesc la acest lucru. Nu este ușor, dar e și plăcut. Am muncit ca să ajung aici. Sunt momente grele uneori, când pierd, dar fac parte din viață și cred că momentele astea te fac mai puternic în domeniul în care lucrezi. Pentru mine tenisul este un job, este o pasiune foarte mare – iubesc ceea ce fac. Bineînțeles, atunci când e greu ești un pic demoralizat, dar mâine e nouă zi și o iau de la început cu încredere.
Cât costă un antrenor ca Darren Cahill? Nu vă pot spune. Sunt lucruri confidențiale și nu vi le pot dezvălui.
Mulțumesc, Simona. Succes! Mulțumesc și eu.
Corespondență de la MIHAI VASILIU (Melbourne)
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER