INTERVIU Sorana Cîrstea: „Am avut un an bun!”

Cotată cu șansa a opta la câștigarea Fortis Trophy, turneul de 270.000 de euro de la Luxembourg-Ville, Sorana Cîrstea a avut o evoluție buna, dar s-a înclinat, în semifinale, in fața viitoarei câștigătoare a trofeului, rusoaica Dementieva. În schimb, făcând pereche cu neo-zeelandeza Marina Erakovic, a reușit să câștige proba de dublu, după un meci dramatic. Adversarele, Vera Dushevina (Rusia) și Mariya Koryttseva (Ucraina) au opus o darza rezistenta dar, la capatul a o ora si 20 de minute, dublul romano-neo-zeelandez s-a impus cu scorul de 2-1 (2-6, 6-3, 10-8). Pentru victoria de la acest turneu, Sorana Cîrstea și Marina Erakovic au încasat câte 10.500 de dolari și 165 de puncte WTA. Dupa meci, am obtinut un mic interviu de la proaspata câștigătoare, pe care vi-l prezentăm în exclusivitate.

Prosport: – În primul rând, felicitări pentru victorie! A fost greu?

Sorana Cîrstea: – A fost, da. Dar, a meritat. Am pierdut primul set destul de ușor, l-am luat pe al doilea cel puțin la fel de ușor, dar în tie-break a fost un fel de care pe care. Oricum, mă bucur foarte mult pentru victorie. Și mama, și antrenoarea Alina Tecșor, dar și partenera mea, au avut rolul lor și le mulțumesc pe această cale. Totuși, cred că și la simplu se putea mai mult. Dar, Dementieva a prins o seară de vis și i-a intrat totul.

Prosport: Cum a fost cu ? Tu ai ales-o pe ea? Ea pe tine? A fost tragere la sorți? Noi știm că a fost partenera de dublu a Monicăi Niculescu pe vremea junioratului, dar cam atât.

S.C.: Pai, da. Așa ne și știm, Monica ne-a făcut cunoștință. Altfel, ca să răspund la întrebare, e pentru prima oara când am jucat împreună și am făcut-o, iată, foarte bine. Ea este cea care a venit la mine și m-a întrebat dacă nu cumva sunt de acord să jucăm împreună. Nu aveam niciun motiv să spun nu, mai ales că știam că este o luptătoare, așa că am zis da.

Prosport: Cititorii noștri sunt mai puțin familiarizați cu proba de dublu. Mai pe șleau, DE CE joci dublu? Pentru a te menține în priză? Nu cumva riști un surmenaj? Și pe urmă, mai e problema marcajului. Dacă te obișnuiești prea mult cu marcajul de la dublu, ai putea să greșești la simplu, nu?

S.C.: – Nu, absolut deloc. Oricum, joc 90 % simplu, doar 10% dintre partidele mele cred că au fost cele de dublu. Știu marcajul la simplu cu ochii închiși. Dar, dublul este important din alt punct de vedere pentru o tenismena tânără ca mine, care trebuie să mai experimenteze și să mai perfecționeze anumite lovituri. De exemplu, voleul. Ajungi mai rar la fileu în proba de simplu, pe când în proba de dublu ai ocazia la greu să îngropi mingea în terenul adversarelor prin acest procedeu. Și mai e ceva… Pur și simplu, îmi face plăcere să joc la dublu. Cunosc jucătoare care detestă dublul. Mie, însă, îmi place.

Prosport: – Cum e mai reconfortant? Să caștigi la simplu sau la dublu?

S.C. – Evident, la simplu. Poate că sună egoist, dar e numai ta. Admit, însa, ca și dublul aduce un alt fel de satisfacție, munca în echipă. Trebuie să te coordonezi, să te simți cu partenerul, e și acolo o întreagă filosofie. Dar, repet, prefer la simplu. Nu o împart cu nimeni. (zâmbește).

Prosport:- Înțeleg că aceasta a fost ultima ta apariție în acest sezon. Cum apreciezi performanțele tale de anul acesta? Se putea mai mult?

S.C.: – Tot timpul este loc de mai bine, însă anul acesta am realizat multe performanțe de care mă bucur. Am numai 18 ani, sunt pe locul 30 și ceva în clasament, am câștigat și primul titlu WTA acum trei săptămâni după o pauză de 10 ani în tenisul feminin românesc, așa că viitorul sună bine. Evident, am de tras în continuare.

Prosport: – Cum comunici cu ? Sau cu celelalte jucătoare? În engleză, nu? Vorbești bine această limbă?

S.C. – Da, absolut. În engleză. În ceea ce privește nivelul meu de cunoștințe, având în vedere că toată lumea spune că vorbesc foarte bine, am ajuns și eu să cred acest lucru. (râde). Nu, serios acum. Având în vedere că sunt mai mult plecată, engleza a devenit deja a doua mea limbă.

Prosport: Văd că a venit și mama ta împreună cu tine. E o prezență permanentă?

S.C.: – Nu chiar. Doar antrenoarea mea, Alina Tecșor, mă însoțește tot timpul. Câteodată, însă, simt lipsa parinților și îi chem chiar eu. Mă reconforteaza prezența lor.

Prosport: Bun, a venit vacanță. Ce-ai de gând să faci?

S.C.: – Stai puțin. E vorba de vacanță din punct de vedere sportiv. Altfel, eu sunt încă elevă și mă pregătesc pentru BAC. Mie nu-mi place să se spună despre mine că trec anul pentru că mă cheamă Sorana Cîrstea. Știu că sună aiurea să te lauzi că ai note bune, dar chiar așa este. Știi ce făceam în seara dinaintea finalei? Rezolvam grile pentru examenul de la geografie. (Mama sa, care stă deoparte, confirmă acest lucru). Am jucat 25 de turnee anul acesta, așa că oboseala a început să-și spună cuvântul. Voi lua pauză 10 zile, în care va trebui să merg la școală ,iar apoi voi începe pregătirea pentru Austalia, unde voi juca la începutul lui ianuarie 2009. Iar Anul Nou cred că îl voi prinde acolo.

Prosport: – O sa mai faci pereche cu Marina Erakovic?

S.C.: – Uite, asta chiar e o întrebare încuietoare. Nu știu. Eu aș vrea, ea la fel, dar e posibil să jucăm în turnee diferite unde vom avea, fiecare dintre noi, alți parteneri de dublu. Altfel, dacă vom fi amândouă la ea acasă, la turneul de la , mi-ar face plăcere să joc în continuare împreună cu ea.

Prosport: – Cum te relaxezi? Dansezi? Asculti muzica?

S.C.: – La mine nu e vorba neapărat de relaxare, ci de menținerea unui anumit tonus. Am tot timpul I-Pod-ul la mine și ascult muzică spaniolă sau soft rock: Rihanna,Justin Timberlake,Evanescence,,Juanes etc. Altfel, îmi plac filmele, în special genul thriller psihologic, iar actorii mei preferați sunt Angelina Jolie, Brad Pitt, Denzel Washington, Ashton Kutcher.

Prosport: – Și acum, o ultima intrebare si te lasam sa te odihnesti. Care este varsta ideala a unui tenisman? Pana cand poti sa cresti in joc?

S.C. – Asta e ceva extrem de relativ. .In tenis, nu exista varsta maxima de potential. Carierele sunt lungi in tenis,de cel putin 10 ani, perioada in care ai de jucat cel putin 20 de turnee pe an, iar jocul si ritmul evolueaza tot timpul. Asa ca singurul lucru important este sa fii sanatos si sa joci constant la cel mai ridicat nivel al tau.

articol scris de Robert Capșa

Publicat: 27 10. 2008, 15:56
Actualizat: 27 10. 2008, 22:18