INTERVIU | TECĂ‚U: „Am fost bulversat când l-am văzut pe Năstase plângând!”. Horia va juca dublu-mixt alături de Halep la Roland Garros, Wimbledon și la JO
- Horia Tecău și Florin Mergea vor juca azi, în sferturile de finală ale probei de dublu de la BRD Năstase-Țiriac Trophy cu perechea Federico Delbonis (Argentina) – Paolo Lorenzi (Italia). Meciul este programat în jurul orei 16:30.
- Tecău a vorbit cu ProSport, în cadrul unui eveniment Marina Yachting, despre semnificația ultimului turneu la Arenele BNR, despre colaborarea cu Simona Halep, dar și despre mediul în care pot progresa sportivii români
- Constănțeanul se află pe locul 5 în ierarhia ATP la dublu
Tecău frapează prin sinceritate. Vorbește cu calm și își însoțește cuvintele cu gesturi largi. Obișnuiește să te privească în ochi și își cântărește cuvintele. E genul de sportiv care poate vorbi despre orice subiect și cu care ai sta la o discuție ore întregi. Punctul carierei în care a ajuns îl face însă să se afle mereu pe picior de fugă. Între avioane. Între evenimente. Între turnee. Printre picături însă, constănțeanul în vârstă de 31 de ani își face timp pentru a returna mingea în reportofonul reporterului. O face și atunci când este pasat spre terenul sportului românesc, dar și atunci când traiectoria unei mingi se îndreaptă către Simona Halep. Nu e prins pe contre-pied, iar răspunsurile sale sunt argumentate solid. Schimbul de mingi cu Horia… în interviul de mai jos.
Horia, te voi întreba pentru început despre sportul românesc. Există vreun element-cheie prin care îți poți depăși condiția în contextul actual al sportului românesc?
Nu pot spune că standardele sunt scăzute sau că lumea sportului românesc este debusolată. Am avut și avem performanțe, am idolii mei din sportul românesc. L-am urmărit pe IlieNăstase, pe Andrei Pavel. Pot spune că Pavel m-a inspirat și m-a motivat să ajung unde sunt. Având în vedere că este constănțean de-al meu, m-a ajutat foarte mult să ajung aici. În ziua de azi, Simona Halep este un exemplu pentru copiii care vor să facă tenis, iar centrele de tenis sunt din ce în ce mai solicitate prin prisma acestui fapt.
Simona Halep este un model pentru generația viitoare, însă la simplu masculin lucrurile nu stau tocmai bine. Consideri că există potențial în tenisul românesc la simplu?
Este foarte greu în condițiile actuale. Adrian Ungur și Marius Copil nu se află foarte sus în ierarhie și, pe lângă asta, ai fi surprins să vezi cât de devreme se manifestă dorința generației actuale de a juca dublu.
„Nu am nici cea mai mică intenție să închei colaborarea cu Rojer”
Ai câștigat Wimbledon și Turneul Campionilor în 2015, însă.. 2016 nu a fost un an foarte bun pentru tine, cel puțin pânăa cum. Există vreo explicație?
Există perioade și perioade în cariera unui sportiv, e ceva normal până la urmă. Deși lumea se uită la rezultate, chiar pot spune că am jucat bine în ultima vreme. Nu contează foarte mult asta pentru că am pierdut punctele importante, iar acest lucru s-a văzut pe tabelă.
Intenționezi să îți schimbi partenerul curând?
Nu am nici cea mai mică intenție să închei colaborarea cu Rojer prea curând. Forma de moment nu reprezintă un factor decisiv în destabilizarea echipei noastre.
În această săptămână joci la București. Cum te simți când știi că participi la ultima ediție a acestui turneu?
Este dureros să știu că turneul este la ultima ediție, însă am speranța că se mai poate face ceva în această privință. L-am văzut pe Ilie Năstase plângând din această cauză și am fost bulversat, nu l-am mai văzut niciodată în această ipostază. Nu-mi rămâne decât să mă gândesc la viitor.
„Mă văd jucând până la 36 de ani”
Se apropie Olimpiada de la Rio. Ai în plan să joci dublu-mixt cu Simona Halep?
Fără îndoială. Vom juca împreună la Roland Garros și e posibil să jucăm și la Wimbledon, însă acolo nu este nimic sigur. Sper să funcționeze această colaborare între mine și Simona.
Până la ce vârstă te vezi jucând?
În acest moment am 31 de ani și, sincer să fiu, mă văd jucând până la 36 de ani.
Îți mulțumesc foarte mult pentru timpul acordat. Mult succes!
Mulțumesc, de asemenea.
INTERVIU realizat de VALENTIN GHERGA