Canada se pregătește să dea un nou tun în circuitul WTA, după apariția deja cunoscutei Eugenie Bouchard, printr-o jucătoare de origine română. Bianca Vanessa Andreescu este deja numărul unu mondial între jucătoarele născute în anul 2000 și a reușit o dublă rară – titlul Orange Bowl la categoria sub 16 ani (în 2014) urmat imediat de titlul la categoria 18 ani (în 2015) -, performanță văzută ultima oară în anii 1995-1996, atunci când iberica Ana Alcazar câștiga consecutiv cele două categorii.
Mai mult, românca de 15 ani țintește sus de tot, așa cum i-a cerut mama sa. ProSport a provocat-o la dialog pe Bianca și concluzia este tranșantă: „acasă” este doar Canada, chiar dacă în familie se vorbește româna, chiar dacă tenisul a început să îl ia în serios în România și chiar dacă tânara stea în ascensiune se regăsește mult în Simona Halep. Totuși, cea care a privit meciul de Fed Cup Canada – România cu ambiția ca într-o zi să fie ea cea din teren, în loc de fata de pe canapeaua din fața televizorului, refuză ferm subiectul tenisului în România, pentru România, sub tricolor, dacă federația condusă de George Cosac a inițiat demersuri pentru a o „repatria”.
ProSport: Felicitări, ai încheiat sezonul câștigând pentru al doilea an consecutiv Orange Bowl, la o altă categorie de vârstă. Cum te simți? Bianca Vanessa Andreescu: Mulțumesc, mă simt excelent. Simt că am muncit foarte mult pentru a ajunge aici și că munca depusă îmi este răsplătită. Câștigarea unui turneu îmi dă încrederea de a merge mai departe și de a-mi îndeplini următorul obiectiv, acela de a câștiga un turneu de Mare Șlem la juniori.
Bjorn Borg, John McEnroe, Ivan Lendl, Jim Courier, Roger Federer, Andy Roddick, Marion Bartoli, Elena Dementieva și Caroline Wozniacki sunt câteva dintre numele aflate pe lista câștigătorilor Orange Bowl. Ce îți spui dimineața când știi că numele tău apare pe o astfel de listă? Este o onoare pentru mine, dar în același timp știu și că trebuie să muncesc și mai mult, pentru că acesta este doar începutul.
Dintre cei care au acest trofeu, care ar fi jucătorii tăi favoriți? Roger Federer și Caroline Wozniacki.
Programul unei campioane în devenire: două ore de școală, șapte ore de antrenamente și iar învățătură
Ești jucătoarea numărul unu a lumii, la categoria de vârstă 15 ani. Cum arată o zi pentru tine, de dimineața până seara? În timpul săptămânii, ziua mea începe la 6:30, merg la școală de la 8 la 10. De la 10:30 la 17:30 am antrenamente, cu o pauză de o oră și jumătate, pentru masă. Apoi plec și-mi fac temele pentru a doua zi. În weekend, de obicei, sunt mai liberă, joc meciuri sau pun accent pe partea de pregătire fizică.
Locuiești în Ontario, în partea de limbă engleză a Canadei. Vorbești franceza? Și cum stai cu româna? Vorbesc franceza puțin, dar lucrând cu Nathalie Tauziat sunt convinsă că franceza mea nu poate decât să se îmbunătățească. Sigur că vorbesc româna, doar am mers doi ani la școală acolo (n.r. – în România). Acasă, cu părinții, mai vorbim și în română, dar cel mai mult o vorbesc atunci când îmi vizitez bunicii în România.
La începutul lui 2015, Bianca Andreescu a început colaborarea cu Nathalie Tauziat (48 de ani), o fostă jucătoare de top a Franței. Sportivă cu origini africane, Tauziat este vară primară cu Didier Deschamps, a urcat în carieră până pe locul 3 WTA la finalul lui 2001 și a fost finalistă la Wimbledon în 1998.
România și pofta de tenis
Îți amintești prima zi pe un teren de tenis? Da, țin minte că am început să joc tenis în România, pe la șase ani, și antrenorul meu mi-a spus că ar trebui să joc cu stânga!
Am citit într-un articol publicat în urmă cu câteva luni pe site-ul Tennis Canada o declarație a ta în care spuneai că ți-ai dori să îți modelezi jocul după cel al Simonei Halep. Ce-ți place atât de mult în jocul ei? Am avut șansa să le întâlnesc pe Simona și pe Virginia Ruzici la French Open. A fost un moment emoționant pentru mine. O văd pe Simona ca pe o mare luptătoare. Și cred că este o chestiune de timp până când va câștiga un turneu de Mare Șlem. Îmi plac spiritul ei competitiv și pasiunea ei pentru tenis.
Care crezi că sunt similitudinile din jocul vostru? Jocul agresiv de pe fundul terenului, jocul de picioare bun și forța mentală.
Te rog, hai să stabilim clar cronologia – te-ai născut în Canada, la Mississauga – când te-ai mutat în România, apoi înapoi în Canada și de ce? M-am mutat în România atunci când aveam șase ani, pentru a petrece mai mult timp la bunici. Doi ani și jumătate am mers la școală acolo, iar în vacanța de vară m-am întors în Canada. Practic, am început să iau tenisul în serios în România!
Unde te vezi peste doi ani? Mi-am făcut deja debutul în circuitul WTA în luna iulie a acestui an, după ce am jucat finala unui turneu de 25.000 de dolari în Canada. Peste doi ani vreau să fiu deja în Top 100.
„Țintește sus pentru a ajunge sus” și „Concentrează-te pe prezent!”
Care este cea mai dragă amintire de pe un teren de tenis? Câștigarea Le Petit As, pentru că m-am simțit ca o jucătoare profesionistă. Totul era pus la locul lui, perfect, am dat mai multe autografe, am făcut multe fotografii, cu mulți oameni. Eram foarte tânără și atunci am simțit pentru prima dată ce înseamnă să fii jucător profesionist de tenis.
Cine ți-a dat cel mai bun sfat și care a fost acesta? Sunt două, de fapt. Mama mi-a spus: „țintește sus pentru a ajunge sus”, iar antrenoarea mea mi-a transmis „concentrează-te pe prezent”.
Care este obiectivul tău cel mare în tenis, marele vis, acum, când ai 15 ani? Să ajung numărul unu și să scriu istorie, câștigând cele mai multe titluri de Mare Șlem.
Mulțumesc și succes! Mersi și eu.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER