INTERVIU VIDEO | Maxi-tiebreak cu Tecău: „Dumnezeu m-a învățat să câștig, să fiu mai modest, mai smerit, să nu mă ia capul, să rămân cu picioarele pe pământ, să muncesc foarte mult. De acolo îmi iau eu putere mereu”

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 4 poze

După iureșul numit US Open, care i-a adus lui Horia Tecău al treilea trofeu de Mare Șlem al carierei, al doilea din proba sa principală – dublu masculin, Horia Tecău și-a căutat liniștea la București. Apoi, s-a îmbarcat pentru o nouă cursă lungă, spre Asia, pentru un ultim forcing înainte de Turneul Campionilor, cel mai important obiectiv pentru circuitul masculin în final de sezon competițional. La 32 de ani, Horia Tecău este unul dintre cei mai buni jucători de dublu ai lumii.

1-0. Sunt diferite emoțiile și primele două săptămâni după cel de-al doilea succes alături de Juls – față de cel de la Wimbledon?
Da, sunt puțin diferite. Altă stare, alte lucruri la care am lucrat în această perioadă. Titlul de la Wimbledon a fost u pic mai emoționant, pentru că eu am jucat trei finale acolo pe care le-am pierdut și este un titlu pe care mi-am dorit să îl câștig tot timpul. A fost mult mai emoționant decât acesta. În schimb, acest al doilea titlu a fost mult mai muncit decât primul. Am avut o perioadă în care nu am avut rezultatele pe care ni le-am dorit, dar am rămas împreună. Am crezut în noi – cred că eram singurii rămași, care mai credeam în noi. Am reușit să obținem acest titlu și cu atât mai mult este o confirmare pentru noi că atunci când ai încredere în persoana de lângă tine și cauți mereu căi să meargă mai bine – să reușești și dacă ai răbdare, poți reuși.

2-0. Ești prieten cu el – Bogdan Stelea te-a invitat să îl ajuți la noua lui școală de fotbal?
M-a invitat să o văd. Am ajuns în țară doar de câteva zile, a fost o veste nouă pentru mine, îl știu pe Bogdan de mult timp și mă bucur că a făcut o școală pentru copii și vrea să îi ajute pe cei mici să învețe despre fotbal.

„Aș vrea ca terenul să fie dat către sport, să fie la Ministerul Sportului sau al unei asociați”

3-0. Ai speranțe că mai prinzi un turneu ATP la București în cariera ta de jucător profesionist, în condițiile în care se află acum Arenele BNR?
Da. Eu sper în continuare că acest turneu va reveni la București. Este nevoie de mai mult efort și de mai multă dorință. Cred că dacă ne dorim suficient ca acest turneu să se întoarcă în București, lucrul acesta se poate realiza. Și fac apel către persoanele care pot ajuta în această privință.

4-0 Din punctul tău de vedere – care sunt aceste persoane?
Nu știu. Sunt mai multe discuții legate de acest teren. Dar aș vrea ca acest teren să fie dat către sport, să fie la Ministerul Sportului sau al unei asociații, ca acest teren să fie folosit și cât mai bine exploatat pentru evenimente sportive – de care avem nevoie, așa cum este și turneul de la București.

„Lui Donald Trump i-aș cere să faciliteze condițiile de călătorie în America mai ales sportivilor care  vor să meargă în America pentru competiții sau oportunități de antrenament”

5-0. Rojer a venit la US Open cu un statement extrem de puternic. Care ar fi cauza care te-ar face și pe tine să faci același lucru?
Noi călătorim mult, jucăm în America mult, în Asia, în Europa.Noi, mai ales jucătorii de tenis, ne cunoaștem bine între noi – nu există discriminare, suntem toți prieteni. Și acest mesaj al sportului, de a evolua împreună – de a fi adversari pe teren, dar prieteni în afara terenului – este, cred, cel mai puternic mesaj pe care îl poate transmite sportul. Este un mesaj pe care încerc și eu să îl transmit de câte ori pot. Juls este un tip care se gândește foarte mult. El vine din Curaçao, a locuit la Miami. Știe America foarte bine. Pentru el, a fost o oportunitate să vină să locuiască în America, ca un imigrant cu acte – să spunem așa. Și în același timp, susține această politică. Dacă nu ar fi avut această șansă – nu ar fi ajuns în America, nu s-ar fi antrenat la fel de bine și, probabil, nu ar fi ajuns acolo unde este astăzi. Cu siguranță își dorește – și eu îmi doresc asta pentru copiii care vor să facă tenis și nu numai – acei oameni și specialiști în căutare de oportunități… America este o țară cu multe oportunități pe care le poți folosi. Dar ai nevoie de susținere și din partea lor, ca să poți să mergi acolo. Este un mesaj important de transmis, acum.

6-0. Lui Donald Trump (n.r. președintele Statelor Unite) sau lui Mark Zuckerberg (n.r. – co-fondatorul Facebook) ce i-ai cere?
Nu știu ce să zic, nu sunt fan. Lui Donald Trump i-aș cere să faciliteze condițiile de călătorie în America pentru mai multă lume care își dorește să muncească în America și mai ales sportivilor care  vor să meargă în America pentru competiții sau oportunități de antrenament.

7-0. Aici, la Stejarii Country Club, suntem pe un teren care seamănă perfect cu cel de la US Open. Care ar trebui să fie următorul teren inaugurat aici?
Deja este un mare efort și un mare plus pentru noi să avem și un teren de hard aici în București. Mă bucur că este aici, într-o bază în care mă antrenez foarte des. Un teren care chiar se aseamănă cu cel de la US Open și ne va oferi nouă condiții mai apropiate de antrenament atunci când avem turnee de jucat pe hard court. Cele care mai existau în București sunt în condiții ușor groaznice.

„Organizatorii de la US Open au făcut o treabă extraordinară: au închis toate intrările de sus, ca toți beneficiarii de bilet să coboare la primul nivel pentru finala de dublu”

8-0 Cum este să joci pe cea mai mare arenă de tenis a lumii mai mult goală decât plină?
Nu s-a simțit acest lucru. Este ceva fantastic să te afli pe acea arenă, dar organizatorii au făcut o treabă extraordinară acolo. Au închis toate intrările de sus, ca toți beneficiarii de bilet să coboare la primul nivel pentru finala de dublu. Asta ne-a făcut și pe noi să simțim că publicul este numeros, pentru că majoritatea au venit în primul etaj al stadionului, Nu că se vedea că e multă lume, dar și simțeam acest lucru. Mai ales pentru meciurile de dublu, e plăcut când simți că publicul se implică în  meci.

9-0 Dacă ar fi să alegi o singură persoană – despre cine ai spune că te-a învățat să câștigi?
Dumnezeu! Dumnezeu m-a învățat să fiu mai modest, mai smerit, să nu mă ia capul, să rămân cu picioarele pe pământ, să muncesc foarte mult și este locul acela, de unde îmi iau eu putere mereu.

10 – Punctul victoriei. Și, în acest moment, visul tău care este?
Visul meu este să rămân sănătos, să joc în continuare. Pe termen scurt, îmi doresc să mergem la Londra și să repetăm acele emoții pe care le-am avut în 2015. Deja sunt multe turnee pe care mi-am dorit să le câștig și le-am câștigat deja. Sunt experiențe minunate. Îmi doresc să cresc cât de mult pot în acest sport, să învăț cât mai multe și după aceea să am șansa să pot da înapoi tenisului și sportului românesc.

Publicat: 10 10. 2017, 13:25
Actualizat: 10 10. 2017, 17:25