INTERVIU VIDEO | O mamă puternică. ProSport a însoțit-o pe Andreea Mitu la antrenament, în ziua în care fiul ei a împlinit două luni! Cât a jucat în timpul sarcinii, de ce diminețile sunt grele și ținta fixată. „Am încredere”. 2018, exemplul Serena și Azarenka
This browser does not support the video element.
Luna martie este luna revenirilor în tenisul feminin, iar România are și ea reprezentanta sa în acest club deschis de Serena Williams și Victoria Azarenka. La trei luni după ce a devenit mămică, Andreea Mitu este hotărâtă să joace deja primul turneu oficial. ProSport a vizitat-o pe Andreea pentru a afla planurile sale de revenire și vă prezintă, de Ziua Mamei și a femeilor de pretutindeni, capitolul cel mai sensibil din viața și cariera sportivei de 26 de ani.
Încă punctează în clasamentul WTA, pe locul 649, pentru că în 2017 a jucat până spre finalul lui mai. Se antrenează pentru moment la terenurile de tenis de lângă Arcul de Triumf, căutând să regăsească drumul spre triumful despre care se vorbește atât de frumos în citatul de la intrarea pe Terenul Central de la Wimbledon. Are aceeași siluetă care a făcut-o celebră în circuit și a atras atenția fanilor, înainte de a da lovitura la Roland Garros, în 2015. Vrea să ajungă la Australian Open 2019. Știe cum e în prima sută mondială, pentru că a ajuns până pe un cel mai bun loc al carierei 68 și este bucuroasă că încă poate afișa un logo mare pe echipamentul sportiv.
Andreea, ești mămică de două luni, dar ai reluat deja antrenamentele. Cum te simți?
Chiar de fix două luni! Astăzi a făcut Adam două luni. Mă simt foarte bine, puțin obosită – mai greu dimineața cu trezitul, dar este foarte frumos să fiu din nou pe teren, având în vedere faptul că nu prea am jucat foarte mult în timpul sarcinii. Mă bucur să fiu înapoi pe teren.
În prima zi înapoi pe terenul de tenis – care a fost cel mai greu lucru pentru tine?
Ce să zic? Aveam încheietura foarte moale. Asta îmi amintesc. Și am jucat 30 – 40 de minute doar. Mai greu cu mișcatul, pentru că mi-a fost puțin frică.
Apare un conflict – dorința de a rămâne cu cel mic versus dorința de a fi la antrenament?
Câteodată da, câteodată nu. Încerc să îmi aloc între patru și șase ore pe zi pentru tenis, pregătire fizică, recuperare. Și ne descurcăm. Facem cu schimbul.
Ce obiective îți fixezi, în momentul acesta?
Vreau să termin Top 200, 220, ca să intru în calificări în Australia. Este un target destul de sus, dar nu o să se întâmple nimic dacă nu o să fiu chiar acolo. O să încerc.
Când ți-ai propus să joci primul turneu?
M-am înscris zilele trecute la un 15.000 în Antalya, la sfârșitul lui martie, dar s-ar putea să amânăm o săptămână.
„Aș fi vrut doar să mai joc câteva turnee. Dar mental, n-am mai putut”
Ca sportivă de performanță, în momentul în care ai confirmarea că ești însărcinată și că vei deveni mamă, ce îți spui? Țe-ai gândit – ‘ce se întâmplă acum în cariera mea?”
Mi-am dorit de foarte mult timp un copil. Nici nu jucam foarte bine la vremea respectivă. Am decis să îl păstrăm. Aș fi vrut doar să mai joc câteva turnee. Am aflat că sunt însărcinată pe la două luni, dar mental n-am mai putut.
Andreea Mitu a distribuit câteva fotografii de la o ședință foto de suflet pe rețelele de socializare. Foto: Facebook @Andreea Mitu
Serena Williams juca tenis câte 45 de minute și când era în luna a șaptea de sarcină. În cazul tău cum a fost – cât de mult tenis ai jucat în perioada sarcinii?
N-am jucat foarte mult. Ocazional, foarte puțin. Nici nu am putut fizic, aveam dureri. Dar cred că a fost foarte bine – aveam nevoie de o pauză, dar nu venită din cauza unei accidentări sau din alte cauze. A fost ceva benefic.
„Probabil nu mi-am ales foarte bine turneele. Dar, oricum, tenisul meu a evoluat constant, chiar dacă clasamentul a căzut constant”
Asta pentru că 2015 a fost cel mai bun an al carierei tale, cu acea optime de la Roland Garros. Ai identificat cauzele declinului care a urmat și care te-a împins înapoi în circuitul ITF?
A fost destul greu. Eu am jucat foarte multe ITF-uri înainte să ajung în prima sută și, ulterior la Roland Garros, ca să fac acel rezultat. Am avut meciuri foarte, foarte strânse, echilibrate, cu jucătoare de top. Probabil nu mi-am ales foarte bine turneele – trebuia să fac un mix între turnee WTA și turnee ITF. Dar, oricum, tenisul meu a evoluat constant, chiar dacă clasamentul a căzut constant. Credeam și încă mai cred că este doar o chestiune de timp să revin.
Deci, nu simțeai că te afli într-un moment în care cariera ta sportivă este într-un impas în momentul în care a apărut această nouă provocare?
Era într-un impas. Am avut o altă echipă – pentru șase luni de zile. Nu prea ne-a reușit. Am revenit cu echipa pe care am avut-o când am jucat bine, în 2015. Dar tenisul meu încă nu era la un nivel foarte ridicat. Puteam să joc foarte bine. Dar, am decis să păstrăm copilașul, sunt foarte fericită că îl avem și o să revin acum.
Cât de greu se câștigă un punct în clasamentul WTA? Cât de mult muncești pentru un punct?
Te rog să mă crezi că nu știu cât se câștigă dacă tu câștigi un meci la cel mai mic turneu. Bănuiesc că un punct, două puncte. Se câștigă greu, pentru fiecare meci trebuie să muncești – pentru orice victorie, la orice nivel. Dar am încredere în mine și sunt sigură că o să revin și o să joc foarte bine.
Ai fost protagonistă în meciul Canada – România, FED Cup 2015. Cum ai trăit România – Canada, episodul 2018?
A fost foarte frumos. Le-am văzut pe fete de acasă, le-am scris, le-am susținut, am avut un mic deja-vu. Am postat niște poze de atunci. Mă bucur că au câștigat și o să rămână o amintire plăcută ce s-a întâmplat în Canada.
„Sunt multe fete care au urcat în ultimul timp, multe junioare, multe jucătoare care erau mai prost clasate înainte și asta îmi dă încredere că pot să urc la loc”
Te-ai uitat la tenis în perioada în care ai lipsit de pe teren?
Da, m-am uitat foarte mult. Având în vedere că m-am oprit la sfârșitul lui mai, am prins toate Grand Slam-urile. Acum se difuzează aproape fiecare turneu. Stând mai mult pe acasă, am avut timp și cred că a fost foarte bine să fac și treaba asta.
„Mi-a fost puțin teamă, pentru că s-a aflat înainte să fac eu publică sarcina”
Și ce simți când vedeai alte romance câștigând – te-a ambiționat asta? Te-au ambiționat alte jucătoare pe care le-ai văzut câștigând?
Sincer, da. Nu mă refer la fetele din România – pentru că mă bucur pentru fiecare în parte, pentru rezultatele lor. Dar sunt multe fete care au urcat în ultimul timp, multe junioare, multe jucătoare care erau mai prost clasate înainte și asta îmi dă încredere că pot să urc la loc.
„Mereu am avut probleme cu concentrarea și implicarea și cred că acum sunt mult mai implicată”
În România, sponsorii se găsesc mai greu. În momentul în care ai decis să faci această pauză în carieră, ai reușit să păstrezi contractele de echipament, de rachete, legitimarea la club?
Da. Mi-a fost puțin teamă, pentru că s-a aflat înainte să fac eu publică sarcina. Sponsori în România nu am – îl am pe HEAD – la rachete, care mă susține în continuare, Lotto – la echipament sportiv – și ei mă susțin în continuare, este foarte bine.
Până acum, care au fost momentele de pe teren care te-au făcut să te simți puțin vulnerabilă?
Sunt momente și momente. Victoriile te fac să te simți mai puternică, înfrângerile, câteodată – mai vulnerabilă, dar fiecare moment este ca o cărămidă pe care o pui și construiești cariera. Toate momentele bune și mai puțin bune te ajută.
Poți să ne dai exemplu de un moment în care chiar ți-a venit să spui ‘mă simt o femeie puternică’?
Au fost foarte multe momente, multe victorii bune. Rezultatul de la Paris a fost, cu siguranță, un moment memorabil. Cel cu Canada – la fel. Două victorii la Top 10 – mi le amintesc – la Bouchard și la Safarova. Sunt momente în care mă simt foarte bine pe teren, victorii foarte importante – atunci când joc mai puțin bine și totuși câștig meciul. Sunt câteva.
S-a schimbat modul în care percepi tenisul, competiția?
Nu cred că s-a schimbat. Andreea, jucătoarea de tenis, este aceeași Andreea. Poate doar – cu siguranță! – sunt mult mai concentrată și mai focusată pe cele patru-cinci ore pe care le am – pentru că nu mai am toată ziua la dispoziție pentru tenis. Asta mă ajută. Mereu am avut probleme cu concentrarea și implicarea și cred că acum sunt mult mai implicată.