INTERVIU Virginia Ruzici: „Simona are nevoie să respecte antrenorul cu care va lucra!”

  • Virginia Ruzici, managerul Simonei Halep, a vorbit pentru ProSport despre parcursul constănțencei de la Australian Open
  • Campiona de Roland Garros spune că Simona nu a resimțit probleme medicale în timpul meciului din sferturi cu Cibulkova (3-6, 0-6)
  • Ruzici susține că nervozitatea care a cuprins-o pe Halep în sferturi s-a resimțit în trenul ei inferior. Acest factor a declanșat evoluția modestă din disputa cu jucătoarea slovacă (24 WTA)
  • Simona a fost antrenată de Firicel Tomai în perioada 2011-2012, iar în 2013 de Andrei Mlendea și Adrian Marcu.

Doamna Ruzici, care au fost cauzele care au dus la eliminarea Simonei în sferturile de finală?
Regret că meciul s-a desfășurat în maniera pe care ați văzut-o și că Simona n-a reușit să-și developeze jocul ei, pe care îl cunoaștem foarte bine. A fost mult prea emoționată, mult prea nervoasă și copleșită de importanța evenimentului.

De ce a pierdut Simona? Explicațiile specialiștilor: ce spun CTP, Mironică și Chican

A părut că a jucat prea defensiv și n-a încercat să atace mai mult…
Când o jucătoare de tenis trece prin acest tip de nervozitate, acest factor se resimte și în picioare, iar acestea pur și simplu nu mai mișcă.

„ATMOSFERA A COPLEȘIT-O”

Serviciul ei s-a aflat la un nivel foarte slab. Am ascultat comentariul dumneavoastră din timpul partidei și vă gândeați la probleme medicale. A fost vorba despre așa ceva?
M-am gândit la acest lucru, dar nu a avut probleme medicale, a simțit doar o mare nervozitate și o mare presiune. În orice caz, ea a realizat o performanță importantă. Este prima jucătoare din România care se califică în sferturi, după mult timp într-un turneu de Grand Slam (n.r. Cîrstea, la Roland Garros 2009, a fost ultima). Cred că trebuie să-i dăm timp, să așteptăm să mai treacă și prin alte experiențe, pentru ca această presiune să dispără. Deja are un sfert, poate următorul turneu o semifinală și așa mai departe. Trebuie să-i oferim răbdare, ținând cont că nu are decât 22 de ani. Priviți cazul Dominikai Cibulkova, care a declarat că a avut un avantaj tocmai pentru faptul că a mai jucat pe terenul central de la competițiile de Grand Slam și pentru că a mai reușit două semifinale în trecut. Așadar, e nevoie să-i mai acordăm timp, pentru că se întâmplă des să ratezi un meci din cauza emoțiilor și a mizei prea mari.

Se vorbește că e foarte greu să intri direct în fazele importante pe terenul central la un Grand Slam, neputând să te familiarizezi cu reperele terenului. A reprezentat și acest lucru un impediment pentru Simona?
Exact. A jucat și pe un stadion plin cu 16.000 de spectatori, iar toate aceste elemente au copleșit-o. Pe fondul unei dorințe prea mari de a trece mai departe, a intervenit un blocaj.

„ACUM TREBUIE SĂ‚ SE ODIHNEASCĂ‚, SĂ‚ SE RECUPEREZE”

Aveți ceva de reproșat organizatorilor? Ținând cont că a intrat mai nou și în Top 10, ar fi meritat Halep să fie programată, cel puțin un meci pe Rod Laver, în prima săptămână?
Organizatorii își fac meseria lor, așa cum cred de cuviință, iar noi nu le putem da nici sfaturi și nici indicații. Probabil au considerat că Simona nu a întâlnit adversare de renume în meciurile precedente și au gândit că este suficient să fie pusă pe un teren exterior. Îmi amintesc că primul meci a jucat pe Margaret Court, care este un teren deosebit, cu tribune impresionante, cu multă lume prezentă, iar să evolueze pe acea arenă i-a plăcut foarte mult. Acesta este avantajul marilor tenismeni, pentru că ei joacă mai mereu în interior, adică pe central sau pe al doilea teren ca importanță. Ceilalți jucători au acest privilegiu numai când ajung în fazele finale și de multe ori se dovedește a fi prea târziu.

„Vreau doar să mă bucur de ce am realizat și să plec spre casă fericită!” Cum a motivat Simona Halep înfrângerea în fața Dominikăi Cibulkova

În unele momente ale meciului cu Cibulkova, dar și pe parcursul celorlalte întâlniri de la Melbourne, Simona a dat semne de nervozitate. Credeți că stă bine cu mentalul în timpul jocului?
Simona stă foarte bine cu mentalul, pentru că de multe ori a ieșit din încurcătură, chiar dacă a fost condusă cu un set, set și break. Știm bine că este o mare luptătoare, o jucătoare căreia îi place să dea totul pe teren, care aleargă mult, dar astăzi pur și simplu n-a putut mai mult, a fost blocată. Bineînțeles că și-a arătat frustrarea la un moment dat, dar uitați-vă și la Andy Murray cum prezintă ieșiri nervoase în timpul meciului, dar și alți jucători, fiecare în felul lui. Acesta este stilul ei, a vrut să se înverșuneze, eventual să facă ceva, să-și de un imbold pozitiv, dar nici această metodă nu a reușit.

Am înțeles că Halep va colabora cu Wim Fissette. Ce ne puteți spune despre acest lucru?
Într-adevăr, ea va colabora cu Wim Fissette, fostul antrenor al lui Kim Klijsters și al Sabinei Lisicki, alături de care s-a aflat în finala de la Wimbledon, anul trecut. Găsesc că pentru Simona este o oportunitate foarte interesantă să lucreze cu un tehnician de renume, pentru că în momentul de față are nevoie să respecte antrenorul cu care va lucra. Ea va începe în curând să lucreze cu el, dar acum trebuie să se odihnească, să digere ce s-a întâmplat, să se recupereze, iar apoi să treacă la treabă.

Australian Open LIVE BLOG, ziua 10. Simona Halep s-a oprit în sferturi, dar show-ul continuă! Nadal – Federer și Berdych – Wawrinka, semifinalele de la Melbourne

„NA LI ESTE FAVORITĂ‚ PE HÂRTIE”

Ați vorbit cu Simona după meci. Cât de afectată era?
Vă dați seama că nu poate să fie fericită. Este imposibil pentru orice tenismen din lume să fie fericit după o înfrângere, chiar dacă a pierdut în sferturi și asta reprezintă o performanță în sine. Orice jucător de tenis intră pe teren cu gândul de a câștiga și cu dorința de a da totul pentru asta, în timp ce orice înfrângere reprezintă o decepție.

Cine credeți că va câștiga Australian Open?
După cum ați văzut, s-au întâmplat atâtea, încât nu putem da un pronostic. Na Li este favorita pe hârtie (n.r. finală cu Cibulkova) Rămâne de văzut dacă ea va triumfa la Melbourne.

 

Publicat: 23 01. 2014, 14:29
Actualizat: 14 05. 2014, 14:57