Bucureștiul va avea o nouă bază sportivă dedicată tenisului, chiar în centrul capitalei, a anunțat, joi, președintele Federației Române de specialitate, Ion Țiriac. Mai exact, FRT, cu fonduri de la Primăria Sectorului 1, va construi o bază sportivă cu 10, până la 13 terenuri de tenis, cu zgură, pe un teren aflat în apropierea Operei Române, aflat în proprietatea forului guvernator al tenisului românesc de ani de zile.
„Eu am acest proiect în mână de aproape 20 de ani. Intrăm într-o normalitate, nu este nimic special. Sperăm să fie un exemplu și să continuăm cu alte 4-5 centre mari în țară. Sunt 10-11 terenuri. S-ar putea să fie 12-13, pentru că există spațiu„, a declarat Ion Țiriac pentru TelekomSport.
Proiectul unui complex sportiv în spatele Operei Române nu este o noutate. În vara lui 2013, președintele de atunci al Federației Române de Tenis, George Cosac, anunța reînvierea bazei sportive istorice Tenis Club București, în zona Știrbei Vodă din Capitală, pe un teren recent igeinizat în Parcul Operei. Proiectul prevedea, la vremea respectivă, reînvinerea unui club cu o istorie remarcabilă, care fusese construit după anul 1920 pe un teren donat de frații englezi Doherty, celebri în acea vreme în familia sportului alb. Inițiatorii proiectului făceau parte din anturajul fraților Virgil și Mircea Economu, iar complexul inițial cuprindea cinci terenuri și un „central”. În anii ’60 zona se transforma în școală sportivă, Tenis Club București fiind un loc important în pregătirile meciurilor de Cupa Davis pentru Ilie Năstase și Ion Țiriac. Declinul a început puțin înainte de Revoluția din 1989, când baza sportivă s-a prăbușit, ea nemaifiind reconstruită în următoarele trei deceni.
„Când acest teren a intrat în patrimoniul FR Tenis, președinte era Ilie Năstase. Am fost la primarul general, care se numea Traian Băsescu și ne-a zis: «Să trăiești, nea Ioane! Dumitale nu îți dau nimic. Tenisului, Federației și lui Iliuță le dau. Mai mult decât atât, vă sfătuiesc să luați și parcul din jur». Din păcate, nu am luat parcul, deși acolo clubul Știința avea vreo șase terenuri. Parcul este parc, trebuie menținut, iar acest club trebuie să îl facem un parc cu ușile deschise tuturor. Încă o dată vă spun: câteva sute de copii pe an vor beneficia de acest lucru„, a povestit joi, Ion Țiriac
Miliardarul a adaugat o picătură de nostalgie în mixul care promite să aducă o primă bază funcțională de tenis în București, după pierderea suferită de sportul alb la Arenele BNR. „Ar fi frumos să găsim fotografia pe care eu am văzut-o, dar nu o mai găsesc, a acelei cabane care în 1901 avea funcția de vestiare, de cârciumă, de loc de adunare. Cabana de lemn. Aș vrea să o fac așa cum a fost pe vremea aceea”, a declarat Ion Țiriac, potrivit TV Telekom Sport.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER