Ion Țiriac decizie incredibilă! Refuză să fie șef în Cupa Davis: „Rolul meu în tenis s-a terminat!” Prima hotărâre după rezilierea contractului cu Gerard Pique | EXCLUSIV
„Le-am spus că bagă în faliment Cupa Davis care este mai tare decât toate Grand Slamurile la un loc!” nu acceptă Ion Țiriac ca șefii Federației Internaționale de Tenis, în frunte cu americanul David Haggerty, să nu fie dați afară după dezastrul provocat de Gerard Pique, fostul fotbalist al Barcelonei care a ruinat „Mondialul” naționalelor masculine cu promisiunea că plătește 2,5 miliarde de dolari într-un sfert de veac.
Ion Țiriac decizie incredibilă! Refuză să fie șef în Cupa Davis: „Rolul meu în tenis s-a terminat!” Prima decizie după rezilierea contractului cu Gerard Pique
„De ce nu mă duc eu? Nu mă duc pentru că rolul meu în tenis s-a terminat dar cei responsabili, ca de obicei, nu pățesc nimic! Adică, era de văzut treaba asta, le-am dat trei ani. Au stat doi ani și jumătate, au ajuns la faliment!”, dezvăluie Țiriac pentru ProSport motivul pentru care a refuzat să fie președintele
Propus de marile federații europene, în special de cea franceză, italiană și spaniolă, să preia și să relanseze Cupa Davis după ruinarea acesteia, Țiriac explică pentru ProSport ce ar face el ca să redea grandoarea primilor 118 ani ai celei mai tari competiții pe națiuni din tenisul mondial: „Tur – retur pentru toate grupele în afară de primele 8 care ar fi calificate în sferturi! Calendarul tenisului are 13 luni, nu 12!” punctează Țiriac care vrea să anuleze organizarea meciurilor în patru orașe distincte (anul acesta în Croația, Italia, Marea Britanie și Spania) unde cele mai bune 16 reprezentative din lume se bat ca să dispute, mai apoi, finala primelor 8 națiuni într-o altă localitate, în acest sezon fiind aleasă Malaga.
Țiriac insistă ca un meci să aibă tur și retur ca reformare a competiției în care România a fost prima țară comunistă calificată în finala jucată, în 1969, în Statele Unite: „Cupa Davis ar trebui să se întoarcă unde a fost, după părerea mea, cu singura diferență ca a doua categorie, în afară de primele 8 echipe, să joace acasă și în deplasare. Câte două ture pentru ca asta face o emulație enormă la un nivel mai jos al tenisului”.
Triplu finalist cu Ilie Năstase în Cupa Davis, Țiriac știe că România poate să învingă Taipei ca să joace în calificările primelor 16 pentru o posibilă finală cu cele mai puternice 8 națiuni: „Totdeauna sunt respectuos pentru Wimbledon, US Open sau French Open, dar mereu un meci de Cupa Davis între două națiuni a fost mai important” nu ezită Țiriac să creadă că orice este posibil în Cupa Davis dacă echipele evoluează într-o arenă înțesată cu suporteri pasionați, pătimași, fani capabili să răstoarne ierarhiile din circuitule mondiale profesioniste ATP sau ITF altfel decât ceea cea a făcut Pique, „o parodie ca într-o tabără de refugiați în 18 toalete. Ca pe șantiere!”
ROMÂNIA (echipa din ultimul meci câștigat în Thailanda)
David Ionel 202 ATP
Filip Jianu 327 ATP
Marius Copil 384 ATP
Cezar Cretu 430 ATP
Victor Cornea 89 ATP dublu (singurul român din Top 100 mondial masculin)
CHINESE TAIPEI (echipa care a bătut Mexic cu 3-1)
Chun Hsin Tseng 193 ATP
Tung-Lin Wu 181 ATP
Yu Hsiou Hsu 188 ATP
Jason Jung 228 ATP
Tsung-Hao Huang 574 ATP
Cu amintirea că acum exact 20 de ani România, fără Andrei Pavel, Adrian Voinea și Gabriel Trifu a bătut Ecuadorul chiar la Quito cu Horia Tecău și Florin Mergea debutanți la 3000 de metri altitudine, Țiriac nu ascunde că aceștia, împreună cu Victor Hănescu și Răzvan Sabău, au fost încuiați în vestiare ca să scape de furia suporterilor sud-americani așa cum a pățit-o și el în Brazilia, la finala inter-zonală jucată la Sao Paolo în august 1971.
„Eu cu Ilie Năstase am stat zece zile să ne antrenăm înainte să ne calificăm în a doua noastră finală din cele trei jucate contra Statelor Unite în Cupa Davis. Brazilienii sunt un pic mai exuberanţi. Zece zile ne aruncau cu pietricele, cu monede şi i-am spus partenerului ăsta al meu Tănase, Năstase, cum se numeşte, că nu e de joacă şi ” rememorează, cu umor lui hâtru, Țiriac.
„Fiind 2-2 în a treia zi, eu trebuia să joc ultimul meci de simplu şi s-a întâmplat să nu greşesc o minge (n.r. Țiriac l-a bătut pe Jose-Edison Mandarino cu 6-0:6-2:6-4 în meciul 5, decisiv pentru calificarea în challenge/round-ul contra Statelor Unite ale Americii). În partida aceea am câştigat în trei seturi într-o oră şi jumătate. Dar greşeala mea, şi mi-o asum, dar nu se face, a fost că le-am arătat pumnul ălora, erau 8.000 de oameni. Norocul meu a fost că erau 200 de oameni de ordine în jur.
Când a început vulcanul acela, m-a prins cineva de spate şi când i-am dat un cot celui care m-a prins, cred că i-am rupt gura lui Georgescu (n.r. Ștefan Georgescu), care era căpitanul-nejucător. Apoi m-am dus şi am mai luat o rachetă şi am spus «Primul care intră aici, eu îi sparg capul», chiar dacă mă fac bucăţi ceilalţi. Nu eram pregătit dar eram gata să sparg capul oricui mă atingea”, povestește Țiriac ca să releve spiritul unic, irepetabil, din Cupa Davis pe care nu-l întâlnești nicăieri altundeva în tenis.