Își ia Halep un nou antrenor? Toate indiciile converg spre „recrutarea” unui tehnician de top

  • Simona Halep ar putea să anunțe în perioada următoare colaborarea cu un nou antrenor de top. Victor Ioniță este un excelent psiholog și va fi păstrat, cel mai probabil, în staff, dar la nivelul jocului, acesta nu a adus nicio îmbunătățire vizibilă.

Halep este, la mare distanță, jucătoarea din Top 10 care a schimbat cei mai mulți antrenori în ultimele trei sezoane. Din 2013, anul în care a început ascensiunea în circuitul WTA, Simona a schimbat tehnicienii pe bandă rulantă. Constănțeanca a avut 6 antrenori în tot acest timp, lucru care nu s-a mai întâmplat cu nicio altă jucătoare din elita WTA.

Totuși, înlocuirea lui Wim Fissette cu Victor Ioniță nu a adus un progres evident în jocul campioanei noastre, chiar dacă rezultatele din acest start de sezon au fost excelente. Simona a avut căderi mari și fluctuații de formă în timpul partidelor, iar serviciul și loviturile de bază nu par a fi la același nivel ca în 2014. Lucru explicabil în condițiile în care Victor Ioniță (31 de ani) pregătește pentru prima dată o jucătoare de nivelul Simonei Halep. Fost tenismen în turnee de nivel Challenger, Ioniță a mai lucrat doar cu Sorana Cîrstea, din 2010 până în 2014. Astfel că Victor simte o presiune enormă, lucru care nu era valabil în cazul ultimilor doi tehnicieni ai Simonei: Fissette le antrenase pe Kim Clijsters, cea care a câștigat două turnee de Grand Slam alături de belgian, și pe Sabine Lisicki, în timp ce Hogstedt avea un CV impresionant: Na Li, campioană la Roland Garros și Australian Open, Maria Șarapova, campioană la toate cele patru turnee de Grand Slam, Caroline Wozniacki, fost lider mondial, Tommy Haas sau Sloane Stephens.

„Victor, degeaba ne aplaudăm și ne încurajăm doar ca să câștig meciul. Serios! Trebuie să fac ceva ca să ajung să joc mai bine”, a fost auzită Simona spunând în timpul partidei de la Miami împotriva Camilei Giorgi, semn că este conștientă că nu se află la un nivel optim. Mai mult, la final, sportiva din Constanța a subliniat din nou același lucru: „Nu joc cel mai bun tenis al meu”. Ca tabloul să fie complet, constănțeanca a avut o nouă ieșire, în timpul meciului de azi-dimineață, contra lui Pennetta: „Bate din palmele alea, nu sta degeaba!”, a fost reacția Simonei Halep către Ioniță, la începutul setului secund.

Până acum, în 2015, Simona a câștigat multe dintre meciuri cu inima și cu psihicul extrem de puternic, dar este conștientă că, pe termen lung, are nevoie de îmbunătățiri în joc. Ioniță este un excelent psiholog și știe să o capaciteze, dovadă că toate intervențiile din timpul meciurilor (coaching) au avut efectul scontat pentru Halep. Dar Simona știe că nu e suficient.

Variantele Thomas Hogstedt și Darren Cahill

Simona Halep a fost sfătuită la doar două turnee de Thomas Hogstedt: Shenzhen 2015, unde a și triumfat, și Australian Open 2015 (sferturi de finală). Thomas avea profilul unui tip care o putea elibera pe româncă de blocajul prin care trece în fața jucătoarelor cu serviciu puternic: 12 dintre cele 15 jucătoare care au învins-o pe Halep în ultimele două sezoane au ca punct forte serviciul.

Thomas Hogstedt și-a demonstrat capacitatea de a schimba în bine jocul unui sportiv chiar cu Șarapova, jucătoare care venea după o operație grea la umăr și nu mai depășise din 2008 faza sferturilor de finală ale unui Grand Slam. În 2011, Maria a intrat în careul de ași la Roland Garros și Wimbledon, câștigând două titluri WTA din categoria Premier. S-a văzut mâna lui Hogsted, care i-a remodelat jocul: Șarapova și-a regăsit echilibrul, iar liftul pe care a început să-l folosească în raliuri a transformat-o într-o jucătoare mai bună decât era înainte de accidentare. Acest lucru a dat roade mai ales pe zgură, în anul 2012, atunci când a triumfat la Roland Garros, completându-și vitrina cu toate cele patru trofee de Grand Slam. Mai mult, „Mașa” a început să fie mult mai constantă la serviciu, după o perioadă în care dublele greșeli erau extrem de frecvente.

O altă opțiune pentru sportiva noastră ar putea fi Darren Cahill, antrenor în cadrul programulului Adidas Player Development, cu care Simona a colaborat la Indian Wells. În decurs de o săptămână, el a participat la antrenamentele constănțencei și chimia dintre ei a fost evidentă, Halep fiind extrem de mulțumită de sesiunile de pregătire. Cum pentru ea comunicarea este esențială – acesta fiind motivul principal, cel puțin oficial, pentru care a renunțat la Fissette, altfel un tehnician care a ajutat-o enorm în joc – nu este exclus să se gândească la o colaborare pe termen lung cu Cahill.

Australianul este unul dintre cei mai apreciați antrenori din lumea tenisului, sub îndrumarea lui Lleyton Hewitt devenind cel mai tânăr tenismen din istorie devenit numărul 1 în clasamentul ATP, iar Andre Agassi ajungând cel mai în vârstă tenismen din istorie din fruntea topului ATP. În decursul timpului, Darren Cahill a mai colaborat cu jucători precum Andy Murray și Fernando Verdasco. În circuitul feminin, acesta a pregătit o altă tenismenă din România, pe Sorana Cârstea, și le-a îndrumat și pe Ana Ivanovic și Daniela Hantuchova.

  • Simona Halep (23 de ani, 3 WTA) a avut 6 antrenori în ultimele 3 sezoane. A început anul 2013 alături de Firicel Tomai, pe care l-a schimbat cu Andrei Mlendea, cel care a acuzat-o că a renunțat la serviciile sale printr-un sms. La jumătatea respectivului sezon, Simona a început o colaborare care a durat până la finalul lui 2013, cu Adrian Marcu. Belgianul Wim Fissette, angajat în februarie 2014, a ajutat-o pe Halep să urce în finala de la Roland Garros, în semifinala de la Wimbledon, dar și în ultimul act al Turneului Campioanelor de la Singapore. La sfârșitul anului 2014, pe care l-a terminat pe locul 3 WTA, cel mai bun al unei românce din istorie, Simona a anunțat că se desparte de Wim și pornește la drum alături de Victor Ioniță și Thomas Hogstedt. În februarie 2015 a mai rămas un singur antrenor în stafful româncei, Victor Ioniță.
Publicat: 31 03. 2015, 14:12
Actualizat: 01 04. 2015, 15:48