ITIA, decizie fără precedent după ce Simona Halep a stat pe bară cu opt luni mai mult decât trebuia! Se trece la normalitate, în sfârșit: „În urma explicației prompte a sportivului, nu s-a dictat nicio suspendare provizorie”
După ce procesul Simonei Halep a fost tergiversat, iar românca a stat pe bară cu opt luni mai mult decât trebuia, se trece în sfârșit la normalitate în ceea ce privește cazurile de dopaj din tenis!
Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) și-a schimbat radical viziunea despre sportivii care sunt victimele contaminării cu substanțe interzise, după eșecul răsunător suferit în procesul cu Simona Halep.
Dacă Simona Halep a trăit un adevărat coșmar și s-a aflat pe nedrept, multe luni, în stare de suspendare, cel mai recent caz de dopaj a fost gestionat total diferit de Agenția pentru Integritate.
A fost nevoie ca Simona Halep să sufere pentru a trece la normalitate! ITIA, decizie fără precedent într-un nou caz de dopaj
Tenismenul italian Marco Bortolotti a fost depistat pozitiv la clostebol, dar nu a primit nici măcar o suspendare provizorie, după ce a invocat contaminarea! ITIA l-a lăsat să joace în continuare pe Bortolotti, lucru care părea imposibil până la cazul Simona Halep: „ITIA confirmă astăzi că jucătorul de tenis italian Marco Bortolotti nu a avut nicio vină sau neglijență pentru testul pozitiv și, prin urmare, nu este supus niciunei perioade de neeligibilitate.
La 4 octombrie 2023, la un eveniment ATP Challenger din Lisabona, Portugalia, Bortolotti a furnizat o probă de urină în competiție, care conținea prezența unui metabolit al clostebolului. Clostebolul este un agent anabolic total interzis, în conformitate cu Secțiunea S1 a Listei interzise a Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA). Bortolotti, care a atins un clasament mondial de dublu pe locul 102 în ianuarie 2024, nu deținea o scutire de utilizare terapeutică (TUE) valabilă pentru clostebol. La 2 februarie 2024, în urma analizei de laborator a probei B, care a confirmat prezența clostebolului, Bortolotti a fost acuzat de încălcarea regulilor anti-doping (ADRV) în temeiul articolelor 2.1 și/sau 2.2 din TADP.
La 5 februarie 2024, Bortolotti a acceptat faptul că clostebolul era prezent în eșantionul său și, prin urmare, a admis încălcarea regulilor, dar a oferit o explicație. Jucătorul a afirmat că nu intenționează să trișeze și nu a ingerat cu bună știință clostebol, oferind dovezi ale contaminării involuntare. În cadrul investigației, ITIA a solicitat consiliere științifică de la laboratorul acreditat WADA din Montreal, Canada, unde a fost analizată proba, pentru a obține opiniile experților cu privire la plauzibilitatea explicației jucătorului”, se arată în comunicatul publicat pe site-ul oficial al ITIA.
„În urma explicației prompte a sportivului, nu s-a dictat nicio suspendare provizorie”
Acuzatorii au ținut cont de faptul că pedepsirea Simonei Halep, care a demonstrat abia după 18 luni că s-a contaminat, a creat un precedent grav, așa că nu au luat nicio măsură în cazul lui Marco Bortolotti: „Laboratorul a efectuat analize pe baza expunerii lui Bortolotti la clostebol și a concentrației detectate în proba sa și a confirmat, pe baza literaturii științifice, că explicația jucătorului era credibilă.
Având în vedere toate circumstanțele și luând în considerare jurisprudența comparabilă recentă, ITIA a acceptat că jucătorul a stabilit sursa metabolitului clostebol din proba lui de urină și că nu se putea aștepta în mod rezonabil să ia măsuri de precauție suplimentare în legătură cu expunerea la o substanță interzisă.
În plus, nicio suspendare provizorie nu a intrat în vigoare ca urmare a explicației prompte a lui Bortolotti și a validării în timp util din partea experților științifici. În conformitate cu articolele 9.1 și 10.1.2 ale TADP, rezultatele lui Bortolotti, premiile în bani și punctele de clasare de la Lisabona Challenger au fost descalificate; Cu toate acestea, deoarece jucătorul nu a avut nicio vină sau neglijență, niciun rezultat ulterior al jucătorului nu va fi descalificat”, a transmis ITIA.