Juan Martin del Potro – Novak Djokovic, finala US Open 2018. Sârbul și-a continuat seria de invincibilitate în fața lui Nishikori și ia la țintă reperul lui Pete Sampras

Novak Djokovic și Juan Martin del Potro vor juca, duminică, finala US Open 2018 pe tabloul de simplu masculin. Sârbul a completat, sâmbătă dimineață, distribuția ultimului act, continuându-și seria de invincibilitate în fața lui Kei Nishikori, cu un nou succes autoritar, scor 6-3, 6-4, 6-2, în două ore și 22 minute. În prima semifinală, campionul din 2009 conducea cu 7-6(3), 6-2, în momentul în care Rafael Nadal a fost nevoit să se retragă, din cauza tendinitei de la nivelul genunchiului drept.

Sârbul a câștigat 25 din ultimele 27 de meciuri în circuit și se va afla pentru a 23-a oară în carieră într-o finală de Grand Slam. Cu 13 de victorii în palmares, sârbul luptă pentru a egala cele 14 trofee ale lui Pete Sampras, cândva recordul absolut de titluri în tenisul masculin. De partea cealaltă a fileului, Juan Martin del Potro are un procentaj perfect în finalele de la acest nivel, câștigând în 2009 prima și, până acum, singura sa finală în turneele de Mare Șlem.

Primul set al semifinalei a doua a fost o afacere controlată sută la sută de Novak Djokovic. Sârbul, intrat cu serviciul în meci, a presat din prima lansarea lui Nishikori, nelăsând să-i scape din mână un game pornit de la 40-0. Valorificând a cincea minge de break, elevul lui Marian Vajda nu a mai cedat decât 3 puncte pe serviciu – patru per total în manșă – avansând lin spre un 6-3 în care Nishikori a ridicat pulsul oamenilor doar cu un moment în care, pentru o clipă, lumea s-a speriat că ar putea asista la un al doilea abandon al zilei.

Cea mai mare arenă de tenis a lumii a amuțit în momentul în care, condus cu 5-3 de Djokovic, Kei Nishikori a bâlbâit pașii la fileu, lăsând impresia că ar putea fi vorba despre o accidentare. Glezna japonezului a fost în prim-plan-ul reluărilor, însă niponul nu a dat semne vizibile de disconfort.

! Până în finalul manșei inaugurale, numărul total al greșelilor neforțate a ajuns să fie de două ori mai mare decât cel al loviturilor câștigătoare (20-10), ambii jucători încheind pe minus la raportul winners / unforced errors (Nishikori 6/13, Djokovic 4/7).

Nivelul partidei a crescut în debutul manșei a doua, în principal datorită agresivității arătate de Nishikori. Niponul a transformat atacul la plasă în misiune, iar primele trei game-uri ale manșei a doua au durat aproape cât prima – de 37 de minute.

Un prim game foarte intens, strâns și cu schimburi purtate la intensitate ridicată a dat semnalul că partida începe să fie un adevărat duel. După 18 puncte, Kei Nishikori a reușit să revină de la 0-30 și 15-40 și să salveze patru mingi de break pentru a prelua în premieră conducerea pe tabelă, la 1-0, după 53 de minute de la startul meciului. Apoi, finalistul din 2014 a irosit o oportunitate importantă în game-ul imediat următor, amenințând în premieră lansarea lui Djokovic, după ce în primul set nu câștigase decât 4 puncte la retur. Jucând doar 1 din 2 mingi cu primul serviciu, sârbul a trimis două duble greșeli și s-a enervat teribil, intensificând dialogul cu loja sa și trimițând un forehand violent spre nicăieri – fără a fi totuși penalizat. Nishikori însă nu a fructificat niciuna dintre cele două mingi de break, luând probabil cele mai proaste decizii în set și executând modest, în fileu, în ciuda faptului că dublul campion de la New York ratase prima servă.

Game-ul cinci a adus o nouă luptă interesantă, doar că de această dată, Djokovic a sărbătorit break-ul. Nishikori a revenit în prima instanță cu multă inspirație de la 0-40, replicând excelent după ce Nole l-a testat cu o scurtă și legând lovituri câștigătoare. Un voleu din poziție dificilă l-a incomodat suficient pe Djokovic pentru a restabili egalitatea, însă elevul lui Michael Chang a risipit din nou două puncte, plătind prețul pe tabelă.

Trei ture confortabile pe serviciu l-au ajutat pe Djokovic să își dubleze avantajul la seturi, la borna de o oră și 40 de minute în partidă. Efortul lui Nishikori, cuantificat de statistică: a atacat de 21 de ori fileul (procentaj de reușită de 57%).

În timp ce Djokovic a luat o pauză lungă de vestiar, înainte de startul setului trei, Nishikori nu a părut capabil să scuture dezamăgirea pierderii manșei secunde. Patru greșeli neforțate i-au adus break-ul încă din game-ul trei lui Djokovic, propulsându-l pe o rută clară spre a opta sa finală la Flushing Meadows.

Ajuns la 16 greșeli neforțate în cinci game-uri, Nishikori a salvat la limită pe lansare dublul break-ul și desprinderea la 4-1 lui Djokovic. Sârbul a câștigat însă o dată în plus pe retur, două game-uri mai târziu, în momentul în care, în dreptul lui Nishikori, statistica reținea 50 de greșeli neforțate.

Djokovic a pus capăt partidei spectaculos, cu un rever câștigător – al 16-lea său winner într-un meci încheiat cu 80 de greșeli neforțate (51 Nishikori, 29 Djokovic).

Publicat: 08 09. 2018, 07:33
Actualizat: 08 09. 2018, 07:34