Jucător de tenis, sursa ponturilor pentru un grup infracțional: șase inculpați au făcut profit de 50.000 de dolari. „În România aranjează meciuri și părinții”
- Un fost jucător de tenis, participant pe tabloul principal la Australian Open în trecut, le dezvăluia rezultatele meciurilor trucate unor cunoscuți de-ai săi care au câștigat zeci de mii de dolari din pariuri sportive
- Daniel Smeadă, specialist în piața pariurilor, a vorbit pentru ProSport despre trucarea meciurilor în România
I-a luat set unui jucător din Top 10, mai târziu transmitea informații despre meciuri trucate
Sportivul era perceput ca un tânăr jucător cu un potențal enorm, iar identitatea sa este încă ținută sub anonimat de Fairfax Media, cotidianul australian care a publicat știrea. Anchetatorii spun că jucătorul a furnizat informații pentru șase bărbați arestați în luna iulie pe teritoriul Australiei după ce au plasat pariuri pe zece meciuri trucate, în urma cărora au realizat un profit de 50.000 de dolari. Tot ce se știe despre tenismenul anchetat de Unitatea pentru Integritatea Tenisului (TIU) este că a câștigat un set în fața unui jucător de Top 10, la Australian Open, și că a fost clasat în Top 200 ATP.
Un antrenor i-a caracterizat comportamentul din afara terenului ca fiind „incontrolabil”. Sportivul australian păstrat sub anonimat a negat colaborarea cu respectivul grup infracțional, susținând că nu a fost audiat de către poliție, iar relațiile sale cu cei arestați nu erau unele strânse. Indiciile duc la concluzia că respectivul tenismen ar fi Nick Lindahl (Australia, 26 de ani), jucător care în 2008 a primit un wild-card pentru prezența pe tabloul de simplu la primul Grand Slam al anului, pierzând cu Richard Gasquet (Franța), 0-6, 1-6, 6-3, 2-6.
Un alt antrenor intermedia afacerea
Matthew Fox (Australia), singurul om din lumea tenisului al cărui nume este deja public în cazul de corupție, primea ponturile de la fostul tenismen anonim, apoi le trimitea mai departe, către celelalte cinci persoane arestate, susțin detectivii. Fox este antrenorul lui James Lemke, un australian clasat pe locul 1326 ATP, dar a mai lucrat în trecut și cu Marinko Matosevic (Australia, 56 ATP). De asemenea, Matthew, în vârstă de 27 de ani, a jucat în circuitul ATP, iar cel mai bun loc al său a fost 1264. Fox (27 de ani) are două capete de acuzare în proces, pentru fapte de corupție ce implică trucarea unor meciuri, care se pedepsesc cu 10 ani de închisoare, dar mai este pus sub acuzare pentru posesie de droguri și trafic de persoane.
Un purtător de cuvânt al polției a declarat pentru presa din Australia că dosarele au fost întocmite cu sprijinul TIU, adăugând: „Corupția în sport este o problemă internațională și ne-am angajat în luarea unor măsuri pentru a crea un mediu în care persoanele individuale sau grupurile de crimă organizată să nu pătrundă”.
Jucătorul care vindea ponturile antrenează în prezent și participă la turneele din circuit
Nu este clar dacă fostul jucător a oferit ponturi în legătură cu partidele în care a fost implicat sau legate de alte jocuri cărora le știa deznodământul aranjat. Se presupune că blaturile au avut loc mai mult în turnee Futures și Challenger, decât în competiții de nivel ATP sau de Grand Slam. Unitatea pentru Integritatea Tenisului (TIU) a precizat că acestea s-au jucat într-un interval de 12 luni, iar fostul jucător antrenează în prezent, călătorind recent la mai multe turnee internaționale.
În dese rânduri, înainte de retragere, „anonimul” a jucat împotriva mai multor apropiați de-ai săi, în turnee Challenger, notează același cotidian australian. Turneele Futures fac parte din cea mai slabă categorie ATP, fiind dotate în general cu 10.000 de dolari, însă meciurile respective sunt incluse în oferta majorității caselor de pariuri, chiar și din România. Suspiciunile pentru meciurile necurate din tenis continuă să ia amploare, ținând cont că niciun jucătăr important nu a fost pedepsit până în prezent. TIU a fost criticată pentru faptul că este lipsită de transparență, singurul jucător cunoscut care a fost cercetat fiind Nikolay Davydenko (fost număr 3 ATP), găsit nevinovat.
Casele de pariuri din România au pierdut sute de mii de euro în urma meciurilor de tenis trucate
Daniel Smeadă, specialist în piața pariurilor, a vorbit pentru ProSport despre trucarea meciurilor în România: „Casele de pariuri din România întâmpină probleme cu meciurile din tenis, pentru că este sportul în care se poate aranja cel mai ușor rezultatul. Există două metode: parinții sunt cei care aranjează meciurile, la turneele Futures și Challenger, acolo unde participă sportivi tineri, dar mai sunt și mici grupuri de persoane provenit din țările ex-iugoslave care corup jucătorii. În țara noastră, încă nu s-a demonstrat niciun astfel de caz, dar sunt multe procese pe rol.
Casele de pariuri au elaborat campanii de prevenire și de depistare a faptelor de corupție în tenis , dar nu pot porni anchete pe cont propriu. La nivelul României s-au înregistrat sute de mii de euro pierderi în urma partidelor suspecte de blat, dar sumele nu au fost demonstrate încă”.
Hănescu a primit oferte să piardă meciuri, în schimbul unor sume de bani
Victorul Hănescu (150 ATP), al doilea jucător al României, recunoștea în 2012, pentru Adevărul, implicarea mafiei pariurilor în sportul alb, chiar el fiind contactat de intermediari care i-au propus să piardă voit: „Am avut oferte să pierd meciuri. Eram mai tânăr, cred că la primul meu joc într-un turneu ATP, în Croația, la Umag. Au venit la mine și mi-au spus direct. Cred că erau din mafia pariurilor. Mi-au oferit o sumă mare de bani și mi-au spus că îi interesează ca eu să pierd meciul. Nu știam ce să fac, era o sumă mare. Mi-am sunat antrenorul să-i spun ce se întâmplă și el mi-a zis că nici nu vrea să audă de așa ceva. Pînă la urmă, mi-am dat seama că nu pot să o fac, că nu știu în ce mă bag. Sunt oameni pe care nu-i cunoști, e o mafie. Le-am zis că nu mă interesează și m-au lăsat în pace, au plecat mai departe”