Organizatorul BCR Open România, Bogdan Enoiu, a declarat, miercuri, într-o conferință de presă, că nu era imposibil să se dispute la Arenele BNR atât meciul de Cupa Davis România – Ecuador, cât și turneul de la București, precizând că era bine dacă cele două competiții puteau fi legate.
„E păcat că nu are loc Cupa Davis în aceeași arenă cu BCR Open România. Era bine dacă le-am fi legat pe cele două, era bine și pentru jucători. Era un efort mare pentru noi, practic trebuia într-o noapte să schimbăm tot, dar nimic nu ar fi fost imposibiul. Din păcate nu a fost o organizare bună. Noi am discutat la un moment dat cu federația, sunt și două bănci diferite ca sponsori… Și logistic era un pic complicat. S-a mai făcut chestia asta la București, dar era turneul înaintea Cupei Davis. Acum ar fi trebuit să ne restrângem și să facem calificările pe trei terenuri. Erau două evenimente cumva simultan cu doi sponsori diferiți, iar ITF-ul cam strâmba din nas. A fost o lipsă de coordonare și o oarecare frică legată de faptul că nu am reuși să facem într-o noapte tot. Dar eu aș vrea de acum încolo să aibă loc împreună. La anul poate îl mai prindem pe Federer și Djokovici”, a spus Enoiu.
Federația Română de Tenis a decis să schimbe locul de desfășurare al meciului cu reprezentativa Ecuadorului, programat în perioada 17-19 septembrie, în barajul pentru promovarea în Grupa Mondială a Cupei Davis, invocând faptul că în același timp se dispută la Arenele BNR turneul BCR Open România. Astfel, pentru acest meci, reprezentanții FRT vor să construiască o arenă provizorie la Centrul Național de Tenis.
Bogdan Enoiu speră ca Victor Hănescu să câștige BCR Open România chiar dacă nu este favoritul principal al turneului. „Favoritul numărul unu este Albert Montanes, cel care vine la acest turneu din 2001 când a disputat finala cu El Aynaoui. Montanes a câștigat turneul anul trecut, deci după aproape nouă ani. E numărul 23 mondial acum, a făcut și sferturi de finală la turnee de masters. Acum să vedem dacă reușește să egaleze performanța lui Gilles Simon, să câștige de două ori consecutiv acest turneu. Victor Hănescu sperăm să ajungă cât mai sus și dacă este posibil să și câștige BCR Open România. Lui, ca și lui Pavel și celorlalți români, îi este greu să joace acasă, e clar. Pentru că are performanțe mai mari în alte zone. Victor a ajuns la un nivel foarte bun, cu un început de an foarte bun când era în jur de 35 ATP, dar a avut acel incident neplăcut de la Wimbledon când a avut o scăpare, dar de înțeles. Fără presiune, dacă el câștigă bine, dacă nu, să fie sănătos. Are înainte de acest turneu Cupa Davis și trebuie să câștige acolo mai degrabă„, a adăugat Enoiu.
Oficialul turneului de la București a afirmat că al treilea wild-card i-ar putea reveni lui Marius Copil, precizând chiar că este posibil ca Andrei Pavel să evolueze în concursul de dublu. „Din cele trei wild-carduri o să păstrăm unul, ca în fiecare an, pentru cineva care pierde în tururile preliminare la US Open. BCR Open România este ultimul mare turneu pe zgură al anului din circuitul ATP și e ultima ocazie pentru specialiștii zgurii să facă bani și puncte. Așa că un wild-card o să-l dăm chiar în preziua tragerii la sorți, adică pe 17 septembrie. Celelalte două wild-carduri vor merge către Crivoi și Ungur, cei mai bine clasați români după Hănescu. Dacă nu apare ceva, pentru al treilea wild-card îl am în vedere pe Copil, pentru că el și-a făcut datoria anul trecut, a trecut de primul tur și a jucat bine. Colegul meu Cosmin încearcă să-l convingă pe Pavel să joace la dublu. Dar i-am zis că nu prea ar merge după ce s-a retras să mai joace la dublu alături de Tecău, care are performanțe foarte bune la dublu. Tecău sper să câștige, măcar la dublu să avem un câștigător român„, a mai spus organizatorul.
BCR Open România va încheia în acest an Romanian Tennis Series, circuit nou înființat din care mai fac parte turneele Arad Challanger și Brașov Challanger. „Am încercat și noi să luăm modelul organizării lui US Open Series. Acolo US Open practic încheie o serie de 5-6 turnee de pe teritoriul Americii și Canadei de ATP 1000 sub umbrela de US Open Series. Așa am încercat și noi să facem aceeași chestie cu Romanian Tennis Series cu două turnee la Arad și Brașov, culminând cu BCR Open România. După prima ediție de Romanian Tennis Series avem sentimente mixte, la Arad a fost un relativ succes, pentru că publicul nu a venit în număr foarte mare”, a explicat Enoiu.
Încasările din biletele de intrare la ediția din acest an a turneului vor fi donate de organizatori pentru construirea unui spital pentru copiii în București. „Am decis ca toate încasările de pe bilete de la acest turneu să fie donate pentru construirea unui spital pentru copii, de la A la Z, în București, lângă Spitalul Marie Curie. Eu sunt pesimist în ceea ce privește construirea acestui spital, pentru că am văzut ce se întâmplă, însă încercăm și noi să ajutăm. Știu că și fotbaliștii din «generația de aur» joacă un meci caritabil pentru aceleași scopuri. Dar e rușinos ca dintr-un buget de 140 de miliarde sau cât este PIB-ul României să nu fii în stare să faci un spital în 20 de ani”, a precizat Bogdan Enoiu.
Prezent la conferința de presă, directorul turneului BCR Open România, Dumitru Hărădău, a declarat că jucătorul Victor Anagnastopol ar fi meritat să primească un wild-card după evoluțiile bune din acest an. „BCR Open România este ultimul turneu pe zgură și suntem la concurență cu turneul de la Metz, care se desfășoară pe suprafață rapidă. Dar și anul acesta turneul de la București este foarte puternic, cu jucători valoroși. Ultimul de pe tabloul principal este în primii 100 ATP. Îmi pare rău că nu avem patru wild-carduri pentru că am văzut în turneele din țară un jucător foarte dotat, Anagnastopol (n.r. – Victor Anagnastopol), căruia eu i-aș da cu siguranță un wild-card”, a spus Hărădău.
MEDIAFAX
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER