Corespondență de Valentin Lupu (Roma)
Luni, ora 16:40, terenul 5. Unicul exclusivist, care le permite starurilor circuitelor ATP și WTA să țină mai la distanță valul de admiratori și gură-cască. Ba chiar și presa. Seamănă cu modelul antrenamentelor închise de la fotbal. Cu o derogare a organizatorilor, îl privim de sus, la propriu, pe Rafa Nadal și e de-a dreptul fascinant cum catapultează minge după minge spre colțurile terenului, sub girul lui Uncle Toni. Se face ora 17 și surpriză, în locul Simonei Halep, pe hârtie programată imediat după Rafa, apar Horia Tecau și Jean Julien Rojer, plus antrenorul Irinei Begu, Victor Crivoi, pe post de sparring-partener pentru cei doi. Se vede treaba că, după Madrid, corpul i-a cerut Simonei o zi de odihnă în plus, astfel încât echipa a luat o decizie last-minute: anulăm pregătirea de astăzi.
Marți, ora 9:00, terenul 5. Iar terenul 5? Din tribunele arenei alăturate, ca la un semn, pâlcuri de suporteri escaladează scările și pornesc în goana spre „central”. Pentru că și în cazul lui Federer a apărut o schimbare neprevăzută. Își face apariția „Numero Uno del Universo”, așa cum îl strigă o italiancă din tribună. Măria Sa Roger ia, după trei ani, din nou pulsul arenei principale, cu Andreas Seppi, un specialist pe zgură, de partea cealaltă a fileului. După doar 20 de minute, își iau „jucăriile”, se urcă într-un golf cart și se mută totuși pe terenul 5. Aici, încep și un set pe puncte, ce se prelungește până cu câteva minute înaintea apariției elvețianului în fața armatei de jurnaliști strânși ca la urs în sala de conferințe.
Roger Federer: „Sunt foarte fericit să fiu aici. Iubesc orașul. Întotdeauna mi-a plăcut să joc în Italia. În Elveția condițiile sunt dure în perioada aceasta a anului și m-am gândit să fac niște meciuri mai la nivelul mării. Ieri dimineață erau 5 grade când m-am trezit, de exemplu. Plus că simțeam nevoia de meciuri. Am jucat bine la Madrid. Va fi mai interesant decât pe terenurile de antrenament de acasă”.
Marți, ora 12:00, terenul 7. Ora 12 a sosit și Halep a venit! Niciun minut intârziere. Urmează, după două zile de pauză, singurul antrenament înainte de primul meci la Roma 2019. Daniel Dobre și Teo Cercel o însoțesc, în vreme ce mama Simonei și sparring-ul Vasile Antonescu își făcuseră apariția un pic mai devreme. Din primele minute, de hitting pe mijlocul terenului, o vedem tonică, focusată, dar în același timp destinsă. Apoi trec la teme, cu Brică dirijor pentru partenerul de antrenament al Simonei. Nu se bate mingea pur și simplu, ci e o geometrie în spațiu exersată, repetată iar și iar, după coordonate studiate, ce te duc în varf și te mențin acolo ani și ani. În total, 78 de minute de antrenament În crescendo, ce au darul de a o trece pe Simona prin toată materia, înaintea unui nou examen vital.
ÎNĂ‚LȚIMEA LOVITURILOR PE REVER
12:08 „Dă-i câteva mai joase, ca să fandeze mai mult!” Ritmul se intensifică.
12:10 Câteva schimburi și apoi o nouă intervenție: „Mai lungi aici, pe rever!”. Coach-ul vine lângă Simona și îi arată cum poate să realizeze mai eficient transferul greutății corpului spre înainte, ducând mai mult brațul în față și evitand să se aplece cu spatele. „Tot acolo, înca doua-trei, mai înalte!”
12:13 Pauză
DIRECȚIA LOVITURILOR
12:15 „Batem un pic crosurile. Începi cu crosurile pe rever”…Și se vede cât de important e, pe lângă antrenor, un sparring de calitate, capabil să pună în practică un anumit tip de minge, stăpânind perfect cele 5 variabile (direcție, lungime, înălțime, viteză, efect). Iar cu Antonescu, Team Simo pare că a găsit ingredientul ideal al rețetei spre consistență în înalta performanță.
12:19 Se trece la diagonale pe forehand, „câteva jos, cateva sus”…„Bravo Simo!”, se aude din mijlocul fanilor români.
12:21 Micile detalii contează. „Dă-i mai inalt, să dea cu dreapta de aici!”
12:22 Pauză
CONSISTENȚĂ‚ PE DIAGONALĂ‚ + SCHIMBARE DE DIRECȚIE
12:25 „Tot cu reverul, iar dacă dă lung de linie, te muți cu dreapta și ții crosul și de dreapta”, continuă să-i indice Daniel Dobre schemele. Sparring-ul îi testează Simonei capacitatea de a se adapta la orice situație de joc și de a reacționa în fracțiuni de secundă cu cadența, ușurința și puterea unui motor de avion.
12:30 Pauză. Antonescu către Halep: „Ai simțit că am obosit!”. Dobre se interesează de modul în care jucătoarea lui se adaptează condițiilor de la Roma: „Cum e terenul, îl simți?”; „Mingile par mai pufoase ca inainte”
JOC DE ATAC
12:34 SCHIMBAREA DIRECTIEI LOVITURILOR + AVANSARE IN TEREN
Schimburi de mingi pe diagonală, apoi pe lung de linie și gestionarea cu un plus de agresivitate a unei mingi mai scurte.
12:36 „Dă-i cu reverul mai scurt de acolo”. Și mici reglaje: „Pune umărul pe lung de linie și stai acolo pe lovitură”.
12:39 „Atac pe rever, Vasile, începem cu crosul!”
12:41 „Trecem pe lung de linie”
12:42 Pauză. Dobre către Simona: „Foarte bine!”. Un minut în care își citește câteva mesaje pe telefon…
COACH HAND FEED.
Dobre îi va arunca mingi din coș, lăsându-i însă acum Simonei libertatea de a alege tema.
12:44 Halep: „Dați-mi mai spre mijloc, una în dreapta, una în stânga”.
Dobre: „Și mingi scurte și mingi lungi”. Simona are misiunea de a deschide agresiv terenul cu fiecare minge. Îi face semn antrenorului să-i trimită în zona ei de lovire.
Dobre: „Iți dau cu efect sau tot așa, drept?”
Halep: „Tot așa!”
12:49 Pauză. Și aplauze ale fanilor. Simo, marcată de efort, e mulțumită.
12:52 VOLEURI Vasile Antonescu își reintră în rol, iar Daniel Dobre îi indica: „Dai din mijloc câteva, apoi din fiecare colț”
12:53 VOLEURI + SMASH. „Stai în colț, ea dă una-două la tine, apoi îi dai pentru smash”. Vasile trimite spre voleul Simonei, mai intâi din colțul de rever, apoi din cel de forehand.
12:56 SERVICII din careul de egalitate. „Servește ea. Poți să te încălzești la retur”.
12:58 SERVICII + RETUR PE MINGEA A 2-A. Simona servește mai întâi pe forehand și returul vine în cros, „unul mai scurt, unul mai înalt”, mai apoi pe rever, din careul de avantaj.
13:03 RETUR agresiv. Sparring-ul variază unghiurile cu serviciul, în exterior și la T.
13:06 Halep: „Dă un pic mai tare și mai jos!”
13:07 HALEP: „PAUZĂ‚”. JUCĂ‚M TIE-BREAK
Unul intens. La 5-3, Simona ratează un passing-shot cu voleul drive și zâmbește: „Ce m-am grăbit!”. Se face 6-6, după o minge salvată cu ajutorul fileului. Halep câștiga mai apoi un schimb spectacol la fileu și se agață cu dârzenia campionului într-un moment hotărâtor. Și se face 9-8, pentru că a mai trecut un passing cu netul.
13:18 FINAL 10-8 pentru Simona. Câteva mingi cu autograf pentru copiii de pe margine și ieșirea din scenă. Simona e pregătită de o nouă luptă!
„De obicei, pe zgură îmi place să joc diferit, de la caz la caz. Nu neapărat un singur stil. Aici încerc să deschid terenul. Îmi place să fac adversarul să alerge mai mult, pentru că pe zgură e uzura mult mai mare. Și, bineînțeles, și pe înălțime, pentru că îmi permite suprafața de joc să joc și mai înalt”.
„M-a lăsat Vasile azi în tiebreak! Mi-a dat unde eram eu. Nu scorul contează, e doar o metodă de a mă motiva în antrenament. Când sunt zile în care punem pariuri pe câte o clătită sau o înghețată, atunci jucăm serios. Și, mă cam bate…”.
DIN PROGRAMUL ZILEI DE MIERCURI LA ROMA
TERENUL CENTRAL (START ORA 12:00)
Joao SOUSA – Roger FEDERER
Jeremy CHARDY – Rafael NADAL
Naomi OSAKA – Dominika CIBULKOVA
Nu inainte de 20:30:
Novak DJOKOVIC – Denis SHAPOVALOV
PIETRANGELI (12:00)
Johanna KONTA – Sloane STEPHENS
Simona HALEP – Marketa VONDROUSOVA
Taylor FRITZ – Kei NISHIKORI
StefanosTSITSIPAS – Jannik SINNER
Mihaela BUZARENESCU – Julia GOERGES
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER