„Cred că, în acest moment, joc cel mai bun tenis al meu, dar în același timp, mai este loc pentru a-mi îmbunătăți anumite aspecte ale jocului. Cât am fost accidentat, am avut timp de reflecție, să caut metode pentru a-mi crește nivelul”, spunea Kevin Anderson, chiar la debutul acestei ediții a US Open-ului, într-un interviu pentru Tennis Channel. Surprinzător pentru multă lume, la acea vreme, Anderson afirma apăsat: „da, cred că pot câștiga un titlu de Mare Șlem„.
Și explica: „Ai spațiu de manevră. Este o perioadă fantastică pentru a juca tenis, dar este în egală măsură și o perioadă foarte dificilă pentru a face acest lucru. Știu că sunt suficient de bun și că am jocul pentru a învinge pe oricine. Dar important este să legi șapte victorii – ceea ce nu este ușor de făcut. De aceea este un club atât de restrâns de oameni care au reușit o astfel de performanță. Ai multe lucruri de gestionat, emoțional. Evident, este foarte greu, dar cred că, dacă am grijă la detalii, atunci am o șansă„.
Două săptămâni mai târziu, US Open are parte de o finală între sportivi de 31 de ani. Între Rafael Nadal (1 ATP) și Kevin Anderson (32 ATP – cap de serie 28 la Flushing Meadows).
Legătura jucătorului de 2,03 m cu turneul de la US Open este una specială: în 2015 a ajuns într-un prim sfert de finală după un succes mare în fața lui Andy Murray – 7-6, 6-3, 6-7, 7-6. „A fost un meci atât de dur„, rememorează Anderson. Cu 11 ani înainte, o hoardă de șefi ai departamentelor de tenis ale marilor Universități americane se aliniau la marginea terenulurilor din complexul de la Flushing Meadows pentru a-l observa evoluând în competiția juniorilor și a-l ademeni spre campusul lor.
Născut la Johannesburg, Anderson s-a format totuși ca jucător de tenis în Statele Unite, la Universitatea din Illinois. „Într-o zi de februarie, în 2004, am primit un telefon de la antrenorul coordonator al programului de tenis din cadrul Universității din Nevada, Los Angeles: mă întreba dacă nu aș fi interesat să joc pentru ei. Atunci a încolțit în mintea mea un gând ce nu existase până atunci, de a merge la Colegiu. Era din ce în ce mai tentant, în eventualitatea în care aș fi decis să urmez o carieră de jucător profesionist. În Africa de Sud nu aș fi avut cu cine să mă antrenez. Este o țară destul de izolată din punct de vedere al tenisului„, povestea Kevin pentru Illinois Alumni. De la acel telefon din debut de an, interesul Colegiilor americane crescuse, iar invitațiile se adunau – teanc.În total, vreo 15 oameni au venit să facă muncă de scouting la uS Open, obiectivul or fiind semnătura lui Anderson. „A fost o experiență cum nu se poate mai neplăcută. Era un meci din primul tur și erau atâția antrenori de Colegiu care veniseră să mă vadă. Am simțit că am ceva de demonstrat. Și am jucat groaznic!„
„Am văzut atunci un tip care era măcelărit pe teren și totuși nu se dădea bătut. Știam deja că el are o bază solidă din punct de vedere tehnic și abilități specifice, dar ceea ce am văzut atunci a fost un extraordinar spirit de luptător. A pierdut în minimum de seturi, în primul tur. Dar am știut din felul în care s-a comportat pe teren că este un tip care nu va renunța niciodată. Putea face carieră la nivel de colegiu„, Brad Dancer, antrenorul lui Kevin Anderson din perioada Colegiului – de la Fighting Illinois.
Illinois-ul i-a obținut semnătura: director de program la tenis era un conațional de-al lui Kevin Anderson, Craig Tiley. Acesta i-a câștigat inima și încrederea lui Kevin în momentul în care i l-a prezentat pe legendarul Wayne Ferreira – racheta numărul unu până atunci a Africii de Sud. Iar antrenorul Dancer își amintește cu drag că puștiul blonziu l-a sculat zi de zi, vreme de trei ani, cu un telefon la ora 06:00. „Ajungeai în vestiar – Kevin era deja acolo. Sărea coarda, sau făcea abdomene. Mult mai mult decât i se cerea la școală. Țin minte concentrarea lui și determinarea. Știai că face totul pentru că este viziunea lui despre ceea ce este și ceea ce vrea să ajungă„, mai spune antrenorul pentru comunitatea Alumni a Universității la care a activat și pentru care Kevin Anderson a fost primul triplu campion al Americii la simplu din partea Illinois.
În 2017, la fel ca și cele două finaliste de la simplu feminin, Kevin Anderson strălucește la ultimul turneu de Mare Șlem al anului după ce la primul – nici măcar nu a participat. În 2016, după US Open, a fost nevoit să pună punct sezonului său, din cauza unei accidentări la șold. „A fost cea mai lungă pauză a carierei mele. Este foarte greu. La început, te concentrezi pe accidentare, recuperare, dar mintea îți joacă feste – începi să te întrebi – cum o să fie când vei fi din nou sănătos. Din fericire, am o echipă bună și destulă experiență, așa că mi-am manageriat bine corpul. Dar, după ce trupul s-a vindecat, deși eram bine din punct de vedere fizic și jucam bine la antrenamente, mi-a luat ceva timp până să reușesc să aduc această formă și în timpul meciurilor„, mai spune Anderson pentru Tennis Channel.
Sud-africanul are povestea lui. Iar câteva capitole le vom parcurge împreună.
The Andersons și „Lady Kady”
Kevin Anderson străbate circuitul alături de soția sa, Kelsey – fostă O’Neil – deținătoarea unei diplome în contabilitate, pasionată de golf și responsabilă cu managerierea câștigurilor soțului ei, dar și de cel mai nou membru al familiei – Lady Kady – o Chiweenie (n.r. – combinație între Daschund și Chihuahua) de doar 2,7 kilograme, adoptată la finalul lunii februarie. „Lady Kady” este vedetă pe conturile de pe rețelele de socializare ale sud-africanului și de cele mai multe ori stă chiar în tribune, în brațele lui Kelsey. Iar viața pe tur cu un animal de companie este tare amuzantă, uneori. De exemplu, înaintea ediției din 2017 a Wimbledonului, soția lui Kevin Anderson nu l-a însoțit pe acesta pe zborul direct Statele Unite – Londra, ci a fost nevoită să poposească în Franța și de acolo să schimbe mai multe mijloace de transport, pentru ca ‘Lady Kady’ să nu rămână acasă. Cu umor, Anderson a declarat că noua sa cățelușă îi aduce noroc, după victoria din primul tur în fața lui Fernando Verdasco.
We love our little dog Lady Kady who came from Dezzy’s Animal Rescue & I hope to inspire more people to help this cause #AdoptDontShop [2/2] pic.twitter.com/LHRGXVzzbZ — Kevin Anderson (@KAndersonATP) February 23, 2017
We love our little dog Lady Kady who came from Dezzy’s Animal Rescue & I hope to inspire more people to help this cause #AdoptDontShop [2/2] pic.twitter.com/LHRGXVzzbZ
— Kevin Anderson (@KAndersonATP) February 23, 2017
Deși are un gabarit impresionant, Anderson a avut mereu lipici la… căței de talie mică. În copilărie, a avut o cățelușă Bichon Maltez, pe nume Lulu. Sud-africanul a povestit cu umor că din cauza simpaticei Lulu, a ajuns la operație de apendicită.
Și încă un detaliu: ca un omagiu adus Universității din Illinois, unde Kevin și Kelsey s-au cunoscut, nunta pentru ‘The Andersons’ a avut o tematică specială; Fighting Illinois și culorile alb-portocaliu.
„Este unul dintre jucătorii cel mai greu de înfruntat atunci când este în formă. Un tip înalt, care se mișcă foarte bine, cu un serviciu formidabil și un foarte bun joc de atac”, Goran Ivanisevic, fost număr unu mondial, despre Kevin Anderson – într-o ediție ATP Uncovered
Kelsey Anderson a lansat, în 2015, un blog al „soției unui jucător de tenis”
Dacă WAGS – celebrele soții și logodnice ale fotbaliștilor britanici – au locul lor pe prima pagină a tabloidelor, reality-show-uri și au fost chiar sursă de inspirație pentru filme și seriale, partenera de viață a lui Kevin Anderson a lansat în 2015 Tour Wife Tales – un blog cu detalii despre rutina vieții în circuitul profesionist de tenis, din perspectiva companionului.
Kelsey a jucat golf în echipa colegiului și de aceea, spune ea, înțelege perfect implicarea și întreaga muncă depusă de soțul ei pe teren și la antrenamente.
Chitara de acasă, din Florida
Sud-africanul a învățat în urmă cu aproape cinci ani să cânte la chitară. Are în casa de la Delray Beach o chitară primită cadou de la soția sa, de Crăciun, iar visul său este ca, o dată, să ajungă să urce pe scenă alături de una dintre trupele sale favorite.
„Întotdeauna a avut un serviciu foarte bun, dar mai nou este extrem de puternic de pe linia de fund a terenului. Returnează foarte bine acum și,dacă nu reușești să iei cele câteva șanse pe care le întâlnești pe serviciul lui, atunci te afli sub o mare, mare presiune pe lansarea ta”, Alexander Dolgopolov, jucător din Ucraina, despre Kevin Anderson – pentru ATP Uncovered
Încrederea – ingredientul care i-a lipsit ani de zile
Kevin a început tenisul alături de tatăl său, iar cea mai importantă lecție primită a fost aceea că pe primul loc vine munca asiduuă. „Munceam pe rupte și el tot timpul îmi spunea că, pentru a-mi îndeplini visele, trebuie să depun efort – iar asta am continuat să fac toată cariera„, spunea Anderson pentru site-ul ATP.
Dacă în sportul alb s-ar putea cumpăra încredere, o lovitură, forță sau îndemânare – Kevin Anderson ar alege, categoric, un plus de încredere. „Încredere în mine, încredere că acolo pe teren pot să reușesc loviturile acelea – cele mai bune pe care le fac la antrenament. Asta mi-a lipsit, asta îmi lipsește încă pe alocuri. Te trezești în fața unor super-jucători și simți că trebuie să faci mai mult. Dar eu nu o fac. Învăț să fac asta„, spune Anderson.
Într-o ediție ATP Uncovered, Anderson explica de ce explozia sa în circuit a întârziat: „Sunt jucători pentru care este mai ușor să creadă că, atunci când ies pe teren, pot învinge pe oricine. După terminarea Colegiului, când am devenit profesionist, mie mi-au trebuit ani de zile„, își amintește el.
„Transformarea pe care a suferit-o jocul lui este incredibilă. Îmi place la nebunie ceea ce a făcut cu jocul lui”, Brad Gilbert, antrenor și comentator de tenis, despre Kevin Anderson – pentru ATP Uncovered
Un set-test cu Federer, pe care îl va ține minte toată viața
În 2008, la Miami, Anderson a avut parte de un antrenament aparte: a jucat un set împotriva lui Roger Federer. „Eram de ceva timp pe tur și văzusem la viața mea câțiva jucători din top. Țin minte că am și câștigat acel set. Știam că este doar un antrenament, dar sentimentul a fost fantastic. La câteva zile după aceea, îl învingeam pe Djokovic„. Era primul meci direct dintre Anderson și „Nole”, iar sud-africanul se impunea cu 7-6(1), 3-6, 6-4. Djokovic și-a luat apoi revanșa, cu cinci victorii consecutive.
În circuit, Anderson l-a înfruntat de patru ori pe Roger Federer, între 2013 și 2015, dar nu a reușit să câștige vreun set.
Palmaresul lui Kevin Anderson în fața jucătorilor din ‘Big 4’:
„Partidele de tenis se decid, de fiecare dată, în câteva puncte – fie că este vorba despre meciuri de trei seturi, fie că este vorba despre meciuri de cinci seturi. Încerc să nu mă gândesc la acest lucru în timpul meciului, sau să o fac cât mai puțin. Încerc să mă concentrez pe jocul meu, pe ceea ce funcționează pentru mine în acel moment. Te antrenezi înainte, ai pregătit ceea ce urmează să faci: important pentru mine este să rămân relaxat”, Kevin Anderson
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER