Ana Kurnikova s-a născut pe data de 7 iunie 1981 la Moscova și a urcat până pe locul 8 în ierarhia individuala WTA, fiind la un moment dat lideră în proba de dublu. Pe de altă parte, Maria Sharapova a văzut lumina zilei la Niagan, în Siberia, pe data de 19 aprilie 1987 și ocupă în acest moment locul 23 la individual (dar a fost și lider), în timp ce la dublu cel mai bun loc ocupat a fost 41.
Sunt mulți factori care i-au făcut pe specialiști să presupună că Sharapova va urma drumul compatrioatei sale, Kurnikova, care pare a fi mai mult interesată de viața de familie decât de ideea de se întoarce în lumea sportului alb. Astăzi, lucrurile diferite din viețile și din carierele celor două.
Diferențe
Simplu și dublu
Interesant este ca Ana Kurnikova a fost slăbuță la simplu, dar s-a descurcat mult mai bine la dublu, în timp ce în cazul Mariei totul a fost pe dos din acest punct de vedere. Mai clar, Ana Kurnikova a jucat tenis la cel mai înalt nivel între 1995 și 2003, iar cea mai bună poziție ocupată vreodată a fost un loc 8, dar și mai rău este că nu a câștigat niciodată un turneu individual. Și asta, în ciuda discriminării pozitive de care s-a bucurat în tot acest timp, ea primind numeroase wild-card-uri de la organizatori, simpla ei prezență însemnând aglomerație de puiblic, dar și a altor sponsori. În context, la un moment dat, Ana a primit mesaje clare prin presă, scrisori deschise de la foste vedete ale sportului alb, care o sfătuiau să se retragă.
„Ana, ești frumoasă, dar să primești invitații peste tot și să pierzi fără păs încă din primul tur este cam prea mult. Lasă-te, în felul acesta tinere talente au șanse să promoveze. Retrage-te înainte să începi a fi hulită sau fluierată, iar acel moment chiar nu este departe”, ar fi rezumatul scrisorilor deschise.
Drept pentru care, într-un dramatic final, rusoaica a aruncat prosopul. Dar, asta nu înseamnă că nu mai are din ce să trăiască… Pe de altă parte, Anușka a ajuns pe prima poziție în ierarhia de dublu, probă în care a câștigat 12 turnee, dintre care două de Grand Slam, Open-ul Australiei și US Open, ambele în 1999, de fiecare dată făcând pereche cu elvețianca de origine slovacă Martina Hingis. De cealaltă parte, Mașa este pentru al 8-lea an consecutiv în elită, perioadă în care și-a adjudecat 22 de turnee WTA, 19 la simplu și doar trei la dublu, ajungând pe locul 1 WTA la un moment dat, dar niciodată mai sus de poziția 41 la dublu. În acest moment, siberianca se află pe locul 23 mondial. Forță și determinare
În ceea ce privește stilul, Kurnikova a repetat până la saturație că jocul său nu imită pe nimeni anume, deși le-a menționat mai mereu pe Graf și pe Seleș va fiind cele două oglinzi vii ale sale. De remarcat jocul său agresiv de pe fundul terenului și un ritm excelent de lovire. Punctele sale slabe fiind loviturile razante cu fileul, a căror forță prost calibrată făcea ca majoritatea fie să nimerească fileul, fie să fie prada ușoară pentru jucătoarele de tip serviciu-voleu. În plus, se pierdea adesea atunci când evolua împotriva unei adversare mult mai bine clasată decât ea în ierarhia mondială. În plus, e clar că nici nu a punea o mare pasiune în ceea ce făcea, ea declarând în mai multe rânduri că visul ei fost să fie manechin sau actriță. Rivala sa, Șarapova se bazează pe un joc ofensiv, complet din acest punct de vedere, lovituri executate atât de drive cât și de rever, precise și puternice și asta, în primul rând datorită mentalului ei foarte puternic. Criticii spun despre ea că riscă prea mult, dublele greșeli la serviciu sau erorile neforțate fiind destul de numeroase în cazul ei.
Șara, cum o alintă americanii, este genul de sportivă căreia îi place jobul pe care îl face și asta se vede și în jocul ei, acolo unde pun mult suflet. „Știu că este loc de mai bine și de aceea mă antrenez câte o oră în plus pe zi”, compatrioata lui Putin dixit.
Atitudini față de țara-mamă
Drumurile celor două în ceea ce privește prezența în meciurile din Fed Cup (un fel de Cupa Davis feminin) au fost, și ele, foarte diferite. Kurnikova a răspuns mai mereu prezent chemării Maicii Rusii, în schimb, tovarășa Mașa nu prea a făcut acest lucru, declarând public că nu datorează nimănui nimic, iar povestea cu patriotismul este o chestie care datează din epoca Sovietelor. Ana a debutat în zisa competiție, cea mai importantă pe națiuni, în anul 1996, atunci când Rusia elimina Slovenia și, în același an, câștiga trofeul pentru Rusia, împreună cu Makarova, fiind cea mai tânără tenismană care a câștigat trofeul respectiv. În schimb, Șarapova a acceptat să joace pentru culorile Rusiei abia anul trecut, când țara sa a întâlnit și eliminat Israelul, ea făcându-și bucata ei și învingând în ambele partide de simplu. Mai nou, se speculează că Mașa ar dori să obțină cetățenia americană și să joace pentru State, dar nimic concret până acum.
Manageri rivali Întâmplare sau destin, Ana și Mașa sunt reprezentate de două agenții care sunt concurente feroce pe piața în domeniu, Octagon, în cazul Kurnikovei, IMG în ceea ce o privește pe Șarapova.
Zeițe online
Universul web are și el ceva de spus în cazul celor două, iar aici Șarapova i-a luat fața Kurnikovei. Astfel, motorul de căutare google a înregistrat peste 5 milioane de pagini în care este inserat numele ei, aproape 4 în cazul Kurnikovei. Pe youtube există 3 mii de clipuri video care o au ca protagonistă pe Șarapova, în timp ce Ana este eroina a doar o mie și ceva de astfel de creații video. În sfârșit, pe site-ul de socializare Facebook sunt înregistrați 32.000 de fani ai Șarapovei, în timp ce Anușka nu poate conta decât pe 12.000 de suporteri internauți.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER