Sorana împlinește vineri 27 de ani de viață și 11 ani de tenis profesionist! Jucătoarea născută la București, stabilită la Târgoviște și șlefuită în SUA este una dintre cele mai carismatice tenismene ale lumii. Și-a construit o reputație prin jocul ei estetic, extrem de agresiv, dar și prin rezultate notabile. „Sori” a adus faimă României înainte ca Simona Halep și compania să apară în elita sportului alb, inspirând și alte jucătoare să-și urmeze visul în tenis.
Momentele importante din cariera Soranei Cîrstea:
Anul 1994: Se apucă de tenis la vârsta de 4 ani, fiind îndrumată de mamai ei, Liliana: „Părinții mei au admirat dintotdeauna acest sport, așa că m-au încurajat să îl practic încă de mică”, spune Sorana.
Anul 2006: Cîrstea impresionează încă din perioada junioratului și devine o jucătoare de Top 10 la categoria de vârstă U16. În anul 2006, ea atinge cel mai bun loc în clasamentul junioarelor – 6 ITF.
Anul 2007: La doar un an de la trecerea la tenisul profesionist, Sorana se califică într-o finală WTA, la Budapesta, venind din calificări. Cîrstea câștigă patru meciuri pe tabloul principal, toate în trei seturi, dar pierde finala cu argentinianca Dulko, scor 7-6, 2-6, 2-6. În ciuda înfrângerii, ea devine prima româncă după Ruxandra Dragomir (2000) care dispută o finală WTA.
Anul 2007: Ajunge în finala de dublu a junioarelor de la Roland Garros, dar ratează titlul alături de americanca Alexa Glatch. Cele două au fost învins de favoritele trei, Ksenia Milevskaya și Urszula Radwanska.
Anul 2008: Câștigă primul trofeu în circuitul WTA, la Tașkent, după o revenire frumoasă în finala cu Sabine Lisicki: 2-6, 6-4, 7-6.
Anul 2009: În vârstă de doar 19 ani, Sorana face spectacol la Roland Garros și își câștigă locul printre cele mai bune opt jucătoare ale Grand Slam-ului desfășurat pe zgură. După ce le învinge pe Wozniacki și Jankovic, jucătoarea nostră se oprește în sferturi (1-6, 3-6 cu Stosur).
Anul 2009: Sorana reușește un nou parcurs fantastic, la Los Angeles, unde bifează o semifinală după ce produce două mari surprize: 1-6, 4-6, 7-6 cu Wozniacki în turul doi, respectiv 7-6, 1-6, 7-5 în fața Radwanskăi, în sferturi. Este învinsă în penultimul act de aceeași Stosur, scor 6-3, 6-2.
Anul 2010: Are onoarea de a fi invitată la o prestigioasă competiție inter-țări, Hopman Cup, alături de Victor Hănescu. Obține și o victorie, luându-și revanșa în fața favoritei gazdelor Stosur, scor 3-6, 6-4, 6-3.
Anul 2012: După un an și jumătate în care și-a ieșit din formă, Cîrstea strălucește din nou, în sezonul de zgură, învingându-le pe favoritele Marion Bartoli, la Madrid, și Jelena Jankovic, la Roma. Confirmă și pe iarbă, reușind o surpriză uriașă la WImbledon: 6-3, 6-4 cu Na Li, în turul doi.
Anul 2013: Are un parcurs magic la Toronto, ajungând în prima finală Premier 5 a carierei! După ce răpune patru legende ale tenisului mondial pe traseu (Wozniacki, Jankovic, Kvitova și Na Li), Sorana cedează finala cu Serena Williams, scor 2-6, 0-6.
Anul 2013: Atinge cel mai bun loc al carierei: 21 WTA, pe 16 august.
Anul 2014: Este cea mai bună jucătoare din naționala de Fed Cup a României, din care face parte și Simona Halep, având o contribuție decisivă la calificarea în Grupa Mondială II din Fed Cup. După două victorii în grupa Europa/Africa (6-1, 6-0 cu unguroaica Jani, respectiv 6-3, 6-2 cu ucraineanca Savchuk), Sorana Cîrstea câștigă ambele puncte în barajul cu Serbia de la București (scor 4-1): 3-6, 6-1, 6-2 în fața Anei Ivanovic și 6-3, 6-7, 6-3 cu Bojana Jovanovski.
Anul 2016: După aproape doi ani în care se chinuie teribil și ajunge pe locul 250 din cauza unei accidentări la umăr, Cîrstea ia o decizie importantă: își schimbă tehnica la serviciu, își angajează un nou antrenor – pe Marius Comănescu, și redevine o jucătoare consistentă.
Anul 2016: Se întoarce în Top 100 WTA după un sezon și jumătate, mulțumită parcursului excelent din cadrul turneului Premier Mandatory de la Madrid (sfert de finală – 6-4, 3-6, 3-6 cu Dominika Cibulkova).
Anul 2017: Sorana se califică în premieră în optimi la Australian Open, reușind să spele rușinea celorlalte jucătoare din România – care nu au depășit turul doi la Melbourne. După ce învinge două jucătoare mult mai bine cotate, pe Suarez Navarro și pe Riske, „Sori” pierde în optimi la Garbine Muguruza, cu 6-2, 6-3.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER