Laboratorul acuzat de Simona Halep că i-a alterat probele biologice, reacție oficială: „Formularul este semnat de sportiv!”
Laboratorul acuzat de Simona Halep că i-a alterat probleme biologice a oferit prima reacție oficială. Astfel, se specifică faptul că elaborarea și predarea documentației laboratorului către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA.
Simona Halep a vorbit, în cursul zilei de 7 martie 2024, la Antena 3 CNN, despre probele care i-au fost recoltate, în București. Sportiva a declarat că acestea au fost alterate, fiind ținute, aproximativ două ore, într-o temperatură necorespunzătoare.
Laboratorul acuzat de Simona Halep că i-a alterat probele biologice, reacție oficială
După declarațiile făcute de fostul lider WTA, Laboratorul de Control Doping din România a făcut mai multe precizări, pentru a clarifica situația.
„În contextul informațiilor apărute în spațiul public cu privire la cazul domnișoarei Simona Halep, Laboratorul de Control Doping din România face următoarele precizări:
Laboratorul de Control Doping din România, acreditat de Agenția Mondială Anti-Doping (WADA), respectă prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și ale documentelor complementare emise de WADA și prevederile standardului internațional SR EN ISO/CEI 17025:2018;
Atribuțiile principale ale Laboratorului de Control Doping includ recepția, analiza probelor de control doping și raportarea rezultatelor conform prevederilor Standardului Internațional pentru Laboratoare”, se arată în începutul comunicatului.
„Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor”
Reprezentanții laboratorului susțin că, în cazul Simonei Halep, s-a procedat corect, conform prevederilor existente și că Simona Halep a primit o copie a formularului pe care l-a semnat, imediat după recoltarea probelor.
„Conform prevederilor Codului Mondial Anti-Doping și a documentelor complementare, Autoritățile de Testare (TA) au responsabilitatea de a planifica testările doping, Autoritățile de Recoltare (SCA) au responsabilitatea de a recolta probele, de a le transporta și preda laboratoarelor de control doping acreditate de WADA, iar Autoritățile de Gestionare a Rezultatelor (RMA) au responsabilitatea gestionării rezultatelor analizelor de control doping și a încălcărilor non-analitice ale reglementărilor anti-doping.
Toate aceste autorități sunt precizate pe formularul de control doping care este semnat de sportiv la sfârșitul ședinței de recoltare a probelor. O copie a acestui formular este predată sportivului.
De regulă, la acest moment ofițerul de control doping informează sportivul cu privire la faptul că datele sale cu caracter personal (nume și prenume, data nașterii, semnătura, etc.) nu sunt transmise laboratorului și nu se regăsesc pe niciun document care este predat laboratorului împreună cu probele.
Laboratorul de Control Doping din România, ca orice alt laborator de control doping acreditat WADA, nu este TA, SCA sau RMA. APMU (Unitate de Management a Pașaportului Sportivului) este responsabilă cu evaluarea datelor analitice furnizate de laborator și a validității probelor pașaportului în numele custodelui pașaportului sportivului
Laboratorul de Control Doping din România nu este APMU. Laboratoarele de control doping nu au rolul de custode al pașaportului sportivilor
Laboratorul de Control Doping din România, conform Codului Mondial Anti-Doping, Standardului Internațional pentru Laboratoare și documentelor complementare, nu este informat cu privire la identitatea sportivilor. Laboratorul de Control Doping din România nu a fost informat cu privire la identitatea domnișoarei Simona Halep.
Recepția și analiza probelor, raportarea datelor analitice ale parametrilor hematogici și a datelor referitoare la temperatură (valori de temperatură înregistrate de la recoltarea probelor, pe parcursul transportului probelor, recepția în laborator și până la omogenizarea probelor înainte de analiză), elaborarea și predarea documentației laboratorului către APMU și ITIA au fost realizate în conformitate cu prevederile Codului Mondial Anti-Doping, ale Standardului Internațional pentru Laboratoare și a documentelor complementare emise de WADA
Datele de identificare ale Laboratorului de Control Doping din România au fost precizate pe documentația transmisă către APMU și ITIA, conform prevederilor documentului tehnic TDDOC al WADA”, a încheiat Laboratorul de Control Doping din România.