Le-a dat speranțe rivalelor că o lasă mai moale, dar și-a adăugat un turneu greu în 2015. Serena Williams explică revenirea pe terenul celei mai dureroase amintiri din tenis. „Indian Wells rămâne un pivot al poveștii mele”
Serena Williams a anunțat că renunță la boicotul început în urmă cu 13 ani și, în prima jumătate a lunii martie, va fi prezentă pe tabloul turneului de la Indian Wells. Proaspăt-câștigătoare la Australian Open, americanca cu 19 titluri de Mare Șlem a scris o confesiune plină de emoție pentru publicația britanică Time, explicând cum s-a simțit izgonită de pe terenul unui turneu în care marcase primele borne personale în carieră.
- Serena Williams a disputat patru ediții ale turneului de categorie Premier de la indian Wells, un candidat serios pentru titlul neoficial de „al cincilea Grand Slam”: a început cu o înfrângere în primul tur al calificărilor, în 1997, apoi a câștigat două titluri în trei participări, ajungând la un bilanț la simplu de 15 victorii și 2 înfrângeri, la doar 19 ani, la turneul organizat de Larry Ellison.
- După o tentativă prea timpurie de a intra în circuit în 1995, Serena Williams a făcut o nouă încercare de a se lansa în sportul alb, în 1997, la Indian Wells: a jucat calificări la simplu și a intrat pe tabloul principal de dublu, alături de sora sa mai mare, Venus, alături de care a obținut și prima victorie WTA, împotriva perechii favorite 8, formată din Conchita Martinez și Patricia Tarabini (Spania / Argentina), scor 4-6, 7-6(5), 7-5.
- În 2001, Serena Williams s-a impus pentru a doua oară la Indian Wells, în trei seturi împotriva belgiencei Clijsters, 6-2 în decisiv, după ce a fost huiduită și înjurată de spectatori pe toată durata finalei, aceștia invocând un blat care a determinat retragerea în semifinală a surorii mai mari, Venus, pentru a-i lăsa mezinei cale liberă spre titlu.
„În 2001, eram o tânără de 19 ani concentrată să câștig și să devin cât de bună pot fi, pentru mine și pentru copiii care priveau în sus, spre mine. Am petrecut zeci și mii de ore, mare parte a adolescenței mele, servind, alergând, exersând, zi de zi, în urmărirea unui vis. Care atunci începea să prindă contur”, povestește Serena Williams, cea care inițial, s-a aflat pe lista jucătorilor înscriși și la ediția din 2014 a turneului american.
Jurnalistul american Ben Rothenberg a readus în prim-plan imaginile de la ultimul meci al Serenei la Indian Wells. Mezina Williams câștigase până la ora finalei respective un singur titlu de Mare Șlem, în 1999, la US Open.
„Acuzațiile nefondate ne-au durut, au tăiat răni profunde, au smuls ceva din noi”
„Ca jucătoare de culoare, arătam diferit. Sunam diferit. Mă îmbrăcam diferit. Serveam diferit. Dar când intram pe teren, puteam concura cu oricine. Când am ajuns la Indian Wells, în 2001, eram pregătită să câștig. Dar nimic nu m-ar fi putut pregăti pentru ce a urmat în finală. De cum am pășit pe teren, spectatorii au început să mă ia în derâdere, au început huiduielile. În semifinale ar fi trebuit să joc împotrivei surorii mele, Venus, care însă avea tendinită și a trebuit să abandoneze. În întreaga mea carieră, integritatea a reprezentat totul pentru mine. Pentru Venus, și mai mult. Acuzațiile nefondate că meciul nostru a fost aranjat ne-au durut, au tăiat răni profunde, au smuls ceva din noi. Substratul rasist a fost dureros, derutant și nedrept. În sportul pe care l-am iubit din toată inima, într-unul dintre cele mai dragi turnee, m-am simțit nedorită, singură și speriată„, a scris Serena Williams.
- „Mă simt norocoasă pentru că indiferent de dubiile care îmi încolțesc în minte, pofta mea de victorii este întotdeauna mai puternică”, spune deținătoarea a 34 de titluri de Mare Șlem la simplu și dublu
„Când am fost huiduită la Indian Wells, parcă de o lume întreagă, dubiile mele au devenit reale. Nici nu mai aveam dorința să câștig. M-a urmărit mult acest moment. La fel și pe Venus – pe întreaga noastră familie. Cel mai mult, pe tatăl meu care și-a dedicat toată viața să ne îndrume în această aventură și atunci asista la un moment în care fata lui era călcată în picioare. Acum lucrurile sunt diferite, după 13 ani. Când antrenorul Rusiei a făcut comentarii rasiste la adresa mea și a lui Venus, WTA-ul și USTA-ul au reacționat. M-am convins cât de mult a evoluat acest sport„, scria Williams, referindu-se la faptul că Shamil Tarpischev a fost suspendat, după ce le-a ironizat pe Serena și pe Venus, numindu-le „frații Williams”.
„Am spus de mai multe ori că nu voi mai juca niciodată acolo. Și, credeți-mă, vorbeam serios. Trebuie să recunosc că eram speriată. Dacă voi intra din nou pe arenă și voi fi din nou fluierată de întreaga tribună? Coșmarul ar fi reînceput„, admite Williams.
„Sunt într-un punct al carierei în care nu mai am nimic de demonstrat. Sunt la fel de motivată ca oricând, dar drumul este mai ușor acum, joc din pasiune pentru acest sport. Cu această dragoste în minte, dar și cu o nouă perspectivă asupra înțelesului lui a ierta, mă întorc cu mândrie la Indian Wells, în 2015. Am credința că fanii de la Indian Wells au crescut odată cu acest sport și mă cunosc mai bine decât o făceau în 2001„, explică sportiva ajunsă acum la 33 de ani.
„Indian Wells rămăne un pivot al poveștii mele iar eu fac parte din povestea acestui turneu. Împreună avem șansa să scriem un final diferit„, își încheie Serena Williams mesajul formulat ca o rugăminte.