13:50 Chiar dacă au reușit break-ul, Sorana Cîrstea și partenera sa nu au putut face față ritmului impus de asiatice și au cedat, scor 6-2, 6-4, în optimile de finală ale probei de dublu. De altfel, înfrângerea Soranei înseamnă că rămânem cu o singură pereche românească la dublu, cea formată din Irina Bara și Mihaela Buzărnescu. Cele două vor juca mâine, contra americancelor Vania King și Jennifer Brady.
13:23 Din păcate, veștile nu sunt bune nici din proba de dublu, unde Sorana Cîrstea e aproape de eliminare. Chan și Yang conduc cu set și 3-2, cu break, în meciul jucat contra româncei și a ibericei Sara Sorribes Tormo.
Mai jos puteți citi cronica meciului Mihaelei:
13:15 GAME, SET ȘI MECI KEYS! 6-1, 6-4 e scorul cu care se termină prima aventură a Mihaelei în optimile de finală ale unui Slam, iar Buzărnescu rămâne cu regretul că a dat peste o adversară aflată în formă de zile mari la serviciu și că s-a trezit prea târziu. Keys închide și meciul cu trei puncte ușoare din serviciu, parcă pentru a completa istoria întregului meci.
Mihaela se oprește aici, dar progresul ei va continua, pentru că victoria la Svitolina îi va da un impulsul moral de care avea nevoie.
13:12 Pressure is on, Madi! Mihaela adună al treilea game consecutiv grație unui joc foarte agresiv, apropiat de ceea ce ar fi trebuit să arate în startul meciului, și își mai oferă o șansă. Keys se așază pe scaun, dar în gândul ei nu sunt decât cele două mingi de meci ratate și faptul că ar fi trebuit să fie deja la vestiare și să scrie pe twitter primele impresii.
13:08 Semne bune! Keys păstrează scenariul clasic, dar doar până la 40-15 în game-ul în care servește pentru meci. Americanca ratează două șanse dea închide meciul, Mihaela prinde un retur norocos, cu reverul, apoi atacă necruțător, tot cu backhand-ul, și face primul break al său în acest meci. 1-6, 3-5, dar dacă Miki vine la 4-5 presiunea de pe umeii lui Keys va fi foarte mare. Curaj, Mihaela!
13:04 La 6-1, 5-1, Keys lasă puțin pedala de accelerație și Mihaela câștigă abia al treilea game în meci. Urmează însă testul, cu americanca servind pentru un meci în care nu i-a lăsat nicio șansă de break numărului 30 WTA.
12:57 Dezolant…Pentru Keys câștigarea unui game pe propria servă rămâne o joacă de copii, în timp ce Mihaela se crispează și cedează și al doilea break. Încearcă să scoată ceva cu serviciul spre exterior, dar Keys împinge în picioare, găsește reverul în lung de linie și mai trimite o lovitură de pumnal în moralul și așa afectat al româncei. Prima servă e inexistentă, a doua e „tocată” permanent de returul agresiv al americancei, iar când nu apar dublele greșeli vin dureroasele greșeli de pe rever. 6-1, 4-1 pentru Keys, care se poate gândi deja la sferturile de finală.
12:49 2-8! Keys își păstrează constanța debordantă la serviciu, iar asta se traduce printr-o lovitură greu de dus pe plan mental pentru Mihaela. Obligată să joace mereu sub presiune pe propria servă, Miki nu găsește primul, e taxată la fiecare ocazie de returul advesarei și prima ei optime de finală la Grand Slam se transformă într-un meci fără istoric: 6-1, 2-1 și serva pentru „Madi”.
Barbara Schett, expert Eurosport, ne spune ce tactică trebuie să abordeze Mihaela: „Cred că Buzărnescu are șanse dacă va reuși să o mute pe Madison pe tot terenul. Și poate face asta. Poate folosi colțurile scurte ale terenului pentru a deschide spații, în special pe zgură. Știm că majoritatea jucătorilor americani nu sunt foarte încântați să se miște pe zgură. De aceea, cred că Buzărnescu are o șansă aici. Trebuie doar să o atragă pe Madison Keys în câteva schimburi prelungite de mingi, pentru că știm că îi place să închidă punctul în două sau trei lovituri”.
12:40 Când regula nescrisă nu se respectă. Se spune că e foarte greu să câștigi un game în care dai două duble greșeli, dar Mihaela face exact opusul. Din nou începe să fie agresivă, se urcă cu forehand-ul pe reverul adversarei, închide la fileu și trece în față pentru prima dată în meci, 1-0 în setul al doilea.
O statistică din primul set ne spune că Buzărnescu nu a câștigat niciun punct cu serviciul al doilea. Dureros. Și important!
12:35 23 de minute, atât durează un set în care nu ai șanse. Game-ul șase înseamnă un break la zero pentru Keys, iar Mihaela pierde prima manșă în mai puțin de 25 de minute, scor 1-5. În ultimul game, Madison a avut nevoie de cinci mingi pentru a închide manșa, dar a făcut-o în cele din urmă după o combinație clasică: serviciu spre exterior și forehand în cross.
Ultimul game al setului a fost îmbucurător, în sensul că Mihaela a reușit să controleze câteva puncte, a făcut pasul în față de câteva ori și asta i-a ușurat teribil misiunea. Dar e nevoie de primul serviciu în teren și de mai multă atenția la prima lovitură de după returul americancei, care de cele mai multe ori e lung și o pune în dificultate.
12:23 Nu e spațiu de manevră pe serviciul lui Keys. Miki pune pe tabelă game-ul de care are nevoie pentru a nu pierde contactul în primul set, însă Keys îi arată încă din start că serviciul ei poate face diferența în acest meci. Americanca trece lejer și de a treia provocare pe propria servă, dă și un as, iar Mihaela rămâne cu un singur punct câștigat în jocurile în care Keys a pus mingea în joc.
Dacă nu începe să citească serva lui Keys, putem asista la un meci terminat foarte repede. Dar avem încredere în Mihaela!
12:15 Keys pleacă mai repede din blockstart. Americanca nu găsește primul serviciu în primul game, dar câștigă patru puncte cu serva a doua și mută presiunea pe umerii Mihaelei. Buzărnescu pleacă greoi, greșește o minge simplă cu reverul la 30-30, americanca simte momentul bun și, după ce face pasul în față, ia break-ul cu un smash sigur, din apropierea fileului.
Vine un nou game simplu pentru Keys, sub privirile lui Ion Țiriac, iar statistica arată îngrijorător: americanca a câștigat 12 dintre primele 14 puncte!
12:00 Start în ziua a opta de la Roland Garros! Mihaela Buzărnescu a pășit pentru prima dată în carieră pe centralul de la Roland Garros într-o atmosferă care o poate avantaja. Philippe Chatrier e gol, cam ca în fiecare dimineață, iar lipsa miilor de fani din tribune poate fi o veste bună pentru Mihaela, care ar mai înlătura puțin din presiune.
Ceea ce a început sub titlul de primul turneu de Mare Șlem la care pleacă din postura de favorită (cap de serie 31) a continuat cum nu se poate mai bine pentru fata care scrie cea mai frumoasă poveste din tenisul românesc. Plecată cu prima șansă în meciurile cu Vania King (6-3, 6-3) și Rebecca Peterson (6-1, 6-2), Mihaela și-a respectat statutul, apoi a dat calculele peste cap în turul al treilea, când a lăsat-o fără replică (6-3, 7-5) pe Elina Svitolina, a patra jucătoare a lumii. Acum, Buzărnescu e pentru prima dată în carieră în optimile de finală ale unui Slam, iar misiunea sa se anunță foarte dificilă, în contițiile în care va da peste o jucătoare de top 10 care nu a pierdut niciun set în primele trei meciuri jucate.
Mihaela Buzărnescu – Madison Keys. Primul meci direct
În anul și jumătate petrecut la nivel înalt, Mihaela nu a întâlnit-o niciodată pe a doua cea mai bine clasată jucătoare din Statele Unite ale Americii și își păstrează statutul de surpriză pentru „Madi”. La fel ca Svitolina, americanca a declarat înaintea meciului că nu știe foarte multe despre fata care a apărut de nicăieri și a ajuns până în optimi, dar că va face tot posibilul pentru a o cunoaște cât mai bine. Tot posibilul au făcut și adversarele lui Keys, însă a șaptea jucătoare a lumii a defilat spre optimi. După două victorii „scurte” cu compatrioatele Sachia Vickery (6-3, 6-3) și Caroline Dolehide (6-4, 6-1), Keys a avut un meci al viitoarelor superstaruri, cu Naomi Osaka, dar l-a tranșat rapid. A fost 6-1, 7-6 pentru americancă, iar victoria i-a adus a doua calificare din carieră în optimile de la Roland Garros, după cea din 2016. Atunci, Keys era trimisă acasă de olandeza Kiki Bertens, în minimum de seturi.
Mihaela Buzărnescu – Madison Keys. Americanca e considerată favorită
Evident, pentru că cele două jucătoare nu s-au mai întâlnit până acum, bookmakerii nu prea știu de unde să apuce meciul care se va înscrie, cel mai probabil, pe un tipar clasic. Stângace, Mihaela va deschide unghiurile, va pistona cu forehand-ul exploziv în rever, punctul slab al adversarei, în speranța că va obține fie avantaj în punct, fie greșeli neforțate. De cealaltă parte, Keys se va baza pe un serviciu uriaș, dar și pe forehand-ul în jurul căruia își creionează întreg planul de joc.
Iar specialiștii în pariuri, care au subestimat-o teribil pe Buzărnescu împotriva Svitolinei, sunt de părere că diferența dintre cele două nu e atât de mare. De aceea, Keys are o cotă de aproximativ 1.55 pentru o victorie, în timp ce Mihaela e din nou underdog, aducând și de 2,4 ori suma investită.
Mihaela Buzărnescu – Madison Keys. „Miki”, într-o distribuție de gală
Performanțele foarte bune reușite de Mihaela au fost de ajuns pentru ca Buzărnescu să aibă parte de unul dintre cele mai frumoase momente ale carierei. În ziua în care se dă și startul optimilor de pe tabloul masculin, meciul Mihaelei va fi primul de pe arena Philippe Chatrier. Apoi, spectatorii francezi vor continua spectacolul cu unul dintre cele mai așteptate meciuri din competiția băieților, Dominic Thiem vs. Kei Nishikori, iar finalul confruntării austriaco-japonez îi va face loc câștigătoarei de la US Open. Sloane Stephens va juca împotriva estoniencei Anett Kontaveit, iar ziua se va închide cu o partidă de cinci stele: Novak Djokovic vs. Fernando Verdasco. Prin comparație, Sasha Zverev, favoritul al doilea de pe tabloul masculin, a fost trimis să joace pe Suzanne Lenglen, de la ora 12:00, contra rusului Karen Khachanov. Aceeași soartă a avut-o și Caroline Wozniacki, cea care o va înfrunta pe Daria Kasatkina, tot pe Lenglen, în ultimul meci al zilei.
Tot de la ora 12:00 ținem ochii și pe competiția de dublu, Sorana Cîrstea forțând o calificare nesperată în sferturile de finală. Alături de iberica Sara Sorribes Tormo, românca va înfrunta cuplul Hao-Ching Chan (Taipei) / Zhaoxuan Yang (China), cotat cu șansa a opta la trofeu.