Cehia – România, 1-1 după prima zi, în Fed Cup. Simona Halep și Karolina Pliskova și-au confirmat statutul de #1, au adus punct pentru echipele lor, iar miza duelului direct, de duminică, a devenit și mai clară

Cehia - România, 1-1 după prima zi, în Fed Cup. Simona Halep și Karolina Pliskova și-au confirmat statutul de #1, au adus punct pentru echipele lor, iar miza duelului direct, de duminică, a devenit și mai clară
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • Cehia – România, 1-1, după prima zi de întrecere: cele două aspirante la un loc în semifinale au punctat după victorii clare ale rachetelor numărul unu. Karolina Pliskova a dus Cehia în avantaj după primul meci, iar Simona Halep a egalat.
  • Meciul 1: Karolina Pliskova (5 WTA) – Mihaela Buzărnescu (29 WTA), 6-1, 6-4. Pliskova își menține invincibilitatea în meciurile inaugurale jucate pentru Cehia în Fed Cup. Numărul cinci mondial a dominat primul set, după un prim game lung, echilibrat, în care a apărat două mingi de break ale Mihaelei. Cu un serviciu foarte performant, lovituri tari, plate, puse în valoare de suprafața de joc foarte rapidă, Pliskova a găsit nivelul just de agresivitate. După ce în primul set a punctat abia după jumătate de oră, Buzărnescu a luat un start bun de set doi: tură autoritară la serviciu, a avut minge de break în game-ul doi, a răzbit într-un game 3 maraton, în care ambele rachete au fost izbite de pământ. Mai eficientă în raliu, a pus-o sub presiune pe Pliskova, însă racheta numărul unu a Cehiei a accelerat exact în final de set, trecându-și în cont a treia victorie din tot atâtea partide în fața bucureștencei în vârstă de 30 de ani.
  • Meciul 2: Katerina Siniakova (44 WTA) – Simona Halep (3 WTA), 4-6, 0-6. Cea mai bună jucătoare a României și-a impus clar valoarea în fața numărului unu al probei de dublu: a făcut diferența devreme în partidă, s-a desprins rapid pe tabelă, însă a avut și un moment de deconectare, la 5-2, când nu a reușit să închidă conturile manșei inaugurale. Halep a avut nevoie de șase mingi de set pentru a câștiga primul act, trei dintre ‘set point’-uri fiind irosite cu duble greșeli. Românca nu i-a mai dat însă nicio șansă adversarei în setul doi, Siniakova câștigându-i doar 10 puncte și neavând vreo minge de game în setul doi.
  • Duelul Cehia – România se reia, duminică, de la ora 14:00, cu meciul direct Karolina Pliskova – Simona Halep, urmat de Katerina Siniakova – Mihaela Buzărnescu. În caz de egalitate, 2-2, partida de dublu va fi decisivă.
  • Echipa de Fed Cup a României înfruntă în weekendul 9-10 februarie, la Ostrava, echipa cu șase trofee în ultimele opt ediții ale competiției pe națiuni din tenisul feminin. Este singurul duel din această fază a competiției care aduce la start două jucătoare din Top 5 WTA (la simplu). În plus, gazdele mizează și pe ocupantele primelor două poziții în clasamentul mondial al probei de dublu.

 

â–º VICTORIE, SIMONA HALEP Românca încheie partida cu șapte game-uri câștigate la rând, după un adevărat tur de forță în setul secund: Siniakova a câștigat doar 10 puncte în manșă, nu a avut minge de game. Singura sincopă din jocul Simonei a apărut, din nou, la minge de meci, când românca a comis o nouă dublă greșeală, la fel ca în setul doi.

â–º 18 minute în setul doi și un 4-0 ca un pansament pentru echipa României.

â–º DUBLU BREAK HALEP Românca nu face nicio clipă economie la efort, iar erorile Siniakovei se înmulțesc, iar România este în pole-position pentru a puncta la general.

â–º BREAK HALEP. Românca repetă istoria din primul set, începând cu break și manșa a doua.

â–º SET HALEP, 6-4! Simona nu scapă de emoții nici în acest game, văzându-se condusă, 0-30 pe lansare. Serviciul a funcționat cu intermitență: a scos-o din bucluc la 0-30, a încurcat-o din nou la minge de set (a treia dublă greșeală comisă pe minge de set), apoi a adus liniștea – as la egalitate și serviciu doi de top pentru un 6-4 în 47 de minute. Simona a încheiat manșa pe plus, însă și-a stricat puțin cifrele statistice.

â–º Siniakova câștigă al doilea game consecutiv, chiar dacă ajunge să facă șpagatul pe suprafața de joc după un atac al Simonei. Românca servește din nou pentru partidă, la 5-4.

â–º PATRU MINGI DE SET RATATE DE SIMONA, BREAK RECUPERAT DE SINIAKOVA. Simona Halep ratează închiderea manșei inaugurale, de la 40-0, ratând servicii consecutive, oferind șansa tribunei de a inteveni și a o motiva pe jucătoarea lor de 22 de ani.

â–º DUBLU BREAK HALEP Partida curge logic, conform calculelor hârtiei. Simona nu are nevoie să se întrebuințeze prea mult, Siniakova alternează momentele ireproșabile la serviciu cu greșeli și ezitări de toate tipurile. Haleo este la post, aplică presiune și, de la 30-0 pentru reprezentanta gazdelor, își mărește avantajul pe tabelă.

â–º Simona revine de la 15-30 într-un game în care i-a întredeschis ușa Sianiakovei. Românca a trimis de două ori mingea în fileu, însă Siniakova nu a putut finaliza corect mingea de 15-40, iar Simona nu a ezitat să profite, pentru 4-2.

â–º Siniakova ține scorul strâns, ajungând la opt puncte câștigate consecutiv pe serviciu. Simona păstrează avantajul break-ului inițial, la 3-2.

â–º Simona Halep păstrează nivelul de agresivitate și, cu lovituri apăsate, confirmă break-ul, la 15. Răspunsul Siniakovei vine sub forma unui game alb pe serviciu.

â–ºBREAK HALEP A treia jucătoare a lumii a început perfect și a făcut break pe serviciul adversarei. 1-0 la game-uri în primul set.

16:00 Cehia – România, meciul al doilea. Katerina Siniakova – Simona Halep.

â–º VICTORIE PENTRU KAROLINA PLISKOVA, 6-1, 6-4. Racheta numărul unu a Cehiei a pus capăt partidei într-o oră și 25 de minute, reușind mai multe lovituri câștigătoare decât Buzărnescu (17-13) și având o greșeală neforțată mai puțin (25-26)

â–º BREAK PLISKOVA, care va servi pentru victorie și 1-0 la general. Mihaela scapă în primă fază, la 15-40, când lobul sportivei din Cehia aterizează lung, însă Pliskova o valorifică pe a doua.

â–º Pliskova revine de la 0-30 cu nervi de oțel și un joc tactic inspirat. Mihaela a întrezărit o oportunitate, însă în ciuda unei curse în mare viteză spre un drop permisiv al Karolinei, nu izbutește passing-ul.

â–º Mihaela a preluat conducerea la capitolul „lovituri câștigătoare”, 10-6, fiind mai performantă cu reverul. Un passing superb o duce pe Mihaela la 4-3 pe tabelă în setul secund.

â–º Mihaela Buzărnescu nu reușește să se desprindă pe tabelă după ce a salvat la limită game-ul trei. Jucătoarele se impun la 30 pe serviciu la următorul schimb de terenuri. Jocul româncei a crescut însă semnificativ.

â–º HOLD important pentru Mihaela Buzărnescu. Românca îi răspunde Karolinei Pliskova cu un game intens pe serviciu, de peste 10 minute, care amintește de primul joc al meciului. A fost nevoie de 26 de puncte pentru a decide învingătoarea, Mihaela a salvat două mingi de break, și chiar dacă tricolora a fost prima care a dat cu raheta de pământ, Pliskova și-a pierdut cumpătul decisiv după ratarea în fileu de la BP.

Vedeți aici cine este neașteptatul lider al galeriei tricolore la meciul Mihaelei Buzărnescu.

â–º 6-1, 1-1. Hold autoritar și minge de break nefructificată pentru Buzărnescu. Miki începe promițător setul secund, amenințând din nou serviciul advers. Cu ambele picioare în interiorul terenului, Pliskova nimicește însă în doi timpi speranțele Mihaelei la minge de break, cu un forehand contre-pied, trimis inteligent în locul lăsat liber de româncă după retur, în tentativa de a acoperi jumătatea sa de rever, rămasă descoperită.

â–º SET PLISKOVA, 6-1.  Numărul cinci mondial nu se clintește la serviciu, pune capăt manșei inaugurale în 35 de minute, cu 7-3 raportul loviturilor câștigătoare și 8-7 la greșeli neforțate.

â–º La 32 de minute de la startul duelului, Mihaela Buzărnescu reușește să puncteze pe tabelă, cu un prim game. Un serviciu la teu a închis conturile, deși fanii români au avut emoții și aici, de la 40-15, comițând o nouă dublă greșeală.

â–º 5-0, Pliskova se distanțează din nou la 40-0 pe serviciu, cu rapiditate și închide la 15.

â–ºDUBLU BREAK PLISKOVA 4-0 în 24 de minute pentru Pliskova. Racheta numărul unu a Cehiei pune pe tabelă dublu break-ul, cu o lovitură câștigătoare în lung de linie care arată clar jucătoarea dominantă. Mihaela Buzărnescu se apără disperat pe alocuri, încercând să nu cedeze metri față de linia de fund a terenului.

â–º Pliskova are startul pe care l-a visat, cu un 3-0 autoritar. Serviciul face diferența pentru ‘domnișoara as’ a circuitului WTA, chiar dacă Mihaela Buzărnescu o întoarce din drumul spre scaun, la 40-0, cu trei puncte consecutive pentru a forța egalitatea. Românca nu are însă ce face cu returul în ultimele două puncte.

â–º BREAK PLISKOVA, după un game slab pentru Mihaela Buzărnescu. Românca joacă jumătate din puncte cu serviciul doi, este împinsă în defensivă de dreapta înțepătoare a Pliskovei, iar două duble greșeli îi zădărnicesc eforturile, ultima dintre acestea venind chiar la minge de break pentru Pliskova.

â–º 2 mingi de break pentru Buzărnescu în primul game. Pliskova începe ezitant partida și comite multe erori neforțate, în timp ce Mihaela prelungete punctul cu duel pe diagonală, contra reverului advers. Două mingi de break sunt apărate de Karolina, după servicii impunătoare. Mihaela riscă o schimbare de direcție și un atac, încercând să își ofere a treia minge de break, însă trimite departe de țintă, ducând-o pe Karolina la minge de game. Pliskova ratează însă finalizarea, la un voleu  pe centru, iar game-ul inaugural depășește opt minute de joc. Pliskova supraviețuiește, cu cinci greșeli neforțate comise și două mingi de break apărate, închizând game-ul pe lansare după 11 minute.

De notat și faptul că arbitrul a avut deja un prim moment încins de gestionat, când Pliskova nu a fost de acord cu rejucarea punctului, după o intervenție eronată de la linie.

â–º Primul meci al zilei este arbitrat de spaniolul Jaume Campistol, arbitru „Gold-Bagde” începând cu 2017. Ostravar Arena nu este încă plină.

â–º Doamnelor și domnilor, echipa României.

â–º Fanii români nu au cumpărat toate biletele rezervate lor de către Federația Cehă, dar s-au făcut auziți în momentul intonării imnului.

â–º Toată lumea știe, acum: trofeul Fed Cup este acum în „bucket list”-ul Simonei Halep. Mai mult, este prioritatea numărul unu.


13:00 Cehia – România, primul meci.

â–º O oră până la startul partidei de la Ostrava. Cehia începe duelul cu România cu cea mai în formă jucătoare pe hard a momentului. Site-ul WTA a publicat un „clasament al adevărului”, care ia în calcul rezultatele înregistrate de sportive pe o singură suprafață de joc, în ultimele patru sezoane – punctele acumulate anul acesta având pondere mai mare. Karolina Pliskova ocupă prima poziție în „Hard Court Power Index”, în fața danezei Caroline Wozniacki și a câștigătoarei ultimelor două turnee de Mare Șlem, Naomi Osaka. Simona Halep ocupă locul șase.

Adversara Mihaelei Buzărnescu a adunat, deja, 10 victorii pe hard în 2018, fiind învinsă o singură dată, de Naomi Osaka, la Melbourne. Pliskova a câștigat trofeul la Brisbane (turneu de categorie Premier) și este semifinalistă la Australian Open, ea punctând bine și în meciurile strânse (6 seturi decisive câștigate, din 7 jucate). Sportiva cehă a învins patru jucătoare din Top 30 WTA în 2019. Cu Pliskova în teren, Cehia nu a pierdut vreun duel în Fed Cup.

În tabăra tricoloră, Mihaela Buzărnescu are o dublă provocare. În primul rând, „Miki’ speră să obțină prima victorie la simplu pe 2019 – ultimul său succes în circuit înregistrându-se la începutul lui august 2018, la Montreal, înainte ca bucureșteanca să se accidenteze la gleznă. În al doilea rând, Buzărnescu trebuie să își gestioneze perfect trăirile, ea fiind, practic, pentru prima dată, în situația de a juca un meci cu asemenea miză după momentul emoționant, unic, al intonării imnului (vezi AICI cum a trăit Ana Bogdan momentul intonării imnului la debutul său în Fed Cup, sau ce spunea Sorana Cîrstea despre intensitatea momentului care deschide, oficial, o partidă Fed Cup). Revenită în echipa României pentru prima dată după 2012 (an în care obținea, de altfel, două victorii în meciul de deschidere al unor înfruntări Fed Cup pentru România, cu Ungaria și Luxemburg), Mihaela Buzărnescu se poate aștepta la un amalgam de emoții. Adversara sa a mai trecut prin astfel de momente, în Grupa Mondială, de 3 ori (de fiecare dată când Karolina a deschis confruntarea pentru Cehia a câștigat meciul, iar echipa sa a triumfat – 2015, contra Canadei, 2016, cu România și Franța).


FED CUP 2019, Cehia – România. Echipa de Fed Cup a României înfruntă în weekendul 9-10 februarie, la Ostrava, echipa cu șase trofee în ultimele opt ediții ale competiției pe națiuni din tenisul feminin. Derby-ul sferturilor de finală ale Grupei Mondiale Fed Cup este singurul duel care aduce la start două jucătoare din Top 5. În plus, gazdele aliniază la start și un dublu de vis, cu ocupantele primelor două poziții în clasamentul mondial al probei de dublu.

Pe o suprafață de joc verde, mai rapidă decât hard-ul întâlnit în majoritatea turneelor WTA, România deschide duelul cu racheta a doua, Mihaela Buzărnescu. Bucureșteanca în vârstă de 30 de ani, ocupanta locului 29 în clasamentul WTA, o înfruntă pe Karolina Pliskova (26 ani, 5 WTA), liderul echipei Cehiei în absența finalistei de la Australian Open 2019, Petra Kvitova. Pliskova, jucătoarea care contribuia la toate cele trei puncte ale Cehiei în duelul cu România din 2016, de la Cluj, în victoria cu 3-2 din aceeași fază a competiției, a câștigat de-a lungul anilor ambele meciuri directe cu Mihaela Buzărnescu, în set decisiv, ultima dată în turul trei la Wimbledon, în 2018, scor 3-6, 7-6(3), 6-1.

În absența Kvitovei, Marketa Vondrousova (19 ani, 72 WTA la simplu) este singura jucătoare de mâna stângă din lotul Cehiei, însă singura stângace programată să intre pe teren, deocamdată, este Mihaela Buzărnescu (cei doi căpitani-nejucători pot efectua înlocuiri și după tragerea la sorți, pentru meciurile din ziua a doua). Florin Segărceanu a ales să respecte întocmai ordinea din clasamentul WTA în alcătuirea formulei de start. Alegerea Mihaelei a fost o mică surpriză pentru Karolina Pliskova: jucătoarea care, constant, se află în topul celor mai mulți ași serviți în sezon a recunoscut că se pregătea mental pentru un duel dur cu slice-ul Monicăi Niculescu (106 WTA la simplu, o sportivă cu victorie la simplu la Karolina Pliskova, care a evoluat în partida România – Cehia din 2016 și cu un succes în 2018, la Indian Wells, la dublu, în fața surorilor Pliskova).

Nu cred că suntem favorite, Simona Halep e o jucătoare foarte bună și ne va fi greu. Sper ca suprafața să ne avantajeze pe noi. Nu e cea mai rapidă, dar nici cea mai lentă. Am auzit că româncelor nu le place, dar nici nouă nu ne-a convenit cea de la Cluj în 2016. Va fi un tenis mai frumos împotriva Mihaelei decât dacă aș fi jucat contra Monicăi Niculescu. Dacă aș fi fost căpitan nejucător al României aș fi pus-o pe Niculescu să joace cu mine. Mihaela e o jucătoare bună, stângace, evoluează bine și la dublu„, a declarat Karolina Pliskova la conferința de presă, citată de gsp.ro.

În al doilea duel al zilei, Simona Halep o înfruntă pe Katerina Siniakova. Cele două și-au împărțit victoriile în partidele disputate la ediții consecutive ale turneului de la Shenzhen (în 2017 s-a impus cu 7-5 în decisiv sportiva din Cehia, în 2018 a triumfat Simona, 6-0 în decisiv).

Față de meciul precedent cu Cehia, consider că avem și noi mai multă experiență în Fed Cup. Cred că anul trecut am câștigat meciuri importante. De asemenea, atmosfera în echipă cred că e mult mai bună. Suntem mult mai unite, mai mature. În Fed Cup nu e ușor să gestionezi emoțiile. Sunt emoții diferite pentru că joci pentru țara ta și totul aduce o presiune în plus. Dar sper să facem față bine și să ieșim învingătoare de data asta„, a declarat Simona Halep, la o conferință de presă, la Ostrava.

Cehia – România, în FED CUP:

Sala: Ostravar Arena, Ostrava
Suprafața de joc: hard, Novacrylic Ultracushion
Mingile folosite: Wilson Tour All Court

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Ea este soția lui Călin Georgescu! Cristela are propriile afaceri și face bani într-un domeniu inedit
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul să moară: „Era riscant”
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu puțin timp înainte ca artistul…
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
Bombă în mercato! Se face transferul lui Andrei Rațiu. Detalii de la negocieri
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
LIVE TEXT | Alegerile prezidenţiale, pe site-ul Prima Sport! Elena Lasconi a urcat pe locul 2!
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate:
Gigi Becali anunţă o răsturnare de situaţie pentru turul 2 în cursa prezidenţială! Ar fi alt lider după rezultate: "El…
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania prezidențială
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela o meserie total diferită de partenerul ei: ce a făcut femeia în campania…
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
Rezultate şocante, răsturnare de situaţie. REZULTATE ALEGERI în timp real
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte dierenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe primul loc
Rezultate parţiale alegeri prezidenţiale. Elena Lasconi măreşte dierenţa faţă de Marcel Ciolacu, care a căzut pe locul 3. Georgescu, pe…
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
ADEVĂRUL despre România în Al Doilea Război. „Am avut norocul să...”
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Diaspora răstoarnă TOT ce se știa! Marcel Ciolacu nu există în rezultatele de peste graniță
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Cristian Cioacă nu mai scapă. Decizia luată după moartea Elodiei Ghinescu
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
Șoșoacă despre Călin Georgescu: E un...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de ani
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul a murit la 69 de…
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
România este campioană mondială la Counter-Strike 2. Care e „formula” câștigătoare?
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Max Verstappen, campion mondial pentru a patra oară în Formula 1
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el a votat în diaspora
Cum a apărut Ilinca Simion la o secție de votare din București. George Simion a însoțit-o pe soție, deși el…
×