LIVE BLOG ROLAND GARROS | Mitu – Schiavone 7-5, 6-4. Andreea, tăvălugul irezistibil cu dreaptă uriașă și sânge rece cu carul este în premieră în optimi la un turneu de Mare Șlem! Irina Begu, eliminată de Kvitova în 58 de minute: 3-6, 2-6
- Andreea Mitu este „cartușul” României în săptămâna a doua de la Roland Garros, în competițiile de simplu: s-a calificat în premieră în optimi, după o nouă super-partidă, încheiată cu scorul 7-5, 6-4 în fața italiencei Francesca Schiavone.
- Irina Begu (30 WTA) a ratat calificarea în optimile de la Roland Garros – al doilea turneu de Mare Șlem al anului, și prezența în săptămâna a doua de concurs, fiind învinsă sâmbătă, de reprezentanta Cehiei, Petra Kvitova (4 WTA), 3-6, 2-6, în 58 de minute.
- Așa am trăit în format LIVEBLOG pe ProSport ziua a șaptea a turneului de la Roland Garros, cu obiectivul ațintit asupra celor două românce de pe tabloul de simplu.
14:15 Andreea a triumfat și a trăit momentul la maximum pe Terenul 2. Pentru ea, luni nu va începe un nou turneu ci prima săptămână a doua a unui turneu de Mare Șlem a carierei. Sunt Cezara Paraschiv și vă las cu imaginile bucuriei Andreei, postate pe contul oficial al turneului.
14:10 Lacrimi pentru Andreea! Ieri, am văzut-o pe Cornet și pe antrenorul său plângând după victoria franțuzoaicei. Astăzi, Andreea a plâns la capătul meciului care îi aduce rezultatul carierei. Cum a plâns și la Fed Cup, după ce a bătut-o pe Bouchard!
14:05 Andreea are Parisul la picioare! Oraganizatorii reamintesc tuturor că jucătoarea care a făcut senzație pe Terenul 2 este la debutul pe tabloul principal.
13:58 Andreea Mitu, tăvălugul irezestibil cu dreaptă uriașă, sânge rece cu carul și zero complexe este în premieră optimi la un turneu de Mare Șlem: după o oră și 47 de minute a învins-o pe Francesca Schiavone, 7-5, 6-4! Andreea este jucătoarea cu numărul 100 în lume, dar a închis meciul într-un stil de mare campioană: agresiv, cu o dezmeticire instantanee după o minge de meci ratată pe o dublă greșeală, noi lovituri de dreapta pe linie și finalizare la a treia minge de meci – scurtă fără putință de returnat pentru italiancă.
13:49 Andreea Mitu servește pentru meci la 5-4, după ce reușește returul meciului, contabilizează o dublă greșeală a Francescăi, dă din nou cu dreapta și face break-ul, cu winner, în game-ul nouă al setului doi.
13:45 De câte ori se întâmplă ca un meci între două jucătoare dinafara capilor de serie să ia fața unui meci a lui Novak Djokovic la tv? Meciul Mitu- Schiavone chiar este atât de spectaculos. Iar dreapta Andreei are prim-plan-ul de multe ori!
13:36 Momentul de ezitare apare însă și pentru Andreea: la 3-2, italianca prinde aripi după un prim raliu – maraton, cum altfel? – care se încheie cu o eroare greu de uitat, voleu înafara terenului a lui Mitu. Andreea se ceartă și este surprinsă de o serie inspirată de lovituri foarte bine alese și variate ale italiencei, care se lasă cu un re-break alb. 3-3.
13:30 Ce schimbare la serviciu pentru Andreea Mitu. Continuând trend-ul din ultimul joc al manșei inaugurale, Andreea a jucat de opt ori cu prima minge în setul doi, din nouă puncte și nu a cedat niciun punct în spatele primei mingi. 3-1.
13:25 Transformarea numărului patru mondial. Petra Kvitova: „Mă bucur că nu am avut atâtea erori neforțate astăzi”, a punctat la microfonul Eurosport. Dacă în primele două tururi adunase 101 greșeli directe, cu Irina a greșit doar de 9 ori!
13:18 Andreea este stăpâna terenului: începe cu un break, după ce Schiavone întârzie startul actului doi, cu o pauză lungă de vestiare. Mitu confirmă break-ul cu un game alb de serviciu, 2-0.
13:12 Irina Begu, au revoir Paris! A 30-a favorită nu a avut replică nici la Roland Garros în fața Petrei Kvitova și se oprește în șaisprezecimile celui de-al doilea turneu de Mare Șlem al anului. Ca și la Madrid, dezamăgește puțin faptul că Irina nu a reușit să arate mai multă „vână”, mai multă combativitate, mai multă „nebunie agresivă” în fața cehoaicei.
13:10 SET MItu, 7-5! Andreea este imperială pe final de prim set! Patru game-uri consecutive, a doua minge de set convertită într-unul dintre cele mai ușoare game-uri de serviciu ale actului întâi pentru tricoloră.
13:00 Irina și-a pierdut busola: break alb pentru Kvitova, care este, la 3-2 în setul doi, la trei game-uri distanță de primul succes în minimum de seturi la Roland Garros 2015. Madrid, deja-vu…
12:57 Break și re-break pe terenul 2. Andreea are nervi de oțel pentru că îi face italiencei Schiavone cam ce i-a făcut Francesca rusoaicei Kuznetsova. Italianca a câștigat din nou cu returul, dar la 5-3 a fost întoarsă din drum de combativa Andreea care fructifică a doua minge de break. 5-4.
12:50 Revanșa loviturii de dreapta pentru Mitu: break în game-ul șapte și setul este relansat! Superb efortul Andreei care se încăpățănează să rămână agresivă cu dreapta și bine face! Tricolora alterenează ținta forehandului, din centrul terenului, o dată spre dreapta, o dată spre stânga. Obține două șanse de break și rămâne la conducerea punctului, căutând winner-ul pe tușă: de data aceasta, dreapta care în game-ul doi ieșea puțin înafara terenului prinde terenul, chiar și spre surprinderea Andreei și tabela arată 4-3 pentru Schiavone.
12:43 SET Kvitova, în 31 de minute. Cehoaica face puncte pe teren, Irina nu. 12-2 este raportul loviturilor câștigătoare pe Central. Petra trece ușor peste erori, Irina se crispează și nu se strecoară în față suficient de ferm în momentele mai dificile ale jucătoarei aflate pe locul 4 WTA.
12:39 Imaginea oferită de reprezentanții turneului de la Paris spune tot: centralul Philippe Chatrier pare înclinat spre Kvitova, care servește pentru primul set la 5-3
12:36 Schiavone trage de ea, pentru că face exerciții de stretching înaintea startului punctului. dar nu îi lasă nimic nimic Andreei. 4-1.
12:32 Irina nu profită de startul slab de game cinci al Petrei Kvitova. O doză în plus de auto-încurajare nu i-ar strica, iar antidotul sperăm să vină după game-ul alb de serviciu, care o duce pe tabelă la 2-4.
12:24 Ion Țiriac a oreferat să meargă la meciul Andreei Mitu: este un maraton. mitu a câștigat primele trei puncte ale partidei, la retur, dar Schiavone a arătat de ce a fost o dată campioană la Paris și a făcut cinci puncte la rând. Game-ul doi al Andreei a părut interminabil – două mingi de game pentru Andreea, inserate printre cinci oportunități de break ale Francescăi Schiavone care din nou, joacă fiecare punct ca și cum viața sa ar depinde de rezultat. Mitu a intrat just în partidă, căutând liniile, a venit și la fileu iar italianca a fost împinsă pe aceeași linie cu arbitrii. dar dreapta sa funcționează și din defensivă lovește letal. Andreea, cu câteva duble greșeli, a și greșit și scapă startul de meci din mână.
12:18 Nu există loc de tatonări nici pe Central, nici pe Terenul doi. Kvitova este agresivă și reușește break-ul în debut de meci, cu două super-retururi și o supremație impusă de lovitura de dreapta, pe care Irina nu reușește să o evite. 2-0 și Irina a pus deja un genunchi pe zgură în timpul raliului, la propriu. și Kvitova face 3-0, în timp ce Mitu încă nu a terminat primul său game pe serviciu.
12:10 15 grade Celsius și 11 km/h viteza vântului la Paris. Acestea sunt coordonatele starului zilei. Irina păstrează bluza de trening cu mânecă lungă pentru start. Cel mai probabil se va încălzi pe parcurs. La fel procedează, pe Terenul 2 și Andrea. Ambele tricolore încep meciul la retur.
12:05 Begu – Kvitova este duelul „panterelor roz” pe Centralul încă fără spectatori.
UPDATE 12:00 Am ajuns la borna care indică startul zilei de tenis la Paris și inevitabil, ne gândim la cei doi „Adi”. Și inspirația lor. Nu vă gândiță la Adi Mutu, după gafa de pe contul turneului de la Roland Garros, în care Mitu s-a transformat în Mutu. Adrian Marcu este cel care îi va da tactica de joc Andreei pentru meciul cu Schiavone, iar Adi Cruciat, Irinei Begu, pentru meciul cu Kvitova.
UPDATE 11:52 Iată un argument care a contat pentru mine. Cam cât de special este turneul de la Roland Garros pentru Francesca Schiavone? A explicat sugestiv Mats Wilander la microfonul Eurosport: „Francesca Schiavone va crede și la 40 și ceva de ani că poate câștiga la Roland Garros încă o dată, pentru că a făcut-o deja și are atâtea amintiri frumoase de aici”.
UPDATE 11:50 Îl salutăm pe „Che Guevara”, din secțiunea de comentarii, dezamăgit de faptul că am trecut-o pe Schiavone favorită în fața Andreei Mitu. Ne aduce și argumente: „Andreea e favorită. Și la pariuri are cota mai bună 1,66 față de 2.10 al italiencei și pe unele site-uri specialitate”. Mi-ar plăcea să aibă dreptate.
UPDATE 11:45 Și pentru că tot vorbeam de rachete: acestea o așteaptă pe Kvitova de ieri. Oamenii din staff-ul cehoaicei și-au făcut datoria de vineri.
UPDATE 11:40 Roland Garros și Irina Begu, „o dragoste naturală”. Vă întrebați de ce? Rachetele Babolat sunt secretul.
UPDATE 11:35 Andreea Mitu – ghidul începătorului. Așa se intitulează un articol-portet publicat de Thetennisisland.com. Iată cum o descriu: „Cristina-Andreea Mitu a avut într-o privință, anul carierei în circuitul WTA, dar din toate privințele, fata care trece acum drept simplu Andreea, nici măcar nu ar fi trebuit să fie aici. În 2015, ea a bifat toate căsuțele pe care o jucătoare cu pedigree-ul ei și le-ar dori în acest moment al carierei, care a avut însă un moment de cotitură. Andreea Mitu era convinsă că se va retrage, în urmă cu 12 luni. După tendinita la umăr care a scos-o din circuit șapte luni la începutul sezonului trecut, Mitu, chinuindu-se cu jocul său, mentalul și probleme financiare – decisese cu puțin timp înainte de French Open 2014 să se retragă din teniul profesionist la finalul anului. Triumful perseverenței”
UPDATE 11:30 Un motiv în plus care să susțină afirmația de mai jos ne-a dat chiar Andreea Mitu. Cum a întors meciul cu Pliskova? „Mi-am schimbat atitudinea și am încercat să stau la joc”. Și Andru Nenciu a insistat: „Spune-mi cum ai abordat tie-break-ul actului secund? Ai mizat pe o armă anume, a contat mult partea mentală?”. „Nu! Am început să-mi fac jocul și să fiu mai încrezătoare”, a accentuat încă o dată Andreea.
UPDATE 11:27 Cred – cuvântul cheie pentru Irina și Andreea. Să sperăm că amândouă cred astăzi în forța lor. De ce? Iată ce spunea antrenorul Irinei, Artemon Apostu-Efremov, întrebat de ProSport ce îi trebuie Irinei pentru a face marele pas în față: „Răbdare, multă muncă și încredere că poate face acest lucru. Atunci când va fi ea pregătită și încrezătoare că poate ajunge (n.r. – în top 10), va ajunge”. Este valabil și astăzi. La fel și versurile lui R. Kelly.
UPDATE 11:20 Salutare! Și, Bonjour! „Dream team”-ul României este, în această dimineață de sâmbătă, Irina Begu – Andreea Mitu. Sunt Cezara Paraschiv – vom urmări împreună cele două meciuri care stau în acest moment între fetele noastre și tabloul de 16 de la Roland Garros și le vom ține pumnii fetelor noastre.
România are în ziua a șaptea a turneului de la Roland Garros două cartușe pentru prezența în săptămâna a doua a „Mondialului pe zgură” din sportul alb: Irina Begu și Andreea Mitu țintesc prezența în premieră în optimi la Paris. Ambele pornesc clar pe hârtie cu șansa a doua, chiar dacă forma adversarelor stă sub un mare semn de întrebare. În același timp însă, în ambele meciuri, pentru românce se întrevăd oportunități de speculat.
Begu primește revanșa după un prim duel al carierei cu Kvitova, la începutul lunii, la Madrid: cehoaica a trecut de primele două meciuri la Paris deși a avut 101 greșeli neforțate!
Irina Begu a ajuns în turul trei fără a ceda set la Paris, iar meciul al doilea a părut o adevărată defilare. Irina are încredere, este clar pe o pantă ascedentă și va întâlni o adversară ajunsă la meciul direct în modul „survivor” – cu un joc inconstant, redresat la limită în momentele cheie ale finalului de meci, pentru a evita o eliminare timpurie. Scenariul seamănă mult însă cu cel de la Madrid, ceea ce impune un plus de prudență înaintea duelului cu stângacea numărul unu din tenisul feminin. Kvitova este obișnuită cu gestionarea turneelor de Mare Șlem, a câștigat de două ori la Wimbledon și poate lucra reglajele fine, în special cu ziua liberă între tururi.
Parcursul Irinei Begu:
- primul tur: victorie cu americanca Bethanie Mattek-Sands (164 WTA), scor 6-4, 7-6(6)
- turul doi: victorie cu croata Ana Konjuh (93 WTA), scor 6-2, 6-0
Parcursul cehoaicei Petra Kvitova:
- primul tur: victorie cu reprezentanta Noii Zeelande, Marina Erakovic (80 WTA), scor 6-4, 3-6, 6-4
- turul doi: victorie cu spaniola Silvia Soler-Espinosa (97 WTA), scor 6-7(4), 6-4, 6-2
Este o confruntare între două jucătoare care au jucat agresiv la Paris, au luat meciurile pe cont propriu, decizând mult peste 50% dintre punctele jucate în fiecare partidă. Kvitova, o jucătoare de atac prin definiție, a adunat un număr incredibil de greșeli în primele două meciuri: 101, dar totuși, se află încă pe tablou (47 de erori în primul meci, 54 în al doilea). În același timp,Petra și-a bombardat adversarele cu 84 de lovituri imparabile. Cu două seturi mai puțin jucate, Irina a reușit la rândul său 55 de „winners”.
- Meciul de la Madrid, din sferturi, a fost câștigat de Petra Kvitova, 7-5, 6-3, iar Irina Begu a avut o șansă bună în primul set, însă pierderea subită a manșei inaugurale, în ultimul game, când cehoaica s-a furișat pe lângă ea în game-ul de retur, a costat-o pe Irina și debutul setului doi, în care a ratat startul. În Spania, Irina a avut o cădere la serviciu, prima minge nu a mai intrat: per totalul meciului, procentajul de 50% este unul mic pentru a ridica pretenții în fața Kvitovei, iar condițiile din primele zile de la Paris sunt o îngrijorare pentru Irina, pentru că vântul a suflat puternic, a încurcat jucători și jucătoare.
16 prezențe în turneele de Mare Șlem a adunat Irina Begu (Roland Garros 2015 inclusiv).
Andreea Mitu, duel cu o campioană a turneului, nivelat de super-maratonul jucat de Schiavone
Andreea Mitu (100 WTA), intrată în premieră direct pe tabloul principal, face la Paris turneul carierei de până acum. Mitu are de gestionat, pe de o parte, euforia victoriei în fața unei jucătoare de top 15 cu rezultate foarte bune în 2015, iar pe de altă parte, o oportunitate legată de oboseala fizică acumulată de adversară. În prima privință, Mitu este ajutată de faptul că nu este la prima astfel de reușită, de referință fiind succesul din Fed Cup, cu Eugenie Bouchard, din Canada, chiar înaintea startului sezonului pe zgură. Prospețimea Andreei poate fi un atu important, decisiv în final, însă chiar dacă Schiavone a ajuns în turul trei după două meciuri câștigate în decisiv, al doilea duel fiind al treilea cel mai lung meci feminin din istoria turneului parizian, mai mult ca sigur italinca nu va fi k.o. de la vestiare. Din contră, italianca va veni cel mai probabil ca un tăvălug peste Andreea, va risca lovituri nebune, din poziții neobișnuite – așa cum a făcut-o în final și împotriva rusoaicei, din nevoia fizică de a pune capăt într-un fel raliului.
„Maratonul” cu prietena sa, Svetlana Kuznețova, a durat trei ore și 49 de minute. Schiavone a mai trecut însă prin asta, la Openul Australiei, în 2011, când italianca s-a impus după patru ore și 44 de minute în fața aceleiași adversare – acesta fiind recordul absolut de durată a unui meci feminin într-un turneu de Mare Șlem. Meciul decis atunci cu 16-14 i-a lăsat suficientă energie italiencei pentru a reveni în faza următoare, a sferturilor, în fața danezei Caroline Wozniacki, și a conduce cu set la zero și 3-1. Caroline a câștigat la final, alergând-o pe Schhiavone și smulgându-i ultimele picături de energie, 3-6, 6-3, 6-3.
Parcursul Andreei Mitu:
- primul tur: victorie cu franțuzoaica Alize Lim (279 WTA), scor 6-3, 6-2
- turul doi: victorie cu cehoaica Karolina Pliskova (12 WTA), scor 2-6, 7-6(5), 6-4
Parcursul italiencei Francesca Schiavone:
- primul tur: victorie cu reprezentanta Chinei, Qiang Wang (107 WTA), scor 3-6, 6-3, 6-4
- turul doi: victorie cu rusoaica Svetlana Kuznetsova (18 WTA), scor 6-7(11), 7-5, 10-8
Andreea Mitu a arătat însă că are și ea apetit ofensiv, pentru lovituri câștigătoare, iar Terenul 2 poate fi scena cea mare a jucătoarei care are de două ori mai multe victorii în 2015 decât adversara sa.
- Horia Tecău intră în luptă la finalul zilei, pe terenul 1 (ultimul meci, al patrulea), în turul doi al tabloului de la dublu mixt. Alături de experimentata Katarina Srebotnik (Slovacia), Horia are însă o misiune complicată în fața perechii cotate cu șansa a opta la trofeu, formată din Martina Hingis și Leander Paes (Elveția / India)