Ziua a zecea a turneului de la Roland Garros a avut parte de mult mai puțin tenis decât s-au așteptat fanii tenisului. Doar cinci meciuri s-au încheiat marți: primele două sferturi feminine, două sferturi de la dublu mixt și un sfert de finală de la dublu masculin. La capătul unei zile fragmentate de tenis, am descoperit distribuția primei semifinale de pe tabloul feminin de simplu: Timea Bacsinszky (31 WTA) – Jelena Ostapenko (47 WTA).
Cele două jucătoare își vor sărbători pe teren ziua de naștere, prin luptă, miza fiind un loc în finala cea mare, de sâmbătă. Jelena va împlini 20 de ani, Timea – 28 de ani – și pentru ambele, ar fi prima finală de turneu de Mare Șlem a carierei.
Intervenția ploii a făcut ca toate cele patru sferturi masculine să se joace în aceeași zi. Nadal, Carreno-Busta, Novak Djokovic și Dominic Thiem intră pe teren de la 12:00, în timp ce Murray, Nishikori, Wawrinka și Cilic vor juca după ce vom afla componența celei de-a doua semifinale de la simplu feminin, la temrinarea sferturilor Halep – Svitolina și Pliskova – Garcia.
Aceasta a fost povestea plouată a celei de-a zecea zile de tenis de la Roland Garros, care încarcă programul de miercuri. Maratonul pe zgură continuă la Paris! Sita cerne, visele par tot mai aproape, mai mari, mai conturate.
21:15 Și elvețiencei Timea Bacsinszky:
„A fost foarte greu, pentru că parcă toate anotimpurile au trecut prin fața noastră în aceeași zi. Am avut furtună de nisip, un uragan, mai-mai că am avut și zăpadă. A fost foarte greu să rămân concentrată de-a lungul zilei. Mă simt epuizată și sunt sigură că și fanii sunt la fel. Îmi pare rău că a trebuit să elimin penumltima jucătoare franceză din turneu. Dar sunt cu adevărat fericită și mândră. De-a lungul anilor, lucruri bune s-au întâmplat pentru mine la Roland Garros. Mă bucur că pot juca a doua mea semifinală aici. Mă simt privilegiată”, Timea Bacsinszky
21:05 Îi dăm cuvântul letonei, extrem de fericită pentru modul în care a reușit să își valorifice serviciul în final de meci:
„Sunt extrem de fericită, încă nu îmi vine să cred. Sunt fericită că joc aici. Este un turneu incredibil, Vă iubesc!!!! A fost greu, pentru că a trebuit să ieșim de pe teren de două ori. Caroline este un adversar dificil. A trebuit să fiu foarte agresivă. Ea a jucat foarte bine. Eu am ratat câteva mingi, dar în final – a fost bine! Va fi minunat să joc aici de ziua mea. Sper să mă bucur de acea zi”, Jelena Ostapenko
20:55 Jelena Ostapenko este în prima semifinală de Mare Șlem a carierei! Letona se califică în semifinală având 19 ani și va juca meciul din careul de ași în ziua în care împlinește 20 de ani! Ostapenko a fost în transă în finalul de meci împotriva danezei Caroline Wozniacki: a câștigat patru game-uri la rând în fața fostului lider mondial.
âš¡ï¸ Quelle perf, quel talent ! A même pas 20 ans, Jelena Ostapenko se qualifie pour la 1ère fois de sa carrière en 1/2 finale d’un GC#RG17 pic.twitter.com/eNuWvsevRI — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
âš¡ï¸ Quelle perf, quel talent ! A même pas 20 ans, Jelena Ostapenko se qualifie pour la 1ère fois de sa carrière en 1/2 finale d’un GC#RG17 pic.twitter.com/eNuWvsevRI
— Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
20:43 Timea Bacsinszky este pentru a doua oară în semifinalele turneului de la Roland Garros! Kiki a sperat două puncte: forehanduri superbe au dus-o la 30-0 pe serviciului semifinalistei din 2015, dar tot lovitura favorită a încurcat-o și a trimis-o la egalitate. O scurtă îî aduce Kristinei minge de break, dar elvețianca se proptește pe linia de fund, dictează punctul și salvează. Un nou raliu purtat decis de Timea o duce la minge de meci și, cu o scurtă, o încurcă pe Mladenovic, care greșește voleul decisiv. Timea va juca pe 8 iunie, în ziua în care împlinește 28 ani de ani,a doua semifinală în capitala Franței.
20:38 Mladenovic este aproape OUT: erori consecutive de pe forehand – în plasă, apoi de pe rever – departe de tușa laterală, o propulsează pe Timea Bacsinszky la un game de semifinală. 6-4, 5-3. Franțuzoaica amână deznodământul, cu un game sigur pe serviciu (îi trecem cu vederea dubla greșeală – doar a doua a meciului!), luat la 30.
20:30 Jucătoarele revin pe teren. Desigur, corect ar fi rerevin pe teren, ca să păstrăm „adevărul istoric”. Încălzire, pregătiri, tot tacâmul.
Let’s try this again #RG17 pic.twitter.com/xI2ooDmMY5 — Michael Gallo (@Galloots) June 6, 2017
Let’s try this again #RG17 pic.twitter.com/xI2ooDmMY5
— Michael Gallo (@Galloots) June 6, 2017
20:07 Meciurile se opresc din nou! Doar 20 de minute de tenis ne-a îngăduit ploaia. Realitatea tristă: organizatorilor le-a luat mai mult să pregătească terenul decât am prins noi minute de tenis. Jelena Ostapenko a reușit să trimită meciul cu Wozniacki în decisiv și va relua duelul la serviciu, la 4-6, 6-2, 1-2.
Mladenovic a crezut că a scăpat de cea mai grea situație, când a salvat la primul punct mingea de break a adversarei. La următorul restart, va fi și mai greu: Bacsinszky este la două game-uri de victorie. Are set și break în fața franțuzoaicei, 6-4, 4-3.
20:05 Organizatorii au anunțat programul zilei de mâine: sferturile masculine reportate de astăzi, Nadal – Carreno Busta și Djokovic – Thiem se joacă de la ora 12:00. Djokovic intră înaintea Simonei Halep, pe Lenglen, Nadal deschide ziua în sufrageria sa, pe Chatrier.
Programme du mercredi 7 juin/Court Central Début à 11h : Carreno Busta – Nadal Pas avant 14h : Garcia – Pliskova Murray – Nishikori#RG17 — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
Programme du mercredi 7 juin/Court Central Début à 11h : Carreno Busta – Nadal Pas avant 14h : Garcia – Pliskova Murray – Nishikori#RG17
20:00 Mladenovic a lăsat impresia că are controlul meciului la revenirea de la vestiare: a reușit break-ul, într-un game în care dacă elvețianca nu a dat winner, a greșit. La 3-1 însă, roata s-a întors imediat și a urmat un nou break. 3-2 pentru Kiki, serviciul la Timea.
19:50 Mladenovic a trecut cu bine testul serviciului: a salvat minge de break, a trimis o scurtă superbă și are 2-1. Ostapenko, la fel: a închis prompt setul doi cu Wozniacki și este set decisiv pe Suzanne Lenglen.
19:40 După trei ore, sfertfinalistele de pe jumătatea superioară a tabloului feminin au revenit pe teren, pe soare, pentru a continua lupta pentru biletele de semifinală.
On a débâché… Les joueuses entrent sur le court #RG17 pic.twitter.com/kQqkIH5Tuw — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
On a débâché… Les joueuses entrent sur le court #RG17 pic.twitter.com/kQqkIH5Tuw
19:35 Decizie istorică a ITF-ului: Federația Internațională de Tenis a aprobat o listă de modificări pentru Cupa Davis. Descoperiți ce măsuri au pregătit oficialii. Asociațiile naționale trebuie totuși să își dea ok-ul, prin vot.
19:30 Organizatorii fac eforturi pentru ca cele două sferturi de finală feminine deja începute să se termine în această seară. Meciurile de pe Suzanne Lenglen și Philippe Chatrier au fost întrerupte, din cauza ploii. Mladenovic – Bacsinszky, 4-6, 1-1 și Wozniacki – Ostapenko, 4-6, 5-2.
19:15 Organizatorii au luat o decizie finală: sferturile masculine se vor disputa, toate, miercuri. Nadal – Carreno Busta și Djokovic – Thiem se vor juca miercuri, la fel ca și Wawrinka – Cilic și Murray – Nishikori. Aceeași decizie este luată și pentru meciurile de la dublu feminin, în care erau implicate Irina Begu și Raluca Olaru.
The last match on Court 1 has been cancelled as well as the last two matches on Court 2. #RG17 — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
The last match on Court 1 has been cancelled as well as the last two matches on Court 2. #RG17
18:35 Și încă un ANUNȚ OFICIAL: meciurile nu se reiau înainte de ora 19:00 (România). Spectatorii au început să revină în tribună, dar organizatorii ezită să scoată încă prelatele.
18:20 Aceeași organizatori „speră” că jocul se poate relua peste 10 minute. Mie nu mi se pare un ton optimist…
Între timp, vedem ce spune Toni Nadal, pentru că subiectul numărul unu la ediția 2017 a Roland Garros-ului este „La Decima”.
„Întotdeauna am sunt speriat când câștigăm ușor. Pentru că după aceea, ai un meci strâns, 4-4, 5-5 – vei fi surprins într-o fază importantă. Prima săptămână a fost perfectă, sau cel puțin asta spun rezultatele. Rafa și-a câștigat meciurile mult mai ușor decât ne așteptam. Înainte de meciul cu Bautista Agut, i-am spus să fie pregătit pentru un meci dur, să nu se crispeze și să joace degajat. Rezultatul a fost mult mai categoric, dar Rafa a făcut mai multe erori decât în turul anterior, dar mingea traversează aerul așa cum ne dorim”, Toni Nadal
18:15 Organizatorii pregătesc terenurile. „Rain, rain go away! Rain, rain stay away”
18:00 Dacă la Paris… toarnă, să ne aruncăm un ochi asupra celor mai interesante declarații după acțiunea de la Roland Garros. Când două fete se bat, este „cat fight”, sau, pe românește – păruială. Când Alize Cornet și Caroline Garcia s-au duelat pentru un loc în sferturile de la French Open, s-a lăsat cu… „cel mai rece sărut din viața mea!”. Așa a descris Garcia ceea ce s-a întâmplat la fileu, după meciul adjudecat 6-2, 6-4. Franțuzoaicele sunt la cuțite, după ce s-au aruncat cuvinte grele în trio-ul de tinere jucătoare Mladenovic – Cornet – Garcia. Cea din urmă – sub autoritatea tatălui, refuzând să vină la meciul de Fed Cup cu Spania, Mladenovic și Cornet independente, fâșnețe și conștiente de statutul lor. New York Times publică astăzi întreaga poveste, dar noi reținem pentru moment declarațiile:
„Toată lumea se aștepta la un meci glacial și sunt sigură că toată lumea s-a uitat la acest meci pentru a vedea ce se întâmplă. Toți au fost surprinși. Așteptau și încrâncenare. Eu am încercat să mă comport ca o profesionistă. Joc tenis pentru că îmi place și nu vreau să mă cert cu nimeni. Ceea ce s-a întâmplat, s-a întâmplat. Nu vom uita niciodată. Dar tenisul este un joc, intrăm pe teren, ne bucurăm, asta e tot. Cel mai ciudat moment? Pupicul de la final: A fost cel mai rece sărut din viața mea, dar totuși a fost un sărut. Nu mă așteptam ca ea să vrea să mă sărute. Dar este bine că a fost așa – nu mi-ar fi plăcut să încheiem doar cu o strângere de mână – ar fi fost mult prea rece” Caroline Garcia
„It was the coldest kiss I had in my life” #RG17 https://t.co/u2SDRo6ovL pic.twitter.com/43P91ev5Zl — Kyle Schnitzer (@Kyle_Schnitzer) June 6, 2017
„It was the coldest kiss I had in my life” #RG17 https://t.co/u2SDRo6ovL pic.twitter.com/43P91ev5Zl
— Kyle Schnitzer (@Kyle_Schnitzer) June 6, 2017
17:50 ANUNȚUL ORGANIZATORILOR: Încă o amânare a re-startului. Afară plouă și tot plouă, iar noi nu vom vedea tenis înainte de ora 18:30.
Weather update: No play scheduled before 5.30pm CEST.#RG17 pic.twitter.com/DvdvHNsLL7 — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
Weather update: No play scheduled before 5.30pm CEST.#RG17 pic.twitter.com/DvdvHNsLL7
17:35 Pentru că este pauză, să vedem exact ce se întâmplă pe terenurile unde le așteptăm pe fetele noastre: Irina Begu este cel mai aproape de startul meciului. Duelul de dublu mixt dinainte este în setul doi, cu 7-5, 2-2 pentru perechea Martinez-Sanchez / Demoliner. Pe Terenul 1, sfertul de finală de la mixt programat în deschidere a fost câștigat de favoriții trei, Hlavackova / Roger-Vasselin, iar pe teren va urma duelul perechii care i-a scos din turneu pe Tecău și Roger – Dodig și Granollers.
17:15 ANUNȚUL ORGANIZATORILOR: meciurile nu se vor relua înainte de ora 17:45 (România, 16:45 ora locală).
📢 ☔ Rain delay Matches won’t recommence until 4.45pm CEST. #RG17 pic.twitter.com/msotBgRlKL — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
📢 ☔ Rain delay
Matches won’t recommence until 4.45pm CEST. #RG17 pic.twitter.com/msotBgRlKL
17:00 La mulți ani, Bjorn Borg! Primul rege al zgurii și al French Open-ului împlinește astăzi, 6 iunie, 61 de ani! Nu credeți în destin și în coincidențe? Cei mai mari campioni ai Openului Francez sunt născuți în săptămânile consecrate turneului.
16:52 Umor francez! La 15:47 ora Parisului, organizatorii anunță pe Twitter că meciurile nu se reiau înainte de ora 16:00 (17 la București). Eurosport anunță că transmisiunea revine la 17:15, ora României. Pumnii strânși.
La reprise des matches n’aura pas lieu avant 16h #RG17 pic.twitter.com/gD5bkduA1n — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
La reprise des matches n’aura pas lieu avant 16h #RG17 pic.twitter.com/gD5bkduA1n
16:35 Prelata a fost trasă pe arenele principale. Cea mai nefericită este, cu siguranță, tânăra Jelena Ostapenko. Letona era pe val, cu trei break-uri consecutive pe serviciul danezei Wozniacki în setul doi. După o jumătate de oră în manșa secundă, Ostapenko servea pentru a trimite meciul în decisiv. Ploaia spune stop la 6-4, 2-5 în duelul Wozniacki – Ostapenko. Totuși, nici pentru Mladenovic nu va simplu la reluarea partidei: cu set unu deja pierdut. franțuzoaica va servi la minge de break pentru Bacsinszky (4-6, 1-1, 30-40)
Matches are suspened as rain begins to fall over Roland-Garros. Stay tuned! ☔ #RG17 pic.twitter.com/rh78qFEZur — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
Matches are suspened as rain begins to fall over Roland-Garros.
Stay tuned! ☔ #RG17 pic.twitter.com/rh78qFEZur
16:30 Meciuri întrerupte, din cauza ploii! Ziua a noua a început cu furtună, a continuat cu reprize inumane de vânt, acum a revenit ploaia.
â€¼ï¸ Matches interrompus sur Chatrier et Lenglen â˜”ï¸ Mladenovic / Bacsinszky : 4/6, 1/1 30-40 Int. Osapenko / Woziacki : 4/6, 5/2 Int.#RG17 pic.twitter.com/iagAyGRQlW — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
â€¼ï¸ Matches interrompus sur Chatrier et Lenglen â˜”ï¸ Mladenovic / Bacsinszky : 4/6, 1/1 30-40 Int. Osapenko / Woziacki : 4/6, 5/2 Int.#RG17 pic.twitter.com/iagAyGRQlW
16:15 SET, BACSINSZKY, 6-4! Elvețianca deschide și apoi închide game-ul cu as. Jucătoarea cu cele mai multe lovituri câștigătoare pe forehand la această ediție de Roland Garros, Mladenovic a cam ratat ținta și este condusă de Timea în rubrica statisticii dedicată loviturilor câștigătoare: 14-10 în primul set pentru semifinalista ediției 2015.
16:10 Ce meci fac Mladenovic și Bacsinszky! Game-ul nouă este un maraton de peste 10 minute, presărat cu puncte-bijuterie. Au fost patru mingi de break pentru Timea, unul salvat cum vedeți mai jos de Kiki. Și patru mingi de game pentru Mladenovic. Timea face spectacol când urmărește scurtele franțuzoaicei, iar highlight-ul game-ului, pentru ea, este un passing de ZECE! Va servi pentru manșă, la 5-4.
Mladenoviiiiiiiiic 😱😱 La Française a sauvé une balle de break… et de quelle manière ! 🔥🔥 #RG17 pic.twitter.com/ZLGA1T7rqV — Eurosport.fr (@Eurosport_FR) June 6, 2017
Mladenoviiiiiiiiic 😱😱 La Française a sauvé une balle de break… et de quelle manière ! 🔥🔥 #RG17 pic.twitter.com/ZLGA1T7rqV
— Eurosport.fr (@Eurosport_FR) June 6, 2017
16:05 Final de set strâns pe Chatrier: după 50 de minute de joc, este egalitate perfectă – 4-4 la game-uri, 40-40 pe serviciul lui Kiki.
16:00 SET WOZNIACKI, 6-4. Emoțiile o copleșesc pe Ostapenko, care după o revenire fabuloasă, cu patru jocuri consecutive, ratează game-ul de serviciu de 5-5. Trei erori neforțate și o dublă greșeală o duc pe Caroline Wozniacki la 1-0 la seturi, în 47 de minute.
15:55 Jelena Ostapenko este puternică și revine senzațional, de la 0-5 la 4-5! Jelena ovește cu toată puterea pe rever, o împinge departe de linia de fund a terenului pe Wozniacki și o depășește și pe partea de rever, și pe cea de forehand! Face al patrulea game la rând, cu trei lovituri câștigătoare, profitând de a treia minge de break, jucată cu serva a doua de sportiva din Danemarca. Ostapenko a venit de 6 ori la fileu în partida cu Wozniacki
15:45 Fostul număr unu mondial pierde ambele game-uri la următorul schimb de terenuri. Ostapenko a reușit să mențină raliul, dar după pauză, Caro mai are destule șanse de a închide primul set, la 5-2. Pe Philippe Chatrier, Timea rămâne în față, cu avantaj de un break, la 3-2, pentru că deși Kiki a egalat la 2, cu break luat pe dublă greșeală a elvețiencei, franțuzoaica nu și-a putut face mai apoi serviciul.
15:35 Wozniacki este mai tare ca vântul! 5-0 în 23 de minute cu tânăra Ostapenko. Brutală și vremea, brutală și daneza, care simte miros de titlu de Mare Șlem.
15:25 Mladenovic este cu ochii în lacrimi: nu a reușit un punct câștigător în primele două game-uri, doar erori, este condusă 2-0 de semifinalista ediției 2015, iar vântul o chinuie. Încearcă să își pună picături în ochi, dar pur și simplu, condițiile sunt improprii pentru un meci de tenis.Câștigă cine supraviețuiește și cine vede printre granule de zgură.
15:15 „Este absurd!” spune contul oficial WTA despre condițiile de la Paris. Mladenovic se freacă la ochi între puncte, îndepărtând zgura cu greu. Timea, cea intrată cu căștile pe urechi, face break în primul game, colectând cele patru erori neforțate ale lui Kiki.
The wind swirling the grounds right now is absurd. #RG17 — WTA Insider (@WTA_insider) June 6, 2017
The wind swirling the grounds right now is absurd. #RG17
— WTA Insider (@WTA_insider) June 6, 2017
15:10 Vântul pare un aliat pentru Wozniacki, o jucătoare mai defensivă, cu o deplasae foarte bună pe teren și cea care, cel mai probabil, va fi atacată de Ostapenko. Loviturile de atac, foarte agresive ale lui Thiem ar putea avea de suferit și ele. Djokovic explica:
„În general, în aceste condiții, jucătorul mai calm, mai liniștit, va avea de câștigat. Este simplu să îți pierzi capul în condiții grele, pe vânt și ploaie, când mingile sunt ude, tușele lunecoase. Te încălzești și imediat simți din nou cum ești rece, după cinci minute. Mereu poți găsi un element perturbator. Cel mai mult contează ceea ce reușești să lucrezi interior”, Novak Djokovic, într-un dialog cu Carole Bouchard
15:00 Ne pregătim de start. Bate vântul tare la Paris, condițiile s-au schimbat net față de zilele precedente, dar, momentan, ploaia violentă a luat o pauză. Jucătoarele intră pe teren. Wozniacki – Ostapenko și Mladenovic – Bacsinszky sunt primele două sferturi feminine de la Paris! Play!
â”@KikiMladenovic sera-t-elle la première Française à rejoindre le dernier carré de Roland-Garros depuis @bartoli_marion en 2011 ? #RG17 pic.twitter.com/4kQAjfVUV2 — Roland-Garros (@rolandgarros) June 6, 2017
â”@KikiMladenovic sera-t-elle la première Française à rejoindre le dernier carré de Roland-Garros depuis @bartoli_marion en 2011 ? #RG17 pic.twitter.com/4kQAjfVUV2
14:45 Din păcate, ploaia a făcut un raid pe la Paris: nu se joacă pe niciun teren în acest moment. Meciurile juniorilor sunt întrerupte, startul primului sfert de dublu mixt a fost amânat. Pumnii strânși. Așteptăm primele informații oficiale de la Paris, pe canale oficiale de comunicare. Imaginile care au circulat pe rețelele de socializare, arată așa:
☂ï¸(🎥Eurosport) pic.twitter.com/cohY61iBq6 — doublefault28 (@doublefault28) June 6, 2017
☂ï¸(🎥Eurosport) pic.twitter.com/cohY61iBq6
— doublefault28 (@doublefault28) June 6, 2017
14:30 „Wind of change” pentru Rafael Nadal. într-un amplu interviu pentru The Telegraph, Carlos Moya a explicat ce modificări vrea în programul „Regelui Zgurii”:
„Încercăm acum să scurtăm sesiunile de antrenament. Uneori nu o pot face, pentru că lui Rafa îi place să stea mult pe teren și așa a fost învățat, cu sesiuni lungi de antrenament. Dar mie îmi plac ședintele mai scurte, foarte intense, în care ne axăm pe un singur aspect, punctual. Antrenamentul este diferit la 16, 17, 18 ani – când ești în perioadă de formare și de acumulare. Atunci, ai nevoie de multe ore pe teren. Acum, trebuie să fie proaspăt, trebuie să aibă grijă. Uneori, este mult mai important ce faci în afara terenului, decât pe teren. Asta încerc să îl învăț pe Rafa. odihna face parte din antrenament. Trebuie să sesizezi când – mai mult este mai bine, dar și când – mai puțin este mai bine. Am trecut prin situația asta și cred că aici își spune cuvântul experiența”
13:35 Neschimbată! Știți deja că au trecut ZECE ANI de la precedenta ediție în care Raluca Olaru câștiga un meci la French Open. Iată cum arăta Raluca, în 2007. Ana Ivanovic o învingea atunci, 6-2, 6-0 în turul trei și apoi, din postura de cap de serie 7, ridica trofeul deasupra capului.
Aici, într-o imagine de la US Open 2007.
13:15 Două românce țintesc semifinalele probei de dublu. În istoria turneului de la Paris, doar Virginia Ruzici a reușit să treacă de sferturi în proba perechilor: a făcut-o în 1978, când a și câștigat proba, cu Mima Jausovic, apoi în 1984, atunci când s-a oprit în semifinală.
13:00 Salutare! Încep sferturile pe tablourile de simplu de la Roland Garros! Este ziua a zecea la French Open și ne așteaptă muuult tenis. Sunt Cezara Paraschiv și, astăzi, nu este LIVE BLOG Simona Halep, ci LIVE BLOG Roland Garros, pentru că ne place tenisul și avem ce vedea. Vă asigur că blogul nu se termină subit în această zi, ci parcurgem împreună întreaga acțiune. Să ne lase și vremea, desigur… pentru că se anunță ploaie, tunete și fulgere. Dar, deocamdată se joacă pe terenurile exterioare de la Roland Garros – doar în turneul Legendelor și la juniori! Ne încălzim pentru meciurile de dublu care ne interesează și pentru cele de la simplu! Ready for play!
Ziua a zecea de la Roland Garros este cea în care începe sprintul spre trofeele de la simplu. Intrăm în „double digits”, cum se spune la baschet, iar cei opt jucători și cele opt jucătoare încă în cursă au câștigat fiecare câte patru meciuri până aici. Mai departe, doar unul și doar una vor câștiga trei meciuri. Este însă un sprint compus din trei maratoane. Adversarii sunt mai tari, miza din ce în ce mai mare, oboseala se adună, presiunea crește, emoțiile la fel.
Niciuna dintre cele opt jucătoare rămase pe tablou nu știu cum se câștigă un turneu de Mare Șlem, pentru că nu au mai făcut-o niciodată. Simona Halep este singura cu o finală în CV, însă ea va juca abia miercuri. La băieți, cel mai titrat jucător din istoria oricărui turneu de Mare Șlem, Rafael Nadal, are alături patru alți câștigători, un finalist de US Open, un conațional scos deja din calcule de mai toți – dar periculos tocmai din acest motiv, și un jucător „hot” în circuit, cotat cu șanse bune de a fi „următorul nume mare”, următorul campion.
Primele două arene ale complexului de la Porte d’Auteuil, „Philippe Chatrier” și „Suzanne Lenglen” găzduiesc doar meciuri de simplu: programul începe la ora 15:00 – ora României – doar dacă vremea o va permite. Trebuie făcută această precizare, întrucât prognoza nu este deloc blândă pentru ziua de mâine, amenințarea de ploaie fiind una reală.
Meciurile care țin România cu sufletul la gură se joacă pe terenurile 1 și 2. Țara noastră este reprezentată în premieră în două echipe în sferturile de finală ale probei de dublu feminin
Irina Begu a declarat că secretul succesului ei la dublu constă în faptul că intră relaxată pe teren – un lucru care nu este valabil și la simplu. Alături de chinezoaica Saisai Zheng, a trecut în turul doi de perechea favorită opt, Spears / Srebotnik, iar acum urmează un duel cu un dublu extrem de valoros: Dellacqua / Barty.
Casey și Ashleigh formează un dublu redutabil, dar atipic: diferența dintre ele este de 11 ani, însă faptul că ambele sunt australience le-a ușurat parteneriatul. Casey are 32 de ani, Barty 21, iar în trecut au băgat spaima în echipe de dublu consacrate: mezina avea doar 17 ani într-un sezon 2013 fabulos, cu trei finale jucate în turneele de Mare Șlem (la Australian Open, Wimbledon și US Open) – din păcate, toate pierdute. Mai trebuie spus și că Dellacqua are setul complet de finale de Mare Șlem jucate, ea disputând prima finală de Roland Garros în 2008, alături de Francesca Schiavone, pentru a reveni apoi în ultimul act de la French Open în 2015, alături de Shvedova. Tot Casey știe și cum se simte un succes: în 2011 a câștigat mixtul de la Paris, cu Lipsky.
La zece ani de la precedentul succes pe zgura de la French Open, Raluca Olaru are parte de un parcurs de vis, exact ca cel din 2007, care o propulsa la celebrul duel din turul 3 cu Ana Ivanovic (finalista ediției). Provocarea pe care o va avea în acest al patrulea meci din proba de dublu este comparabilă cu aceea, dacă nu chiar mai mare: de partea cealaltă a fileului se va afla legenda Martina Hingis, o jucătoare care este departe de a trăi din gloria primei cariere. A dominat autoritar circuitul de dublu cu Sania Mirza, în „Santina”, iar acum o face alături de o asiatică cvasi-necunoscută, de 27 de ani, alături de care a câștigat deja în 2017 titluri la Indian Wells, apoi la Madrid și la Roma. Hingis și Chan sunt neînvinse pe zgură în 2017, de 11 meciuri.
Raluca Olaru și Olga Savchuk au un parteneriat reușit în acest an, cu titlu la Hobart și finală în turneul de la Shenzen. La Paris, viața e roz pentru ele: au reușit un lucru mai greu de făcut în tenis, din postura de outsider – au învins la rând, în decisiv, două perechi favorite la trofeu – mai întâi pe Babos / Hlavackova (capi de serie 5) și pe Dabrowski / Xu (capi de serie 9).
Două sferturi în paralel la feminin: o împinge publicul pe Mladenovic și peste semifinalista din 2015, Timea Bacsinszky?
Kiki Mladenovic (14 WTA) – Timea Bacsinszky (31 WTA), pe Philippe Chatrier
Tânăra franțuzoaică a intrat accidentată în turneul de la Roland Garros și a recunoscut că dacă ar fi fost orice alt turneu, ar fi luat pauză. La fel de clar este însă că dacă dar ar fi fost orice alt turneu, Kiki nu ar fi ajuns în această fază a sferturilor. Publicul a purtat-o spre victorie, iar duelul cu Muguruza a fost o anihilare mentală a spaniolei, tracasată de fani pe întreaga durată a meciului.
Mladenovic are un sezon extraordinar pe suprafața roșie, cu un bilanț de 15 victorii și doar trei înfrângeri. Și ar fi nedrept să punem întregul ei rezultat de la Paris pe factorul „presiune din partea publicului”. Potrivit analizei lui Patrick „The Coach” Mouratoglou, pornind de la statistica IBM, Mladenovic este lider autoritar în ceea ce privește lovitura de dreapta la acest French Open: are cele mai mult lovituri câștigătoare de pe forehand – 91 de reușite. În total, în patru meciuri și 11 seturi (a avut o singură victorie în minimum de seturi), Mladenovic a adunat 142 de lovituri câștigătoare: în primul tur, Bardy a încasat 45 de winners, super-atleta Errani – 31 winners, Shelby Rogers – 43 de winners, iar deținătoarea trofeului, Muguruza – a văzut cum trec pe lângă ea 23 de winners.
Mladenovic nu are nicio semifinală în vreun turneu de Mare Șlem. Și-a corectat deja cel mai bun rezultat la Paris,, prin calificarea pe tabloul de opt, un rezultat pe care îl reușea și la US Open 2015. De partea cealaltă, Timea Bacsinsky a mai trecut prin asta, în urmă cu doi ani, atunci când avea un parcurs de vis în capitala Franței, frânt de Serena Williams cu zece game-uri consecutive de la set și break în față, în semifinale.
Se anunță un duel al scurtelor, ambele jucătoare având un apetit aparte și o îndemânare remarcabilă pentru acest tip de execuții. Mladenovic își protejează astfel reverul, iar Timea este o jucătoare cu multe opțiuni, care mizează pe variație în jocul ei.
STATISTICA spune: Kristina Mladenovic este mână largă la serviciu. Deși are un serviciu de Top 4 în ceea ce privește numărul de ași expediați (14), este de departe jucătoarea cu cel mai nesigur serviciu doi – 40 de duble greșeli în patru meciuri (următoarea fată în clasament, Duque-Marino are 23 double faults). De asemenea, este interesant faptul că Mladenovic și Ostapenko, cele mai tinere jucătoare implicate în sferturile feminine de astăzi, câștigă multe puncte cu returul pe prima minge a adversarei (locurile 3 – cu 90 puncte și respectiv 2 – cu 91 puncte). Wozniacki are 87 de puncte câștigate pe returul de primă minge, tot în 11 seturi disputate, iar media cea mai bună – Bacsinszky – 80 de pncte în 9 seturi jucate.
Caroline Wozniacki (12 WTA) – Jelena Ostapenko (47 WTA), pe Suzanne Lenglen
Jelena Ostapenko este cea mai tânără jucătoare din sferturile de la Roland Garros. Are 19 ani și se ia la trântă din punct de vedere al foamei de succes, a exuberanței și a potențialului pentru viitor cu Elina Svitolina. Letona este și singura jucătoare din afara listei capilor de serie care a ajuns în această fază a competiției.
Duelul Wozniacki – Ostapenko seamănă mult cu tipul de contrast pe care ne pregătim să îl vedem și în meciul Halep – Svitolina. Dacă în sfertul trei conform poziției pe tablou, Simona este avantajată de experiența unei finale la Paris și cea pe umerii căreia va apăsa, teoretic, presiunea, în acest prim sfert, Wozniacki, fost lider mondial, întrevede o șansă imensă de a se apropia și de a câștiga acel titlu de Mare Șlem care îi lipsește din palmares. Presiunea, vine pe „Caro”, cea care își va aminti că French Open-ul este al doilea cel mai slab turneu de Mare Șlem al ei (doar un alt sfert de finală, în 2010 – rezultate mai slabe înregistrând doar la Wimbledon – cinci stopuri în optimi). Ostapenko, ca și Svitolina, este puștoaica ce poate da lovitura.
Wozniacki are, teoretic, un joc potrivit pentru zgură, însă așa cum singură o spune, nu este prietenă cu această suprafață. Iar Lindsay Davenport o încurajează.
„Caroline joacă foarte bine. Nu iubește zgura, dar are un tablou favorabil. Să câștige întreaga competiție va fi greu împotriva unei jucătoare precum Halep. Dar toate jucătoarele își spun acum – ‘de ce nu?’ Toate au o șansă, toate vor trofeul de Mare Șlem, în lipsa Serenei și a altor nume mari”, Lindsay Davenport
3-0 este scorul întâlnirilor directe, în favoarea Jelenei Ostapenko. Letona a învins-o pe ‘Caro’ în acest sezon pe zgura verde a turneului de la Charlestone (6-2, 6-4) și pe zgură roșie, la Praga (5-7, 6-3, 7-6/5), într-un meci mare, în care Ostapenko a arătat nervi de oțel, reușind să închidă meciul după ce a servit la 5-3 în decisiv pentru victorie, a căzut la 5-6 și a salvat cu returul minge de meci a danezei, pentru a se impune apoi cu 7-5 în tiebreak.
Sferturi la masculin. Duel de la distanță Rafa – Nole: „La Decima” versus titlu apărat. Ce ravagii poate face Thiem, ultimul „NextGen” pe tablou?
Novak Djokovic (2 ATP) – Dominic Thiem (7 ATP), pe Suzanne Lenglen
Cel mai așteptat sfert de finală de la masculin este o rejucare a semifinalei de la Roma. În acest moment, draw-ul de la Roland Garros este unul în oglindă față de cel din turneul din inima Cetății Eterne: austriacul cu păr vâlvoi are în față un duel cu Djokovic, apoi dacă reușește surpriza, ar avansa spre un probabil duel cu Rafael Nadal, regele absolut de pe Philippe Chatrier.
La Roma lucrurile au fost clare: Thiem l-a dominat și l-a învins pe Rafa, apoi însă, la duelul cu Djokovic, parcă nici nu a ieșit de la vestiare. A pierdut într-o oră, 1-6, 0-6.
„Știu că sunt capabil să mă bat cu cei mai buni, pot câștiga, dar important este ceea ce fac a doua zi”, Dominic Thiem
Thiem are o revanșă de luat, are clar ceva de demonstrat, iar acest meci nu putea veni într-un moment mai favorabil: tânărul austriac nu a pierdut set la Paris, în timp ce jocul lui Djokovic nu este la sută la sută, sârbul având deja un meci de cinci seturi. Un detaliu din statisticii este cu adevărat impresionant: deși este unul dintre cei patru sfertfinaliști care nu au cedat set, deci are mai puține seturi disputate, mai puține game-uri de retur strânse, Thiem domină net clasamentul cu cele mai multe puncte câștigate la retur pe prima minge a adversarului: 112! Djokovic a jucat două seturi în plus și totuși are cu șase puncte mai puțin pe serviciul 1 al adversarului!
Iar Thiem este o nucă foarte tare la serviciu: a expediat cel mai rapid serviciu pe zgura de la Paris: 227 km/h.
„Thiem va câștiga Roland Garros-ul. Că o va face la anul, sau peste doi ani… Nu știu, dar sigur o va face. Trebuie să uite de Roma. Nu are nicio legătură cu ceea ce se va întâmpla aici. Este o altă poveste, alt turneu, altă atmosferă”, Goran Ivanisevic
Rafael Nadal (4 ATP) – Pablo Carreno Busta (21 ATP), pe Philippe Chatrier
Rafael Nadal are în față un nou duel cu un conațional. „Matadorul” este într-o formă de zile mari, a trecut ca vijelia de primele patru meciuri, cu doar 20 de game-uri cedate. Rafa are în carieră deja două titluri adjudecate la Paris fără set pierdut (2008 și 2010), iar recordul personal este de 41 game-uri cedate (2008).
32 de game-uri a pierdut Bjorn Borg în 1978 în drum spre titlul de la French Open, un record neegalat
Carreno Busta a declarat: „dacă nu aș crede că am o șansă, nu m-aș prezenta la meci„. Cu toate acestea, efortul depus în meciul cu Raonic, unde a avut nevoie de șapte mingi de meci pentru a se impune, l-a lăsat în lacrimi de emoție, l-a epuizat și fizic, și mental pe sportivul din Gijon.
Nadal are propria luptă cu istoria, iar pe Carreno Busta l-a învins de două ori pe zgură, în turneul de la Rio. La general, are 3-0.
„Rafa arată foarte bine, are multă încredere. Dar nu ai voie să prinzi o zi proastă. Concurența este atât de puternică încât trebuie să fii mai bun decât în prima săptămână, iar Rafa știe asta”, Goran Ivanisevic
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER