LIVE BLOG | Simona Halep a trecut de Tomljanovic și s-a calificat în turul doi la Roland Garros 2019. Deținătoarea trofeului a pierdut set la debut, la fel ca anul trecut
- Simona Halep a început cu victorie în trei seturi cursa pentru apărarea titlului de la Roland Garros: 6-2, 3-6, 6-1 pe centralul Philippe Chatrier, în fața australiencei Ajla Tomljanovic (47 WTA).
- La fel cum s-a întâmplat și în 2018, în duelul cu Alison Riske, Halep a pierdut un set la meciul inaugural de la Openul Francez, însă a dominat finalul.
Simona Halep a trecut cu bine testul primului meci jucat din postura de campioană în exercițiu la un Grand Slam. Chiar dacă evoluția numărului trei mondial nu a fost perfectă, nici constantă, setul doi aducând o scădere clară a nivelului de joc, românca cedând de trei ori pe lansare în manșa secundă, rezultatul și cele 95 de minute petrecute pe teren o lansează pe drumul corect spre turul secund, acolo unde o va înfrunta pe poloneza Magda Linette (87 WTA).
Românca a ajuns la 30 de victorii în turneul de la Roland Garros, un nou record pentru ea, în Grand Slam-uri.
GAME, SET, MECI și CALIFICARE ÎN TURUL DOI la Roland Garros 2019 pentru Simona Halep, 6-2, 3-6, 6-1.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 3-6, 5-1. Simona nu închide partida cu 6-0, pentru că din nou ezită la serviciu.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 3-6, 5-0. Australianca dă cam tot afară în acest moment. Simona este la datorie și, în 20 de minute, vede la orizont turul doi, cu un covrigel pregătit în vîrful rachetei.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 3-6, 2-0. Break-ul vine încă din start de set decisiv, însă problema mare este pe lansare. La 40-0, se produce un scurt-circuit: Halep își pierde concentrarea după un winner trimis de australiancă, îngroapă un smash în filșeu, apoi se vede la egalitate, după dublă greșeală. Halep se redresează însă și confirmarea vine imediat pe tabelă.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 3-6. SET Tomljanovic. Se aude un zgomot asurzitor de sirenă, ca de salvare. Ce s-o fi întâmplat afară, nu știm, cert este că pe Chatrier, Simona nu e prea bine. A pierdut pentru a treia oară pe serviciu în setul doi, iar australianca a împins partida în decisiv. Tomljanovic a trimis de două ori mai multe lovituri câștigătoare (12-6), iar cel mai mult au durut cele 9 unforc ed errors ale
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 3-5. Simona are o tresărire de orgoliu, se implică în jocul la fileu și smulge break-ul cu un passing precis.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 2-5. Ajla trece prompt, cu hold la zero, spre 4-2, apoi pune presiune în start de game pe lansarea Simonei cu o scurtă bine amortizată. Un game lung îi aduce al doilea break sportivei din Australia. Simona pistonează pe reverul advers, dar ținta ei nu are aceeași precizie, iar loviturile sportivei născute în inima Croației vin grupat bine în aceste momente.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 2-3. Un fan încearcă să lanseze celebrul pa-ra-ra-pa-ra-raaaamm al francezilor, însă nu primește răspuns. Se aude iar, de această dată un glas feminin – Hai, Simona!
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 1-3. Sportiva din Australia a câștigat cu puncte mai scurte, iar confirmarea break-ului vine natural. Terenul este acum cufundat sută la sutpă în umbră, până la culoarul de dublu, în puținele momente în care soarele răzbește dintre nori.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 1-2. BREAK, Tomljanovic. Vin emoțiile, pe fondul unor ratări milimetrice ale Simonei. Construcția punctului e bună, însă din galop spre fileu mingea pleacă prea tare. La minge de break, Tomljanovic joacă foarte curajos cu returul și convertește din prima.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2, 1-1. Jocul Simonei arată îngrijit, cu atingeri potrivite. Tribuna suspină când românca greșește o finalizare, fiind cea cu inițiativa pe linia de fund a terenului.
â–º Halep – Tomljanovic 6-2. SET, Simona. Campioana în exercițiu are un răspuns excelent cu reverul la dreapta sfredelitoare a Ajliei, în start de game opt. În 28 de minute, eleva lui Daniel Dobre închide manșa inaugurală.
â–º Halep – Tomljanovic 5-2. Simona ne arată reverul înainte de schimbarea mingilor. Este egalitate la greșeli neforțate (8-8), dar 5-2 la winners pentru româncă.
â–º Halep – Tomljanovic 4-1. Simona încălzește tribunsa cu un forehand în lung de linie câștigător care o duce de partea sigură a avantajului după egalitate, apoi un nou winner, pe avansare la fileul, îi securizează game-ul de 4-1.
â–º Halep – Tomljanovic 3-0. Simona revine de la 30-40 pe serviciu, servind bine de tot. Este o atmosferă ușor inertă, ternă, iar îâncurajările din tribună se aud ca pe un teren cu 100 de locuri, distinct. Când în 10 minute românca a câștigat deja jumătate din game-urile necesare, ce să mai spui? 13 a fost numărul norocos pentru Simona în acest game, în care a încheiat câștigătoare două schimburi de exact 13 lovituri. Îi iertăm dubla și salutăm eficiența serviciului 1 (9 din 10).
â–º Halep – Tomljanovic 2-0. BREAK, Simona! Cu o dublă greșeală, alte două ezitări, Tomljanovic nu îi rezistă Simonei. Se aude Hai Simona! din tribună, în timp ce vântul trimite câteva ace înțepătoare.
â–º Halep – Tomljanovic 1-0. Simona arată excelent pe teren în echipament. Nu se văd detaliile viespe, iar din partea superioară a tribunei are un aer de școlăriță serioasă, de la o școală bună. Liniile albe fac un contrast care accentuează silueta atletică. Și Simo trece fără emoții de primul game, pe serviciu. A câștigat cel mai lung raliu, iar singurul punct cedat a venit pe retur.
â–º DJ-ul, cine a furat DJ-ul? Ei bine, la Roland Garros nu există muzică între meciuri, nici la schimbul de terenuri. Încercați să surprindeți, dacă sunteți la meci, momentul acela de liniște totală și prima lovitură a mingii cu racheta. Se aude clar ca cristalul, este un pocnet surd, dar ferm. TIME!
â–ºTerenul centreal nu este plin (cam pe sfert), dar o primește cu căldură pe Simona. Un grup de români se distinge în apropierea ecranului din spatele baseline-ului terenului Ajliei Tomljanovic, în stânga. Ce îi dă de gol? evident, un mare steag tricolor. Mai este unul și la tribuna a doua, cam la fel de mare.
â–º SIMO TIME! Terenul central a fost udat, iar acum este momentul ca deținătoarea trofeului să își facă debutul la ediția 2019 a Roland Garros-ului.
â–º Naomi Osaka supraviețuiește în turneu, la fel ca și Zverev, trecând în turul doi cu victorie în decisiv! Nipona a trecut de Schmiedlova, 0-6, 7-6(4), 6-1, după o oră și 54 de minute de joc.
â–º „O campioană odihnită”, titrează le Parisien la articolul destinat Simonei Halep. Deținătoarea trofeului a fost programată pe Central, fiind preferată numărului unu din Franța, Caroline Garcia.
â–º 18:20 Naomi rezistă. Osaka se suține bine în tiebreak, cu servicii eficiente, iar Schmiedlova este pedepsită pentru lispa de idei ofensive, după ce a servit de două ori pentru victorie, la 5-4 și 6-5 pe central. vestea proastă: am trecut de o oră și 30 de minute de joc, iar debutul Simonei mai are de așteptat.
â–º 18:15. Osaka luptă pentru supraviețuire! Schmiedlova a servit la 6-0, 6-5, însă nu a avut nici măcar o minge de meci. Naomi a fructificat a patra minge de break.
â–º Vremea de la marți, de la Paris, este mai nehotărâtă decât partenerul lui Katie Perry din Hot N Cold, Alexander. Am intrat în complex cu o jumătate de oră înainte de startul oficial al meciurilor, pe un soare arzător, ivit printre nori, cu dinți de pitbull. Norii au luat prim-plan-ul pe când Del Potro finisa un meci superb cu chilianul Jarry, urmașul lui Rios și al lui Fernando Gonzalez în ATP, un meci în care am văzut punctul de până acum al turneului. Cei doi uriași (1,98 m ambii jucători) au oferit un dialog sublim la fileu, blândul argentinian exxecutând un tweener printre picioare înainte ca reflexele lui Nicolas să culeagă roadele, totul culminând cu un excelent passing în cross, încheiat cu plonjon pe zgură de inimosul și extrem de alertul chilian.
Ei bine, Naomi Osaka abia ce se dezmeticise după iureșul de 20 de minute al primului set, se dusese pe tabelă la 3-0 în al doilea, că ploaia a venit cu aplomb și a dictat întreruperea meciurilor. Lumea, zgribulită în tribune, a așteptat cât jucătoarele au mers la vestiare. Evident, jurnaliștii niponi nu au părăsit pentru nimic în lume masa presei de pe Chatrier, păstrându-și locurile și butonând necontenit din taste.
La vreo cinci minute după reluare (nu a fost nevoie de încălzire!), soarele a început să se joace de-a v-ați-ascunselea cu norii. Când Schmiedlova, profitând de aceleași ezitări din jocul liderului mondial, s-a apucat să servească la 6-5 pentru victorie, după o remontada aproape perfectă, era din nou soare, soare, soare tare!
â–º Na, Naomi! Jucătoarea neînvinsă în Grand Slam-uri de la startul US Open 2018 a primit îndesat pe gât un covirg la debutul la Roland Garros 2019. Vinovată: Annna Karolina Schmiedlova, campioana din 2015 de la BRD Bucharest Open. Frumoasa reprezentantă a Slovaciei a încheiat setul cu zero lovituri câștigătoare, dar a adunat bob cu bob cele 13 greșeli neforțate ale niponei, lider mondial destul de autoritar, pentru un 6-0 de ținut minte. Anna Karolina a greșit neforțat doar de două ori, ș-am încălecat pe-o șa și v-am spus povestea primului set.
ȘTIAȚI CĂ‚…? Angelique Kerber este singura jucătoare din istoria turneului de la Paris care a părăsit vreodată întrecerea fără meci câștigat la ediția la care a fost cap de serie numărul unu.
â–ºPe Chatrier se joacă tare, iar favoriții au probleme. În cap de program, Alexander Sascha Zverev, cap de serie 5 la Roland Garros 2019, a avut nevoie de patru ore și opt minute pentru a închide meciul cu australianul Millman.
Simptomele, tipice pentru un meci al lui Zverev în Grand Slam-uri. Neamțul a părut dezorientat după câștigarea primelor două seturi, 7-6(4), 6-3, a greșit, s-a zbătut și a pierdut timp și energie prețioase pentru rundele următoare, sugerând că și de această dată îi va fi greu de tot să se târâie până în sferturi (are un singur sfert de finală jucat, în 2018, la Paris).Cu mult chin, campionul din 2017 de la Roma și din 2018 de la Madrid a răzbit, 7-6(4), 6-3, 2-6, 6-7(5), 6-3.
Vă avertizez că urmează o cifră care vă va zgâria pe retină: Zverev a comis 73 de greșeli neforțate în acest meci din turul întâi. O nimic toată, dacă ne gândim că Djokovic a trecut în urmă cu ceva ani de Simon, la Australian Open, cu suta de unforced errors în tolbă.
â–º Ziua de marți este una rece la Paris. Sunt 13 grade în termometre, umbrelele sunt deschise și te ia cu frig, cu haină pe tine cu tot, numai când le vezi pe fetele din echipa Nike cu echipamentul până în talie, care dezvăluie abdomenul și spatele la fiecare mișcare a corpului.Bianca Andreescu a apărut pe Terenul din capătul complexului parizian cu un astfel de bluzon larg, cu mâneci lungi, pe care și le suflecase spre cot. Nu vezi om în tricou în tribuna de pe Chatrier.
Cap de serie 3 pe tablou, dar cotată cu prima șansă de către casele de pariuri, Simona Halep o va întâlni pentru a doua oară în carieră pe Tomljanovic, ocupanta locului 47 în clasamentul mondial. Pentru ambele jucătoare, Openul Francez este Grand Slam-ul preferat, Simona reușind aici primul titlu al carierei anul trecut, după alte două finale pierdute, iar Ajla trecându-și în cont rezultatul-reper al carierei, optime de finală în 2014.
- Partida Simona Halep (3 WTA) – Ajla Tomljanovic (47 WTA) este a treia pe terenul Philippe Chatrier și nu va începe decât după terminarea meciurilor Alexander Zverev – John Millman și Naomi Osaka – Karolina Schmiedlova.
Simona Halep va încerca, marți, să obțină a 25-a victorie pe zgura pariziană, având opt înfrângeri la Paris. Simona este jucătoarea cu cele mai multe puncte WTA câștigate pe zgură în ultimii patru ani. o statistică interesantă pusă la dispoziție de WTA arată că, în 2019, Halep are deja o medie de 10 procente în plus la game-uri câștigate pe retur, pe zgură, comparativ cu hardul.
Simona este doar a șasea jucătoare din istoria turneului parizian care a câștigat trofeul individual atât ca junioară, cât și ca senioară. Misiunea româncei la Paris nu este, însă, deloc simplă: în Era Open, doar cinci jucătoare au câștigat Cupa Suzanne Lenglen în ani consecutivi – Margaret Court, Chris Evert, Steffi Graf, Monica Seleș și, ultima, Justine Henin, în urmă cu 12 ani.
Știați că…? În Era Open, deținătoarea trofeului de la simplu feminin a pierdut meciul inaugural de la ediția următoare doar în două rânduri: Anastasia Myskina – în 2005 și Jelena Ostapenko – în 2018. De opt ori, campioana în exercițiu nu a participat la ediția următoare a Openului Francez.