LIVE BLOG | Sorana Cîrstea se salvează și merge în turul 2, motivată de o gafă a arbitrei de scaun. Copil, prăbușire dură în fața lui Cilic și abandon. Niculescu, învinsă dramatic în decisiv: adversara ei a căzut groaznic în setul 2, alergând după o scurtă, dar a luptat incredibil
- Ziua a doua a US Open-ului a început cu dezamăgiri pe linie pentru tenisul românesc, dar s-a încheiat cu o victorie dulce, salvată în extremis de Sorana Cîrstea. România va avea, astfel, trei sportive în turul doi: Irina Begu, Ana Bogdan și Sorana Cîrstea.
- Monica Niculescu a fost învinsă după ce părea, în primul set, că își poate domina adversara, iar mai apoi devenise mare favorită, primind ajutor de la un accident teribil al rivalei. Glushko a sfidat însă soarta și a câștigat în decisiv.
- Mihaela Buzărnescu s-a retras de la US Open 2018, locul său pe tablou fiind luat de Mona Barthel (lucky loser). Detalii AICI.
- Marius Copil a încheiat prin abandon duelul cu Marin Cilic, după un start dătător de speranțe, care l-a propulsat la 5-1 și 40-0.
- Sorana Cîrstea închide evoluțiile tricolore în turul 1 la US Open cu o victorie extrem de muncită.
- Niculescu – Glushko 6-3, 5-7, 4-6. Copil – Cilic 5-7, 1-6, 1-1 abandon. Cîrstea – Riske 6-3, 3-6, 7-5. Mihaela Buzărnescu – retragere de pe tablou
4:15 GAME, SET, MECI!!! Sorana Cîrstea își face rost de o primă minge de meci cu un lob de excepție. Riske construiește însă excelent, nu îi permite Soranei să trimită forehandurile prea lung, iar americanca revine. Alison Riske ezită sub presiune și oferă a doua minge de meci cu o dublă greșeală, Sorana ratează, din păcate, returul unei mingi a doua trimise apăsat de Riske pe centrul terenului. Privată în continuare de prima minge, Riske îngroapă un forehand în fileu, iar Sorana se lansează eficient cu un retur de rever în lung de linie, obținând o greșeală care îi oferă break-ul, al patrulea game consecutiv, victoria și calificarea în turul doi la US Open, după exact două ore de luptă
4:08 Sorana plesnește un rever, apoi un voleu de forehand pentru a închide victorioasă un al treilea game consecutiv în final de set trei ce o propulsează în față pe tabelă, la 6-5.
4:06 BREAK ALB, Sorana Cîrstea. Românca salvează partida, alimentată de furia îndreptată împotriva arbitrei de scaun din Brazilia. 5-5
4:02 Carul cu nervi. Sorana este un pachet de nervi în momentul în care arbitra îi ia primul punct al game-ului pe serviciu, considerând lovitura Soranei ratată, deși execuția fusese clar influențată de anunțul de OUT de la linie. Românca răspunde cu furie și patru puncte câștigate consecutiv, forțând-o pe Riske să servească pentru victorie, la 5-4. Americanca are frecvența primului serviciu la 65% și eficiența pe al doilea de 61%.
3:45 Sorana scapă printre degete break-ul, de la 0-40! Ajunsă cu ușurință pe a doua oară consecutiv în game-ul pe retur la 0-30, Sorana găsește o nouă diagonală agresivă de rever, pentru a-și oferi trei mingi consecutive pentru recuperarea break-ului. O finalizare complet ratată, din apropierea plasei, tot de pe rever, apoi un as al lui Riske, urmate de o execuție prea lungă a româncei duc game-ul la egalitate, anulând șansele Soranei. Riske capătă încredere și finalizează game-ul. 1-3 în decisiv.
3:36 Probleme pentru Sorana. Riske deschide setul doi cu break, iar românca returnează prea moale. 0-2 în decisiv.
3:26 SET Riske, 6-3. Egalitate perfectă în acest moment pe tabelă, după o oră și 9 minute de joc. Riske a dominat manșa a doua.
3:22 Moment slab pentru Sorana Cîrstea. Românca se precipită, oferă două mingi legate de break pe dublă greșeală, apoi grăbește atacul cu reverul, ratează și se ceartă pentru execuția aleasă. Riske servește la 5-3 pentru a împinge meciul în decisiv.
3:19 Prima ezitare într-un moment important pentru Sorana Cîrstea. O dublă greșeală a lui Riske, urmată de un retur pe linie marca Sorana Cîrstea caree nu acceptă replică o duc pe româncă în fața unei prime mingi de break în setul doi. Sorana atacă și scapă forehandul în out, deschizând o serie de atacuri prea îndrăznețe care o țin în viață pe Riske. 6-3, 3-4.
3:11 Riske are un plus de agresivitate în start de set doi și un plus de ușurință în adjudecarea turelor pe lansare. 6-3, 2-3
3:03 Două servicii inspirate îi câștigă lui Alison Riske un game trei în care Sorana Cîrstea a forțat două egalități, etalându-și îndemânarea în apropierea plasei. 6-3, 1-2.
2:59 Game uriaș salvat de Sorana, pe serviciu, după 14 puncte disputate, pentru 1-1 în setul doi. Game-ul 11 în meci aduce o primă ezitare pe lansare pentru Sorana. Românca rămâne în urmâ, 0-30, după o dublă greșeală, repară însă cu un rever fabulos și un serviciu apăsat, pe care Riske nu îl poate anula. Prima minge de break a lui Alison Riske vine după o nouă dublă greșeală a Soranei, care se scutură rapid și salvează cu as. Prinsă în retragere, Sorana oferă o a doua minge de break – iar aici salvează cu un atac îndrăzneț cu reverul razant în lung de linie, după serviciul doi. O minge de game ratată zdruncină puțin încrederea Soranei, car oferă a treia minge de break americancei, pe o nouă dublă. Jucând din nou cu serviciul doi, Sorana Cîrstea ia la țintă reverul lui Alison și smulge eroarea în plasă. Românca închide jocul cu un bun serviciu la teu.
2:46 Prim set perfect pentru Sorana Cîrstea, care se impune cu 6-3, în 29 de minute. Cu doar 3 puncte cedate pe primul serviciu, 8 per total pe lansare, Sorana Cîrstea a gestionat perfect finalul primului set, încheiat fără să fi avut de înfruntat minge de break.
2:43 BREAK! Sorana apasă la retur și o face inspirat. Românca atacă cu reverul, poartă bine schimbul pe duel de forehand pe diagonală și valorifică prima minge de break a partidei, depășind cu multă maturitate lipsa de șansă de la 15-30, atunci când banda fileului i-a refuzat desprinderea la 15-40. Tabela îi este favorabilă, la 5-3.
2:38 Defilare la serviciu. Sorana Cîrstea rămâne în față pe tabelă, 4-3, înainte de schimbarea mingilor. Meciul este ușor atipic pentru tabloul principal: nu mai puțin de 17 puncte consecutive au fost câștigate de sportiva aflată la serviciu. Sorana a ratat un punct, întrerupând seria, însă acest lucru este puțin important în contextul generqal al meciului.
2:15 Start în duelul Cîrstea – Riske. Românca are primul serviciu: Sorana începe prompt meciul, cu lansări care îi crează avantaj. Astfel, Cîrstea schimbă terenul la un 2-1 liniștitor. De remarcat și faptul că Sorana a transmis dea un mesaj pe partea cealaltă a fileului, cu un prim retur câștigător.
21:29 Marius Copil nu poate duce până la final duelul cu Marin Cilic. Arădeanul târâie piciorul pe teren și, după o oră și 34 de minute, la 5-6, 1-6, 1-1, 0-30 pe serviciu, s-a îndreptat spre fileu pentru a acorda victoria campionului din 2014.
Croatul a avut cuvinte de laudă la adresa arădeanului care a dat dovadă de mult fair-play, oprindu-se pentru autografe și fotografii, în ciuda dezamăgirii evidente.
„A jucat foarte bine la început de meci. Am simțit că are probleme și este greu să reziști în aceste condiții grele. Îi doresc mult succes pe mai departe. Eu mă bucur că am reușit să evit prelungirea meciului. La US Open, simt de fiecare dată că revin acasă”
Marin Cilic, după meciul cu Marius Copil
21:13 Marius Copil arată pe chip întreaga suferință a ultimelor 13 game-uri, dintre car4e nu a putut câștiga decât unul singur. Românul trage de el, fără a reuși să fie convingător pentru tabelă, în timp ce Marin Cilic a redus la 5 numărul greșelilor neforțate, are 11-1 lovituri câștigătoare în setul doi contra lui Marius Copil și un serviciu din ce în ce mai sigur. 5-7, 1-6. Setul trrei este precedată de o pauză lungă, în timpul căreia arădeanul primește îngrijiri medicale.
21:08 O posibilă explicație pentru deriva din jocul lui Marius Copil: arădeanul cheamă fizioterapeutul pentru o problemă musculară la piciorul stâng. Scorul este dur: 5-7, 0-5.
21:04 10 la rând pentru Marin Cilic. Este vorba despre game-uri, din păcate. Cilic reușește de toate, și retur câștigător, și să îl domine psihic pe Marius, care ratează în continuare primele servicii și trimite prea des mingea în plasă. 5-7, 0-4.
20:57 Marius Copil nu se regăsește. Adversarul său a ajuns la 19 lovituri câștigătoare, iar el nu câștigă decât trei puncte în primele două game-uri ale setului doi. 5-7, 0-2.
20:51 Marin Cilic a închis prin KO primul set al meciului cu Marius Copil, cu un al șaselea game consecutiv. Românul a condus cu 5-1, 40-0 și a avut minge de 1-0 la seturi pe serviciul doi. Cu toate acestea, croatul a întors și a înfipt prompt cuțitul, luându-i setul din mână lui Copil după 54 de minute.
20:48 Monica NIculesvu părăsește US Open 2018, scăpând printre degete un meci în care adversara sa a avut probleme fizice clare. 6-3, 5-7, 4-6, în două ore și 38 de minute.
20:42 Marin Cilic trece în avantajj, în premieră. Croatul arată cum se salvează, cu as la teu, o minge de break. Servind impecabil, pune pe tabelă al cincilea game consecutigv în fața lui Marius Copil. Monica Niculescu nu se simte nici ea prea bine: deși pe piciorul Juliei Glushko a mai apărut un bandaj, la glenza dreaptă, românca este pusă în situația de a servi pentru a rămâne în meci, la 4-5.
20:35 Prăbușire pentru Marius Copil. Românul găsește un singur serviciu de nivel mondial, nu îl poate surprinde cu scurta pe Marin Cilic și se vede egalat la 5-5, după ce trimite o dublă greșeală la minge de break pentru Cilic. Întreg avansul lui Marius s-a prăbușit, românul neputând emite pretenții cu frecvență a primului serviciu sub 40%.
20:25 Marin Cilic salvează cinci mingi de set ale lui Marius Copil, pe propriul serviciul. Arădeanul ratează o nouă șansă de a închide manșa cu serviciul (32% frecvența primei mingi). Croatul a greșit mult de tot, neforțat, în primele game-uri, depășind borna zece la capitolul unforced errors în statistică. De la 5-1, scorul s-a strâns la 5-3.
20:15 Vești excelente, în paralel. Marius Copil reușește al doilea break în fața lui Marin Cilic, în timp ce pe Terenul 6, Monica Niculescu răzbește într-un prim game foarte lung, luând break și confirmând imediat pe serviciu.
20:10 Start excelent pentru Marius Copil. Arădeanul prinde încredere după un prim game câștigat ușor cu serviciul, la zero, și izbutește break în fața fostului campion de la US Open. 2-1
19:53 SET GLUSHKO, 7-5: Monica Niculescu se încurcă la un pas de linia de finiș. După ce a recuperat două break-uri, românca se vede încurcată la 5-6 și 30-30 chiar cu propria strategie – un atac slice, neconvingător totuși. Românca a ratat însă din centrul terenului, apoi scapă mult mingea după un retur ajuns aproape pe tușă de ambițioasa Julia Glushko. Manșa secundă îi revine sportivei din Israel, după 69 de minute, iar organizatorii trimit jucătoarele la vestiare pentru 10 minute, activând regula căldurii extreme.
19:44 Monica Niculescu sărbătorește pentru o clipă un nou break, încă reluarea video întoarce decizia de out la mingea israeliencei și situația se întoarce apoi la 180 de grade. Glushko suferă vizibil, dar continuă să alerge la scurtele și loburile româncei, precum și stânga-dreapta. Trei puncte mai târziu, Monica Niculescu irosește o minge cu forehandul și o nouă oportunitate de 6-5. Julia rezistă o dată în plus, câștigând cum numai ea știu un punct în care Monica a avut închiderea în mână, de două ori cu lobul, dar și cu dreapta. Românca va fi obligată să servească pentru a rămâne în set, o dată în plus, la 5-6.
19:37 Este greu să joci împotriva unei adversare accidentate, dar Monica Niculescu reușește să se concentreze și rașchetează avantajul israeliencei. Va servi la 4-5 pentru a duce manșa în prelungiri.
19:33 Naomi Osaka a trecut cu 6-3, 6-2 de Laura Siegemund și așteaptă învingătoarea partidei dintre Monica Niculescu și Julia Glushko. Totodată, cele două au lăsat cale liberă pe Grandstand duelului MC-ilor, Marin Cilic – Marius Copil, programat acum a începe la 19:50.
19:26 Vizibil afectată de accidentarea la genunchi, incapabilă de a apăsa corect la serviciu, Glushko cedează rapid rebreak. Monica se complică pe serviciul, acolo unde Julia riscă tot și impresionează cu un retur superb de pe forehand.
Imaginile cu accidentarea israeliencei sunt greu de privit.
19:12 Scene cutremurătoare la US Open: după ce, pe Terenul 17, meciul Petrei Kvitova a fost întrerupt după ce unei spectatoare i s-a făcut rău, Julia Glushko s-a prăbușit pe Terenul 6, căzând din plin fuleu, după ce luase un avantaj important în manșa a doua, 4-0 în fața Monicăi. Pungile cu gheață au fost aduse pentru israeliancă, iar Monica s-a ghemuit în apropierea fileului, pentru a afla ce se întâmplă cu rivala ei, a o ajuta – într-o exemplu superb de fairplay care ne aduce aminte de felul în care Sorana Cîrstea i-a fost alături lui Bethanie Mattek-Sands, la Wimbledon. Românca s-a protejat și ea de soarele arzător. După minute de îngrijiri medicale primite, vine și anunțul oficial al unui medical time-out. Fizioterapeuta îi îngrijește și îi bandajează genunchiul stâng.
18:44 SET, Monica Niculescu. Adunând ca o furnicuță harnică fiecare eroare a adversarei, fiecare minge trimisă în fileu și punctând pe ici-pe-colo cu câte o scurtă de efect, Monica închide primul set, 6-3, în 34 de minute. La pauza dintre seturi, Glushko solicită îngrijiri medicale la piciorul drept, în timp ce românca își ia pauză de vestiare.
18:34 Monica Niculescu profită de faptul că la US Open există Hawk Eye pe toate terenurile și contestă un lob al adversarei sale. Românca a reușit al treilea game consecutiv și conduce cu 5-2.
18:26 Primul ‘hold’. Monica Niculescu pune pe tabelă primul game câștigat cu serviciul. A închis conturile, pentru 3-2, lovind spre reverul advers.
18:17 Seria break-urilor continuă. Lucrurile nu surprind prea mult, pentru un meci al Monicăi: Julia este mai agresivă, vine ca tăvălugul la plasă, românca încă nu a reglat tirul și oferă un moment ușor comic, atunci când taie mingea trimițând-o cu greu până la linia careului de serviciu din jumătatea sa. Glushko obține al doilea break, cu o finalizare în doi timpi la plasă și un ultim voleu de rever spectaculos, care o duce în avantaj, la 2-1. Bucuria Juliei durează însă puțin, chiar dacă într-o primă fază anulează două mingi de rebreak: Monica Niculescu găsește o scurtă inspirată, apoi mingea sa lungă pune presiune pe Glushko, care ratează dreapta și pierde, astfel, avantajul fragil luat anterior.
18:05 Start în ziua a doua la US Open! Monica Niculescu are probleme din start, fiind dominată de israeliancă, deși a jucat exxclusiv cu prima minge. Break la 15 pentru Glushko. Sunt încă game-urile de tatonare, iar românca răspunde imediat, cu rebreak la zero, după ce o diagonală a adversarei sale este deviată de fileu în OUT.
Monica Niculescu (62 WTA) – Julia Glushko (Israel, 162 WTA) este meciul care dă start emoțiilor în tabăra românească, de la ora 18:00. Eleva lui Călin Ciorbagiu ajunge la New York în condiții asemănătoare cu cele depășite de Irina Begu: probleme fizice și o ruptură în ritmul său competițional obișnuit o aduc la Flushing Meadows pe o serie de 3 înfrângeri consecutive. Monica va înfrunta în premieră o sportivă trecută de sita calificărilor, care, de-a lungul anilor, a adunat 4 prezențe pe tabloul principal de la US Open (record pentru ea, în Grand Slam-uri) și care se mândrește cu o prezență în turul trei (rezultat atins și la Roland Garros). Sportiva din Slatina va încerca să treacă pentru a cincea oară consecutiv de primul tur la New York, la turneul în care își stabilea recordul personal în 2011, prin accederea în optimi.
Marius Copil (82 ATP) – Marin Cilic (7 ATP) este duelul al doilea pe Grandstand, a doua arenă a complexului de la New York. Partida va începe după încheierea meciului favoritei 20 de la feminin, Naomi Osaka, împotriva Laurei Siegemund (Germania). Arădeanul va încerca, începând cu ora 19:30, să fructifice recent-începuta colaborare cu Andrei Pavel și să dea o primă lovitură majoră la un Grand Slam, într-un duel cu un fost campion. Învingător aici în 2015 și semifinalist un an mai târziu, croatul a scăzut totuși nivelul evoluțiilor sale în ultimii doi ani la New York, eliminările în turul trei punând acum turneul celui mai important succes al carierei într-un con de umbră, comprativ cu celelalte trei Grand Slam-uri. Totuși, Marius Copil are dificila misiune de a-i administra lui Marin prima înfrângere în primul tur la New York pentru a avansa în turul doi.
Mihaela Buzărnescu (21 WTA) – Marketa Vondrousova (Cehia, 103 WTA) este al treilea duel programat pe Terenul 13. Primul meci direct dintre cele două va începe, cel mai probabil, în jurul orei 22:00, după un meci de pe tabloul feminin, Cornet – Larrson, și un duel de la masculin, Cecchinato – Benneteau.
Mihaela Buzărnescu ține pe toată lumea în joc de glezne. Românca, accidentată grav la gleznă la Rogers Cup, în urmă cu exact 20 de zile, a amânat pentru ultimul moment decizia privitoare la participarea sa la US Open. Așa cum a declarat și Sever Dron, la ProSport LIVE, românca va ține cu dinții de această a doua participare a carierei pe tabloul principal de la US Open, după ce în 2017 își făcea la New York debutul absolut într-un Grand Slam, la 29 de ani. Banii sunt o motivație, însă nu cea mai importantă, având în vedere faptul că noile reguli ITF prevăd ca sportivii accidentați care se retrag înaintea startului turneului să poată încasa jumătate din premiul aferent prezenței pe tablou – adică jumătate din premiul în bani de 54.000 de dolari.
Nivelul fizic al Mihaelei Buzărnescu va determina decisiv acest duel.
Sorana Cîrstea (51 WTA) – Alison Riske (SUA, 75 WTA) este meciul care va încheia evoluțiile tricolore în turul 1 la US Open 2018. Ultimul meci de pe terenul 11 pornește de la scorul de 3-2 la general pentru românca ajutată la New York de un super-antrenor (detalii AICI).
Sportiva din Târgoviște a trecut o singură dată de turul doi la US Open, în 2009, iar o explicație a faptului că Sorana lasă mai mereu impresia că nu și-a atins potențialul maxim este dată de Ciprian Porumb, într-un interviu pentru ProSpor: „Temperamentul ei… Și calitățile pe care le are. Și aici este o problemă. Dacă ai calitatea pe care o are ea, să poți să trimiți mingea așa puternic, să fii atât de agresivă, este foarte greu să poți să îți astâmperi această calitate, o calitate despre care tu crezi că te diferențiază de ceilalți”.
-
În această noapte, la US Open debutează Roger Federer, Novak Djokovic, dar și principala urmăritoare a Simonei Halep în clasamentul mondial, Caroline Wozniacki. Detaliile despre situațiile în care daneza o poate detrona pe Halep, imediat după US Open, le puteți descoperi într-o analiză completă marca ProSport.